PLAZMA czy LCD- co kupić.....

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: PLAZMA czy LCD- co kupić.....

Post 6 cze 2010, o 10:59

Obrazek

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 6 cze 2010, o 17:50

FUX pisze: Litościwie Cię nakieruję...

Fuxiu, wiem. Nie musisz mnie nakierowywać. Ktoś się mnie zapytał, czy znam kogoś kto się zna na tv. Pomyślałem o tym forum. Cóż, widać, że się przeliczyłem. Odpowiedziałem temu komuś, że niestety jak się okazuje nie znam.

j33mbo
5 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 9 cze 2010, o 21:16

Bergen pisze:Obrazek
:thumb:

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 29 wrz 2010, o 17:19

CZy ktoś testował w domowych warunkach telewizory w tzw. technologii LED ? Jeśli tak to jakie wrażenia ?
Czy jak sprzedawca pisze że tv ma obsługę mp4 to znaczy że do odbługi naziemnej tv nie jest już potrzebny dodatkowy sprzęt ?
No i tytułowy dylemat plazma czy lcd (ewentualnie led).... Jestem załamany obejrzeniem kilku prospektów, oferta 40 calowych lcd od 1800 do 3800, rozrzut cholerny, nie mam czasu na czytanie 1000 stron www z opiniami maniaków; piszecie że plazma lepszy kontrast, lepsza czerń, lepiej radzi sobie z gorszym sygnałem. A jak z żywotnością, usterkowością ? Tv ma być dla teścia który sprzęt zmienia jak się popsuje(zresztą auta też), obecnie posiada 22 calowy polski eletrocośtam kupiony za komuny.
pozdrawiam
Grzegorz

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 29 wrz 2010, o 17:37

Grzegorz pisze: No i tytułowy dylemat plazma czy lcd
Plazma bardziej czarna, żre więcej prądu, jakość lepsza.
LCD odwrotnie.

LED nie testowalem.

Mam porownanie LED w japku z LCD w Lenovo.

Jakość wyświetlania na korzyść japka. DUŻA RÓŻNICA.
Grzegorz pisze: Czy jak sprzedawca pisze że tv ma obsługę mp4 to znaczy że do odbługi naziemnej tv nie jest już potrzebny dodatkowy sprzęt ?

ponoć tak.
Grzegorz pisze: Jestem załamany obejrzeniem kilku prospektów, oferta 40 calowych lcd od 1800 do 3800

w zderzeniu z
Grzegorz pisze: obecnie posiada 22 calowy polski eletrocośtam kupiony za komuny.

i tak będzie przepaść...
42" w zupełności wystarczą. Przynajmniej ze 3m od ekranu należy siedzieć. Na plazmie dobrze widać nawet siedząc na polowie tej odległości z boku.
Ja mam Panasonica i sobie chwalę. Zero problemów przez prawie 3 lata...
Dolce far niente ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 29 wrz 2010, o 17:53

Grzegorz pisze: Czy jak sprzedawca pisze że tv ma obsługę mp4 to znaczy że do odbługi naziemnej tv nie jest już potrzebny dodatkowy sprzęt ?
Jak telewizor ma oznaczenie DVB-T, to jak najbardziej tak. A jak ma jeszcze DVB-S i gniazda na moduły, to droga do satki bez settopu też stoi, prawie, otworem. Prawie, bo potrzebny jest jeszcze odpowiedni moduł CI i polityka nadawcy umożliwiająca użytkowanie ich karty z modułem (np. N-ka paruje karty z settopami).

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 29 wrz 2010, o 17:54

jak dobrze pamiętam to ma być DVB-T z mKonto usunięteem 4.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2010, o 18:05

http://tech.wp.pl/gid,12707468,kat,1009 ... jecie.html

Takie cóś mi jeszcze wpadlo w oko.
Wybor należy do Ciebie...
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2010, o 19:39

Lato spędziłem siedząc przed monitorem na zdjęciach do serialu.
Obok mnie siedział jeden z operatorów odpowiedzialny za kolor, nasycenie itepe.
Zapytałem obywatel, co zrobić, żeby w moim LED Samsungu był obraz dobry.
on mie na to pedo: " wziąć takiego jak ja, zaplacić, po dł¨ższym posiedzeniu się coś może ustawi."

Przede wszystkim telewizor telewizorem, ale jakiż to sygnał mamy w kablu lub powietrzu? Czy czasem nie wmawia się nam, że musimy mieć jakieś wodotryski w telewizorach, ktorych nigdy w życiu nikt nie wykorzysta? Także dlateg, że się w PL nie da, na ten jego przyklad?
Nadal jest najlepszy telewizor kineskopowy. Jest to najlepszy w tej chwili obraz. Ja mam kineskop. rok temu próbowałem kupić telewizro tej samej marki KINESKOPOWY. Ludzie tego nawet już nawet na allegro i ebayu nie zapodają.
A mój kineskopowy, który ma jakieś 18 lat ( design - to już drugi taki sam model) - jest w sumie nowocześniejszy w wyglądzie o tych cienkich plazmoledów.
Samsunga mam w sypialni. Wisi se z boku na ścianie. Nie lubię obrazu na nim, ale mam kiepski sygnał z powietrza.
W kablu na dole tak samo kiepawo.
Bo to Polska właśnie
A to nie Polska
http://www.bang-olufsen.com/beovision10
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2010, o 19:50

Arno pisze: Miłości dur ogłupia ludzi,

W moich stronach słowo dur oznacza calkiem/zupełnie
np. często stosowane: ktos jest dur glupi... :giggle:

co nijak ma się do poniższego...

http://www.sjp.pl/dur
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2010, o 20:02

Czyli Fuxiu, NA WYLOT głupi.
Miłości wylot ogłupia ludzi...

E, działa.

W telewizorze ważne jest, żeby było widać, tak? Wyraźnie, tak?
No tak. A co nas spotka jak wproadzą cyforwe nadawanie?
Mnie spotka to, że będę musiał kurka wodna kupic jakiś cienki badziew do pokoju na dole. Matko jedyna.
Postęp wrogiem ludzkości, dlatego zielone wie, co robi niszcząc popstęp.
Lądowanie na księżycu pierwsze oglądałem na TV czarno białym i żyję

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2010, o 20:15

Arno pisze: Lądowanie na księżycu pierwsze oglądałem na TV czarno białym i żyję
Ludzie tak dlugo nie żyją.... :lol:

;-)

Plazm wtedy nie bylo...
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2010, o 20:34

a czy ja jestem człowiekiem?

Link: http://www.youtube.com/watch?v=1HtI9yjz9Vk
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2010, o 20:35 przez Arno, łącznie zmieniany 1 raz.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 29 wrz 2010, o 20:35

Arno pisze: będę musiał kurka wodna kupic jakiś cienki badziew do pokoju na dole.

Wcale nie, kupisz zewnętrzny tuner DVB-T i nadal bedziesz się cieszył z kineskopu.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2010, o 20:39

rrrrrosiu, sytuacja jest taka, ze kineskop moj jest kwadratowy, albowiem był kupiony gdzies w 2002.
na oko.
Trzeba z młodymi naprzod iść,
po media sięgać nowe,
a nie w kineskop ślepić dziś
Z uporem tłuc się w głowę.

Wy nie cofniecie plazmy fal,
Nic skargi nie pomogą,
Bezsilne gniewy, próżny żal!
Świat pójdzie plazmy drogą!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 29 wrz 2010, o 20:43

Arno, kwadrat nie przeszkadza, będziesz miał tylko zawsze czarne paski na górze i dole ekranu, jak kiedyś na starych westernach :mrgreen:
Arno pisze: Świat pójdzie plazmy drogą!
Niestety nie :-(
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 wrz 2010, o 20:44

Aaaaaa... standardowy przypadek kliniczny. Arno musi sam siebie przekonać, że czas już kupić plazmę :giggle:

Też tak miewam :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2010, o 20:50

rrosiak pisze:Arno, kwadrat nie przeszkadza, będziesz miał tylko zawsze czarne paski na górze i dole ekranu, jak kiedyś na starych westernach :mrgreen:
Arno pisze: Świat pójdzie plazmy drogą!
Niestety nie :-(
Nie pasowalo mi LED do rytmu.
A co do paskow, to niestety nie. Moj tV obcina boki, wiec czesto widze okrojone wiadomosci. Moze i dobrze.
A kupic trza bedzie ladny telewizor i tyle.
B&O np.
Lub stawic w szafe i wstydliwie uchylac dźwiczka.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 29 wrz 2010, o 20:56

Arno, zawsze można coś wyrzeźbić, byłem ostatnio w jednym hotelu gdzie LCD nie pasował do wnętrza i oprawili go w ramę obrazu. Zawsze możesz zrobić meble na wymiar albo np zmienić na projektor który będzie ładnie wkomponowany pod sufitem a ekran rozwiniesz pilotem w razie potrzeby.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2010, o 21:00

Inquiz, merci i dziękuję.
Ponieważ mamy zmiany w mózgu, zawsze chętnie robimy rzeczy atypowe.
Ale sprawa jest taka, że dla nas TV jst jedynie nędznym dodatkiem, a taki ekran i rzutnik to robi z salongu ( norweski) centrum medialne. A tu wazniejszy kominek, i cieplo domowego ogniska.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 wrz 2010, o 00:36

Arno pisze: Nadal jest najlepszy telewizor kineskopowy. Jest to najlepszy w tej chwili obraz.
Oj tak. To są gdzieś jeszcze dostępne bańki pracujące w rozdzielczości HD czy tylko były w JP i US&A? ;) Bo nie wmówisz mi, że SD na bańce (do SD, istotnie, najlepsza jest bańka, chociaż niektóre telewizory bardzo ładnie skalują obraz) jest lepsze od dobrze przyrządzonego HD. A dziś HD jest ogólnodostępne. I ładnie zrobione (nie skompresowane do bólu, bo pasmo na transponderze kosztuje), robi wrażenie: obraz żyleta, szczegółowy aż bólu ócz.
Arno pisze: W kablu na dole tak samo kiepawo.
Spróbuj czegoś, co daje HD. Może być kablówka, jeśli jakaś oferująca HD dociera do Ciebie, może być talerz.
Arno pisze: A co nas spotka jak wproadzą cyforwe nadawanie?
Teoretycznie samo dobre:
  • wiele ścieżek językowych -- choć niekoniecznie w polskich stacjach,
  • dźwięk w DTS-ie, jak masz jakieś 5+1,
  • obraz HD, już co raz więcej stacji produkuje HD i to nie jest upscalling do HD, tylko prawidziwe HD,
  • EPG -- jedna z lepszych rzeczy w cyfrowej telewizji, możesz wyrzucić wszelkie gazetki z programem TV, sensowny settop pozwoli Ci np. wyklikać nagrywanie wskazanego programu w kilku ruchach (czy przypomnienie o nim),
  • jeśli będziesz miał PVR, to różne dobrodziejstwa z nim związane -- nagrywanie, timeshifting (pauzujemy, idziemy do kibelka, wracamy i oglądamy dalej od chwili w której włączyliśmy pauzę)
  • PPV -- w naszym kraju wątpię,
  • dostęp warunkowy -- sensownie wykorzystany pozwala sobie ładnie poskładać ofertę telewizyjną, ale zwykle nadawcy montują pakiety tak, byś kupił ich jak najwięcej po to, by oglądać trzy, interesujące Cię, kanały na krzyż,
  • VOD -- tu wszystko zależy od repertuaru.
Dodatkowo jeszcze coś ważnego z punktu widzenia nadawców: nadawanie cyfrowe nie pożera tyle pasma co analog. Dlatego kablówki w analogu mogą zmieścić około 60 kanałów, podczas gdy w cyfrze są setki czy nawet tysiące.

Ogólnie mówiąc, w 2010 roku analogowa telewizja, w porównaniu z DVB-X, ma same wady i zero zalet.

A Bang? Bang robi śliczne AV. Tylko nieprzyzwoicie, kawiorowo drogie. Ja wysiadam, chociaż ilekroć patrzę na sprzęty B&O, zwłaszcza vintage, mam megaślinotok. Dlatego nie oglądam, bo grozi mi samozalanie piwnicy, a takiego czegoś nasza polisa nie obejmuje.

r.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 30 wrz 2010, o 01:23

ky pisze: Oj tak. To są gdzieś jeszcze dostępne bańki pracujące w rozdzielczości HD czy tylko były w JP i US&A? ;) Bo nie wmówisz mi, że SD na bańce (do SD, istotnie, najlepsza jest bańka, chociaż niektóre telewizory bardzo ładnie skalują obraz) jest lepsze od dobrze przyrządzonego HD. A dziś HD jest ogólnodostępne. I ładnie zrobione (nie skompresowane do bólu, bo pasmo na transponderze kosztuje), robi wrażenie: obraz żyleta, szczegółowy aż bólu ócz.
naturalność -10. nie widziałem LCD, plazmy czy czegoś świecącego tak jak dobrze skalibrowane kineskopowe Barco, cokolwiek mówi Apple ;-) Cyfra tego nie potrafi jeszcze - obraz jest często cukierkowy do bólu i żyleciasty. Nie o HD się rozchodzi - nb mamy od dzisiaj HD, niezłe żyleta i super hiper, ale czegoś brak.

A odnoście TV - kupiłem przyzwoite LCD niedawno w zakładanych pieniądzach i jestem zadowolony, świeci ok - plazma to to nie jest, ale do tych dwóch filmów miesięcznie się nadaje. Jak będzie potrzeba będzie projektor - tylko na razie sens wydawania konkretnej złotówki do oglądania comedy central w "pracy" jest ... mało sensowny ;-)

Kolumny dzisiaj chciał monter z astry kupić, chyba go powaliło (fajny chłopak) :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 wrz 2010, o 01:33

remek pisze: nb mamy od dzisiaj HD, niezłe żyleta i super hiper, ale czegoś brak.
Nie wiem co oglądałeś, ale załapałem się u moich rodzicieli na mistrzostwa piłki kopanej w HD. I jak generalnie dyscyplina ta ani mnie ziębi, ani parzy, to siedziałem wpatrując się w TV jak wół w malowane wrota ;)

r.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 30 wrz 2010, o 01:36

ky, nie no stary ja kumam, że tam każdego syfa widać. Ale cyfrowo. Nic nie poradzę - starej daty jestem.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 wrz 2010, o 01:41

remek pisze: Ale cyfrowo
A Ty myślałes, że na tym SD to sam analog oglądałeś? Co prawda ostatnia mila szła analogowo, ale generalnie teraz wszędzie albo niemal wszędzie idzie cyfrowo, począwszy od zapisu, przez przechowywanie, przez różne fazy transmisji poza ostatnią milą. Chcesz analogu, idź do kina na 24 klatki na sekundę, a i to już chyba nie zawsze jest pewne ;)

r.

ODPOWIEDZ