zawór upustowy ??

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
dominik_bb
2 gwiazdki
Auto: Impreza WRX EJ20G
Polubił: 0
Polubione posty: 0

zawór upustowy ??

Post 19 wrz 2010, o 18:47

Witam mam pytanko czy po załozeniu zewnetrznego zaworu upustowego typu blow off odłaczymy wtedy ogrinalny zawór upustowy który jest na turbinie czy ma zostac nadal podlaczony????

tzd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
Auto: SF5 2.0T + GC8 STi

Re: zawór upustowy ??

Post 19 wrz 2010, o 19:29

na turbinie z tego co mi wiadomo nie ma zaworu upustowego typu blow off.

ztcw blow off zakładany jest na intercooler...

a na turbinie... to może chodzi o akturator?

dominik_bb
2 gwiazdki

Post 19 wrz 2010, o 19:34

sorry chodziło mi o ten fabryczny który jest na turbinie zostaje czy sie go odlacza ?? po zamontowaniu blow offa

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 19 wrz 2010, o 19:52

Na turbinie masz wastgata. To jest coś co steruje ilością spalin jaka trafia na turbinę, a jaka idzie prosto do wydechu.
To nie ma nic wspólnego z blow offem, który upuszcza powietrze, a nie spaliny i z dolotu, a nie z wydechu.

dominik_bb
2 gwiazdki

Post 19 wrz 2010, o 20:18

aha tylko po odlaczeniu tego zaworu wastgate auto jedzie jak wsciekłe łamie kregosłup a gdy go podlacze nie ma rewelacji a niby to wrx 260KM stąd moje pyatnie myslałem ze jak jest blow off to on steruje doladowaneim a nie ten na turbo

jarmaj
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2010, o 20:22

NIE ODŁĄCZAJ TEGO ZAWORU!!!!!

Albo okoliczni mieszkańcy powinni zacząć nucić: "nadciąga noc komety, ognistych meteorów deszcz" :mrgreen:

Wysadzisz tak silnik.

A tak celem wyjaśnienia.
Wastgate steruje ilością spalin jaka trafia na turbinę regulując tym samym jej obroty i zapobiegając przeładowaniu (podaniu za dużego ciśnienia). Wyłączenie go spowoduje, że silnik zrobi duże bum.
Blow off upuszcza powietrze z dolotu na zewnątrz kiedy zostaje zamknięta przepustnica (zdjęta noga z gazu). Zresztą jest potrzebny jak dziura w moście i jedyny z niego pożytek (wątpliwy) to robienie pssss.

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Post 20 wrz 2010, o 20:58

NIE ODŁĄCZAJ TEGO ZAWORU!!!!!

Albo okoliczni mieszkańcy powinni zacząć nucić: "nadciąga noc komety, ognistych meteorów deszcz"
qrfa jarmaj, lepiej tego niemożna było ująć :thumb:
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Post 20 wrz 2010, o 20:59

a tak na poważnie to ten oryginalny który masz na interkulerze demontujesz
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

dominik_bb
2 gwiazdki

Post 21 wrz 2010, o 17:01

a teraz troche z innej beczki jakie powinno byc normalne cisneinie doładowania przy turbinie TD05 werjsa WRX 260KM sprawa wyglada tak podłaczyłem wskaznik doładownia i wskaznik pokazuje 0,4-.05bara i anie troche wiecej a po odłaczneiu zaworu Wastgate na turbo wzrasta do 1-1,2bara turbina jest w idealnym stanie zero luzów nie puszcza oleju gdzie szukac przyczyny??

Oskar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Nessie

Post 21 wrz 2010, o 17:37

wychodzi na to że bez westgate ładuje jak trza jeśli to 260KM, może się waste zacina?
Obrazek

dominik_bb
2 gwiazdki

Post 21 wrz 2010, o 17:43

aha moje sugestia to po odlączeniu westgate auto ma tendencje do szarpania tak jak by brakowało paliwa po ponownym podlaczeniu wszystkiego na tym 0.4-0,5 bara jedzie płynnie czy pompa paliwa moze miec wpływ na cisnienie doładowania ??

jarmaj
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2010, o 18:39

dominik_bb pisze:a teraz troche z innej beczki jakie powinno byc normalne cisneinie doładowania przy turbinie TD05 werjsa WRX 260KM
Pewnie w okolicy 1,1 bara.
Jak masz pół i mniej, to coś szwankuje. Odłączenie sterowania wastgatem nie jest rozwiązaniem, bo łatwo wtedy przeładować. Tu trzeba zdiagnozować, czemu masz normalnie tek niskie ciśnienie.

Oskar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Nessie

Post 21 wrz 2010, o 18:43

tego nie wiem, na chłopski rozum wpływ ma ale chyba nie w pompie przyczyna :roll: nie wiem :razz: na razie bepieczniej będzie jeździć zmulonym ale z założonym wastegate, to na pewno. A check się nie zapala?
Obrazek

dominik_bb
2 gwiazdki

Post 21 wrz 2010, o 18:51

co do checka to jest troche dziwna sprawa bledów nie ma ale ECU samo wchodzi w tryb serwisowy po ruszeneiu z miejsca do póki stoi w miejscu jest ok jak tylko sie rusza zaczyna (mrugać co jedną sek non stop) zachowuje sie tak jak by była rozpieta wtyczka serwisowa ale sprawdzałem i jest połączona a błedów w pamieci nie ma

dominik_bb
2 gwiazdki

Post 22 wrz 2010, o 15:41

wszsytko sprawdzone i teraz po wypieciu wezyka od wastegate ładuje od 1,5-2 barów a po podłaczeniu dalej spada do 0,4-0,5 bara z wstepnych ustalen wynika ze nie trzyma solenoid stertujący zaworem wastegate przepuszcza cały czas od samego poczatku cisneinie ktore podaje turbina do niego i wastegete cały czas sie otwiera nawet przy nizszych obratach i chyba z tąd ten spadek cisneinia poprawcie mnie jak sie myle??

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 22 wrz 2010, o 15:51

Autojeździ w trybie awaryjnym to nie ładuje, normalne.

Zaraz a jeździłeś z rozpiętymi kostkami zielonymi? Bo to brzmi jakbyś jeździł ze spiętymi.

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 22 wrz 2010, o 15:55

dominik_bb pisze: 1,5-2 barów
:o

Będzie krater taki jak Rosji po tym meteorycie. :-d

chyba lepiej jednak pojechać do fachowca z tym problemem niż wysadzić ten motor?
Obrazek

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2010, o 16:23

Arti,
jak to jest EJ20G 1 phase -94-96 to jest w stanie sporo wytrzymać ale 2 barów to już faktycznie raczej nie. Ciekawe co z EGT i stukaniem ? Strach pomyśleć.

Z czystej ciekawości - dominik_bb, z którego roku masz Subarkę, bo może masz EJ20K ?

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

dominik_bb
2 gwiazdki

Post 22 wrz 2010, o 18:24

silnik włozony od WRX JDM 260Km 96r sygnowane emblematami STI i Nardi Torino EJ20G co do kostek to sa spiete tak były w angolu nic nie zmeiniałem jak je rozepne to wtedy cały czas mruga tryb serwisowy

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 23 wrz 2010, o 00:03

A czyli jakaś rzeźba hybryda? To życzę powodzenia....

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 23 wrz 2010, o 03:03

Arti pisze: Będzie krater taki jak Rosji po tym meteorycie.
spokojnie ;-) krótkotrwałe odłączenie do testów nie wysadzi w pizdziec motóra. Znaczy się Az tak mówił.

Ja to pamiętam jak kiedyś nam się w rajdówce cos popieprzyło z wężykami. Ależ to poszło z nawrotu. Z 800 koni albo lepiej. Bardziej lepiej :mrgreen:

dominik_bb
2 gwiazdki

Post 23 wrz 2010, o 13:55

w koncu wywaliło błedy 32 33 42 sonda i regulator biegu jałowego tylko ten czujnik predkosci mnie dziwi jak naped jest na lince i działa ok wszystkie wtyczki podłaczone do zegarów itp sonde wymeinie zostaje ten regulator wolnych obrotów i czujnik predkosci jakies pomysły

ODPOWIEDZ