Wymiana amortyzatorów

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Nitro12
0 gwiazdek
Auto: Subaru forester
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wymiana amortyzatorów

Post 3 sty 2011, o 21:37

Witam,

Posiadam Subaru Forester rocznik 2002 (1 generacja) silnik 2.0 125KM, przyszedł czas na wymiane amortyzatorów (tylnych i przednich). Doradzcie czy brać orginały czy zamienniki, jaki typ? (czy ten rocznik miał amortyzatory samopoziomujące się?). Co trzeba jeszcze z amortyzatorami wymienić. Poprosze o przybliżony koszt tej wymiany.

Pozdrawiam ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Wymiana amortyzatorów

Post 3 sty 2011, o 22:14

Nitro12, wydaje mi się, że standardowo wszystkie forestery miały samopoziomujące zawieszenie, ale głowy nie dam. W każdym razie mój S-turbo '99 miał, teraz wolny ssak '07 też ma.

Oryginały na tył kosztują ca 3200 brutto komplet. O zamienniki zapytaj w 4turbo, mają różne zestawy do różnych roczników. Co do wynalazków typu "sprężyny z Poznania" to nie polecam, prawda srnk? 8-)

b.j.
1 gwiazdka
Auto: GT '98

Post 4 sty 2011, o 16:22

Poszukaj sobie amory z Kayaby - są całkiem w porządne, a przy tym tańsze. Za sztukę zapłacisz 350-450zł.
Ja wymieniałem w swojej Imprezie, więc do Forka pewnie też będą w podobnej cenie.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 4 sty 2011, o 16:54

b.j., amortyzatory z imprezy nie będą pasowały do forka.
czarne jest piękne...

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2011, o 16:55

vibowit pisze: b.j., amortyzatory z imprezy nie będą pasowały do forka.

Cud, ja właśnie jeżdzę na Imprezowych (tył bugeye WRX, przód hawk WRX) :-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sty 2011, o 16:56

Grzesiek_67, i na pewno wymieniłeś same amortyzatory. :razz:

EDIT: i wyszło 350 za sztukę. 8-)

i nie porównuj tego swojego dziwadła do porządnego forestera. :mrgreen:
czarne jest piękne...

b.j.
1 gwiazdka

Post 4 sty 2011, o 19:17

vibowit pisze:b.j., amortyzatory z imprezy nie będą pasowały do forka.
Vobowit, jak dokładniej się wczytasz w mojego posta, do pewnie spostrzeżesz się, że nie pisałem o tym, że będą pasowały do Forka, tylko że będą kosztowały podobnie jak do Imprezy czyli pewnie ze 350zł. ;-)

Na stronie sklepu interenetowego np InterCarsu są Kayaby do forka za około 500zł, jak kupisz za rabatem to wyjdą pewnie ze 350zł.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sty 2011, o 10:57

b.j., a Ty gdy się wczytasz dokładniej we wcześniejsze posty, to się zorientujesz, ze forek ma zwykle zawieszenie samopoziomujące. Gdy wymienisz amortyzatory na "zwykłe" to siądzie mu zadek. Trzeba więc nieco pokombinować ze sprężynami.
Można iść drogą Grześka_67, ale niewielu kupuje forestera po to, by potem mieć go zawieszonego niżej niż impreza, więc szukają innego rozwiązania. ;-)
czarne jest piękne...

b.j.
1 gwiazdka

Post 5 sty 2011, o 11:15

spoko Vibowit, nie wiem jak wygląda zawias w Forku, bo nigdy nie miałem z nim do czynienia.

Chciałem tylko podzielić się z Grześkiem moją pozytywną opinią na temat zamienników z Kayaby. :oops:
Przy tym sprawdziłem na stronie InterC.. że są tam dedykowane do Forka z tego rocznika amorki Kayba, więc zapewne będą pasować beż żadnych przeróbek.
Dodałem jeszcze, że są w podobnej cenie co te amorki, które kupowałem do Imprezy, więc wyjdzie go znacznie taniej niż oryginały. 8-)

Ale nic więcej w temacie nie wiem.

lokiee
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Impreza WRX 03 blob kombi; TA650

Post 5 sty 2011, o 13:22

vibowit pisze:b.j., a Ty gdy się wczytasz dokładniej we wcześniejsze posty, to się zorientujesz, ze forek ma zwykle zawieszenie samopoziomujące. Gdy wymienisz amortyzatory na "zwykłe" to siądzie mu zadek. Trzeba więc nieco pokombinować ze sprężynami.
eloo,
da sie jakoś pożenić zwykle amory z forkiem, kwestia jeszcze tych kombinacji, ale da sie ogarnąć bo oglądałem takiego forka
i tył nie siedział.
pozdro
jarek

ODPOWIEDZ