Prawo a subaru (podatki, księgowość, cło, akcyza itp)
Re: Prawo a subaru (podatki, księgowość, cło, akcyza itp)
Piter 35, nie do końca...
Gdzieś czytałem, ze auto musialo w takim stanie LKW wyjechać z fabryki z rzeczonym wpisem pt. " pojazd ciężarowy".
Gdzieś czytałem, ze auto musialo w takim stanie LKW wyjechać z fabryki z rzeczonym wpisem pt. " pojazd ciężarowy".
Dolce far niente 

Chmmm , moim skromnym zdaniem to nie miało to sensu ekonomicznego dla fabryki . Lepiej niech się bawi importer w takie sprawyFUX pisze: Gdzieś czytałem, ze auto musialo w takim stanie LKW wyjechać z fabryki z rzeczonym wpisem pt. " pojazd ciężarowy".

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
FUX pisze: Gdzieś czytałem, ze auto musialo w takim stanie LKW wyjechać z fabryki z rzeczonym wpisem pt. " pojazd ciężarowy".FUX
Decyzja importera. Jak kupowałem toyotę to w salonie była tylko osobowa, ale nie było problemu. Wróciła na cło i "wjechała" ponownie do kraju jako ciężarowa

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

rrosiak, UC ponoć po VIN-ie sprawdza, co i jak...
Dolce far niente 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
FUX, przytoczyłem fakt z własnych doświadczeń, a nie zasłyszaną historię. Ponadto wersja z producentem wydaje mi się mało prawdopodobna, bo wstawiane kratki były produkcji polskiej (we wszystkich znanych mi ciężarówkach). Myślisz, że Japończycy na etapie produkcji robili homologację pod polskie realia?
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

rrosiak, to nie o kratki chodzi, tylko o fury np. 3-drzwiowe z blachami zamiast tylnych szyb.
Do tego dochodzi brak p-tów kotwienia siedzen, pasów, etc.
Kratka to wymysl raczej rodem z RP.
Kratka to wymysl raczej rodem z RP.
Dolce far niente 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
A gdzie o tym mowa w tym wątku? Ja widzę tylko pytanie o ciężarówki kombi z pełnym odliczeniem VAT oraz sugestię inquiza, którą "przekreśliłeś"FUX pisze:rrosiak, to nie o kratki chodzi, tylko o fury np. 3-drzwiowe z blachami zamiast tylnych szyb.

rrosiak,
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 02#p186502
To, co napisał inquiz lapie się pod cytowany post.
"Ciężarówki" w RP oferowane przez dealerów, cokolwiek to znaczy, MAJĄ opłaconą akcyzę.
Te "ciężarówki" zza miedzy są oferowane bez akcyzy, stąd ta piana UC...
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 02#p186502
To, co napisał inquiz lapie się pod cytowany post.
"Ciężarówki" w RP oferowane przez dealerów, cokolwiek to znaczy, MAJĄ opłaconą akcyzę.
Te "ciężarówki" zza miedzy są oferowane bez akcyzy, stąd ta piana UC...

Dolce far niente 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
FUX, w Twoim cytacie jest mowa o podatku akcyzowym, a przypominam ponownie, że pytanie dotyczyło odliczeń VAT. W Polsce były i nadal są ciężarowe samochody kombi, od których ceny zakupu można odliczyć VAT (również od paliwa do nich).
VAT od napraw można odliczać również w przypadku osobówek.
Nie napisałem nigdzie, że inquiz ma rację, bo na terenie UE metoda faktycznie śliska.
VAT od napraw można odliczać również w przypadku osobówek.
Nie napisałem nigdzie, że inquiz ma rację, bo na terenie UE metoda faktycznie śliska.

Chyba ,że w danym kraju jest normalnie stosowana i legalnarrosiak pisze: bo na terenie UE metoda faktycznie śliska

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Jasne, tylko, że później chcesz używać tego auta w Polsce i tutaj możesz napotkać na problem z nadinterpretacją urzędasów.Piter 35 pisze:Chyba ,że w danym kraju jest normalnie stosowana i legalnarrosiak pisze: bo na terenie UE metoda faktycznie śliska

rrosiak, w RP najbardziej boli fiskusa akcyza, wszak fura to luksus, i obchodzenie tego haraczu to ciężkie wykroczenie K-S.
Dlatego jest taki dziwny stan, pomijając wchodzące przepisy o braku możliwości odliczania VAT, że auto ciężarowe/kratkowe ma mieć zapłaconą akcyzę.
Jeżeli już popuszczono cugle na VAT, to chociaż niech Państwo na akcyzie zarobi.
Tak rozumuję tą pokrętna politykę fiskalną Panstwa...
Dlatego jest taki dziwny stan, pomijając wchodzące przepisy o braku możliwości odliczania VAT, że auto ciężarowe/kratkowe ma mieć zapłaconą akcyzę.
Jeżeli już popuszczono cugle na VAT, to chociaż niech Państwo na akcyzie zarobi.
Tak rozumuję tą pokrętna politykę fiskalną Panstwa...
Dolce far niente 

Marzę o tym by to się skończyłoFUX pisze: http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... ow,1579655

Sposób jest bardzo prosty , przy sprowadzeniu samochodu z zagranicy powinno się nakazać wpisania przebiegu na dokumencie zakupu ( w 90 % komisy , handlarze bali by się ) a dodatkowo przy każdym corocznym przeglądzie technicznym powinno się obowiązkowo wpisywać przebieg ( i przy sprzedaży kupujący żąda okazania tego dokumentu )

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Piter 35, dzisiaj także podaje się przebieg przy przeglądzie... 

Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Poseł, który złożył tę interpelację należy do PO, nie wiem czy to dobrze, czy to źle
Fajnie by było, gdyby ten proceder się skończył, jakoś byśmy trochę znormalnieli...

Fajnie by było, gdyby ten proceder się skończył, jakoś byśmy trochę znormalnieli...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Pierwszy raz skorzystałem z nowej formy wysłania rozliczenia rocznego, przez e-deklaracje.
Kurcze, wygoda jest dość znacząca. Przerażają mnie tylko koszty tego przedsięwzięcia
Projekt uruchomienia: 150 mln PLN
Utrzymanie roczne: 32 mln PLN
Obserwując co moja korpo wyprawia w rządówce, wyobrażam sobie ile tam jest powietrza w tych kosztach...
Kurcze, wygoda jest dość znacząca. Przerażają mnie tylko koszty tego przedsięwzięcia
Obserwując co moja korpo wyprawia w rządówce, wyobrażam sobie ile tam jest powietrza w tych kosztach...

- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
Tylko sprawdź czy przypadkiem nie wysłałeś w kosmosKonto usunięte pisze:Pierwszy raz skorzystałem z nowej formy wysłania rozliczenia rocznego, przez e-deklaracje.

http://forsal.pl/artykuly/507332,uwaga_ ... osmos.html
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Jestem w szoku. Urząd skarbowy wszedł na konto bankowe mojego małoletniego dziecka. Kwota nieduża, bo nieduża (55zł), ale czy to jest zgodne z prawem, że ani ja, jako opiekun prawny, ani dziecko nie dostaliśmy żadnego pisma w tej sprawie? Nawet nie wiemy o co chodzi 

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy

Nie znam procedur włażenia ludziom na konta bankowe, ale to na oko wygląda dziwnie.
Zacząłbym chyba od grzecznej próby wyjasnienia co i jak, bo być może to nieporozumienie czy jakaś prosta pomyłka urzędnicza.
Owszem, zrozumiałbym takie coś w jednej sytuacji - ojciec aferzysta i przekręciarz formalnie nie ma nic, wielokrotnie odmawia spłaty należnych (a nawet - zasądzonych) kwot na rzecz wierzycieli publicznych i prywatnych, z fiskusem na czele - a tymczasem nieletnie dziecko posiada na koncie kilka milionów

Ale to, jak rozumiem, nie zachodzi...?

Drugi wariant - przekazywaliście dziecku jakieś większe pieniądze bez zalegalizowania tego w US jako darowizny w pierwszym stopniu pokrewieństwa (nic się nie płaci, ale kwit trzeba wypełnić)... ZTCW, do tej pory nikt tego specjalnie nie ścigał, ale jesli poszedł prikaz o zwiększenie wpływow zewsząd, to być może i za to się wzięli...

Ostatnio zmieniony 18 maja 2012, o 20:03 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
WiS pisze: Ale to, jak rozumiem, nie zachodzi...?![]()
No pewnie, że nie. Dzieciak miał kilkanaście zł na koncie, to mu bank zrobił ujemne saldo. Jakaś masakra

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Konto usunięte, a tej sytuacji najpierw ich spytaj OCB, a gdybyś przypadkiem szedl na wojnę z Ministerstwem Finansow, to najpierw daj znaka 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Niestety wchodzą i nie informują nikogo , zarówno US jak i król ZUS 

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Odp: Prawo a subaru (podatki, księgowość, cło, akcyza itp)
Obstawiam jakiś przejazd na gapę.