Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Post 22 paź 2010, o 18:41

Nie wiem, po co sie nabijasz ze swoim hundaiem i3...
Na odpalenie ze stanu uśpienia trzeba trochę poczekać; japko, zanim otworzysz ekran do kąta 90 st., juz chodzi.

Tobie podoba sie plastik, mi aluminium.
Obudowa waży z 0,3kg.
kg plastiku kosztuje ze 3 zeta i obudowę wytwarza forma za 30kpln, która zrobi ich dziesiątki tysięcy, zanim trzeba będzie ja wymienić.
kg Al to ca. 12pln, obudowa zapewne bedzie cięższa.
http://www.apple.com/pl/macbookpro/
kliknij sobie filmik, jak się tą obudowę wytwarza i będzie to jakimś odzwierciedleniem, dlaczego parę zeta trzeba zapłacic więcej...
A że do tego dochodzi jeszcze marketing, to inna bajka...

A powiedz mi, czy apple na codzien używałeś, czy tylko tak dla zasady szydzisz i się spierasz... ;-)

Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 200 razy

Post 22 paź 2010, o 18:52

FUX, maki są ładne, solidne i basta, nikt tego chyba nie neguje, ale

- Winda 7 wstaje z uśpienia w 2s. (zresztą Vista podobnie)
- Chloru ma notebooka w obudowie w większości wykonanej z aluminium :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2010, o 18:53

rrosiak pisze: - Chloru ma notebooka w dużej części z aluminium
A jakowy?
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2010, o 18:54

FUX pisze: A jakowy?

A prawie taki jak mój :giggle:

Niech sam napisze.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2010, o 19:43

rrosiak pisze: A prawie taki jak mój
Praaawie robi wielka różnicę...

A jaki Twoj?
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 533 razy

Post 22 paź 2010, o 19:45

FUX pisze: Nie wiem, po co sie nabijasz ze swoim hundaiem i3...

Dowcip Ci się wyostrzył :razz:
FUX pisze: Na odpalenie ze stanu uśpienia trzeba trochę poczekać; japko, zanim otworzysz ekran do kąta 90 st., juz chodzi.

Moje Win7 HomePremium zużywa na to jakies 2-3 sekundy ;-)
FUX pisze: Tobie podoba sie plastik, mi aluminium.
Obudowa waży z 0,3kg.

Spory kawalek mojego laptopa jest z aluminium (całe wieko). Reszta nie wiem, plastik pewnie ale wygląda nieźle.
FUX pisze: A powiedz mi, czy apple na codzien używałeś, czy tylko tak dla zasady szydzisz i się spierasz... ;-)

Jako student dorabiałem serwisując komputery... miałem przynajmniej kilku klientów z American School of Warsaw z Konstancina. Zgadnij jakich komputerów używali...

Nie mam wiadra pieniędzy, za 50% ceny MBP kupiłem laptopa z Core i3, 3 GiB RAM, 320 GiB HDD, ekranem 15,5 cala LED, po części wykonanego ze szczotkowanego aluminium, mającego mniej niż 3 centymetry grubości z mocną kartą grafiki Ati 5650 a do tego jest w stanie przy malo wymagających zadaniach działać 6 godzin na baterii. ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2010, o 19:48

FUX pisze: A jaki Twoj?

TM8471, po roku intensywnego używania bateria nadal wytrzymuje ponad 6 godzin.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2010, o 20:13

Chloru pisze: Nie mam wiadra pieniędzy, za 50% ceny MBP kupiłem
Nie wiesz, ile zaplacilem... ;-)
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 22 paź 2010, o 20:24

FUXiu, a powiedz tak szczerze, w jakim procencie o kupnie dżapka zadecydowały tylko te minutu i sekundy czekania a w jakim chęć wejścia w świat dla "wtajemniczonych"
nie szydze ani nie pytam złosliwie tylko jeżeli sam mysle o o zmianach bo jest zbyt wolno to raczej wzmacniam maszynę, fakt, że stacjonarną ale jednak ciągle PC

Mac wyprodukował świetną aurę , otoczkę która nie powiem że nie kusi ale od razu tak besztać PC ? po co ?

jeżeli kompa nie używa sie co 15 minut u innego klienta to jakie ma znaczenie "wstawanie" systemu ? wtedy to bateria dobra potrzebna :-)

obsługa PC: wchodze do biura, wciskam power i idę zrobić sobie kawkę itd, wcześniej XP wstawał jak wracałem od czajnika włączyc radio a teraz W7 stoi zanim wrócę po włączeniu czajnika, instalacja kilku drukarek i plotera fakt że wpieprzająca ale juz tego sam nie robię, do przeinstalowania kilku kompów zapraszamy raz na jakiś czas niedrogiego speca a moje "zmarnowane" minuty i nerwy to nowa konfiguracja moich programów mająca na celu powrót do ulubionych ustawień,
fakt, że w W7 brak outlooka ktorego lubiłem :-) a windows mail to kiszka ale juz sie przyzwyczajam

trochę z przekory i z finansów nie nabyłem jeszcze dżapka bo jak się umi korzystac z PC to jest super,jeszcze nie znalazłem racjonalnego powodu aby taką radykalna zmianę zrobić, szkoda mi czasu na przyzwyczajanie sie do obcego kompletnie środowiska w którym pieron wie czy wszystko dotychczasowe zadziała , chyba już wolę co tydzień drukarkę instalować konfigurować :-)

edit:napisałem co powyżej bo bardzo chciałem cos powiedziec w tym wątku :razz:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 22 paź 2010, o 20:28

Chloru pisze:
Nie mam wiadra pieniędzy, za 50% ceny MBP kupiłem laptopa z Core i3, 3 GiB RAM, 320 GiB HDD, ekranem 15,5 cala LED, po części wykonanego ze szczotkowanego aluminium, mającego mniej niż 3 centymetry grubości z mocną kartą grafiki Ati 5650 a do tego jest w stanie przy malo wymagających zadaniach działać 6 godzin na baterii. ;-)

Olaboga, nie ściemniaj tu tylko pisz co to 8-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 533 razy

Post 22 paź 2010, o 20:41

FUX, mówię o cenach sklepowych.

Bergen, Acer 5820TG z Core i3, jest też bardziej wypasiona wersja z Core i5 za całe 3 kPLN brutto.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 22 paź 2010, o 20:54

Chloru pisze: Bergen, Acer 5820TG z Core i3, jest też bardziej wypasiona wersja z Core i5 za całe 3 kPLN brutto.
No tak, ale
Na notebookcheck mówią, że:
1. Masz błyszczącą ramkę wkoło matrycy (dla mnie to totalna porażka)
2. Natywna rozdzielczość jest niska (1366x768) jak na tak duży wyświetlacz
3. Masz klawiaturę numeryczną, co również wg mnie jest totalnym nieporozumieniem w laptopach
4. Przy włączonej karcie graficznej spód laptopa rozgrzewa Ci się nawet do 63%. Uważaj na klejnoty gdy używasz lapka w łóżku
5. Plastik w punktach podparcia nadgarstków lubi skrzypieć, dysk lubi stukać głowicą z radości

IMHO taki sprzęt trudno będzie porównywać z MacBookiem pro.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 86 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 22 paź 2010, o 21:00

Konto usunięte pisze:3. Masz klawiaturę numeryczną, co również wg mnie jest totalnym nieporozumieniem w laptopach
A widzisz, to rzecz gustu. ;-)
Jak szukałem laptopa, to warunkiem koniecznym było posiadanie klawiatury numerycznej. Tak mi jest wygodniej.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 22 paź 2010, o 21:02

jarmaj pisze: Jak szukałem laptopa, to warunkiem koniecznym było posiadanie klawiatury numerycznej. Tak mi jest wygodniej.

A mnie się wydawało, że tylko księgowi to lubią ;-) W takim razie McBook raczej odpada dla Ciebie Jarek 8-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2010, o 21:09

esilon, japko dostala Żona, a ja czasami sie nim pobawię, choć ostatnio mniej, chyba, że Jej nie ma w chacie... :giggle:
Na podłokietniku sofy stoi sobie stare lenovo, podnoszone ze 3-4 razy.
Dopóki bedzie chodzil po ostatnim podnoszeniu, to go będe trzymał.
Wq.. mnie wieszanie sie w czasie pracy, utrata otwartych aplikacji.
Wiesi sie także po trybie uśpienia, z którego nie chce wyjść po otwarciu klapy, ponieważ się nie uspil po jej zamknięciu... :roll:
Slychać wentylatory na pierwszym biegu; o dwójce nawet nie wspominam, wtyczka prądowa jest bezpieczna inaczej, w porównaniu z MBP (chytry patent z magnesem, podpatrzony ponoć przez Stefka w mikrofalówce chińskie).
Miga mi ekran po noszeniu kompa, czasami nawet z pokoju do pokoju, ponoc zimny lut czy inne g. Naprawa połowa wartości kompa.
Ma kiepskie podświetlenie matrycy, trzeszczącą obudowę.
Bateria po roku, duża, zeszła z 3-4h do kiepskich dwóch przy pracy w necie, wordzie, excelu.
Nadal go lubię.

Japko. Jakie jest, każdy widzi...
Programy. Proste intuicyjne, majace wiele wspolnego z ogolnego układu z Windą xp.
Taki pakiet biurowy za ca. 300pln w pelnym legalu do zastosowań komercyjnych.
Za te pieniądze dostaniesz offica dla studentów...
Żywotność baterii niewspółmierna w stosunku do lenovo, pomimo ustawienia podświetlenia matrycy prawie na max.
Bezglosna praca, szybki start po otwarciu klapy, proste dodawanie/wywalanie programów.
DESIGN, JAKOŚĆ WYKONANIA, ERGONOMIA. Dużo wyższa liga. Jechałeś ze mną w dyskotece, to miałes porownanie ;-) .
Pamiętasz, co mówiłeś o sygnale dźwiękowym.. :o Nie będę więcej sie rozpisywal. Kto chce, niech pomaca, zastanowi się, później kupi.

Jeden jeździ subaru, drugi hondą, dyskoteką, cytryną, rowerem, skuterem i jest ok.
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 22 paź 2010, o 21:12

FUX pisze: Pamiętasz, co mówiłeś o sygnale dźwiękowym

nie tylko ja jak widać :-)

nie no mnie tam ani ziębi ani grzeje co kto gryzie ,ale czy dobrze rozumiem po Twojej wypowiedzi że głowna motywacja była jakośc wykonania ?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2010, o 21:46

Tak.
Do tego przekora, bateria, prostota.
Pomacaj, zobacz, porownaj...

Jeszcze sie paru zapytaj, jak ich ostatnio na chlejadach w doł zwoziłem...
Dolce far niente ;-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 22 paź 2010, o 22:15

Konto usunięte pisze:
jarmaj pisze: Jak szukałem laptopa, to warunkiem koniecznym było posiadanie klawiatury numerycznej. Tak mi jest wygodniej.

A mnie się wydawało, że tylko księgowi to lubią ;-)
Widocznie uzewnętrznia się tak jakoś moje skrywane głęboko prawdziwe powołanie :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubione posty: 365 razy

Post 22 paź 2010, o 22:25

się rozkłóciliście.

Mak jest dobry, system ma super, gadżety iPad i iNne są takie se, propagandę mają mega, kit wciskają wzorowo - taki komputerowy Amway.
Pracowałem 2 lata i pamiętam, że pierwszą wadą był.... serwisant jakoś po miesiącu pracy. Dzizas cóż za ideologia. Komputer jak komputer, OSXowi zdarzyło się rozłozyć nogi.

Winda zła też nie jest. Nie używam na lapku od 2 lat, ale nie pamiętam, żeby jakiś komp robił mi sceny. Windę na lapku wybuchłem osobiście, bo wtykałem łapy gdzie nie trzeba - a że był równolegle linuch to już tak zostało. Była by Vista, też dobrze. Mi się tam drukarki instalują ;-)
Della swojego uwielbiam, i następny też będzie Dell - mimo, że po 3 latach bateria żyje 15 minut - uwaga! można kupić i włożyć inną :mrgreen:

W sensie, co za różnica, jak kto lubi. Tylko kitów Jobsa nie cierpię. ;-)

No i powyzłośliwiać się można, za to lubię Ap... cholera nie wiem czy mnie nie pozwą jak wymienię imię na daremno :mrgreen:

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 22 paź 2010, o 22:35

jarmaj, Nie przejmuj się, mnie najbardziej w lapciu wkurwia brak numerycznej klawiatury, a swojego lenivca pancerniaka w życiu bym na jakieś gejowskie gizmo nie zamienił ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2010, o 22:36

LouCyphre pisze: swojego lenivca pancerniaka w życiu bym na jakieś gejowskie gizmo nie zamienił
o właśnie, to chciałem wyrazić w swoim poście powyżej.

:mrgreen:

Kornik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Zoom i Rower. Range Rover
Polubione posty: 0

Post 22 paź 2010, o 22:58

remek pisze: Della swojego uwielbiam, i następny też będzie Dell - mimo, że po 3 latach bateria żyje 15 minut - uwaga! można kupić i włożyć inną
Mam osobiscie to nieszczescie pracowac w firmie, w ktorej szef wychodzi z zalozenia, ze co tansze to lepsze. W zwiazku z czym wszyscy w firmie pracuja na najtanszych Dell'ach. Szef probowal mnie przekonac do Della wiec z ciekawosci zestawilismy mala liste:
Przez dwa lata
- z 30 laptopow kupinych do firmy _wszystkie_ maja co najmniej raz wymieniony zasilacz. Niektore kilkukrotnie. W firmie na polce lezy kilka zapasowych, kupionych hurtem.
- ponad polowa z nich ma co najmniej drugi dysk twardy
- zadna bateria po dwoch latach nie trzyma nawet pol godziny
- w 30 osobowej firmie jest gosciu, ktorego pol etatu to serwis tych zlomow (instalacja patchy/reinstalacja systemu, rozwiazywanie problemow/czyszczenie wirusow itd..)

Podsumowujac: (30x$600 + 40x$30 (za zasilacze) + 15*$150 (za dyski) + 2*$30000 (pol etatu supportu przez 2 lata)) / 30 = $2715 za kazdego Dell'a.
Dla porownania - moj mackbook pro kosztowal szefa $2500 (mbp o parametrach podobnych do tych delli kosztowal wtedy $1400), po dwoch latach bateria dalej trzyma spokojnie 2h, a serwisu nie wymagal zadnego.

I dlatego, choc osobiscie nic do Delli nie mam, moj nastepny komputer tez bedzie z apple, mimo ze Jobs dziala mi na nerwy niesamowicie

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2010, o 23:10

Kornik, tanie mięso psy jedzą ;-)

Mój Dell przez 3.5 roku znosi pracę na kołdrze (prawie brak chłodzenia, grafa dedykowana), przy wannie jako TV, parę gleb (małe wysokości) etc etc etc. Odpalony jest 16-18 godzin dziennie. Bateria do wywalenia już, ale nie potrzebuję, w ładowarce kabel się przetarł. to tyle ;-) Reszta bez zarzutu, czekam aż padnie i kupię drugiego - szkoda, bo ciągle jest wystarczający, ale czuć już że sprzęt się napracował.

Reasumując. Mak jest fajny, ale nie widzę powodu, żeby się przesiadać - tym bardziej, że zdarza mi się bywać mało ostrożnym używając własnego sprzętu (zbyt kosztowny nie może być).

jarmaj
6 gwiazdek

Post 22 paź 2010, o 23:13

LouCyphre pisze:jarmaj, Nie przejmuj się
Ależ się nie przejmuję, wręcz przeciwnie, mój laptopik (z numeryczną klawiaturą :razz: ) bardzo mi odpowiada. :-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2010, o 23:19

jarmaj, Konto usunięte po prostu zazdrości, bo w jego maleństwie numeryczna klawiatura się nie zmieściła ;-)

A żeby było całkiem OT, to oglądając Legacy dla żółwika, przylukałem auto dla Ciebie :idea: :-d

ODPOWIEDZ