Zacząłem wyciągać silnik ze swojej Imprezy. Jest już rozbrojony i wszystko poodpinane. Odkręciłem rozrusznik. Dwie śruby i dwie nakrętki mocujące skrzynię. Następnie odkręciłem poduszki silnika. Silnik podnosimy do góry aż szpilki poduszek wyjdą do góry następnie próbowaliśmy rozdzielić go od skrzyni. Bezskutecznie. Robi się szpara taka że wychodzą całkiem kołki ale dalej nie idzie.
Czy jest jeszcze jakiś haczyk?
Może możecie polecić jakiś sposób?
wyjmowanie silnika WRX
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: wyjmowanie silnika WRX
http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Im ... mpreza.pdf
str.228
najpierw imbusem zatyczkę , potem wkręcasz śrubę i wyciągasz razem z cylindrem (czy jakoś tak to się nazywa)
edit: tak mam w GT 94, pewności że tak jest u ciebie nie mam, ale podejrzewam, że tak jest
str.228
najpierw imbusem zatyczkę , potem wkręcasz śrubę i wyciągasz razem z cylindrem (czy jakoś tak to się nazywa)
edit: tak mam w GT 94, pewności że tak jest u ciebie nie mam, ale podejrzewam, że tak jest
Dziękuję za pomoc!! :)
Teraz pytanie czy da się wyjąć wał nie wyjmując tłoków z cylindrów?
Teraz pytanie czy da się wyjąć wał nie wyjmując tłoków z cylindrów?
jano86 pisze: Teraz pytanie czy da się wyjąć wał nie wyjmując tłoków z cylindrów?
tego niestety nie robiłem,
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
Nie wiem czy zrozumiałem dobrze pytanie.jano86 pisze: Teraz pytanie czy da się wyjąć wał nie wyjmując tłoków z cylindrów?
Aby wyjąć wał trzeba rozpołowić bloki. I aby to zrobić nie trzeba wyjmować tłoków. Da się wypiąć sworznie tłokowe przez specjalne otwory w bloku.
tak o to chodziło, tylko trzeba też korby wywalić? Myślałem że jak się rozpołowi blok to będzie dojście żeby stopki korbowodów odkręcić a wtedy już wyjąłbym sobie wał.
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
Po rozpołowieniu bloku będzie dojście do stóp korbowodów. Bez rozpołowienia bloku ich nie odkręcisz i korbowodów nie wyjmiesz.
-
Mistral
- 2 gwiazdki
- Auto: FORESTER 2,5 XT US spec. i Auris Padaczka...
- Polubił: 0
jano86,
a po co właściwie wyciągasz motorek?
Gdybyś przypadkiem miał jakieś 2,5 turbo na sprzedaż, to ja chętnie przytulę...
Mistral
a po co właściwie wyciągasz motorek?
Gdybyś przypadkiem miał jakieś 2,5 turbo na sprzedaż, to ja chętnie przytulę...
Mistral
Wyciągam bo obróciła mi się panewka. Będę zmieniał blok albo robił remont. Okaże się jak wyjmę.