Dlaczego nikt nie zapodał jeszcze DAMIANA HOLECKIEGO
I Duetu KARO!!!!!
Matko, toż to wygrałoby każdy festiwal.
Trafiłem dziś niechcący na na TVS! Na koncert życzeń. To jest poezja stosowana. I pieśń zaangażowana.
Polecam polecam polecam.
tutaj malutka próbka twórczości fantastycznego duetu KARO
remek pisze:Płytę Wish You Were Here dostałem w wieku 12 lat i właściwie od wtedy słucham PF. Właściwie to kasetę oryginalną z pewexa.
Ja we Floydach zakochałem się, jak usłyszałem kiedyś puszczone przez śp Beksińkiego w niedzielny wieczór we wieczorze płytowym, na dwójce, Atom Heart Mother
Jarmaj, ja przy Ciemnej STronie jak dziś pamiętam się pierwszy raz całowałem z jedną taką Majką, ona była w trzeciej klasie liceum ja w pierwszej. Blisko kina Moskwa.
Tak, te Pionki Floydy dużo dobrego dla nas młodych wtedy zrobiły. Ale myśmy tego słychali nim Beksiński się tym w radio zajął. No tak, ale to już wiek trzeba mieć starczy.
Muzycznie to pamiętam, jak jeden znajomy paleontolog przyjechał do nas wracając z sabbatical, z całą rodziną i jego córka przywiozła mi trzy płyty:
1. Greateful Dead - u nas niezbyt znany a w stanach niebywała popularność ( były nawet DEAD HEADS - panieneczk, które w charakterze groupies jeździły za nimi po całych stanach) przeobó∆ masa, np Ripple, Box of Rain..
Link: http://www.youtube.com/watch?v=cGtjr-U5bT4
3. Peter Frampton - Frampton Comes Alive - te plyte ( i pare innych) zajexdzilismy na smierc. Potem sobie kupilem nastepna nowke. To wedlug znawcow najlepsza rockowa plyta koncertowa. Nastepne jego plyty juz nie takie... Ale przed tem mial niezla historie w GB, gral z wieloma.
To moja ulubiona płyta, ale mam kilka takich, co tkwią we mnie. Zwlaszcza ze wtedy o plyty nie bylo latwo: radze przeczytac ksiazke Wojciecha Manna, mniej wiecej o tym wlasnie. Ja troche mialem, koledzy mieli... plyt sie sluchalo do znudzenia.
Genialna plyta to Led Zeppelin, Physical Graffiti.
Tak było, że faceci z Trójki kształtowali gusta. Coś się spodobało Beksińskiemu, Mannowi, Kaczkowskiemu czy Pacudzie i od razu się kombinowało, gdzie to kupić, nagrać...
Nie zawsze docierała do nas najlepsza muzyka. Niektyóre rzeczy nie docierały do Polski, a przynajmniej ich nie puszczano. Wtedy wyjazdy pomagaly.
A dziś to co? Puszczają wszystko i nawet nie mówią kto śpiewa.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.