climatronic i radio zawiesza się

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
bronx
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: OBK MY'06US
Polubił: 0
Polubione posty: 0

climatronic i radio zawiesza się

Post 3 sty 2011, o 09:24

Od kiedy jeżdżę na LPG zaczęły się zawieszać: Najpierw radio- nie mogłem ściszyć, pogłośnić, zmienić stacji itp. Po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu było chwilę ok. Ale potem znowu zwis radia i następnie climatronic.Mogę ustawić temperaturę ale wszystko inne wisi. Raz mi się udało jakąś kombinacją klawiszy odblokować i potem znowu zwis.Czy ktoś spotkał się z takim czymś?

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Re: climatronic i radio zawiesza się

Post 3 sty 2011, o 10:28

LPG, LPG, LPG..............
nr1 - świece,
nr2 - świece,
nr3 - świece,
nr4 - przewody zapłonowe,
nr5 - cewki zapłonowe.

Szkoda że nikt o tym nie pamięta i najpierw wymienia całą elektronikę w samochodzie :-p
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

bronx
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 3 sty 2011, o 17:34

Może ktoś z Kolegów wie jak zresetować radio i klimę (jaka kombinacja klawiszy?) :-(

gebolp
3 gwiazdki

Post 3 sty 2011, o 22:41

Nie ma takiej kombinacji klawiszy :-( Uwierz, mam serwisówkę do tego radia/panela klimy i nic tam nie ma na ten temat, zresztą klawiatura jest obsługiwana programowo i jak się soft wywiesi to jak ma obsłużyć klawiaturę? I jeszcze jedno - sterownik klimy nie znajduje się w panelu! Jest w okolicach wentylatora i połączony jest z panelem dwukierunkową linią transmisji szeregowej - coś w rodzaju RS232.
Jeśli napisałem żeby sprawdzić świece i resztę układu zapłonowego to jest to rada wynikająca z mojego doświadczenia warsztatowego i z obserwacji tego jak warsztaty lekceważą problem zakłóceń generowanych przez nie do końca sprawny układ zapłonowy. :cofee:
Ale spróbuj pojeździć na benzynie i sprawdź czy wtedy też się wiesza. Na benzynie układ zapłonowy ma łatwiejsze zadanie - mniejsze napięcie potrzebne do przeskoku iskry.

bronx
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 4 sty 2011, o 08:20

odpowiedź przekonywująca, dzięki. Zacznę od sprawdzenia jak jeździ na Pb. O kombinacji klawiszy piszę, bo tak mi się udało naciskając przypadkowe klawisze odwiesić, ale może to przypadek?

bronx
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 4 sty 2011, o 18:45

gebolp pisze:Nie ma takiej kombinacji klawiszy :-( Uwierz, mam serwisówkę do tego radia/panela klimy i nic tam nie ma na ten temat, zresztą klawiatura jest obsługiwana programowo i jak się soft wywiesi to jak ma obsłużyć klawiaturę? I jeszcze jedno - sterownik klimy nie znajduje się w panelu! Jest w okolicach wentylatora i połączony jest z panelem dwukierunkową linią transmisji szeregowej - coś w rodzaju RS232.
Jeśli napisałem żeby sprawdzić świece i resztę układu zapłonowego to jest to rada wynikająca z mojego doświadczenia warsztatowego i z obserwacji tego jak warsztaty lekceważą problem zakłóceń generowanych przez nie do końca sprawny układ zapłonowy. :cofee:
Ale spróbuj pojeździć na benzynie i sprawdź czy wtedy też się wiesza. Na benzynie układ zapłonowy ma łatwiejsze zadanie - mniejsze napięcie potrzebne do przeskoku iskry.
Miałeś rację. GRATULUJĘ i dziękuję - Po przejechanie kilku km na Pb dało się odwiesić :thumb:

gebolp
3 gwiazdki

Post 4 sty 2011, o 20:45

Dzięki za dobrą wiadomość

ODPOWIEDZ