Suzuki Grand Vitara VS Subaru Forester
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Suzuki Grand Vitara VS Subaru Forester
No to mi jeszcze powiedzcie Panowie ile wam pali ten 150km ,,potwor" w 2.0 benzin. Bardzo prosze o wypowiedz posiadaczy wlasnie tego silnika. Ile srednio i w jakich warunkach pali. I jak sie ma np zlaozenie gazu, chociaz sam jestem zwolennikiem czysten benzyny a nie gazowaniu bo potem to wiecej problemow niz zalet
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Forek MY'06- w cyklu miejskim (w ramach centrum Krakowa) ok. 13,5 l/100 km.czerwony pisze: No to mi jeszcze powiedzcie Panowie ile wam pali ten 150km ,,potwor" w 2.0 benzin. Bardzo prosze o wypowiedz posiadaczy wlasnie tego silnika. Ile srednio i w jakich warunkach pali.
W cyklu pozamiejskim, przy w miarę dynamicznej jeździe, na drodze jednojezdniowej powinieneś się bez problemu zmieścić w 10 l/100 km. Można zejść do ok. 8,5 l/100 km, ale jest to potwornie frustrująca jazda. Na przy prędkościach ok. 150 km/h na niemieckiej autostradzie Forek pali ok. 10,5-11 l/100 km. Przy szybszej jeździe oczywiście odpowiednio więcej. Generalnie aerodynamika cegły daje o sobie znać przy spalaniu.
W przypadku GV myślę, że opory powietrza będą większe, w porównaniu z Forkiem MY'06. Nawet jeżeli GV ma podobny współczynnik oporu powietrza, to i tak ma większą powierzchnię czołową.
150km/h rzeczywiste na tempomacie w 4 os. + bagaż 13l/100km
Dolce far niente 

orientacyjnie, z pamięci, notatek nie prowadzę
jazda po mieście (odległości rzędu kilkunastu km) 12,6l/100km, tu akurat jest dość dokładnie, zawsze co nie wsiądę do forka (normalnie jeździ nim żona) to tyle wyświetla ;p
poza miastem (drogi krajowe i te żółte) 11l/100km
autostrada (tempomat) 110km/h - 9,5l/100km, 120km/h - 11l/100km, 130 - 14l/100km, powyżej zaczyna ssać różnie w zależności od kierunku wiatru
jazda po mieście (odległości rzędu kilkunastu km) 12,6l/100km, tu akurat jest dość dokładnie, zawsze co nie wsiądę do forka (normalnie jeździ nim żona) to tyle wyświetla ;p
poza miastem (drogi krajowe i te żółte) 11l/100km
autostrada (tempomat) 110km/h - 9,5l/100km, 120km/h - 11l/100km, 130 - 14l/100km, powyżej zaczyna ssać różnie w zależności od kierunku wiatru

j33mbo pisze: 130 - 14l/100km

niesamowicie kształt budy wpływa na spalanie,legaś niskie dziewięc łyka przy takiej prędkości z tm samym 150KM silnikiem
zmapowany na ponad 200KM Forek turbo 2,0xt tyle nie chlał przy 130km/h

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
esilon, proste -> Cx * powierzchnia czołowa. Spytaj Azraela ile palą przy tej prędkości 500 konne Porsche 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chloru, no niby tak ale strasznie takie liczenie mój były forek demoluje, może czółko miał mniejsze, fakt że 11cm niższy ale to był bardziej kiosk niz teraz ForekRAV 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Zrobiłem małe wyliczenie. Średnio rocznie robie 20tys km
A wiec kupując benzyne i liczac ze litr bedzie po 5zł i srednie spalanie roczne wyjdzie na poziomie 13l/100km Wydam 13000zł rocznie na benzin
Kupując Diesla i licząc ze litr bedzie po 4,9zł i srednie spalanie rozcne wyjdzie na poziomie 10l/100km Wydam 9800zł rocznie na Rope
Reasumując 2 lata jazdy i moge kupowac nowe sprzęgło
A wiec kupując benzyne i liczac ze litr bedzie po 5zł i srednie spalanie roczne wyjdzie na poziomie 13l/100km Wydam 13000zł rocznie na benzin
Kupując Diesla i licząc ze litr bedzie po 4,9zł i srednie spalanie rozcne wyjdzie na poziomie 10l/100km Wydam 9800zł rocznie na Rope

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
czerwony, to nie jest niestety takie proste. Dolicz jeszcze koło dwumasowe, filtr cząstek stałych plus ewentualne inne bolączki diesla.
A tak przy okazji, czy nowy Forek MT ma koło dwumasowe w jakiejkolwiek wersji silnikowej?
A tak przy okazji, czy nowy Forek MT ma koło dwumasowe w jakiejkolwiek wersji silnikowej?
So What!, filtr ze 200kkm powinien wytrzymać.
Dolce far niente 

no ale do wyliczenia róznica w cenie zakupu nowego auta jeszcze dochodziczerwony pisze:Zrobiłem małe wyliczenie. Średnio rocznie robie 20tys km
esilon pisze: no ale do wyliczenia róznica w cenie zakupu nowego auta jeszcze dochodzi
Otóż nie nowe a uzywane kupie rocznik 2008-2009 prawdopodobnie w zaleznosci co w jakiej cenie bedzie ale mysle wydac okolo 80tyś zł +/- 5000
A co do softa nwoego to ponoc For Free mozna wgrac w ASO
no to OK, przy używkach róznica w cenie zakupu mniejsza, ze świadomościa wad i zaletów mozna i forka w dieslu kupić
a generalnie chodzi o to żebyś nie kupował Vitary przed organoleptycznym sprawdzeniem Subaru
a generalnie chodzi o to żebyś nie kupował Vitary przed organoleptycznym sprawdzeniem Subaru

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
So What! pisze: Forek MY'06- w cyklu miejskim (w ramach centrum Krakowa) ok. 13,5 l/100 km.
I to jest powód by nie kupować atmosferyka Subaru tylko wersje doładowane. Ja jeżdżąc po Warszawie mam spalanie raczej nie przekraczające 12 l, a na pewno nie można powiedzieć ze jestem zawalidrogą. Na trasie schodze do ok. 10 l. Skoro spalanie jest podobne do mniejszego silnika to gdzie sens i logika kupowania takiego auta? W turbo jak chcę to jadę ekonomicznie, ale wiem że w kazdej chwili mam do dyspozycji stado rączych rumaków idealnie wspomagajacych mnie przy wyprzedzaniu tira w górach.
Boombastic pisze: Ja jeżdżąc po Warszawie mam spalanie raczej nie przekraczające 12 l, a na pewno nie można powiedzieć ze jestem zawalidrogą.
dla mnie brzmi to sensacyjnie w przypadku 2,5XT
ale może , ja miałem tylko 2.0 turbo i w moim mieście nie było wtedy korków

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
esilon pisze: dla mnie brzmi to sensacyjnie w przypadku 2,5XT
ale może , ja miałem tylko 2.0 turbo i w moim mieście nie było wtedy korków
Sensacyjnie to miałem minimalne spalanie na poziomie 8 l jadąc setką na litewskiej autostradzie. O litr więsze spalanie miałem na autostradach szwajcarskich, ale tam dopuszczalna predkość to max 120 km/h, a często było 80 km/h. Auto jechało praktycznie na dwóch tysiącach z hakiem obrotów.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Boombastic, nie wierzę w spalanie 12l/100km w mieście przez 2,5XT. Gotów byłbym się nawet założyć o skrzynkę jabłek, że nie osiągniesz takiego rezultatu jeśli dokładnie go zmierzymy (zapis trasy w GPS + pomiar w czasie tankowania, a nie z komputera - jeśli jest). 12 to można osiągnąć jeśli pracuje się na obrzeżach W-wy, a dojeżdża 50km pustą dwupasmówką 

Nie no widzę że ciężkie nogi niektórzy mają
, 13 a nawet 14 literków
Widać muszę popracować nad moim stylem jazdy bo na etylinie to mi się tak w okolicach 9 do 10,5 obraca a na lpg to raz zjadł mi całe 12 łakomczuch jeden
.
No ale w mieście nie jeżdżę.

No ale w mieście nie jeżdżę.
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
No to o co się zakładamy? Plomba na wlew baku? To jest mój powtarzalny wynik mierzony od tankowania do tankowania, komputera brak. Ja mieszkam na Ursynowie i pracuję na terenie całej Warszawy + najbliższe okolice. Nie ma żadnych stałych tras. Jeden wyjątek jest taki, że staram się jak tylko mogę unikac korków, ale tego nie da się zrobić skutecznie w Warszawie. Jak niedawno zasypało drogi dojazdowe i musiałem się wlec za innymi autami to mi skoczyło spalanie na 13 l.Konto usunięte pisze:Boombastic, nie wierzę w spalanie 12l/100km w mieście przez 2,5XT. Gotów byłbym się nawet założyć o skrzynkę jabłek, że nie osiągniesz takiego rezultatu jeśli dokładnie go zmierzymy (zapis trasy w GPS + pomiar w czasie tankowania, a nie z komputera - jeśli jest). 12 to można osiągnąć jeśli pracuje się na obrzeżach W-wy, a dojeżdża 50km pustą dwupasmówką
A to moje - outback 2.5 automat trasa z Wawy 29.10.2010

Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
kompy pokładowe mają to do siebie, że o dobry litr zaniżają; także w subaru... 

Dolce far niente 

gebolp pisze: A to moje - outback 2.5 automat trasa z Wawy 29.10.2010
to że sia da tyle w trasie to wiadomo tylko co to za życie

Było grzecznie bo zaliczyłem 10pkt. za.... wiadomo za coesilon pisze:gebolp pisze: A to moje - outback 2.5 automat trasa z Wawy 29.10.2010
to że sia da tyle w trasie to wiadomo tylko co to za życie

Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)