Wymiana oleju w dyfrze, skrzyni po 60 kkm - pytanie!!!
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
szamcio11
- 2 gwiazdki
- Auto: był Legacy, teraz Forek MY06 i Outback 2,5 US
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Wymiana oleju w dyfrze, skrzyni po 60 kkm - pytanie!!!
Pytanie do użykowników Subaru - w kupionym niedawno Legacy MY06 przebieg przekroczył 60tys. Wg zaleceń ASO należy zrobić większy przegląd i wymienić oleje w skrzyni biegów, mostach, wiskozie. Koszt niemały, trudno. Już byłem zdecydowany, pojechałem do serwisu zajmującego się Subaru od wielu lat (ale nie ASO) i tu zaskoczenie - usłyszałem, że szkoda na to wydawać kasy, bo oleje nie muszą być wymieniane co 60 tys! Dziwne - zakład nie chce zarobić kasy? I stąd moje pytanie - czy ktoś nie wymieniał oleju po 60 tys i ma, miał z tego powodu jakieś problemy z autem? czy faktycznie to tylko wyciąganie kasy przez ASO? czy ktoś zna zalecenia dotyczące przeglądów okresowych w innych krajach?
Będę wdzięczny za odpowiedź
szamcio
Będę wdzięczny za odpowiedź
szamcio
- gladius56
- 1 gwiazdka
- Auto: legas 2.5 ,04 ,165 kucy
Re: Wymiana oleju w dyfrze, skrzyni po 60 kkm - pytanie!!!
W usa w manualu podają, że wymiana oleju w a/t i dyfrach tylko przy intensywnej eksploatacji. W kraju 4turbo np zaleca to robić po 60k. Chyba lepiej się do tego dostosować a i pieniądze za to są stosunkowo nieduże.
-
Adam M.
- 2 gwiazdki
- Auto: 05 Subaru Legacy Wagon
Zmieniaj, zmieniaj - twoja slrzynia podziekuje ci za to dluzsza, bez awaryjna praca.
Ja w swoim starym Legasiu 95 wymienialem co 50 tys i do 400 tys skrzynia dojezdzila bez problemow u innych padala po 150 tys.
Ja w swoim starym Legasiu 95 wymienialem co 50 tys i do 400 tys skrzynia dojezdzila bez problemow u innych padala po 150 tys.
szamcio11, zmień zakład...
Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
szamcio11, wymiana oleju w dyfrze to koszt kilkudziesięciu złotych. W wiskozie się oleju nie zmienia, jedynie w skrzyni biegów.
Konto usunięte, chyba za 1l... 

Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX, a myślisz, że ile oleju wchodzi do dyfra? Za wymianę oleju w dyfrze w 4t w zeszłym roku zapłaciłem poniżej 100zł (za całość).
Ale do kszyni więcej.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
-
Adam M.
- 2 gwiazdki
- Auto: 05 Subaru Legacy Wagon
No niestety, u nas wymiana skrzynia i dyfry kosztuje mnie $ 150+.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Chyba jakieś 3,5l.leon pisze:Ale do kszyni więcej.
Ale ogólnie koszt oleju pewnie mniejszy, niż jeden bak paliwa, wymiana banalnie prosta, więc chyba nie warto na tym oszczędzać.
A co?Konto usunięte pisze:FUX, a myślisz, że ile oleju wchodzi do dyfra? Za wymianę oleju w dyfrze w 4t w zeszłym roku zapłaciłem poniżej 100zł (za całość).
Po cichu na Plejadach byłeś

Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX pisze: A co?
Po cichu na Plejadach byłeś...
Nieee, Plejady są dla kawiorów

Nie wiem, jak bardzo pewny jestes przebiegu - ja mam jak najgorsza opinie o samochodowych handlarzach.szamcio11 pisze:(...) w kupionym niedawno (...) przebieg (...)
W dniu zakupu mojego autka mialem potwierdzenie przebiegu z ASO sprzed pol roku, licznik wygladal cacy, ale i tak wymienilem wszystkie plyny w aucie. Delikatnie mi to odradzano, ale sie uparlem. Cenowo wyszlo ~1000zl - duzo i malo - zalezy jak na to spojrzec. Spokojny sen jest bezcenny ;)
Aha - u mnie wyszlo, ze we wspomaganiu kiery jest cos gestego, zeby uciszyc pompe. Teraz mam plyn o fabrycznych parametrach i jezdze swiadomy tego, co tam sie dzialo - wole tak niz zyc w nieswiadomosci ;]
T.
-
szamcio11
- 2 gwiazdki
ok, przekonaliście mnie.
W najbliższym czasie wymienię te płyny ustrojowe żeby się cieszyć bezproblemową i bezstresową jazdą
W zasadzie jak dla mnie temat do zamknięcia
pozdr
szamcio
W najbliższym czasie wymienię te płyny ustrojowe żeby się cieszyć bezproblemową i bezstresową jazdą
W zasadzie jak dla mnie temat do zamknięcia
pozdr
szamcio
na tym forum tematów się nie zamyka... 

Dolce far niente 

-
szamcio11
- 2 gwiazdki
ok
chciałem tylko zaznaczyć, że dla mnie problem uzyskał rozwiązanie - tzn zostałem przkonany do sensowności o konieczności wymiany olejów
Pozdr
szamcio
chciałem tylko zaznaczyć, że dla mnie problem uzyskał rozwiązanie - tzn zostałem przkonany do sensowności o konieczności wymiany olejów
Pozdr
szamcio
Podepnę się pod temat, bo mam do zrobienia przegląd na 60kkm. Niestety wszelką dokumentację do samochodu posiadam w wersji niemieckiej, której nie rozumiem kompletnie
Zatem pytanie za 100 punktów, bo na stronie SIP tego nie widzę: co wchodzi w skład przeglądu na 60kkm? W ASO jest najdroższy ze wszystkich dotychczasowych przeglądów, więc czym się różni? Będę dźwięczna gdyby ktoś mi z jakiejś gwarancji czy czegoś przepisał co się robi na tę okoliczność.

Zatem pytanie za 100 punktów, bo na stronie SIP tego nie widzę: co wchodzi w skład przeglądu na 60kkm? W ASO jest najdroższy ze wszystkich dotychczasowych przeglądów, więc czym się różni? Będę dźwięczna gdyby ktoś mi z jakiejś gwarancji czy czegoś przepisał co się robi na tę okoliczność.