Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Telefony, telefony...

Post 15 wrz 2010, o 12:10

AMI pisze: m.in. ze wzgledu na natywnego Skype'a
eeee.... To na Androida nie ma skype'a?? :o Zwłaszcza w multitaskingu to jest mistrz. No i zauważyłem inną fajną cechę - jak coś piszesz na czacie na skypie, to potem cały ten przebieg rozmowy masz na kompie 8-) No i dodatkowo chyba do końca września (albo sierpnia?) można było promocyjnie dzwonić za free po sieci komórkowej (ze względu na kasę normalnie jest to ograniczone do wifi).
AMI pisze: jak wylaczyc cholerny podmieniacz slow w wiadomosciach (znaczy sie slownik ;))
da się to zrobić w ustawieniach -> ogólne -> kalwiatura -> automatyczna korekta i sprawdzaj pisownię
AMI pisze: jakos osobno ustawic dzwonki dla sms'ow i emaili
?? Przecież one są domyślnie różne? O ile pamiętam, to dźwięk emaila jest domyślny, a smsa możesz sobie ustawić, natomiast tylko z listy wgranych do telefonu :wall:

Co do multitaskingu, to nie jest on domeną iP4, tylko samego systemu iOS4, który na 3GS również udostępnia multitasking. Ale prawdą jest, że ma to związek z mocą i bebechami, bo w wersji 3G już multitaskingu nie ma..
AMI pisze: podobno we wczesniejszych systemach nie dalo sie usuwac pojedynczych wiadomosci
chodziło o smsy, które iPhone wyświetla jako konwersację, jak w gadu-gadu. W dawnych wersjach systemu mogłeś usunąć tylko całą konwersację, teraz można poszczególne wiadomości. Mnie za to wkurza co innego - nie można usunąć hurtem wszystkich maili, trzeba klikać na każdego z osobna. :evil:

A co do baterii - jak nie masz potrzeby używać non stop bluetootha, wifi i 3G, to sobie to powyłączaj i włączaj tylko wtedy, kiedy jest potrzebne. Mój 3GS wytrzymuje nawet 3 doby przy średnim użytkowaniu i gadaniu. Natomiast olbrzymim plusem jest prędkość naładowania.. z totalnego trupa do 100% w nieco ponad godzinę :thumb:

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

AMI
5 gwiazdek

Post 15 wrz 2010, o 12:17

eMTi pisze:
AMI napisał(a): jak wylaczyc cholerny podmieniacz slow w wiadomosciach (znaczy sie slownik ;))

da się to zrobić w ustawieniach -> ogólne -> kalwiatura -> automatyczna korekta i sprawdzaj pisownię

Jakos przegapilem - naprawione. Dzieki.
Jacek "AMI" Rudowski

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 15 wrz 2010, o 12:18

eMTi pisze: No i zauważyłem inną fajną cechę - jak coś piszesz na czacie na skypie, to potem cały ten przebieg rozmowy masz na kompie
tak działa skype. I bywa to wkurzające jak masz odpalone skype na dwóch - trzech kompach jednocześnie i po każdej wiadomości każdy z nich się drze.

AMI
5 gwiazdek

Post 15 wrz 2010, o 12:18

eMTi pisze: AMI napisał(a):jakos osobno ustawic dzwonki dla sms'ow i emaili

?? Przecież one są domyślnie różne? O ile pamiętam, to dźwięk emaila jest domyślny, a smsa możesz sobie ustawić, natomiast tylko z listy wgranych do telefonu :wall:

Hm, to musze sie jeszcze raz przyjrzec tematowi, bo rozne to one u mnie nie sa za bardzo i chyba ostatni raz jak zagladalem mialem ustawialny jeden dzwonek do wszystkich wiadomosci.
Ale i tak srac na emaile - wylaczony dzwonek i tak moze byc dobra opcja, zeby sie nie stresowac - maile to sobie moge posprawdzac jak mam czas, a nie jak mnie dzwonek cisnie.
Jacek "AMI" Rudowski

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 15 wrz 2010, o 12:28

eMTi pisze: To na Androida nie ma skype'a??
Jest, kiedyś był w polskim markecie, ale teraz chyba są jakieś ograniczenia w dostępności - coś mi się kojarzy, że jakaś sieć ma wyłączność.
http://www.skype.com/intl/en-us/get-sky ... e/android/

Co do multitaskingu w iPhonach. To on był od zawsze. Ale korzystać mogli z niego tylko wybrańcy, np. Apple ze swoim odtwarzaczem muzyki. :mrgreen: Teraz zmieniło się tyle, że oprogramowanie nie-Apple nie musi zostać zabite od razu, tylko po jakimś czasie. Taka jest ta wielozadaniowość w iPhone. Nie twierdzę, że takie rozwiązanie jest złe.

Czy skajp może działać w tle - tzn. czy Apple pozwoliło Skajpowi działać w tle? :razz:

AMI, Co do wkurzających wiadomości, to jak będziesz miał już tego Androida, to spróbuj "Sweet Dreams", spodoba Ci się. :)

AMI
5 gwiazdek

Post 15 wrz 2010, o 12:35

citan pisze: Jest, kiedyś był w polskim markecie, ale teraz chyba są jakieś ograniczenia w dostępności - coś mi się kojarzy, że jakaś sieć ma wyłączność.
http://www.skype.com/intl/en-us/get-sky ... e/android/

Jakos ostatnio jak patrzylem na strone Skype'a w poniedzialek, to mi nie wyswietlilo Androida - albo znow zle szukalem.
Jestem nieco skolowany najwyrazniej.

Tak czy inaczej wyglada na to, ze dla Galaxy S nie ma - dlaczego tak jest, nie wiem :)
Jacek "AMI" Rudowski

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubione posty: 0

Post 15 wrz 2010, o 12:43

AMI pisze: stanelo sluzbowo na iPhone4

Ty hipsterze! (służbowo ;))
eMTi pisze: Co do multitaskingu, to nie jest on domeną iP4, tylko samego systemu iOS4, który na 3GS również udostępnia multitasking. Ale prawdą jest, że ma to związek z mocą i bebechami, bo w wersji 3G już multitaskingu nie ma..
Dla mnie jest to tylko wyciąganie kapusty z kieszeni przez wpychanie ludziom rzeczy, których potrzebowali, jako nowe i zajebiste. Moja Amiga 1200, z procesorkiem MC680EC20 multitaskowała świetnie, A500 z MC68k też dawała sobie wyśmienicie radę..

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

AMI
5 gwiazdek

Post 15 wrz 2010, o 12:48

ky pisze: Dla mnie jest to tylko wyciąganie kapusty z kieszeni przez wpychanie ludziom rzeczy, których potrzebowali, jako nowe i zajebiste. Moja Amiga 1200, z procesorkiem MC680EC20 multitaskowała świetnie, A500 z MC68k też dawała sobie radę.

Moze jednak ciezar aplikacji/procesow byl rozny :) Nie to, zeby w takim telefonie nie wiadomo co dzialalo, ale jednak.
Jacek "AMI" Rudowski

AMI
5 gwiazdek

Post 15 wrz 2010, o 12:49

Z forum Skype:

Welcome to the Skype forum, Unfortunately Skype is only available on Android phones if your a Verizon or Hutchinson 3G customer. If you look in this forum for queries about Android versions of Skype you will see the current position.
Jacek "AMI" Rudowski

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 15 wrz 2010, o 14:14

citan pisze:AMI, Co do wkurzających wiadomości, to jak będziesz miał już tego Androida, to spróbuj "Sweet Dreams", spodoba Ci się. :)
Locale, albo Tasker są bardziej rozbudowane.
Można na przykład sobie ustawić, by w pracy dzwonki się wyciszały automatycznie, itd. itd.
czarne jest piękne...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 wrz 2010, o 14:22

citan pisze: Teraz zmieniło się tyle, że oprogramowanie nie-Apple nie musi zostać zabite od razu, tylko po jakimś czasie. Taka jest ta wielozadaniowość w iPhone. Nie twierdzę, że takie rozwiązanie jest złe.

Czy skajp może działać w tle - tzn. czy Apple pozwoliło Skajpowi działać w tle?

citan, a używałeś kiedyś iP z systemem iOS4? Bo trochę to nie do końca działa tak, jak piszesz.. Jak się zalogujesz na skypie, to działa on sobie w tle cały czas, kiedy włączony jest telefon i jak przychodzą wiadomości, to wyskakuje Ci powiadomienie. Jak masz włączoną nawigację, to możesz bez problemu prowadzić sobie jednocześnie rozmowę. Możesz sobie odpalić wiele, wiele aplikacji i przełączać się między nimi, a każda zostanie w tym stanie, w jakim ją zostawiłeś... Apple nie tyle pozwoliło działać skypowi w tle, co wypuściło API do multitaskingu do swojego SDK, więc każdy twórca aplikacji może to w pełni wykorzystywać..
ky pisze: Dla mnie jest to tylko wyciąganie kapusty z kieszeni przez wpychanie ludziom rzeczy, których potrzebowali, jako nowe i zajebiste.
niestety zgadzam się w 100%. Jobs to jednak nie dobry samarytanin, tylko koleś trzepiący kasiorę. Prawda jest taka, że może poza Retina Display wszystkie cechy obecnego iP mogłyby być już w pierwszym iP. Ale on wiedział, że ludzi i tak kupią, ale czegoś im będzie brakowało. To doda to chwilę później i znowu kupią. A potem doda kolejne brakujące rzeczy (teraz już chyba są wszystkie :-) ) i znowu kupią.. I tak, zamiast sprzedać z 10 milionów w pełni wypasionego iP, sprzedał ich duuuuużo więcej.. :wall:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

citan
5 gwiazdek

Post 15 wrz 2010, o 15:17

eMTi pisze: citan, a używałeś kiedyś iP z systemem iOS4
Grałem w jakąś grę ostatnio, ale nie pamiętam jaką. :-p

A co do tego, co napisałem, to widziałem dokumentację do API. Nie powiem Ci jak działa skajp - bo kodu nie widziałem. Ale aplikacje działające w tle, albo działają przez dozwolony przez iOS czas (o ile pamiętam aplikacja testowa, którą widziałem dostała łaskawie 2 minuty - choć później działała dalej... taki doliczony czas dostała, równie łaskawie od iOS :mrgreen: ) Albo działają w tle, tak jak działały aplikacje DOSowe... dostają notyfikację od systemu (vide przewanie w DOSie). Ale nie na zasadzie takiej jak działają one np. w Androidzie, gdzie możesz sobie spokojnie postawić serwis (bez UI).
eMTi pisze: i jak przychodzą wiadomości, to wyskakuje Ci powiadomienie
Czyli pewnie jakiś push notifications lecą. Bardzo przydatna rzecz, ale z działaniem aplikacji "w tle" nic wspólnego nie ma.
eMTi pisze: Możesz sobie odpalić wiele, wiele aplikacji i przełączać się między nimi, a każda zostanie w tym stanie, w jakim ją zostawiłeś...
O ile aplikacja zapisze swój stan zanim zostanie zniszczona.

I nie oskarżam tutaj iOS, że robi coś nie tak. Po prostu uważam, że słowo multi tasking ma sens w tym systemie, o ile pracuje się w Apple. W każdym innym przypadku jest trochę na wyrost. Czy to źle? Chyba nie bo wszystko działa, tak jak napisałeś. Mam Androida i gdybym chciał mógłbym zarżnąć system aplikacjami z marketu w kilka minut. iOS by do tego nie dopuścił tak szybko. Uważam też, że wszyscy powinni patrzeć na UI z iOS jak na wzorzec... ale już broń Boże nie na funkcjonalność. :mrgreen: Pod tym pojęciem ukryłem np. bluetooth, który niby jest, ale jak by go nie było. ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 wrz 2010, o 16:07

no to jak wytłumaczysz, że możesz jednocześnie rozmawiać i korzystać z nawigacji? Przed iOS4 nie było to możliwe... To nie jest działaniem w tle? ;-)

citan
5 gwiazdek

Post 15 wrz 2010, o 16:36

eMTi pisze:no to jak wytłumaczysz, że możesz jednocześnie rozmawiać i korzystać z nawigacji? Przed iOS4 nie było to możliwe... To nie jest działaniem w tle? ;-)
Powiedz mi, która z tych dwóch aplikacji (upraszczam, bo rozmowa sama w sobie nie opiera się tylko na UI i oficjalnym API) została napisana przez Apple?

http://www.pcworld.com/article/199528/m ... ew_it.html
Let's be clear about what iOS4's multitasking is: Rather than run multiple apps at the same time, iOS4 freezes the ones that aren't in use, with the exception of certain functions. Music, for instance, can play in the background, VoIP apps can answer calls and GPS apps can give directions.

[EDIT2]
http://www.tuaw.com/2010/06/14/multitas ... rkle-pony/
, Apple tells you that multitasking is "available with apps that have been developed to work with iOS 4." That means that any app that isn't tweaked to be multitasking-aware simply won't play nice with the feature.

Jeszcze raz, nie uważam, że to źle. To trochę inaczej niż jest np. w Androidzie, ale ma swoje zalety, ma też wady.

Chodzi mi o to, że jak wezmę jakąś (jakąkolwiek aplikację) na Androidzie to ona niespecjalnie musi się martwić o to, że działa w systemie wielozadaniowym - tzn. dobrze, żeby umiała zapisać swój stan, zanim zostanie zniszczona, bo tak może się stać pod pewnymi warunkami.

Natomiast aplikację na iPhona musza być świadome tego, że chcą korzystać z zalet wielozadaniowości.

Z ciekawostek, Google nie zaleca stosowania funkcji "quit"/"exit" w swoich aplikacjach. Aplikacje mają po prostu sobie działać, być ubijane - oczywiście przed mogą zapisać swój stan i odtwarzane wg tego, co system uzna za stosowne. Oczywiście rządzą tym pewne regóły. Samodzielne kończenie aplikacji łamie przyjęte przez Google zasady... nie mówiąc już o aplikacjach typu "task killer". ;-)

W iPhonie, który na poziomie marketingowym oferuje to samo, z punktu widzenia (nie użytkownika, bo dla niego ważne, żeby działało, i co najważniejsze działa) programisty multitasking jest jak bluetooth - nie do końca jest taki jaki się wydaje. Ale się przyczepiłem tego bt. :mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 wrz 2010, o 19:42

no tu się z Tobą w całości zgadzam.. No i takie rozwiązanie ma plusy i minusy.. Android w ogóle nie ma żadnej weryfikacji aplikacji (no może pod kątem legalności treści itp), więc bardzo łatwo aplikację mogą zabijać baterie, wieszać system itp. Rozwiązanie, kiedy wszystko hula w tle jak tego dusza zapragnie jest na telefonie zdradliwe, bo zabija potwornie szybko baterię.. Mój kumpel w Google Nexus One musiał sobie dokupić drugą, bo jedna wytrzymuje mu jakieś 6-8h w ciągu dnia.. Natomiast fakt, że aplikacja musi być do tego multitaskingu napisana jest upierdliwy i rzeczywiście tak było, że po wejściu iOS4 nie było na starcie żadnej aplikacji, która by działała z multitaskingiem... Developerzy musieli dopiero je dostosować i wrzucić update'y... :-/
citan pisze: Ale się przyczepiłem tego bt.
no i masz rację, bo temat trochę pokpiony do tej pory..

tom669
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 16 wrz 2010, o 13:27

Wyszukiwanie głosowe googla w androidziedziała:-)-powiedziałem "forum subaru" i siup 8-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2010, o 19:22

Spolu forovicki,
Płacę jakieś koszmarne piniendze za abonamenty w Plusie. Zadalem im pytanie, a co jesli bym poszedl do innej sieci, to ile musze zaplacic kary? poinformowali ale nie zaproponowali.
Mam do wyboru:
1. Play kupa minut
2. Orange - mniej minut niz w Playu

teraz powstaje pytanie czyli otazka.
Dlaczego mam iść do Orange'a a nie Play'a, skoro on tańszy jest?
Uwaga gach córki i konkubenta syna mają Orange. Więc logicznie myśląc powinni być w tych samych sieciach. Ale czy logika ma tu znaczenie?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 20 wrz 2010, o 19:51

Ja oczywiście z racji miejsca pracy powiem "Przejdź do Play" ;)

Ale jeżeli rodzina (i "rodzina" ;-) ) mają orange, to faktycznie może być mały problem. Zapewne Orange łupi ich mocniej za każdą minutę do Play. Ty będziesz płacić mniej, oni pewnie więcej.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2010, o 19:56

Dzieki Godliku,
Siec w Playu rozumiem, ze jest ta sama co PLUS.
Jakis Grek jest wlascicielem. ( Cosmote??)
Generalniesiec jak kazda inna?
A czy Play lupi mocniej za telefony do Orangea?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 20 wrz 2010, o 19:58

Playa za moment ma kupować chyba Plus...
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2010, o 20:03

O matko, czyli wroce tam gdzie bylem? Czy taki zakup oznacza zmiane nazwy itede, czy tylko w tle sie wlasnosc zmienia?

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2010, o 20:07

Nie, to nie tak. Play ma swoją sieć, która obejmuje naprawdę ogromny obszar Polski (to tak dla niedowiarków, którzy twierdzą inaczej). Tam, gdzie nie ma swoich masztów, ruch jest obsługiwany przez Plusa (tzw. Roaming Krajowy). Z punktu widzenia użytkownika nie ma to znaczenia.

Właścicielami są dwa fundusze inwestycyjne, Tollerton i Novator.

Sieć jak każda inna, rzekłbym nawet że przez to że uruchomiona jako ostatnia - najnowocześniejsza

Nie, stawki za minutę do wszystkich sieci są identycznie niskie :-)
Dodatkowo masz Stan Darmowy, czyli darmowe połączenia do wszystkich numerów w Play (uwaga! w niższych abonamentach może to być kilka miesięcy, w wyższych abonamentach nawet na cały okres kontraktu)

Starczy tej agitacji ;-)
Ale jest naprawdę taniej, można to sprawdzić w cennikach

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2010, o 20:14

Godlik, wląśnie sprawdzam.
Organensaft istotnie łoi za połaczenia do play. Z kolei play w druga strone nie.
Zemsta jakas chyba.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2010, o 20:16

Nie. To tylko asymetria MTR ;)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2010, o 20:38

Arno, o ile wiem, to wszystkie sieci łupia więcej za połączenia do Playa, bo play ma darmowe minuty za połączenia odebrane :-)
Natomiast jak ja byłem na etapie wyboru operatora (nie wiem, jak jest teraz), to niestety Play przepadł z kretesem przez to, że miał koszmarne pokrycie mobilnego internetu (jakoś zupełnie irracjonalnie, bo niby infrastruktura plusa (ale mogę się mylić), a pokrycie szybszego netu zupełnie inne, praktycznie ograniczone tylko do kilku największych miast).. nie wiem, jak jest teraz i nie wiem, czy taki net w komórce w ogóle Ci potrzebny. Ale informacja zawsze się przyda.

ODPOWIEDZ