WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Post 15 gru 2010, o 16:10

remek pisze: Esi podejrzewam zużycie będzie mieć podobne do mojego.

no nie wiem, bo po asfaltowych szkoleniach zazwyczaj miałem lekko podszlifowane ranty co chyba oznacza że nie umiem dość dobrze niedokręcac kiedy nie trzeba a jak wiadomo w 4x4 nie trzeba wcale dokręcac żeby wiadomo co ;-)
remek pisze: policzmy shortblocki i skrzynie
no wbrew pozorom to taki czarny scenariusz kalkulując na który model impezy mnie stać, bardzo chce wziąć pod uwagę ( zeby sie nie spełnił oczywiście)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 15 gru 2010, o 16:11

remek pisze:
barbie pisze: bo np. Remka auto mimo remapu pali mniej niż moje (ten sam kierowca)
ale Twoje też mi pali mniej niż Tobie :mrgreen:

Chociaż ostatnio zrobiłaś jakieś czary ze spalaniem ;-)
Szczególnie ostatnio było to widać jak przejechałam 50km więcej na jednym baku niż Ty. Tej samej trasy :-p

esilon
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 16:14

barbie pisze: Teraz niech ktoś poda spalanie STI, najlepiej z tej samej serii czyli 2.5l

o własnie , poprosze ale w wersji codziennej realnej, do rzeczywistego oszacowania kosztów a nie typu : spali ile wlejesz

Witek, jakie spalanie ma Soldberg na codzień po Wro ? możesz się dowiedzieć ?

Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Post 15 gru 2010, o 16:22

barbie pisze: bo np. Remka auto mimo remapu pali mniej niż moje (ten sam kierowca)

Auta po dobrym remapie palą mniej w normalnej jeździe, szczególnie te bez katów.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 15 gru 2010, o 16:27

esilon, teraz muszę się katapultować z kompa i dzisiaj do niego nie wrócę, ale jadę "w korki" więc przygotuj sobie listę pytań i zadzwoń za 20 min ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 16:30

Witek, za 20 minut będe w trasie a nie mam zestawu głośnomówiącego

ja się dowiesz to napisz prosze

może nasz digitalny ky ładnie to wszystko potem pozbiera i do FAQa wsadzi ;-)

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05
Polubione posty: 0

Post 15 gru 2010, o 16:51

Hola, hola.

Ja musiałem zmienić tarcze, bo kupiłem auto, które tego wymagało.
Ze sprzęgłem tak samo.

To są moje koszty, w tym roku będzie sporo mniej (ale też dużo mniej jeżdżę, bo nie ma kiedy). Miało to dać tylko rząd kwoty jaka jest potrzebna (bo np. w tym roku nie wymieniłem sprzęgła, ale zrobiłem rozrząd). Tak samo nie kupiłem nowych opon zimowych.

Nadal obstaję przy tym, że przy takim samym użytkowaniu STi będzie kosztowało tyle samo co WRX - pomijając cenę zakupu.

Jedno co dla nie wszystkich wydaje się oczywiste - upalanie jest bardzo drogie.
Warto wtedy zmienić hamulce na lepsze (tańsze w eksploatacji).
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 15 gru 2010, o 17:15

barbie pisze: Kluczem może być paliwo, bo w obliczeniach owoc zastosował kwotę a nie ilość km. To może wiele zmieniać.
A ile przejechałaś przez ten rok? Bo Owocowy przyznał się do 10kkm.

Twoja kalkulacja jest trochę zniekształcona przez D2, ale i tak ją wykorzystam w FAQ -- oczywiście za Twoim pozwoleństwem :).

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 15 gru 2010, o 17:15

esilon, to przy przebiegu 15kkm za paliwo w STi wyjdzie Ci tyle, ile w legasiu przy 25kkm :-) Przynajmniej tak by wyszło u mnie, przy bardzo dokładnych wyliczeniach, bo od początku posiadaniu fury spisuję każde jedno tankowanie i przebieg. U mnie od początku posiadania i zrobienia ok 40kkm średnie spalanie wyszło dokładnie 16,77l/100km, wliczając w to wszelkie zawody, wypady na tor, treningi i latania zimowe w górach, gdzie spalanie rośnie bardzo mocno.. spalanie w mieście mam w granicach 16-17l, czasem ciut poniżej 16, ale to raptem kilka razy się trafiło, natomiast trasa to ok 14l, czasem się trafiło ok 12, przy spokojniejszej jeździe, raz nawet około 11, ale to jak z krzyśkiem z kielc wracaliśmy i po całym dniu latania nam się nie chciało w ogóle jechać :-) No i Pb98 only...
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 17:17

esilon pisze: na jakies forum psychologiczne musze się zalogowac :-)
Czy chcesz o tym porozmawiać? ;>
esilon pisze: może nasz digitalny ky ładnie to wszystko potem pozbiera i do FAQa wsadzi ;-)
Taki mam zamiar.

r.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 15 gru 2010, o 17:54

eMTi pisze:spalanie wyszło dokładnie 16,77l/100km, wliczając w to wszelkie zawody, wypady na tor, treningi i latania zimowe w górach, gdzie spalanie rośnie bardzo mocno.. spalanie w mieście mam w granicach 16-17l, czasem ciut poniżej 16, ale to raptem kilka razy się trafiło, natomiast trasa to ok 14l, czasem się trafiło ok 12, przy spokojniejszej jeździe, raz nawet około 11, ale to jak z krzyśkiem z kielc wracaliśmy i po całym dniu latania nam się nie chciało w ogóle jechać :-) No i Pb98 only...

:? :o :-d

Essi, nie wież wierz w to. :razz:

Nigdy nie prowadziłem statystyk ile pali w jakimś tam przedziale czasu, przy tankowaniu też nie liczę tego, ale tak szacunkowo to 2 litrowe STi pali 20-25 w mieście (poniżej 20 w mieście nigdy nie zszedłem, z reguły bliżej tej górnej wartości), trasa 15-17. Oczywiście można duuużo więcej, ale ja piszę o normalnej jeździe, jak wychodzi mi na codzień. No i BP ultimate wyłącznie.

WRX to było 17-18 w mieście, 12-14 w trasie. Więc dużo mniej.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2010, o 18:20 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 17:54

ky pisze:
barbie pisze: Kluczem może być paliwo, bo w obliczeniach owoc zastosował kwotę a nie ilość km. To może wiele zmieniać.
A ile przejechałaś przez ten rok? Bo Owocowy przyznał się do 10kkm.
Subarbie 20-25kkm
ky pisze: Twoja kalkulacja jest trochę zniekształcona przez D2, ale i tak ją wykorzystam w FAQ -- oczywiście za Twoim pozwoleństwem :).

r.
Ależ prosz, sie polecam 8-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 15 gru 2010, o 18:15

Azrael pisze: Ja co do większości nie rouzmiem, tylko w niektórych przypadkach to pewnie dobry wybór np. Barbie.

Zapachniało seksistowsko :razz:
Znaczy WRX = baby i miękkie kluski, a STi - tfardziele :whistle:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 15 gru 2010, o 18:17

jarmaj pisze: Essi, nie wież w to.

jarmaj, jaki język jest Twoim ojczystym :?: :evilgrin:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 18:19

rrosiak pisze:
jarmaj pisze: Essi, nie wież w to.

jarmaj, jaki język jest Twoim ojczystym :?: :evilgrin:

Migowy :oops:

:-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 18:26

jarmaj, esiemu znacznie bliżej będzie do mojego spalania, niż do Twojego.. Wg Ciebie ten samochód poniżej 4tys nie jedzie, więc w ogóle nie schodzisz poniżej tego.. To raz. A dwa, że Ty nie prowadzisz statystyk, a ja owszem - super dokładne (jak jeżdżę w mieście, to w 99% przypadków tankuję nawet z dokładnie tego samego dsytrybutora, do pierwszego odcięcia)., tak więc ja podałem mu w 100% rzeczywiste spalanie z 40kkm, mógłbym przepisać cały log, ale mi się nie chce, skoro wylicza to za mnie program.. Mogę Wam csv wrzucić.. :-p
jarmaj pisze: Oczywiście można duuużo więcej, ale ja piszę o normalnej jeździe, jak wychodzi mi na codzień.
tylko, że ta Twoja "normalna" jest bardzo "nienormalna" :lol:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

jarmaj
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 18:32

No może nie 4k obrotów, ale faktycznie użytkowe obroty są od 3k w górę i nigdy mniejszych nie używam (chyba że cholernie zimno, to w pierwszym momencie po ruszeniu). Ale to taki dolny limit. Normalna jazda to rzeczywiście przedział 4-6k. No i co chwilę ponad 7k ;-)

A wartości moje pewnie że nie są tak dokładne, ale jak chwilę po przekroczeniu 200km wlewam zawsze trochę ponad 50 litrów, to chyba nie ma co się w to dalej zagłębiać. ;-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 18:44

Konto usunięte pisze:
Azrael pisze: Ja co do większości nie rouzmiem, tylko w niektórych przypadkach to pewnie dobry wybór np. Barbie.

Zapachniało seksistowsko :razz:
Znaczy WRX = baby i miękkie kluski, a STi - tfardziele :whistle:
Sam jesteś miętka kluska! :mrgreen:
Tak poważnie, to Azrael zawsze mnie miał za kapelusza, pogodziłam się z tym ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 19:33

Państwo prosz: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... x_czy_sti2.

Nie sądzę, żeby rozjaśniło, raczej będzie budzić kolejne pytania. Pozwoliłem sobie wyliczyć przybliżony koszt jednego kilometra.

Ewentualne kolejne wyliczenia mile widziane.

r.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 19:40

ja też mogę podać dokładny koszt 1km u mnie (mój soft też to przelicza, bo wpisuję do niego każdy jeden wydatek, nawet legalizacje gaśnicy), ale to bez sensu, bo w między czasie zmieniałem sobie koła, opony i takie tam i wynik jest mocno przerażający :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 15 gru 2010, o 19:43

barbie pisze: Tak poważnie, to Azrael zawsze mnie miał za kapelusza, pogodziłam się z tym
shit, skoro Ty jesteś kapelusz, a ja jeżdżę w trasie wolniej od Ciebie... :wall:

Wiśnia pierwszy rok:
AGX 2k
Opony 1k
Klocki 0.4k
wydech 2.6k
oliwa 0.6k
=6.6 + paliwo

Drugi rok
końcówki drążków, jakieś łączniki i inne duperele 2k
walbro 0.3k
remap 3.6k
przeplywka 0.7k
tarcze 0.7
zimówki 1.2k
oliwa 0.6k
= 9.1 + paliwo

Trzeci rok
lozyska w skrzyni 1.4k
klocki przod 0.4k (tak, tak, starczyły mi na ponad 2 lata :mrgreen: )
oliwa 0.3k (w tym roku 3 miesiace nie jezdzona, przebieg duzo mniejszy)
=2.1 + paliwo

paliwo łącznie 30kkm - nie wiem co, kiedy i gdzie liczę po 4.7 zeta za litr PB98 przy spalaniu strzelam 13l = 19k. Można przyjąć że 1 rok = 10kkm, 2 rok = 14kkm, 3 rok = 6kkm

Innych wydatków nie pamiętam, bo zderzaka liczyć nie będę ;-)
Z upalań w międzyczasie 1x rallysprint, lato dynamicznie, trasa płynnie szybko, zima upalanie w górach 2-3 razy w tygodniu po 3-4 godziny.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 15 gru 2010, o 20:14

Jako wywołany parękroć po nicku do tablicy, w charakterze miłośnika fałszywego Vaga z knedliczkami w bagażniku oraz wzorca metra w zakresie pełnego refleksji zanabywania Subaru, uroczyście oświadczam:

....tadammmm...

Esi, jeśli amletyzujesz między WRX a STi... kupuj Octavię RS

...tadararammm, barabarabammmm!

:evilgrin:

Uzasadnienie:
- w zakupie wychodzi mniej-więcej jak WRX (mówię o rocznikach 05-07, po szwajcarskim albo saksońskobawraskim księdzu);
- psuje się chyba mniej (bo z reguły nic), porządny serwis jest zawsze na wyciągniecie ręki, a większość części jest sporo tańsza;
- pali w trasie jakieś 30-40 proc. mniej., przy podobnej prędkości podróżnej;
- ma lepsze fotele, audio, schowki i inne takie gadżety, przydatne poza torem (szczególnie, jak trzeba z Kielców latać do Piotrkowa, miasta Uć albo innej Wawy czy Kołobrzegu); kierownica reguluje się w dwóch płaszczyznach, heble działają bez tjuningu, etc.
- dokopanie pod światłami czarnemu BMW jest równie łatwe co WRXem i równie satysfakcjonujące co Forkiem ;-)
- z uwagi na ośkowość, szkoli w kierowcy przeróżne umiejętności, także w warunkach zimowych;
- dostępne są wydechy, przy których dwulitrowe turbo brzmi zupełnie fajnie;
- na okazjonalne pojeżdżawki na tor też jest czym pojechać.

Wady:
- nie jest Subaru (wiem, że to wada zasadnicza - ale czy aby na pewno...? :whistle: );
- nie leczy problemów wieku średniego ani też problemów pryszczatego nastolatka, ale pierwsze chyba jeszcze Cię nie dotyczy, a drugie już?

;-)

Przy okazji:
1. Preferowana przez Jarmaja (i słusznie, IMHO) szybkość przemieszczania się w normalnym ruchu dziś już absolutnie nie zależy (przynajmniej w PL i w okolicy) ani od liczby kuniuff pod maską, ani nawet od umiejętności technicznych; zależy natomiast od stopnia, w jakim kierowca pragnie dożyć starości i - przede wszystkim - od tego, jaką kierowca ma w kieszeni legitkę, umożliwiającą niepłacenie mandatów oraz kasowanie punktów karnych. No, jeszcze trochę, od strategii i taktyki. Btw. - do Aziego - Sprinterem się lepiej wyprzedza, niż WRXem - szczególnie w terenie pagórkowatym :cofee:
2. Jeśli ktoś odziedziczył, ukradł albo nawet zarobił tyle, że bez bólu może wyrzucać forsę na fanaberie pt. Niepraktyczny Samochód Stwarzający Namiastkę Wrażenia Że Jest Się Loebem - OK, jego sprawa.
Ale kosztem wyrzeczeń?
Albo nawet za cenę dodatkowego tyrania?
No co kto lubi - mamy wolny kraj - ale ja dziękuję, postoję 8-)

Dziękuję za uwagę :evilgrin:

PS. Bardzo mi się spodobała fraza (Artiego...?) "upalamy co mamy i tym się cieszymy" - to akurat brzmi rozsądnie :thumb:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 15 gru 2010, o 20:18

WiS pisze: PS. Bardzo mi się spodobała fraza (Artiego...?) "upalamy co mamy i tym się cieszymy" - to akurat brzmi rozsądnie

bo my górale ... nizinni jesteśmy. Ściskamy zadek, zamykamy oczy i walimy z przeciwkontry :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 15 gru 2010, o 20:19

WiS pisze: Do Aziego - Sprinterem się lepiej wyprzedza, niż WRXem - szczególnie w terenie pagórkowatym

Mam wrażenie że nie doceniasz tematu najdłuższy i najwyższy Sprinter z lawetą na śniegu. Ja tez nie doceniałem do 2 tygodnie temu....

A poza tym bzdura. Wiem bo jeździłem oboma w identycznych warunkach, nawet ssakiemsię 300x lepiej wyprzedza.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 20:22

WiS tyle, że esi napisał, że ma być subaru :-p I nie ma być do latania w trasy, tylko zabaw, więc te schowki, to se schować można.. :giggle: No i jednak ta ośka go chyba nie przekona... ;-) A jak by to był wątek Artiego, to by od razu wyskoczył, że off-topa zaczynasz, bo to ma być wrx vs sti :-p

ODPOWIEDZ