Opony na zime:)jakie ??gdzie??
Re: Opony na zime:)jakie ??gdzie??
FUX, a co po drzewo do kominka pojechałeś? Musiało być dużo śniegu jak kamienica sie kopała 

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Nie. Mam zrobić jakis kulig na 15 sanek i tam, gdzie w minioną zimę forek bez bolu dawal radę, tam sie nawet teraz nie zapuszczałem...
Pod spodem bloto po listopadowych ulewach, a ziemia nie zamarznięta.
Wszystko przykryl mokry śnieg.
Pod spodem bloto po listopadowych ulewach, a ziemia nie zamarznięta.
Wszystko przykryl mokry śnieg.
Dolce far niente 

FUX pisze:pod kołami na polach bloto.
zajrzyjcie do ofdybityn. to nie masa, tylko, jak FUX pisze, problem zimy, która w tym roku przyjechała z miejscowości Nienacko. śniegu nawaliło od razu po pachy i pod nim nic nie jest zamarznięte. z grubsza tam, gdzie ugrzązł Samuraj, chodzić się nie dało, bo śnieg (ok. 10-15 cm) niczego nie trzymał, a pod spodem było bagno. dosłownie: bagno. taka mała niespodzianka: widzisz piękne białe, wchodzisz (nie wjeżdżasz, tylko wchodzisz) a tu glup, glup... i już wciąga śmierdzące czarne.So What! pisze:Masa robi jednak swoje.
absolutnym przypadkiem stałem się użytkownikiem Nokian WR. nowych. poprzednie (chyba) goodyear ultragrip. opinia o nowych:
RE WE LA CJA
po prostu aż trudno uwierzyć, że między oponami a oponami może być aż taaaaaaaaaka różnica. przede mną parę dni jazdy w prawdziwej zimie, ale już wiem, że Leśnik w takich kapciach jest najbezpieczniejszym pojazdem w całej wsi. jeśli kierownikowi coś nie odwali, oczywiście.

RE WE LA CJA

po prostu aż trudno uwierzyć, że między oponami a oponami może być aż taaaaaaaaaka różnica. przede mną parę dni jazdy w prawdziwej zimie, ale już wiem, że Leśnik w takich kapciach jest najbezpieczniejszym pojazdem w całej wsi. jeśli kierownikowi coś nie odwali, oczywiście.

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
WR, czy WR G2. Co do tych ostatnich mam mieszane uczucia, jeżeli chodzi o jazdę po śniegu.damaz pisze: Nokian WR
na oponie widziałem tylko WR, ale w warunkach, w których dość ciężko było mi czytać.
WR G2 moim zdaniem są super. So What!, a co się działo ,ze masz mieszane uczucia?
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
To fakt, śniegowe to one nie są.So What! pisze:WR, czy WR G2. Co do tych ostatnich mam mieszane uczucia, jeżeli chodzi o jazdę po śniegu.damaz pisze: Nokian WR
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
yyyyy, ja chyba ma g2 i się spisują. Może za dużo łamię sam nie wiem 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Po kilku tygodniach poruszania się na Uniroyalach MS Plus 66, stwierdzam, że to bardzo fajna opona zimowa. Na śniegu przypomina mi dawnego Nokiana WR, na mokrym uniroyale generalnie dobrze się zachowują, więc tu niespodzianki nie ma. Na lodzie jest bez rewelacji, ale na lodzie to ogólnie trudno o rewelację.
No i faktycznie, moje zeszłoroczne wydumane problemy z dyfrem jak ręką odjął po założeniu opon zimowych
No i faktycznie, moje zeszłoroczne wydumane problemy z dyfrem jak ręką odjął po założeniu opon zimowych

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Tak, jak napisał Leon. Na śniegu są po prostu przeciętne. W zeszłym roku miałem możliwość porównania moich (nowych wtedy) Nokianów z innymi oponami (już nie pamiętam, co to było. Chyba Bridgestone), w tym samym miejscu i czasie. Różnica w przyczepności na niekorzyść Nokianów była zauważalna. Potwierdzałoby to teorię Carfita, że model WR G2 był rzeczywiście bardzo dobry, ale kilka lat temu.Kruszyn pisze: WR G2 moim zdaniem są super. So What!, a co się działo ,ze masz mieszane uczucia?
A ja mam nowe Nokiany WR G2 i jestem bardzo zadowolony. Uważam, że na śniegu radzą sobie bardzo dobrze.
Nokian WR G2.So What! pisze:WR, czy WR G2.
ja mam porównanie tylko do poprzednich zimówek. Nokian baaaardzo mi odpowiada. jak na razie, to na w tej zimie, którą tu zastałem (nie odśnieżane miasto) raz mi ABS zadziałał. ja oceniam ich przyczepność na bdb.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 442 razy
WR G2 dają radę, ale są lepsze zimówki. Tylko sporo droższe. Więc wybór jest między tym co najlepsze, a tym co ma dobry stosunek ceny do jakości. W tej drugiej kategorii te Nokiany są bardzo OK.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 243 razy
- Polubione posty: 522 razy
To ja po raz kolejny polecę LM-30. Kupione w cenie Nokianów 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Herostrates
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0 XT 2004, Legacy 3.0 H6 2007
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
Ja także zdecydowałem się zakupić Nokiany WR G2, stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry, ale oczywiście są lepsze opony, tyle, że już powyżej 500 zł za sztukę.
Aktualizacja - okazało się, że Nokiany są niedostępne zamówiłem zatem Vredestein WINTRAC XTREME. Jak sprawują się te opony?
Aktualizacja - okazało się, że Nokiany są niedostępne zamówiłem zatem Vredestein WINTRAC XTREME. Jak sprawują się te opony?
Ja jestem zadowolony , co prawda testowane w śniegu ok. 0,5 metra spisują się znakomicie ale na zalodziałej jezdni samochód ma tendencję do lekkiego myszkowania . Może się czepiam ale savy eskimo na szklance były stabilniejsze
.Generalnie na razie jest super bo do domu mam drogę 11 kolejności odśnieżania i to własnie głęboki śnieg utrudnia mi żywot a właściwie to utrudniał

pepe, uwierz, że zaspy do połowy świateł pmgln. i wyżej, Cię zatrzymają... 
Pamiętaj o maksymie. Im lepszy czterołap, tym po traktor trzeba iść dalej...
Tekst damaza...

Pamiętaj o maksymie. Im lepszy czterołap, tym po traktor trzeba iść dalej...
Tekst damaza...

Dolce far niente 

Normalna sprawa że nie ma co zapuszczać się w dziewiczy śnieg zwłaszcza teraz gdy jest już nieco zamarznięty , można sobie poużywać w świeżym puchu
.Teraz staram się raczej wjeżdżać w szlaki które ktoś już przecierał , a że mieszkam na wsi to traktorów ci u nas dostatek
.

- Herostrates
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0 XT 2004, Legacy 3.0 H6 2007
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
Cześć. Potrzebuję felgi i opony do podjeżdżawek po śniegu i lodzie. Mam pytanie w związku z tym. Jakie felgi najwęższe i najmniejsze wejdą na STi 2004 5x100. Ktoś już to przerabiał? Zupełnie nie znam się na tych wszystkich rozmiarach i odsadzeniach. Z tego co się orientuję najmniejsze jakie wchodzą to 17. Na śnieg powinienem mieć jak najwęższe, rozumiem zatem, że wąska powinna być zarówno opona jak i felga. Jaki rozmiar polecacie?
PS. Znalazłem coś takiego:
http://moto.allegro.pl/felgi-tecnomagne ... 59470.html
Czy ktoś się orientuje jak wygląda kwestia prostowania felg magnezowych? Czy można je lakierować normalnie tak jak aluminiowe? (podejrzewam, że pewnie tylko nazywają się magnezowe a jest to jedynie inny stop alu z magnezem)
Czy ktoś się orientuje jak wygląda kwestia prostowania felg magnezowych? Czy można je lakierować normalnie tak jak aluminiowe? (podejrzewam, że pewnie tylko nazywają się magnezowe a jest to jedynie inny stop alu z magnezem)
FUX pisze: Pamiętaj o maksymie. Im lepszy czterołap, tym po traktor trzeba iść dalej...
Tekst damaza...
Genialne

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 442 razy
Nie wejdą do STi, zresztą żadnej Imprezy też. Za małe ET. Bardzo dużo za małe.matzerath pisze:PS. Znalazłem coś takiego:
W ogóle mało jest 17-tek, nawet z prawidłowym ET, pasujących do STi.
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
Felga 7" no max 7,5". Opona 205/50r17, najlepiej jakaś tzw. "nordycka" z bardzo miękkiej mieszanki np. Hakkapellita, ContiVikingContact itp.matzerath pisze:Cześć. Potrzebuję felgi i opony do podjeżdżawek po śniegu i lodzie. Mam pytanie w związku z tym. Jakie felgi najwęższe i najmniejsze wejdą na STi 2004 5x100. Ktoś już to przerabiał? Zupełnie nie znam się na tych wszystkich rozmiarach i odsadzeniach. Z tego co się orientuję najmniejsze jakie wchodzą to 17. Na śnieg powinienem mieć jak najwęższe, rozumiem zatem, że wąska powinna być zarówno opona jak i felga. Jaki rozmiar polecacie?
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD