Czy Forester 2,5 X sobie poradzi...

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Dominikpl
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Subaru Legacy 2.5 GX AT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Czy Forester 2,5 X sobie poradzi...

Post 2 paź 2010, o 01:38

Konto usunięte pisze:Dominikpl, dalekim od porównywania mojego skromnego doświadczenia z Twoim ;-)

Ale chciałbym zobaczyć jak ruszasz forkiem na ostrym i długim podjeździe z 1 tonową przyczepą. Może bym się czegoś nauczył 8-)
Kluczem jest odpowiedni start ;-)

Ja za pierwszym razem palilem sprzeglo non stop. Najlepszy system na start z ciezka przyczepa jest taki:
- ruszyc delikatnie (tak zeby tylko kola sie toczyly)
- wcisnac sprzeglo
- dodac wiecej gazu
- puscic sprzeglo.
Na raz, raczej bez puszczania sprzegla na "dwa razy", moim zdaniem ciezko pod gorke sprzegla nie spalic. Nie zastapiony w przypadku Forestera jest tutaj hill holder ;-).

Pod naprawde stroma gorke, niestety - pedal gazu w podloge i delikatnie puszczam sprzeglo do polowy aby tylko zlapalo i dalej z bata - puszczajac jednostajnie sprzeglo, moment czuc je w kabinie.

Generalnie Forester nie jest najlepszym samochodem do lawety - ale wbrew temu co pisza na necie (niestety taka opinia o nich krazy) - da sie to opanowac :-)

Dominikpl
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Subaru Legacy 2.5 GX AT

Post 2 paź 2010, o 01:41

Konto usunięte pisze:2 litrowym forkiem, tyle, że z reduktorem ;-)
Ja holuje turbo, a on ma zdaje sie duzo wiekszy moment (choc fajnie rekompensuje Ci tutaj sytuacje reduktor), co w sumie jest najwazniejsze przy starcie.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 2 paź 2010, o 07:34

hmm, duży moment przy starcie przy holowaniu z turbo? bez palenia sprzęgła? Daje się? :o

GT III
2 gwiazdki
Auto: Lanos 2,0 N/A MY08

Post 2 paź 2010, o 07:49

Czyli 2,5 wygrywa tylko ~30Nm momentu obrotowego. Zakładając że ten konkretny egzemplarz nie został z niego wykastrowany razem z mocą. Jak już pisałem moc została w nim obniżona do 156KM czyli jest mniej niż w 2,0.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 2 paź 2010, o 07:56

GT III, moment chyba ważniejszy jest w tym przypadku. Też jest obniżony? I przy jakich obrotach jest max?

GT III
2 gwiazdki
Auto: Lanos 2,0 N/A MY08

Post 3 paź 2010, o 20:34

minimus pisze:GT III, moment chyba ważniejszy jest w tym przypadku. Też jest obniżony? I przy jakich obrotach jest max?
No właśnie jest problem znaleźć jakieś dokładniejsze dane do tych amerykańców, szczególne do tych z nietypowymi obniżonymi mocami.
Tak czy owak sprawa zakupu tego konkretnego egzemplarza już jest nieaktualna. Myślałem że gościowi stuknę jak go zobaczyłem. Miała być igiełka bezwypadkowa - wersja z ogłoszenia. Po rozmowie przyznał że po naprawie jednych drzwi. Na miejscu okazało się że auto było bite z przodu, z tyłu i nie wiadomo gdzie jeszcze. Lakier na całości jeszcze ciepły, zupełnie inny kolor niż w ogłoszeniu. A w środku jeden wielki gnój, wszystko wypaprane jakimś smarem łącznie z siedzeniami. Nie odważyłem się wsiąść do środka. Straciłem dzień i sporo paliwa. W ogłoszeniu wystawił fotki innego egzemplarza :x . Szukam dalej.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 3 paź 2010, o 22:49

GT III, słowo daję, to powinno być karalne, albo powinno się jeździć z obstawą i takiego oszusta za każdym razem porządnie sklepać. Wyrazy współczucia... :wall:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 4 paź 2010, o 04:14

GT III, może już widziałeś, tu masz sporo informacji:
http://www.cars101.com/subaru/forester/ ... r2007.html

Wydaje mi się, że ten rocznik miał 173 (niektórzy podają 175) koni. Nie słyszałem wcześniej o wersji ze zmniejszoną mocą. Wrażenie mam takie, że 2.5l z dołu idzie całkiem całkiem jak na wolnego ssaka (mam A/T, w manualu powinno być dużo lepiej). Nigdy nic nie holowałem. Musisz się przejechać. I porównać do 1.6 z reduktorem.

ODPOWIEDZ