Dojazdówka a wiskoza

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
stormy
2 gwiazdki
Auto: OBK, VW T4 Californa, Samurai "Zmota"
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Dojazdówka a wiskoza

Post 6 wrz 2010, o 22:53

W swoim OBK'2005 mam założone nieco nadwymiarowe opony - 215/65R16 zamiast 215/60R16 ponieważ uniroyali 4x4 street nie produkują w potrzebnym rozmiarze. To daje jakieś 21,5mm różnicy na średnicy koła. A dojazdówka ma rozmiar odpowiadający standardowym oponom.
I teraz się zastanawiam - czy w tej sytuacji użycie dojazdówki grozi ugotowaniem wiskozy czy przy spokojnej jeździe jakoś to będzie?
Nie bardzo się orientuje na ile subarowa wiskoza jest delikatna i czuła na tego typu rzeczy?

Subaru Outback 2,5 MY'05,
VW T4 California MY'03
Suzuki Samurai "Zmota" 1,6 MY'92

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: Dojazdówka a wiskoza

Post 6 wrz 2010, o 22:54

Grozi, powiedziałbym że jest wręcz pewne.

maup
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Osiołek II - Subaru Outback MY05 2,5 A/T

Post 11 wrz 2010, o 15:57

Azrael, powiedz czy jest jakaś rada na to - mam OBK MY96, jeszcze na dodatek szpera z tyłu. kapcie 205/75R15 (ori 70) - one się kończą i nie wiem co kupię ale dojazdówka na razie się różni. czy można np. na tej dojazdówce przejechać 20km/h do gumolepa czy po prostu kupic piankę do opon?
=== czym lepsze auto terenowe ===========
=== tym dalej trzeba iść po ciągnik ========

kuzi4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi TypeR "22B", GT GF 98, Outback 2,5 '00

Post 11 wrz 2010, o 16:12

Zanim Az Ci odpisze to ja ci poradzę. Najlepsze wyjście to kupić pełnowymiarowe koło zapasowe ale równie dobre jest kupić kółka o fabrycznym rozmiarze. Jeżeli chodzi o jazdę na różnej średnicy kołach to nie jest to dobry pomysł z jakąkolwiek prędkością - tymbardziej, że tylny dyfer masz spięty. Pianka jest jakimś wyjściem ale pojawia sie pytanie co z czyszczeniem z niej wnętrza opony przed naprawą... A w ogóle to najlepiej nie łapać kapci, czego Wam wszystkim i sobie życzę.

grzywaczewski
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Impreza 2.5 N/A '07

Post 11 wrz 2010, o 17:27

maup, taka masz dojazdowke? http://allegro.pl/subaru-legacy-96-rok- ... 68680.html 16 cali z 4 "szparami" na obwodzie?
Jesli tak, to moge sie z Toba wymienic na pelnowymiarowe 15" stalowe kolo zapasowe z mojego Legacy, z przyzwoita opona, ale dokladnego jej rozmiaru nie pamietam.

ODPOWIEDZ