Subaru wstrzymuje sprzedaż aut z silnikiem 2.5T.

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Subaru wstrzymuje sprzedaż aut z silnikiem 2.5T.

Post 7 kwie 2008, o 21:32

JL sent us over an email from Subaru of America that's instructed dealers to immediate cease sales of all Subaru models equipped with the turbocharged, 2.5-liter four-cylinder engine. The directive effects some 2008 and 2009 models built in January and February, including the Forester, Legacy 2.5GT, LTD, 2.5GTB and Impreza sedan and wagon.

The issue involves reports of an "engine knocking noise" that's been affecting vehicles outside the U.S. market, and an initial investigation has found that there is some kind of internal wear that may be causing the noise.

Currently, no U.S. vehicles have been affected, and a Subaru spokesperson told us that the stop sale has been issued as a temporary measure to nip it in the proverbial bud and that once the issue is addressed sales will begin again. You can read the full directive and see the exact production dates of the affected models after the jump.

IMMEDIATE STOP SALE ORDER
TO: GLR-- MAR-- NWR-- SCR-- SDC-- SWR Dealers
FROM: Subaru of America, Inc.
DEPARTMENT: Service
DATE: 04/07/2008

--------------------------------------------------------------------------------

Legacy vehicles have been added to the Stop Sale

We regret to inform you that we must place an immediate stop sale order on all of the 2008/2009 Subaru Impreza, Forester and Legacy vehicles equipped with a 2.5L Turbo Engine produced with the beginning chassis number and later as shown below.

Model
Body Type
Chassis Number
Production Date

Forester Wagon 701045 or later 2008/01/08 or later

Legacy 2.5GT-LTD 222825 or later 2008/02/04 or later
2.5GT-B 222958 or later 2008/02/04 or later
OBK 2.5XT-LTD 353835 or later 2008/02/01 or later

Impreza Sedan 523363 or later 2008/01/08 or later
Wagon 825183 or later 2008/01/08 or later

The reason for this immediate Quality Assurance action is that there have been several reports of "Engine Knocking Noise" from other markets on vehicles produced after the production dates listed.

Initial investigation confirms an internal wear issue on the failed units.

In the interest of preventing any possibility of failures for our customers, we have chosen to isolate any potentially affected vehicles by ceasing sales of the potentially affected units until the root cause and correction can be identified.

All the other displacement engines and the 2.5L Natural Aspirated Engine are excluded from this action.

Your region/distributor will be contacting you with a detailed list of affected vehicles assigned to your dealership. However, dealer trades cannot be tracked so please be aware of the affected VIN range.

If you have a vehicle in inventory that falls into the affected vehicle range, please ensure that your sales and service staff are immediately notified that the unit is un-saleable until further notice from SOA or your region/distributor.

If any of those vehicles has an unusual engine noise, please notify the SOA Technical Helpline immediately with all of the details and submit an E-QMR.

Should a customer bring an affected vehicle into your service department for an unusual engine noise, please immediately arrange that they are given the use of a clean SSLP vehicle and notify the Technical Helpline and submit an E-QMR.

You will be contacted shortly thereafter on how to proceed.

Źródło: http://www.autoblog.com/2008/04/07/suba ... -turbod-2/

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Re: Subaru wstrzymuje sprzedaż aut z silnikiem 2.5T.

Post 7 kwie 2008, o 21:36

O - to ja wiem dlaczego w moim WRXie coś terkocze pod maską... :-d
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 7 kwie 2008, o 23:36

Bilex pisze: O - to ja wiem dlaczego w moim WRXie coś terkocze pod maską... :-d
rdza? :mrgreen:

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 7 kwie 2008, o 23:42

Bilex pisze: O - to ja wiem dlaczego w moim WRXie coś terkocze pod maską... :-d
Spoko. U mnie też :mrgreen:

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 8 kwie 2008, o 00:58

radekk pisze: Spoko. U mnie też :mrgreen:
A w którym, że tak zapytam? W tym niebieskim? :mrgreen: ;-)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 8 kwie 2008, o 01:00

Doxa pisze: A w którym, że tak zapytam? W tym niebieskim? :mrgreen: ;-)
W tamtym dawno nie sprawdzałem :mrgreen:

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 8 kwie 2008, o 01:13

Było kupować 2.0. Tam nic nie terkocze :mrgreen:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 8 kwie 2008, o 06:05

W/g mnie wogóle bezsensem było wprowadzenie silnika 2.5 T zamiast 2.0 T, przekombinowali i utrudnili budowanie rajdówek :whistle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2008, o 08:50

pawel BB, ale jednak jakos sobie radza z tymi rajdowkami prawda? Cos tam jezdzi, nawet w tej nowej toaletowej budzie prawda? To gdzie owo utrudnienie?
Chyba sa rynki na ktorych sprzedaje sie dwulitrowe turbo. No chyba ze ich nie ma. Ale wtedy by nic nie jezdzilo??? Na rajdach.
To o co chodzi? Zasadniczo wyjasnij mi prosze na czym polega owo utrudnienie debili z fabryki, ktore dwa i pol litra montuja, kretyny. Teraz juz wiem dlaczego w moim aucie tak jest fatalnie. BO TO NIE JEST 2.0. Cholera, sie zrobilem na szmate. Glupie Japonce. Zaplaca nam za to!
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Interceptor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 8 kwie 2008, o 14:09

Arno pisze:pawel BB, ale jednak jakos sobie radza z tymi rajdowkami prawda? Cos tam jezdzi, nawet w tej nowej toaletowej budzie prawda? To gdzie owo utrudnienie?
Chyba sa rynki na ktorych sprzedaje sie dwulitrowe turbo. No chyba ze ich nie ma. Ale wtedy by nic nie jezdzilo??? Na rajdach.
Zadnego utrudnienia nie ma, przeciez nikt nie buduje rajdowki na bazie auta z salonu (identycznie jest w przypadku Evo 9 - tam rajdowki tylko na bazie RSa) w przypadku Subaru firmy budujaca auta kupuja Spec C (fabrycznie lzejsze, bez wygluszen, antykorozji z cienszymi szybami itepe) seryjnie z silnikiem 2.0. Wiec ja tu nie widze zadnego utrudnienia.

Co nie zmienia faktu ze silnik 2,5 do szczesliwych nie nalezy, jest wrazliwy na przegrzewanie i kiepsko sie w nim zwieksza moc (nie chodzi mi o latwosc tylko o konsekwencje bo niestety 2,5 nie lubi zwiekszania mocy).
I'm addicted to adrenaline ...

Obrazek

Patryk55XL
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: RS

Post 8 kwie 2008, o 19:21

Interceptor pisze: 2,5 nie lubi zwiekszania mocy

Ale dlaczemu? Na głupi chłopski rozum możnaby wydedukować, że ma większy potęcjał. Nieznam się akurat w tym przypadku i tak niewinnie pytam co mu dolega że nie lubi?

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 8 kwie 2008, o 19:34

Arno, wyluzuj, moim zdaniem problem jest w tym, że niepotrzebnie zmieniali silnik skoro od lat był dobry, zna ktoś jakieś powody?
Jeśli chodzi o rajdówki, to oczywiście jest Spec C ale to kosztuje znacznie więcej bo trzeba wszystko ściągać z Japonii a na 2.0 można było normalnie N-grupę zrobić ;-) Evo RS można przynajmniej sprowadzić samemu z DE pewnie za ok. 100.000 PLN i budować na tym rajdówkę a STI kosztowała w salonie ok. 200.000 PLN a jeszcze trzeba by było pod N-grupę połowę importować z Japonii.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2008, o 23:21

Patrzysz PawelBB z jakiejs niewiarygodnie zasciankowej perspektywy i nie bierzesz pod uwage sprzedazy swiatowej i czego lud np amerykanski lub australijski pragnie.
Co kogo w fabryce obchodzi, co ty w jakiejs poslce mozesz sobie przerobic na pseudorajdowke albo nie. No wez sie zastanow.
POza tym kupuj se evo i nie mardz.
Co wiecej STI ze stanow za ile kupisz?
No nie za 200.
A z litwy?
Tak wiec moj drogi twoje dywagacje mozna przez okno hyc...
A budujac rajdowke to chyba trzeba miec jednak jakis solidny budzet i nie patrzec na 100 czy 200
jak ja bytm dzis budowal to bym pewnie raczej spojrzal na Saxo, czy jakis inny badziew, zeby mnie stac bylo, bo solowow nie jestem jakby.
Mickievicius kiedys pisal : kierz sily na zamiary.
Mozliwe, ze pawle BB jestes kosynierem finansowym, i cie stac na rajdowke STI - to co sie przejmujesz 100 czy 200?
W zasadzie to jakies sa grosze przeciez.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Interceptor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 8 kwie 2008, o 23:35

Patryk55XL pisze:
Interceptor pisze: 2,5 nie lubi zwiekszania mocy

Ale dlaczemu? Na głupi chłopski rozum możnaby wydedukować, że ma większy potęcjał. Nieznam się akurat w tym przypadku i tak niewinnie pytam co mu dolega że nie lubi?
Teoretycznie ma wiekszy potencjal ale tez jest bardziej podatna na przegrzewanie (juz w serii mozna ja zajechac przez przegrzanie) a jak zwiekszasz moc to prawdopodobienstwo przegrzania jest jeszcze wieksze. Generalnie cylindry sie w motorach 2,5 znieksztalcaja. W 2.0 problemu nie bylo (zdecydowanie prosciej i taniej jest osiagnac wieksze moce z 2.0 niz z 2,5)
Paweł_BB pisze:Arno, wyluzuj, moim zdaniem problem jest w tym, że niepotrzebnie zmieniali silnik skoro od lat był dobry, zna ktoś jakieś powody?
Jeśli chodzi o rajdówki, to oczywiście jest Spec C ale to kosztuje znacznie więcej bo trzeba wszystko ściągać z Japonii a na 2.0 można było normalnie N-grupę zrobić ;-) Evo RS można przynajmniej sprowadzić samemu z DE pewnie za ok. 100.000 PLN i budować na tym rajdówkę a STI kosztowała w salonie ok. 200.000 PLN a jeszcze trzeba by było pod N-grupę połowę importować z Japonii.
POwodem zmiany silnika bylo miedzy innymi zwiekszanie elastycznosci auta 2.0 jedzie z gory w 2,5 jedzie bardziej z dolu.

A co do 2,5 seryjnej i robienia z niego rajdowki to troche zabieranie sie od niepowiem jakiej strony, po to sa auta gotowe do zrobienia rajdowki by z nich korzystac a nie bawic sie z cywilem, taki cywilny czy to Evo czy STi nigdy nie bedzie w stanie nawiazac konkurencji z RSem czy Spec C. Wiec po co taka rajdowke budowac? Dla samej idei? Bez sensu jesli nie da sie tym autem zrobic wyniku ... (nie mowie o indywidualnych zabawach tylko o profesjonalnym motorsporcie bo o tym chyba mowimy)
I'm addicted to adrenaline ...

Obrazek

ODPOWIEDZ