Witam, wczoraj zostałem mam nadzieje szczesliwym posiadaczem Subaru Imprezy 2.0 N/A 97r.
Wszystko jest cacy zadbane auto 186kk. Ale, na przykład. Gdy jedziemy na trzecim biegu i zredukujemy na dwojke, to zanim puscimy sprzeglo to slychac jak by coś w skrzyni biegów o siebie obcierało.
Może zębatki albo jakies lożysko, może cos z synchronizatorami, albo sprzegło, nie jestem pewien, moze ktoś ma jakis pomysł co to może byc.
Pozdrawiam Robert.
Dziwne odgłosy ze skrzyni biegów Impreza
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Dziwne odgłosy ze skrzyni biegów Impreza
Co to znaczy "puścić bieg"?robertomt pisze:to zanim puscimy bieg
Wyje ja sprzęgło wciśnięte? To może łożysko oporowe?
Pomyłka, miało być sprzęgło, widocznie się zamyśliłem. Już poprawiam.
Brzmi bardziej jak obcieranie o siebie zebatek, jak na przyklad proboje sie wrzucic bieg bez uzycia sprzegla.
Tylko znacznie ciszej. Czyli tak, jedzie sie na trojce, wciska sprzeglo i nic zadnych dzwiekow, zmienia sie na dwojke i wtedy zaczyna, a gdy sie pusci sprzeglo to przestaje i wszystko normalnie dziala.
Brzmi bardziej jak obcieranie o siebie zebatek, jak na przyklad proboje sie wrzucic bieg bez uzycia sprzegla.
Tylko znacznie ciszej. Czyli tak, jedzie sie na trojce, wciska sprzeglo i nic zadnych dzwiekow, zmienia sie na dwojke i wtedy zaczyna, a gdy sie pusci sprzeglo to przestaje i wszystko normalnie dziala.
Impreza GC 2.0 N/A Kombi
- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
To ja się podepnę pod temat.
Od jakiegoś tygodnia mam dziwne pojedyncze i dość głośne stuknięcia w określonych sytuacjach, najczęściej:
1. przy spokojnym ruszaniu - tylko bieg pierwszy
2. przy lekkim hamowaniu niezależnie czy na jakimś biegu czy na luzie.
Nie stuka w trakcie jazdy, w trakcie zmiany biegów, nie stuka jak ruszam energicznie, nie stuka jak dam mocno po heblach.
Sam dźwięk stuknięcia bardziej metaliczny niż gumowy :) Słyszalny i wyczuwalny spód, prawa strona auta, środek podwozia mniej więcej.
Ktoś ma jakieś pomysły?
Od jakiegoś tygodnia mam dziwne pojedyncze i dość głośne stuknięcia w określonych sytuacjach, najczęściej:
1. przy spokojnym ruszaniu - tylko bieg pierwszy
2. przy lekkim hamowaniu niezależnie czy na jakimś biegu czy na luzie.
Nie stuka w trakcie jazdy, w trakcie zmiany biegów, nie stuka jak ruszam energicznie, nie stuka jak dam mocno po heblach.
Sam dźwięk stuknięcia bardziej metaliczny niż gumowy :) Słyszalny i wyczuwalny spód, prawa strona auta, środek podwozia mniej więcej.
Ktoś ma jakieś pomysły?
- freediver
- 4 gwiazdki
Nie wiem, może. W innym aucie jak padł przegub to stukało rytmicznie i to na skręconych kołach a tu jest jedno stuknięcie przy ruszaniu.
A jako, że to impreza to najlepiej zacząć od łączników stabilizatora. Ja miałem to samo jak kupiłem i też myślałem, że przegub, a jednak tylko przednie łączniki wyszły (najlepiej od razu strongflexa).Azrael pisze:Ja bym najpierw szukał w zawieszeniu.
volny vydeh klub polzka
- freediver
- 4 gwiazdki
Czyli jakiś grubszy pasztet typu skrzynia czy dyfry można wykluczyć? 

Nie, po prostu zacznij szukać gdzie indziej.freediver pisze: Czyli jakiś grubszy pasztet typu skrzynia czy dyfry można wykluczyć?
- freediver
- 4 gwiazdki
Ja to mogę sam szukać igły w stogu siana już prędzej
Może uda mi się podjechać do was w przyszłym tyg..

Może uda mi się podjechać do was w przyszłym tyg..