Sensor deszczu legacy 2006

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
darekkkk
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Sensor deszczu legacy 2006

Post 30 lis 2010, o 14:52

Czy ktos moze wie jak wylaczyc wycieraczki w legacy 2006?
Wczoraj stalem w sniezycy w korku i do szalenstwa doprowadzaly mnie wycieraczki, ktore lataly po szybie jak opetane.
Dodatkowo cale byly oblepione sniegiem, wiec z tego mlocenia efektu zadnego nie bylo. Zastanawialem sie czy nie wyskoczyc z samochodu na chwile i ich nie oczyscic. Niestety zorientowalem sie ze przy pracujacym silniku nie jestem w stanei ich wylaczyc. Wyglada na to, ze czujnik deszczu przejal zupelnie nad nimi kontrole.
Czy naprawde jest tak, ze jak czujnik deszczu chce sterowac wycieraczkami to kierowca nie ma prawa powiedziec nie i recznie je wylaczyc?
Probowalem wszystkich kombinacji ustawien wycieraczek i w kazdej krecily sie pare razy za szybko. Wylaczyc ich w ogole nie bylem w stanie

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: Sensor deszczu legacy 2006

Post 30 lis 2010, o 15:05

darekkkk, chcesz powiedzieć, że magiczna dźwigienka po prawej stronie kierownicy nie działa :o

darekkkk
0 gwiazdek

Post 30 lis 2010, o 15:19

Dokladnie chce to powiedziec.
Wycieraczki mlocily w kazdej pozycji dzwigienki.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 30 lis 2010, o 15:20

darekkkk, coś masz zepsute.

darekkkk
0 gwiazdek

Post 30 lis 2010, o 15:37

Dzieki za odpowiedzi
Rozumiem, ze w pozycji off wycieraczki powinny byc off niewazne czy pada czy nie?
Do wczoraj problemu nie zauwazylem. Tzn zauwazylem, ze wycieraczki mi sie sam wlaczaja jak cos kapnie, ale poniewaz czujnik dzialal dobrze to nie czulem potzreby ich wylaczania na sile. Uznalem , ze tak ma byc. Jak przestawalo padac i szyba obeschla to sie wylaczaly
Wczoraj przy troche ekstremalnej pogodzie zrobil sie problem tak jak pisalem

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 30 lis 2010, o 15:40

darekkkk pisze: Rozumiem, ze w pozycji off wycieraczki powinny byc off niewazne czy pada czy nie?
Nie wiem, jak jest w Legacy, ale w innych samochodach z zainstalowanym czujnikiem deszczu tak właśnie to działało - czujnik deszczu włączał wycieraczki tylko w położeniu przerywanej pracy wycieraczek.

darekkkk
0 gwiazdek

Post 30 lis 2010, o 16:06

Dzieki za pomoc- bede musial kogos poprosic zeby to sprawdzil.
Serwis zajmujacy sie mechanika poroadzi sobie z czyms takim?
Wyglada na to, ze wszytko dzila ok-poza jedna najprostsza funkcja- wszystko off.
Samochod mial chyba wymieniana przednia szybe po jakims pekniecu szyby (informacja od poprzedniego wlasciciela)- moze wtedy ktos cos zle popodlaczal

Azrael
6 gwiazdek

Post 30 lis 2010, o 16:11

darekkkk, raczej potrzebny serwis zajmujący się elektroniką Subaru.

darekkkk
0 gwiazdek

Post 30 lis 2010, o 16:21

4turbo sie zajmuje elektronika Subaru i moge sie do Was z tym udac? I tak mam wymieniac w 4turbo amortyzatory, wiec jakby sie udalo za jednym razem i to zalatwic to byloby super.
Problem z wycieraczkami to w sumie duperela i do tej pory w ogole mi to nie przeszkadzalo, wiec tylko z tym to nie chce mi sie szukac specjalistycznego serwisu

Azrael
6 gwiazdek

Post 30 lis 2010, o 16:26

darekkkk, tak oczywiście można z tym do nas.

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 30 lis 2010, o 16:30

Przede wszystkim - czy jesteś pewny, że Legacy 2006 ma czujnik deszczu? :mrgreen:
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

darekkkk
0 gwiazdek

Post 30 lis 2010, o 16:43

owoc666- moj na pewno ma chyba ze to jakis chochlik mi wycieraczki wlacza jak cos zaczyna padac. I to taki zlosliwy i zaboczy, ze za nic nie chce kontroli nad wycieraczkami oddac.
Chyba, ze moze bylo tak, ze to nie byl czujnik z serii tylko domontowany przy wymianie szyby- to moze tlumaczyloby czemu tak dziwnie dziala
Ten trop tez sprawdzee

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 30 lis 2010, o 21:21

Niesamowite, nigdy bym o to subaru nie posądzał, że ma czujnik deszczu w jakimkolwiek modelu. Nasze mózgi niedługo będą się zajmować tylko rozrywką, wszystko pozostałe zrobią za nas komputery...

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 30 lis 2010, o 22:32

Czujnik deszczu był/jest sprzedawany jako kit do montażu. dla poprawnej pracy istotna jest grubość szyby :whistle: . oraz przyleganie czujnika do szyby
W pozycji off wycieraczki muszą się wyłączyć, chyba że padła krańcówka w silniku ew. sterowanie w przełączniku.
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 1 gru 2010, o 00:18

no to jak czujnik to dokładka to chyba wystarczy wyrwać chwasta.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 1 gru 2010, o 01:54

Konto usunięte pisze: Niesamowite, nigdy bym o to subaru nie posądzał, że ma czujnik deszczu w jakimkolwiek modelu. Nasze mózgi niedługo będą się zajmować tylko rozrywką, wszystko pozostałe zrobią za nas komputery...
też się czuję jak stary grat. Mnie nawet ten przerywany tryb wkurza podczas jazdy. Przecież umiem dźwigienkę pociągnąć kiedy potrzeba. I to bez ironii.

Ale równie mocno (staram się walczyć, wiek już nie pozwala na wieczny bunt :mrgreen: ) wkurza mnie pasażer na prawym fotelu, który nic nie widzi. Ja mam widzieć, heloł? ;-)

sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08

Post 1 gru 2010, o 02:26

gebolp pisze: Czujnik deszczu był/jest sprzedawany jako kit do montażu. dla poprawnej pracy istotna jest grubość szyby :whistle: . oraz przyleganie czujnika do szyby
W pozycji off wycieraczki muszą się wyłączyć, chyba że padła krańcówka w silniku ew. sterowanie w przełączniku.

masz jakies szersze info ?
W sumie pierwszy raz slysze o czujniku deszczu w poprzednich Legacy ..
Pozdrawiam
Marcin

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 2 gru 2010, o 00:12

W katalogu wyposażenia dodatkowego oznaczone jest toto SEWAYA8000
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

ODPOWIEDZ