zawór wegla aktywnego

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: JDM WRX MY97
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: zawór wegla aktywnego

Post 14 gru 2010, o 13:53

bambo-23 pisze: no dzieki ale nieskorzystam bo juz mi sie odechciało
:wall:
no to dalej się ucz nie poprawnie pisać po polsku. Kolejne forum potraktuje Cię tak samo. Błędy są tępione wszędzie.

Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96
Obrazek
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 14 gru 2010, o 13:54

Virus12, niepoprawnie pisze się razem. :giggle: :mrgreen:
czarne jest piękne...

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 14 gru 2010, o 14:02

Coz za ckliwa proba wzbudzenia wyrzutow sumienia. Ale slabo podzialala :)
Tu nie chodzi juz o to, kto jakim jezykiem sie posluguje na codzien - tylko o minimum dbalosci chociaz i jak juz wspomniano - nikt nie jest swiety, ale wystarczyloby pare slow wyjasnienia, zamiast naskakiwania za uwage o tym, ze trudno sie czyta taki zlepek literek. Bo ciezko czasem to nazwac wypowiedzia nawet.

Nie jest wazne, czy obcokrajowiec, czy polski glab zwyczajny - po prostu, odrobina dbalosci nie tylko o to co, ale takze jak sie pisze - znakomicie ulatwia komunikacje i moze przyspieszyc rozwiazanie problemu. Odpada wowczas problem lamania sobie glowy nad tym co ktos chcial powiedziec.

Zreszta na polskich forach bywali juz obcokrajowcy - potrafili powiedziec, zeby traktowac ich z ulga pewna i przylozyc jednoczesnie wiecej starania przy pisaniu, gdzie jest czas sie zastanowic nad tym co i jak napisac.

Nie wspominajac o przypadkach takich jak pewien Wietnamczyk na forum fotograficznym, EDIT: grupie dyskusyjnej o fotografii, ktory jakims cudem po pierwsze potrafi pisac lepiej po polsku niz niejeden nasz rodak (co ma nieco smutny wymiar). Do tego nie obraza sie, gdy ktos go poprawi, bowiem sam wychodzi z zalozenia,
ze chce sie nauczyc pisac i mowic _poprawnie_.

No ale jesli komus, jak bambo, zwisa to - to niech sie dziwi potem, ze innym tez zwisaja jego problemy.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2010, o 14:29 przez AMI, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacek "AMI" Rudowski

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 14 gru 2010, o 14:06

jakieś alter ego rozbudzające leniwe forum czy coś ? :mrgreen:

bo jak nie grubymi nićmi szyta podpucha to ktos z Italii, temperament iście włoski :mrgreen:

AMI
5 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 14:07

Jak dla mnie moze byc nawet marsjaninem - wkurza mnie roszczeniowe podejscie.
Niech sie troche wysili, jesli inni maja sie dla niego wysilic.
Jacek "AMI" Rudowski

Virus12
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: JDM WRX MY97

Post 14 gru 2010, o 14:11

vibowit pisze: Virus12, niepoprawnie pisze się razem. :giggle: :mrgreen:
AMI podeślij linka do tego Wietnamca ;-(
Sprzedam przerobione cewki z WRXów 02-06
pasujące do GT/WRX/STi 92-96
Obrazek
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=15191

AMI
5 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 14:26

Nie wiem niestety, czy prowadzi tez lekcje z jezyka polskiego. :)
Jacek "AMI" Rudowski

AMI
5 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 14:30

A w ogole to sie rozpedzilem - chodzilo mi o grupe dyskusyjna na usenecie - pl.rec.foto
A nie zadne tam forum. Chociaz byc moze na jakichs forach tez sie udziela.
Jacek "AMI" Rudowski

hornet
2 gwiazdki
Auto: bug

Post 14 gru 2010, o 14:39

No to może ja zapytam w miarę poprawną polszczyzną. Gdzie znajduje się ten zawór i za co jest odpowiedzialny?? Nie miałem pojęcia,że w silnikach są takie cuda...

bambo-23
0 gwiazdek
Auto: Subaru impreza wrx 2.5

Post 14 gru 2010, o 14:45

Zawór elektromagnetyczny zbiornika z węglem aktywnym N80
(system odpowietrzenia zbiornika paliwa)

W obecnych pojazdach paliwo wtryskiwane jest bezpośrednio do cylindrów. Mieszanka paliwowo-powietrzna przygotowywana jest za pomocą sterowania powietrzem. Dlatego zbiornik z wkładem węgla aktywnego ma bardzo duże znaczenie dla utrzymywania odpwiedniego odpowietrzania układów paliwowych.

Działanie układu zbiornika węgla aktywnego:

Nad powierzchnią paliwa w zbiorniku tworzą się, zależnie od ciśnienia powietrza i temperatury otoczenia, mniejsze lub większe ilości oparów paliwa. Układ zbiornika węgla aktywnego zapobiega temu, aby emisja węglowodorów (HC) nie następowała do wdychanego powietrza.

Opary paliwa przedostają się z najwyższego punktu zbiornika paliwa przez zawór bezpieczeństwa (zamknięty przy pochyleniu 45 stopni) i zawór odpowietrzający do zbiornika węgla aktywnego. Węgiel aktywny wchłania te gazy jak gąbka. Podczas jazdy z aktywną regulacją lambda (ciepły silnik), zawór magnetyczny N80, zwany także zaworem
regenerującym, jest sterowany impulsowo przez komputer sterujący, w zależności od obrotów i obciążenia silnika. Czas otwarcia zależy od nadchodzących sygnałów. Podczas fazy przepłukiwania (regeneracja węgla aktywnego), wskutek podciśnienia w rurze ssącej, przez otwór napowietrzający zasysane jest świeże powietrze na dolną stronę zbiornika węgla aktywnego. Opary paliwa zmagazynowane przez węgiel aktywny oraz świeże powietrze zostają w sposób dozowany doprowadzone do komory spalania.

Zawór odpowietrzający zapobiega zasysaniu oparów paliwa ze zbiornika wtedy, gdy otwarty jest zawór magnetyczny N80 i dochodzi podciśnienie z rury ssącej. W ten sposób gwarantowane jest, że najpierw opróżniony zostanie zbiornik węgla aktywnego.

Bez zasilania prądowego (np. przerwa przewodu) zawór magnetyczny N80 jest zamknięty. Zbiornik węgla aktywnego nie może być opróżniany.

Wskazówki
- Połączenia węży są zabezpieczone opaskami sprężynowymi lub zaciskowymi.
- Opaski zaciskowe zasadniczo należy wymieniać na sprężynowe.
- W celu montowania opasek sprężynowych zaleca się stosować przyrząd VAS5024 lub cęgi VAG 1921.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 14 gru 2010, o 20:59

AMI pisze: Nie jest wazne, czy obcokrajowiec, czy polski glab zwyczajny - po prostu, odrobina dbalosci nie tylko o to co, ale takze jak sie pisze - znakomicie ulatwia komunikacje i moze przyspieszyc rozwiazanie problemu. Odpada wowczas problem lamania sobie glowy nad tym co ktos chcial powiedziec.

Moim zdaniem jest ZASADNICZA różnica pomiędzy naszym lokalnym głąbem a obcokrajowcem. Równie dobrze można by powiedzieć, że ktoś jest leniem, bo pisze bez polskich ogonków. :whistle:

Jeśli człowiek nie jest nativ'em, to ma prawo robić błędy. bambo-23, jeśli faktycznie jesteś obcokrajowcem, to się nie obrażaj, tylko zawsze na początku napisz. W internecie nie słychać ani głosu, ani nie widać twarzy, więc łatwo o pomyłkę.

Choć faktem jest, że nikt nigdy nie zwrócił mi takiej uwagi na forum obcojęzycznym, choć błędy walę jak dziki. Zastanawiające

AMI
5 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 21:07

Konto usunięte pisze: ktoś jest leniem, bo pisze bez polskich ogonków. :whistle:

Tak, masz racje - jestem leniem. Ale, subiektywnie przynajmiej, odnosze wrazenie, ze moj brak literek nie zaciemnia przekazu az tak bardzo, jak pisanie niechlujnie bez wielkich liter, znakow przestankowych itp. itd.

I nie widze powodu do obrazania sie osobiscie, ze mi to wytknales. Probuje sie przekonac do pisania z polskimi literkami od czasu pewnego, ale
zawsze jakos szybkosc i wygoda powoduja, ze pisze bez. I oczywiscie mam swiadomosc, ze nie kazdemu to musi pasowac.
Takie zycie - nie obrazam sie.

Zreszta dlatego takze nie zwrocilem uwagi na bledy ortograficzne, zeby sie juz nie czepiac - bo wiem, ze ortografia bywa problemem nawet dla naszych rodakow - a jedynie poprosilem o uzywanie znakow przestankowych, ktore wystepuja chyba w wiekszosci jezykow. A na pewno w europejskich.

I nie chodzi o to, zeby sie nabijac z kogos, tylko o to, by realnie ulatwic komunikacje. Poprosilem chyba o uzywanie znakow przestankowych mimo wszystko grzecznie. Spotkalem sie z niegrzeczna odpowiedzia.

Wiec niezaleznie od narodowosci, koloru skory, wierzen, czy co tam sobie mozna wymyslec - zwyczajnie mnie to jeczenie teraz o byciu obcokrajowcem nie rusza.
Jacek "AMI" Rudowski

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 21:14

AMI pisze: Tak, masz racje - jestem leniem. Ale, subiektywnie przynajmiej, odnosze wrazenie, ze moj brak literek nie zaciemnia przekazu az tak bardzo, jak pisanie niechlujnie bez wielkich liter, znakow przestankowych itp. itd.

I nie widze powodu do obrazania sie osobiscie, ze mi to wytknales

Nie chciałem, żebyś się obrażał. Po prostu Twój głos w tej sprawie miał mniejszy wydźwięk dlatego, że sam nie jesteś w tej sprawie bez grzechu ;-) Nic ponadto.

I wcale nie uważam, że odniosłeś się niegrzecznie do autora wątku, odniosłem się tylko do konkretnego stwierdzenia porównującego w pewnym sensie naszego lokalnego głąba z obcokrajowcem, któremu jest znacznie trudniej. Bo z takim porównaniem się nie zgadzam.

Jakoś tak w całokształcie słabo wyszło, wszyscy się rzucili na gościa stadnie.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 14 gru 2010, o 21:24

Konto usunięte, mimo wszystko inaczej oceniałbym posty napisane przed podaniem podaniem przez autora tego wątku informacji, że tenże jest obcokrajowcem, a inaczej posty napisane po podaniu tej informacji.
W każdym razie bambo-23 wydatnie się do krytyki przyczynił, nie racząc nas o tym poinformować. Doskonałym potwierdzeniem tego, że może być inaczej, jest wątek litewski. Tam jakoś nikt się nie czepia poprawności wypowiedzi.

AMI
5 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 21:27

Fido - i dlatego się nie obrażam :)

A nawet się wysilę... :)

Owszem - mam świadomość, że być może ten "stadny atak" wygląda niezbyt elegancko. Dlatego też z reguły staram się nie brać udziału w większości takich akcji i brać pod uwagę to, że nie każdy jest Janem Miodkiem.

Ale jeśli ktoś zaczyna dla tego faktu wyszukiwać jakichś wydumanych wytlumaczeń (abstrahujac od tego konkretnego przypadku, być może faktycznie pytający jest obcokrajowcem) - jak to wielokrotnie już bywało i na tym forum, i na kropce - zamiast spędzić tą chwilę więcej dla innych i także dla siebie, by sprawdzić pisownię, by postawić czasem przecinek lub kropkę, to niestety w końcu może powodować irytację u innych użytkowników forum i generalnie, zwyczajnie u normalnych, inteligentnych ludzi - a za takich chyba się tu wszyscy uważamy, prawda?
I tym bardziej uważając się za inteligentych ludzi, na jakimś poziomie - powinniśmy też od siebie chociaż odrobinę wymagać.

Co do argumentu, że na innych forach, zagranicznych - jest inaczej. No może i jest. Ale odnoszę wrażenie, ze my wpadając na fora zagraniczne staramy się jednak w większości przypadków, by nasza wypowiedź była zrozumiałą.
I być może jesli popełniamy błędy, to nikt nam ich nie wytknie, ale też jeśli nie będziemy mimo wszystko pisać zrozumiale - nikt zwyczajnie nam nie odpowie.

Ta troska o czytelność, zrozumiałość wypowiedzi ma także na celu umożliwić pytającemu uzyskanie odpowiedzi. A nie tylko nabijanie się.

Uff... ale pierdyknąłem posta. :)
Jacek "AMI" Rudowski

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 21:33

So What! pisze: Konto usunięte, mimo wszystko inaczej oceniałbym posty napisane przed podaniem podaniem przez autora tego wątku informacji, że tenże jest obcokrajowcem, a inaczej posty napisane po podaniu tej informacji.

Nie ma po co tego oceniać. Chodzi o jakąś refleksję jedynie. Bo "wina" (proszę się nie czepiać słowa) za podniesienie ciśnienia leży po obu stronach ;-)
Refleksja taka, że podobno potrzebujemy obcokrajowców, żeby nasz system emerytalny nie runął z hukiem. I pewnie takie sytuacje będą coraz bardziej częste.
AMI pisze: I być może jesli popełniamy błędy, to nikt nam ich nie wytknie, ale też jeśli nie będziemy mimo wszystko pisać zrozumiale - nikt zwyczajnie nam nie odpowie.

Hehe, teraz zrozumiałem, czemu czasami nikt mi nie odpowiada :-)
AMI pisze: Uff... ale pierdyknąłem posta. :)

Doceniamy ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 21:34

Konto usunięte pisze:

Nie ma po co tego oceniać. Chodzi o jakąś refleksję jedynie. Bo wina za podniesienie ciśnienia leży po obu stronach ;-)
Właśnie z tego powodu nie posunąłem się dalej w analizie ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 14 gru 2010, o 21:48

Virus12 pisze: AMI podeślij linka do tego Wietnamca ;-(
Np. https://groups.google.com/group/pl.rec. ... 2539?hl=pl

r.

PS. Facet istnieje i chyba nie będziesz miał problemu ze znalezieniem go: http://abpc.com.pl/swid/ :)
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

bambo-23
0 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 22:59

Ja sie niegniewam panowie tylko zdenerwowało mnie to ze zadajac pytanie nikt nieodpisał a tylko sie nabijali.Wolałbym juz zeby nikt nieodpowiadał na muj post.

bambo-23
0 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 23:00

To jest troche przykre ale nieobrarzajac nikogo jaki kraj tacy ludzie.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 23:02

bambo-23 pisze: Ja sie niegniewam panowie tylko zdenerwowało mnie to ze zadajac pytanie nikt nieodpisał a tylko sie nabijali.Wolałbym juz zeby nikt nieodpowiadał na muj post.
Tak z ciekawości. Jaki język jest Twoim językiem ojczystym?

AMI
5 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 23:03

Aaaa... olać to :)
Jacek "AMI" Rudowski

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 23:04

bambo-23 pisze: To jest troche przykre ale nieobrarzajac nikogo jaki kraj tacy ludzie.

No trudno nie przyznać racji, w każdym kraju tak jest ;-)

AMI
5 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 23:04

Konto usunięte pisze: No trudno nie przyznać racji, w każdym kraju tak jest ;-)

A często nawet na odwrót :)
Jacek "AMI" Rudowski

bambo-23
0 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 23:11

Muj jezyk ojczysty to bokmal

ODPOWIEDZ