Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
AMI
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Telefony, telefony...

Post 9 wrz 2010, o 17:19

A dzieki - przeoczylem - pamietalem, ze na kropce byl jeden. No to dalej jazda :)

Hm, no generalnie po rozmowie z Chlorem wychodzi na Androida wstepnie - albo Galaxy S albo Desire
I pewnie stanie na tym, ktory bedzie latwiej dostepny od reki.

Jacek "AMI" Rudowski

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone

Post 9 wrz 2010, o 18:15

AMI, z własnych doświadczeń Ci powiem, że windowsa sobie absolutnie odpuść - pod żadnym względem nie warto, przekonałem się boleśnie na sobie, niezależnie od tego, jak piekne nakładki graficzne by na sobie miał. Można względnie próbować się ładować w jakąś niszę, ala BADA w nowych Samsungach, ale to tylko, jesli nie zależy Ci na dodatkowych programach, których na Badę jest póki co mało. Obecnie jedynie Android albo iOS. Android rozwija się coraz szybciej, powstaje coraz więcej programów. Nie wszystkie telefony supportują wszystkie wersje Androida, a starsze (1.5) nie miały np. multi-toucha :-/ Dodatkowo fakt, że jest to otwarta platforma powoduje, że programy mogą mieć tendencję do wieszania się i innych dziwnych zachowań - pod tym względem plusem jest zamkniętość platformy iPhone'a, bo kazdy soft musi przejść testy na stabilność i nieszkodliwość dla telefonu (brak podkręcania proca, nadmiernego zużycia baterii, podkręconej poza fabryczne ustawienia jasności wyświetlacza itp).

Z opinii moich znajomych, ale też z moich wynika, że Android jest na początku ciut zamotany i do pewnych rzeczy trzeba się przyzwyczaić, ale jest w sumie w pełni konfigurowalny i można w nim mocno sobie grzebać - jak to lubisz, to możesz spróbować.

Jeśli jednak wolisz, żeby wszystko było plug and play i działało od razu oraz nie trzeba było się zastanawiać, co jak zrobić i nie lubisz grzebać w ustawieniach systemu i innych takich, to iPhone is the way to go. Plus fakt, że masz do dyspozycji ponad 250 000 programów i obecnie większość firm, które postanawia wprowadzić sobie jakąś aplikację na telefon, wybiera własnie iPhone'a, a dopiero potem (jeśli w ogóle) Androida i inne.

Dodatkowo z tego, co pisałem już kiedyś wcześniej, to żaden producent nie doszedł do pułapu wygody, czasu reakcji i naturalności obsługi ekranu dotykowego, jaką apple stosuje w iP od 3 lat. Niektóre modele są już naprawdę blisko, ale to ciągle nie to samo. Pierwsze iP były mocno okrojone, co wywoływało drwiny ze strony użytkowników innych tel i różne śmieszne kawały. Przez brak pewnych funkcjonalności właśnie, zdecydowałem się kiedyś na HTC Touch Pro. iP4 jest już super sprzętem, pozbawionym tych niedoróbek (brak mmsów, filmów itp..), ale ma niektóre specyficzne małe upierdliwości (np. brak hurtowego skasowania maili).
Pytanie tylko, czy tylko dla ideologii jesteś w stanie kupić dany telefon, a nie inny. Ja np. mam iP i jestem mega zadowolony, uważam, że nie ma bardziej wygodnego, intuicyjnego i prostego w obsłudze telefonu, na który istnieją aplikacje praktycznie do wszystkiego. A przewinęło mi się przez ręce ostatnio sporo najnowszych telefonów. I żeby nie było, nienawidzę polityki Apple, uważam, że mają dużo gorsze podejście niż MS, robią ludziom wodę z mózgu, tuszują problemy itp itd. Ale zlewam to i używam ich sprzętu z zadowoleniem, odcinając się od całej komerchy, fanboy'ostwa i innych markowo-religijnych ultrasów..

Pójdź do salonu i pobaw się nimi, sam zdecydujesz. Na youtube też jest dużo filmików, gdzie ludzie porównują te telefony.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 9 wrz 2010, o 18:22

eMTi pisze: Ja np. mam iP i jestem mega zadowolony
Kiedy sprzedajesz :?: , chętnie kupię :arrow: dam pincet plnów :idea: no dobra może trochę dołożę :cofee:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2010, o 18:31

Piter 35, jeśli serio pytasz, to będę sprzedawał pewnie za jakieś 2 miechy, bo wtedy będę mógł wymienić na iP4 z abonamentu... Ale niestety pińcet z dołożeniem nie starczy :-/
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 9 wrz 2010, o 18:44

eMTi pisze: Ale niestety pińcet z dołożeniem nie starczy
Ile :?: , zdzierco paskudny za porysowany i zniszczony telefon :idea: ;-)

AMI
5 gwiazdek

Post 9 wrz 2010, o 18:48

eMTi - wlasnie glownie z powodu polityki firmy i sposobu jej funkcjonowania mam spora niechec do ich produktow.

WM po dyskusjach odpadl - zastanawiam sie nad Androidem bardzo mocno.
Ale jeszcze popatrze na iPhone'a
Jacek "AMI" Rudowski

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2010, o 19:03

ja oprócz iP (którego również używam do pracy) pracuję na Macbooku Pro i jestem super zadowolony. A wybór padł po chłodnej kalkulacji, porównaniu możliwości systemów operacyjnych itp. Cała otoczka została z góry odrzucona. Natomiast im głośniej się robi o ich produktach u nas i im bardziej są popularne, tym więcej jest fanatycznych przeciwników dla zasady, którzy styczności z tematem za bardzo nie mieli, ale mówią, że to złe, be i szatan, że tylko szpanerskie, do niczego się nie nadające, ograniczone bajery i takie tam... U mnie w firmie, jak ludzie eksperymentowali z telefonami, to potem kończyli i tak na iP :lol: Ja Ci radzę pobawić się chwilę tym i tym, sam wybierzesz, co Ci bardziej leży. A wszystkie wymienione przez Ciebie telefony są bardzo chodliwe, więc problemów ze sprzedażą nie będzie ;-)

AMI
5 gwiazdek

Post 9 wrz 2010, o 23:30

Musze przyznac, ze dales mi do myslenia o zasadniczo moj wybor na chwile obecna zawezil sie do Galaxy S jesli sie uda wydebic z listy telefonow oferowanych naszej firmie. A jesli nie - to moze faktycznie zaryzykowac iphone 4 - a potem

Link: http://www.youtube.com/watch?v=oIP1okixlfE

:)
Jacek "AMI" Rudowski

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky

Post 9 wrz 2010, o 23:39

Mam od dwóch dni HTC wildfire. ( android )

Poznajemy się...
Zaskakuje mnie i dziwi tak samo...
Całe życie z Nokią z przerwami na SE. :-)
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2010, o 04:44

AMI, tylko po kiego jailbreakować? Żeby co każdą aktualizację softu czekać na nowego jaila? bez sensu... Ja rozumiem w pierwszym iP, żeby można było wysłać mmsa, albo inne takie, ale teraz? No chyba, że chce się pirackie programy wgrywać... :roll:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 10 wrz 2010, o 05:00

Gdybym miał decydować między HTC Desire a Samsungiem Galaxy S wybrałbym Galaxy. Jest mocniejszy niż Desire.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 10 wrz 2010, o 08:35

Galaxy ma dotyk pojemnościowy?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Post 10 wrz 2010, o 10:11

Bergen pisze:Galaxy ma dotyk pojemnościowy?
Z tego co wiem tak i desire też.

AMI, w jaki sposób będziesz wykorzystywał telefon? Poza dzwonieniem. :giggle:

EDIT: Tutaj masz porównanie 3 aparatów, które Cię interesują -> http://tnij.org/h8al
czarne jest piękne...

AMI
5 gwiazdek

Post 10 wrz 2010, o 10:49

vibowit pisze: AMI, w jaki sposób będziesz wykorzystywał telefon? Poza dzwonieniem. :giggle:

Jak to w jakim? :) Do grania w gry nudzac sie na sedesie glownie :) Bo prawde mowiac w wiekszosci przypadkow te wszystkie bajery do tego sie sprowadzaja :)
No ok - nawigacja, google maps jest przydatne itp. itd.

No i takie tam. jak kazdy.
Aa no i zapomnialbym - oczywiscie do czytania forum subarum roznych :)
Jacek "AMI" Rudowski

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2010, o 10:57

A.. ok. Myślałem, że może masz jakieś szczególne wymagania.
AMI pisze:Aa no i zapomnialbym - oczywiscie do czytania forum subarum roznych :)
To trzeba remka molestować, by w końcu dograł do forum plugin dla Tapatalk i będzie bajka zarówno na iPhone jak i Androidzie!
czarne jest piękne...

AMI
5 gwiazdek

Post 10 wrz 2010, o 11:22

Remek, Remek! :)

Ze szczegolnych wymagan to tylko jakies ew. duperelki informatyczne, jakby byl jakis ssh terminal, to by bylo milo i klient vpn sensowny.
Aczkolwiek w zwiazku z faktem - w czym sie wczoraj zgodzilem z KY - ze jest to i tak bardzo meczaca droga do laczenia sie z czymkolwiek, nie jest to powiedzmy priorytet.
Jacek "AMI" Rudowski

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2010, o 11:26

AMI pisze:Remek, Remek! :)
Remek, Remek!!! :mrgreen:
AMI pisze:Aczkolwiek w zwiazku z faktem - w czym sie wczoraj zgodzilem z KY - ze jest to i tak bardzo meczaca droga do laczenia sie z czymkolwiek, nie jest to powiedzmy priorytet.
ConnectBot jest nadspodziewanie poręczny. Oczywiście pisanie w tym skryptów może być upierdliwe, ale do uruchomienia paru poleceń i prześledzenia logów spokojnie daje radę.
czarne jest piękne...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2010, o 11:53

AMI pisze: Jak to w jakim? :) Do grania w gry nudzac sie na sedesie glownie :) Bo prawde mowiac w wiekszosci przypadkow te wszystkie bajery do tego sie sprowadzaja :)
No ok - nawigacja, google maps jest przydatne itp. itd.
to w takim razie iPhone... To teraz najlepsza, przenośna platforma do grania, jaka jest z supportem największych wydawców gier :) I samo obcowanie z tel. też super. A przy graniu i używaniu sterowania na ekranie dotykowym jakość tego ekranu jest kluczowa, a tu iP nie ma konkurencji. Klient VPN oraz SSH są na iP i działają bez problemu, ale osobiście nie używałem.

Przy okazji - czy pozostałe tel., które bierzesz pod uwagę mają sprzętową akcelerację 3D? Bo jeśli lubisz geirki, to to robi kolosalną różnicę...

John Carmack (ten z id software, choćby od Dooma3) jest teraz w trakcie przenosin najnowszej swojej produkcji (i najnowszego super silnika) Rage na iP4, który ma go pociągnąć w.... 60fps... :-d John stwierdził, że jakość tej gierki na iP miażdży playstation2, nie mówiąc o PSP i innych..

to jest fragment z konferencji, gdzie Carmack demonstruje, jak to hula ma iP4 (polecam włączyć jakość 720p):

Link: http://www.youtube.com/watch?v=_t5nIA5zfhg

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2010, o 12:00

eMTi pisze:A przy graniu i używaniu sterowania na ekranie dotykowym jakość tego ekranu jest kluczowa, a tu iP nie ma konkurencji.
A Ty widziałeś porównanie, które wrzuciłem? Wyobraź sobie, że tam w kategorii "Screen" wygrywa Samsung. Więc obawiam się, że Twoja ocena konkurencyjności wyświetlacza iPhona jest nie do końca obiektywna. :razz:
czarne jest piękne...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 10 wrz 2010, o 12:00

eMTi pisze: Przy okazji - czy pozostałe tel., które bierzesz pod uwagę mają sprzętową akcelerację 3D? Bo jeśli lubisz geirki, to to robi kolosalną różnicę...
Myślę, że Ami miał na myśli typowe sedesowe produkcje jak Bejewelled, Bubbles, Chuzzle, etc. Do nich nie potrzeba megawyspaśnych procesorów i chipów graficznych o poborze mocy 1kW.

Nie wiem jak Wam, ale mnie umyka sens grania w FFP na czymś małym, co na dodatek ma cały jeden przycisk (a w moim pojmowaniu świata nie mieści się cała obsługa tylko za pomocą czujnika przeciążeń).

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 10 wrz 2010, o 12:13

vibowit, tylko nie waż się napisać, że ta cała Retina jest o kant dupy potluc bo tych pikseli i tak sie nie zobaczy ! ;-)

AMI, jak będziesz kupował Desire zwróc uwage na ekran - może nie być OLEDowy.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2010, o 12:21

vibowit pisze: Wyobraź sobie, że tam w kategorii "Screen" wygrywa Samsung.
Jeszcze nie widziałem, ale co oni w tej kategorii oceniają? Bo jeśli tylko obraz, to zupełnie nie o to mi chodziło. Super AMOLED samsunga to mega wypaśny wyświetlacz i wraz z Retina Display iP to obecnie 2 najlepsze wyświetlacze do tel. kom na świecie.. W różnych testach różnie to wypada, generalnie oba mają swoje mocne i słabe strony. Retina ma lepszą rozdzielczość, super amoled lepszy kontrast i kolory. Gdzieś czytałem podsumowanie, że nie ważne tak naprawdę, który z tych ekranów jest lepszy, bo różnice są minimalne i jeśli się posiada tel z którymkolwiek z nich, to jest się super zadowolonym, bo oba są fenomenalne.

Natomiast jeśli chodzi o czułość, bezwładność, dokładność i czasy reakcji (a o to mi chodzio donośnie grania), to iP cały czas jest bezkonkurencyjny. Bawiłem się ostatni Samsungiem Wave (on ma super amoleda, ale system BADA) i jest nieźle, ale cały czas trochę gorzej, niż w iP.
ky pisze: Myślę, że Ami miał na myśli typowe sedesowe produkcje jak Bejewelled, Bubbles, Chuzzle, etc
nie po to zmienia telefon, żeby dalej grał w węża :mrgreen: A FPP były już na pierwszym iP, który był duuuużo słabszy od obecnych tel, ale dzięki sprzętowej akceleracji 3D gierki na niego były zacne.
ky pisze: Nie wiem jak Wam, ale mnie umyka sens grania w FFP na czymś małym, co na dodatek ma cały jeden przycisk (a w moim pojmowaniu świata nie mieści się cała obsługa tylko za pomocą czujnika przeciążeń).
A miałeś przyjemność grania na telefonie? Ja grałem w wiele FPP i żadna z nich nie miała sterowania poprzez akcelerometr, bo to jest po prostu niewygodne - to się może sprawdzać w grach samochodowych, a nie w FPP. Poza tym w lepszych gierkach masz możliwość wyboru i skonfigurowania kilku rodzajów sterowania.. :roll:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 10 wrz 2010, o 12:24

Bubble Breaker! ;-)

Ja kupiłem jakąś omnię, bo mi się nokia posypała. Mam w niej WM6.1 i w sumie całkiem spoko, ale z tym zastrzeżeniem, że na smarta zdecydowałem się jedynie ze względu na automapę - żeby nie nosić przy sobie 10 gratów i 13 ładowarek.

AMI
5 gwiazdek

Post 10 wrz 2010, o 12:32

Na razie wstepnie przyklepalem Galaxy S - w razie czego na pewno latwiej bedzie mi wytlumaczyc w firmie potrzebe zmiany na iPhone'a niz na odwrot.
Zreszta mam czas do poniedzialku na koncowa decyzje jakby co - to sobie przez weekend jeszcze pomacam oba telefony, bo dobrze tez, zeby byly jednak minimalnie wytrzymale,zebym ich nie polamal gdzies zaraz.
Jacek "AMI" Rudowski

AMI
5 gwiazdek

Post 10 wrz 2010, o 12:34

A tak a propos akceleracji - bo w sumie nie powiem, fajne gierki tez fajnie miec :) - i inne takie tam bling bling :)
PowerVR SGX540 - czyli chyba ten sam co w iPhone4
Jacek "AMI" Rudowski

ODPOWIEDZ