Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Longinus
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Coś niedobrego

Post 22 wrz 2010, o 21:12

FUX pisze: Jestem podobnego zdania...
FUX, Ty nie masz ramy :-p

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 22 wrz 2010, o 21:23

pamejudd pisze:
Mimo wszystko wydaje mi sie duzo lepsza/mniej grozna od demencji mlodzienczej oraz demencji wieku sredniego (czesto koreluje z bialym autem sluzbowym)
tylko weź pod uwagę ile jeździ takich a takich i jakie kilometry pokonują to jedno ,a co do ludzi starszych najgorsze jest to że cały czas wierzą ,że oni świetnie jeżdżą i w koło sami debile są szczególnie ci młodzi :roll:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 wrz 2010, o 21:24

pamejudd, disco ma ramę.

Coś Ci się cytata potegowała...
Dolce far niente ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 22 wrz 2010, o 21:59

minimus pisze:Rama jest fajna przy niewielkich prędkościach. Przy średnich już nie, bo energia przechodzi na kabinę pasażerską. Przy dużych szybkościach nie ma znaczenia :whistle:
Moim zdaniem ma. Bo taki czołg, zwykle przy dużych prędkościach jest stabilny jak dyliżans na rollercoasterze.
czarne jest piękne...

pamejudd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Longinus

Post 23 wrz 2010, o 21:16

FUX pisze:pamejudd, disco ma ramę.
Moje ma.

Twoje nie.

:-p

Od D3 jest unibody...

burat no bo na nieszczescie ci "starsi ludzie" to w wiekszosci ci sami, ktorzy kiedys szaleli. Mam wrazenie ze trudno jest im 1) zauwazyc, 2) pogodzic sie z obnizeniem sprawnosci psychomotorycznej.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 25 wrz 2010, o 19:38

Przez te głupie samochody mam pełno piachu we włosach.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 wrz 2010, o 22:00

Zony pojazd mechaniczny,
1. Rdza na drZwiach - wymienione 4drzwi I klapa tylna
2 pekniete przednie sprezyny. 70tys km
3. Piszczal pasek jakis. Okazalo sie ze do wymiany jakis element.
Dwie naprawy okolo 4 tys.
Z gwiazda nie bolo tydzien jazdy. No I co. Tera zone się do auto zniechecila. Ja sie bone ze beda zaraz nastepne wydatki.
No I co robin? Sprzedac? Czy rezekowac.
A podobno w DDR sie nie psuje I bryluje w rankingach.
Wychodzi na to ze uaza trza brace
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 25 wrz 2010, o 22:15

Jasne że sprzedać.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 25 wrz 2010, o 23:10

Założyłem Ferrodo Performąś na przód do Wiśni i już trza znowu zmieniać. Dwa lata wytrzymały. No syf.

:mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 25 wrz 2010, o 23:22

remek, a to takie kupię do Szitryny. Al Dżarmadż coś narzekał ale on jest niereprezentatywny :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 26 wrz 2010, o 06:04

Chloru pisze: Al Dżarmadż coś narzekał ale on jest niereprezentatywny
Jak wytrzymały tyle, żeby miał czas ponarzekać, to dobra rekomendacja. :mrgreen:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 26 wrz 2010, o 08:28

Fomary byźwa sobie założyli, a nie tam jakieś ferroddo srodo

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 26 wrz 2010, o 12:23

remek pisze: Założyłem Ferrodo Performąś na przód do Wiśni i już trza znowu zmieniać. Dwa lata wytrzymały. No syf.
U mnie mam pagidy niebieskie. Wrażenia po przesiadce z jednotloka na zniszczonej tarczy i gownianym klocku na 4tlok z porządną tarczą i pólwyczynowym klocku ciężko opisać. :o Wypas te klocki, rajdowo piszczą jak się zatrzymuje auto. :evilgrin:
Obrazek

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 26 wrz 2010, o 13:52

Arti pisze: a 4tlok z porządną tarczą i pólwyczynowym klocku ciężko opisać.
nie ma takiej szansy żeby łamały kręgosłup :mrgreen:

Chloru, kupuj, do wożenia tyłka są ok. Dwa lata to nie tak mało, zwłaszcza, że zdarzało mi się zagapić i odkręcić powyżej 4k rpm :mrgreen:

A ja teraz będę studiować 320 wątków o klockach i w końcu kupię co akurat będzie na półce :mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone

Post 26 wrz 2010, o 14:13

remek, hawk HP+. Coraz więcej osób się do nich przekonuje, u nas ja na tym latam i grzesiek_67, obaj bardzo chwalimy, grzesiu z własnych doświadczeń stawia je wyżej, niż Carbony CL5+. Mają przede wszystkim super stosunek ceny do jakości. W top end power będziesz je miał na drugi dzień.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 26 wrz 2010, o 14:28

eMTi pisze: hawk HP+
A ile te cuda kosztują, tak orientacyjnie :?:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 26 wrz 2010, o 14:44

remek, to chodź razem postudiujemy te wątki :mrgreen: Bo też szukam klocków - chwilowo dostępne mam Performance albo OMP Road&Sport. Poszukam czy w naszym kraju można kupić coś jeszcze. I Motula do skrzyni będę też namiętnie szukał :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 26 wrz 2010, o 14:51

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2010, o 14:53

ale po co wyważać otwarte drzwi :)
Piter, ceny masz tutaj, GT MY99 jest w dziale WRX STi 00-07.
Nie wiem, jakich do tej pory używałeś, ja jak szukałem klocka o większym współczynniku tarcia niż seria i wytrzymującego katowanie na torze, to zdecydowałem się na HP+, które okazały się być o kilkaset pln tańsze od Pagidów, Carbonów czy Ferodo, natomiast w porównaniu do serii czy zamiennika serii, to mogą być droższe.. :roll:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2010, o 15:19

eMTi, z tego co widzę to kosztują tyle samo co pagidy niebieskie czyli ok 700 za komplet. A z tym torem to sie eMTi z całym szacunkiem nie rozpędzaj, bo rakietowa to tor ale co najwyżej gokartowy. Co innego hamować z 200 do 100 kilka razy jak np w Poznaniu a co innego z maks 150. Co nie zmienia faktu, że ja o jeździe na torze nie mam bladego pojęcia bo nigdy nie jeździłem nawet po takiej rakietowej. Chodzi mi tylko o to, że to mało miarodajne miejsce jeśli chodzi o ocenę wyczynowych hamulców.

PS. A nie, sorki, kosztuja ok 500 zl czyli 200 mniej niz pagidy czyli okolo tyle ile smietnik seria w ASO. No to ciekawa opcja.
Obrazek

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 26 wrz 2010, o 16:00

Arti pisze:Co innego hamować z 200 do 100 kilka razy
Nigdy nie jeździłem na tych Hawkach, ale z ich parametrów wychodzi, że to taki odrobinę poprawiony klocek w stosunku do seryjnych.
Z tym o czym piszesz, w życiu by sobie nie poradził.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2010, o 17:35

Arti, nie tylko rakietowa, ale też kielce, i może nie z 200 do 100, ale ostatnio np. pętla była tak ustawiona, że były 2 hamowania ze 140 do 50 i tak przez 40 minut, więc może jednak to być pewnym wyznacznikiem... Może i się rozpędziłem z tym "katowaniem na torze".. chodziło mi oczywiście o użyteczność do "naszych" celów, a nie stricte torowej jazdy, bo na Poznań ten klocek absolutnie się nie nadaje, bo się zeszkliwi.. Na Poznań trzeba już mieszankę zdecyowanie torową/wyczynową, która z drugiej strony nie nadaje się na ulicę. A HP+ wg mnie jest właśnie idealnie wypośrodkowanym klockiem za dobre pieniądze, bo nie trzeba go zbytnio rozgrzewać, tarcz nie niszczy za bardzo, zbytnio nie piszczy ani zbytnio nie pyli, a za to hamuje lepiej niż seria i więcej znosi ostrej jazdy, jak track day'e, upalanki po górach itp. A o ile pamiętam, to rok temu w kielcach mały puścił z dymem niebieskie pagidy ;-) Na kropce jest trochę więcej ludzi, którzy na tym śmigają i są bardzo zadowoleni. Umówmy się, że trochę te klocki katujemy, więc zużywają się raczej szybko, a jeśli mam za komplet zapłacić o prawie 400pln mniej, niż np DS2500 i 300 mniej, niż za Pagidy, to wybór nasuwa się sam ;-) Faktem jest natomiast, że carfit upalał conieco na HT-10, czyli bardziej wyczynowej mieszance i nie był z niej zbytnio zadowolony..

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2010, o 18:01

Kruszyn, Hawk nie robi do Xsary żadnego klocka. Żepota nie ma żadnego, żeby próbować dobrać coś z 306.

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2010, o 19:05

eMTi, no to teraz się rozumiemy. ;-)

Bardzo niedobra jest dzisiejsza katastrofa polskiego autobusu. Przez błąd albo chwile nieuwagi tyle osób musiało zabrać się z tego świata. :-(
Obrazek

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 26 wrz 2010, o 19:10

Chloru pisze: Hawk nie robi do Xsary żadnego klocka

No jak się kupiło francuza to trzeba teraz kombinować :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

ODPOWIEDZ