Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...
Re: Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...
matko jedyna, dawniej byl wegiel, iec hamski jakis i sie zylo.
potem bylo co z siekierek i sie zylo.
teraz jest gaz, pompy, scienne grzanie, podlogowe, nawiewowe...
I zaczyna się męka:
Jedno fantastyczne, drugie jeszcze lepsze.
TYLKO JAK JEST NAPRAWDE?
No bo producentowi wierzyć nie można. A czy można wierzyć nam, użytkownikom? Czy przyznamy się do kosztownych błędów, zwłaszcza że żona mówiłą: NIE ZAKŁADAJ TEGO!
Dobrze, że mam za sobą te poważne decyzje, które podejmowaliśmy, kiedy nie było jeszcze takiego wyboru: no i też udało się błędów narobić.
Dziś usłyszałem w radio: można oszczędzać na rzeczach nieistotnych a nie na podstawowych, strategicznych.
Poprawki po latach kosztowały nas masę.
Tak tylko piszę.
Mój pracownik zamiast gazu w butli założył sobie piec na pelety. No i git, tylko domu nie może na dłużej zimą zostawić. Musi dźwigać wory peletów... Ale on podszedł do tego chyba ideologicznie - ideologia za tym stojąca nieznana, poza tym, że ma być niewygodnie.
Gaz o ile wiem, musi stać dość daleko od domu. Widywałem takie rozwiązania w wielu miejscach na świecie. Jakoś działa. Zbiornik na mazut może być w domu, lub przy domu.... interesujące, które ma większą pojemność.... czy wystarczy na całą zimę np. I ciekawe zagadnienie, jak będą rosły ceny różnych nośników.
My dostaliśmy 15 m drewna za friko i palimy jak zwariowany we wkładzie kominkowym.
Już są pierwsze sygnały o rożeniu energii: energetycy napisali list do premiera, że spodziewają się wzrostu cen energii o 80% - w związku z karami za CO2.
To samo będzie dotyczyć innych nośników. Chyba trzeba patrzeć na najwydajniejsze piece i systemy. Może ta pompa w połączeniu z czymś innym???
Nie chcę krakać, ale z powodu cen energii bezsensownie nadmuchiwanych kwotami CO2, spowodują, że będziemy sobie wszyscy ciężko marznąć. A na starość przy artretyźmie... AUAAAAAA!
potem bylo co z siekierek i sie zylo.
teraz jest gaz, pompy, scienne grzanie, podlogowe, nawiewowe...
I zaczyna się męka:
Jedno fantastyczne, drugie jeszcze lepsze.
TYLKO JAK JEST NAPRAWDE?
No bo producentowi wierzyć nie można. A czy można wierzyć nam, użytkownikom? Czy przyznamy się do kosztownych błędów, zwłaszcza że żona mówiłą: NIE ZAKŁADAJ TEGO!
Dobrze, że mam za sobą te poważne decyzje, które podejmowaliśmy, kiedy nie było jeszcze takiego wyboru: no i też udało się błędów narobić.
Dziś usłyszałem w radio: można oszczędzać na rzeczach nieistotnych a nie na podstawowych, strategicznych.
Poprawki po latach kosztowały nas masę.
Tak tylko piszę.
Mój pracownik zamiast gazu w butli założył sobie piec na pelety. No i git, tylko domu nie może na dłużej zimą zostawić. Musi dźwigać wory peletów... Ale on podszedł do tego chyba ideologicznie - ideologia za tym stojąca nieznana, poza tym, że ma być niewygodnie.
Gaz o ile wiem, musi stać dość daleko od domu. Widywałem takie rozwiązania w wielu miejscach na świecie. Jakoś działa. Zbiornik na mazut może być w domu, lub przy domu.... interesujące, które ma większą pojemność.... czy wystarczy na całą zimę np. I ciekawe zagadnienie, jak będą rosły ceny różnych nośników.
My dostaliśmy 15 m drewna za friko i palimy jak zwariowany we wkładzie kominkowym.
Już są pierwsze sygnały o rożeniu energii: energetycy napisali list do premiera, że spodziewają się wzrostu cen energii o 80% - w związku z karami za CO2.
To samo będzie dotyczyć innych nośników. Chyba trzeba patrzeć na najwydajniejsze piece i systemy. Może ta pompa w połączeniu z czymś innym???
Nie chcę krakać, ale z powodu cen energii bezsensownie nadmuchiwanych kwotami CO2, spowodują, że będziemy sobie wszyscy ciężko marznąć. A na starość przy artretyźmie... AUAAAAAA!
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
FUX, no bardzo ciekawy ten Twój komentarz, czy jako specjalista nie powinieneś przypadkeim nieco dogłębniej rozwinąc wypowiedź
kominy (porządne )w moim domu to wycena na 7000 pln, pompa ciepła, polska 15000 pln z osprzętem sprzęgłem wodnym itd, zagraniczna 20000 plus dolne żródło ciepła
róznica w cenie po dogłebej analizie konkretnych ofert dla konkretnego budynku sprowadza się na dzień dzisiejszy (porównując kotłownie na Gaz płynny z ogrzewaniem przy pomocy pompa ciepła) do kosztów wykonania dolnego żródła ciepła czyli kolektora poziomego lub pionowego plus 3000-5000pln
kominy (porządne )w moim domu to wycena na 7000 pln, pompa ciepła, polska 15000 pln z osprzętem sprzęgłem wodnym itd, zagraniczna 20000 plus dolne żródło ciepła
róznica w cenie po dogłebej analizie konkretnych ofert dla konkretnego budynku sprowadza się na dzień dzisiejszy (porównując kotłownie na Gaz płynny z ogrzewaniem przy pomocy pompa ciepła) do kosztów wykonania dolnego żródła ciepła czyli kolektora poziomego lub pionowego plus 3000-5000pln
Ostatnio zmieniony 16 sty 2011, o 17:54 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.
esilon,
1. liczę na to, że maka pozwoli mi wydać 50k różnicy między pompą a gazem na STi
2. mam wrażanie, że ceny urządzeń i instalacji są sztucznie wywindowane i za parę (2-5) lat będzie to wszystko kosztowało połowę dzisiejszych cen
czemu mam takie wrażenie? klimatyzatory z regulowaną wydajnością pracy sprężarki to nie żadna nowość, ale pompy ciepła (mimo, że to prawie takie samo ustrojstwo) z taką regulacją to kompletny news i super duper gwiazdka w ofercie kilku (na razie) producentów,
WTF?? niby czemu?
tematyka obadana już dawno, ale wciskają ciemnotę ludziom co pół roku wprowadzając "nowe" rewolucyjne rozwiązania, które sprawią, że pompa będzie jeszcze tańsza (bardziej ekonomiczna)
nie daj Boże by mi jeszcze nie chciało to działać dobrze, to bym chyba drzwi do kotłowni zabił dechami, żeby nie patrzeć na te 80k cudownie wydane
1. liczę na to, że maka pozwoli mi wydać 50k różnicy między pompą a gazem na STi

2. mam wrażanie, że ceny urządzeń i instalacji są sztucznie wywindowane i za parę (2-5) lat będzie to wszystko kosztowało połowę dzisiejszych cen
czemu mam takie wrażenie? klimatyzatory z regulowaną wydajnością pracy sprężarki to nie żadna nowość, ale pompy ciepła (mimo, że to prawie takie samo ustrojstwo) z taką regulacją to kompletny news i super duper gwiazdka w ofercie kilku (na razie) producentów,
WTF?? niby czemu?
tematyka obadana już dawno, ale wciskają ciemnotę ludziom co pół roku wprowadzając "nowe" rewolucyjne rozwiązania, które sprawią, że pompa będzie jeszcze tańsza (bardziej ekonomiczna)
nie daj Boże by mi jeszcze nie chciało to działać dobrze, to bym chyba drzwi do kotłowni zabił dechami, żeby nie patrzeć na te 80k cudownie wydane
esilon, do gazu akurat komina nie trzeba, ja swojego nie wybudowałem
no to jest argument ale nie wiem dlaczego wyszło Ci 50k różnicy, policz dobry piec no niech już będzie bez komina tylko z jakąś rurą wydechową ale uwzględnij wszystko łącznie z zapłata na przygotowanie fundamentu pod butlę itpj33mbo pisze: liczę na to, że maka pozwoli mi wydać 50k różnicy między pompą a gazem na STi
j33mbo, co do wrażenia to zgadzam sie , masz 100% racji, ale sa polskie firmy które sie zorientowały że serce pompy to dobra sprężarka a reszta to zapłata za bycie trendiekologicznym

jestem ciekawy Twojej kalkulacji bo mozliwe że sam się walnałem gdzies i wróce do pomysłu z gazem i wydechem przez ścianę

esilon, to z cena komina to Cie kroją. Porządny, 11m ceramiczny komin z Boleslawca to kiszt ca. 3kpln i z gorką 500 za postawienie + parę m kw okladziny na część naddachowa oraz klej i fugę. To na razie mamy z czaszki co.
Co robisz z wyziewami z okapu kuchennego?
Co robisz z wentylacją grawitacyjną NIEZBEDNĄ przy np. kozie, kominku?
Do czego wprowadzisz spaliny z w/w?
Co z obowiązkowym kanałem wentylacyjnym do w/w?

Dolce far niente 

esilon,
pompa 40k, kolektor poziomy 20k, vs kocioł gazowy 10k
ja mam już chyba 5 różnych ofert oscylujących wokół:
1.pompa 40k
2.podłogówka 20k
3.kolektor poziomy 20k
a wracając do gazu:
1.jak wygląda sprawa rozliczeń z dostawcą? za zużycie plus jakiś abonament?
2. oprócz fundamentu pod butlę, trzeba coś jeszcze ekstra przy gazie dołożyć?
pompa 40k, kolektor poziomy 20k, vs kocioł gazowy 10k
ja mam już chyba 5 różnych ofert oscylujących wokół:
1.pompa 40k
2.podłogówka 20k
3.kolektor poziomy 20k
chciałem rzeczywiście coś z "markowych" rozwiązań, ale to nie będzie różnica o połowę, może 20-30%esilon pisze: ale sa polskie firmy które sie zorientowały że serce pompy to dobra sprężarka a reszta to zapłata za bycie trendiekologicznym
a wracając do gazu:
j33, czy probowałeś znaleźć takie urządzenia za granicą? Wiele rzeczy jest tam o wiele tańszych.
Czy do pieca gazowego nie potrzebny jest porządny stalowy wkład a nie jedynie ceramika? Podobno dzisiejsze chlodne spaliny skraplaja się, przenikają i gnije....
Pompa ; na ile lat to wystarcza? I kolektor poziomy - na ile lat taka instalacja? Czy to ktoś wie? SPrawdzał?
http://www.nibe.se/
http://www.nibe.eu/Domestic-heatingcool ... uct-range/
Czy do pieca gazowego nie potrzebny jest porządny stalowy wkład a nie jedynie ceramika? Podobno dzisiejsze chlodne spaliny skraplaja się, przenikają i gnije....
Pompa ; na ile lat to wystarcza? I kolektor poziomy - na ile lat taka instalacja? Czy to ktoś wie? SPrawdzał?
http://www.nibe.se/
http://www.nibe.eu/Domestic-heatingcool ... uct-range/
Ostatnio zmieniony 16 sty 2011, o 18:22 przez Arno, łącznie zmieniany 1 raz.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
j33mbo, jedna ważna informacja.
Rozważ olej op. kasa ponoć zblizona do gazu z butelki.
1.Odpada Ci haracz za UDT i koszt zakupu. Placenie czynszu za butlę zmusza Cie do zaopatrywania się u Wlaściciela butli.
2.Kupno np. kozy i zabawa w palenie drewnem daje duzo frajdy i klimatu w chacie. Przyjedź, zobacz. Koszty grzania śmieszne.
3.Przy ww. rozwiązaniu podlogowka u nas chodzi raz w roku, jak wracamy z nart, bo nie paliłem w kozie.
4.Wentylacja mech. to ca. 12-25kpln + koszty energii. Nadal nieznany jest wplyw syfu z kanałów na nasze zdrowie, pomimo filtrów.
Rozważ olej op. kasa ponoć zblizona do gazu z butelki.
1.Odpada Ci haracz za UDT i koszt zakupu. Placenie czynszu za butlę zmusza Cie do zaopatrywania się u Wlaściciela butli.
2.Kupno np. kozy i zabawa w palenie drewnem daje duzo frajdy i klimatu w chacie. Przyjedź, zobacz. Koszty grzania śmieszne.
3.Przy ww. rozwiązaniu podlogowka u nas chodzi raz w roku, jak wracamy z nart, bo nie paliłem w kozie.
4.Wentylacja mech. to ca. 12-25kpln + koszty energii. Nadal nieznany jest wplyw syfu z kanałów na nasze zdrowie, pomimo filtrów.
Dolce far niente 

FUX,
ja kominek z płaszczem będę robił, ale miejsca na kotłownię olejową nie mam, tylko gaz wchodzi w grę
wentylację mechaniczną też, o syf z kanałów się nie obawiam
podłogówka to przy programowalnym (lub sterowanym zdalnie) źródle ciepła rozwiązanie idealne, po co podgrzewać wodę do 70-80st.C, wystarczy 40
ja kominek z płaszczem będę robił, ale miejsca na kotłownię olejową nie mam, tylko gaz wchodzi w grę
wentylację mechaniczną też, o syf z kanałów się nie obawiam
podłogówka to przy programowalnym (lub sterowanym zdalnie) źródle ciepła rozwiązanie idealne, po co podgrzewać wodę do 70-80st.C, wystarczy 40
Plaszcz wodny możesz sobie podarować!j33mbo pisze: ja kominek z płaszczem będę robił
Dolce far niente 

FUX, ciężko się z tobą rozmawia, jak wcześniej zauważył esi

możesz rozwinąć ?FUX pisze: Plaszcz wodny możesz sobie podarować!

Nie rozumiem..j33mbo pisze: ciężko się z tobą rozmawia,
Temat był z Piterem wałkowany.
W świetle przepisów budowlanych, kominek z plaszczem wodnym traktowany jest jako piec c.o. ze wszystkimi restrykcjami z tym związanymi!
Oddzielne pomieszczenie, wentylacja, odbiory, uklad wodny otwarty, miedź, etc.
Chcesz, dam ci namiar na dobrego hydraulika. Obcykaja ci wszystko za ceny wiejskie, a nie wroclawskie.
Chlop naprawdę ogarnia!
Dolce far niente 

Arno pisze: Pompa ; na ile lat to wystarcza? I kolektor poziomy - na ile lat taka instalacja? Czy to ktoś wie? SPrawdzał?
na tyle na ile sprężarka wytrzyma, koszt nowej to ca. 3000pln, wymiana glikolu w przypadku dolnego źródła ciepła to ok 1000 na pieć lat a jeżeli to glikol" markowy to ze 2000, w przypadku poziomego nie wiem dokładnie bo się nie interesowałem bo zbyt duż działki byłoby pod góra drzewka owocowe

FUX pisze: .Wentylacja mech. to ca. 12-25kpln + koszty energii. Nadal nieznany jest wplyw syfu z kanałów na nasze zdrowie, pomimo filtrów.

stąd pytałem czy ktos przećwiczył ogrzewanie ściennej33mbo pisze: wystarczy 40
j33mbo pisze: 1.pompa 40k
po takich wycenach przestałem drążyć temat ale przypadkiem dowiedziałem sie o tym: ECOPOWER C9 - 14600zł
http://www.ppcpompy.eu/page13.php
byli na mojej działce wykonawcy i oszacowali z "górką" na 38kpln pompa z dodatkami z uruchomieniem i z dolnym żródłem ciepła czyli odwiertami ( które sa droższe od poziomych) z wypełnieniem glikolem itd
problem z pompa robi sie jak instalacje będzie bardzo mieszana czyli 50% tradycyjnych grzejników ściennych, wtedy dużo prądu albo duuuże grzejniki bo niskotemperaturowe
olej, nie znam osoby która jedzie na oleju i nie przyzna w szczerej rozmowie że śmierdzi i już
kozy nie mieszałbym do porównania bo to inny temat, wentylacja z odzyskiem ? ? ? zaprzyjaźnony dostawca urządzeń poleca mi zwykła wentylację wyciągowa ( do mojego konkretnego budynku)
co to za pytania ? napisałem że nie będzie kominów a Ty pytasz jak odprowadzę spalinyFUX pisze:esilon, to z cena komina to Cie kroją. Porządny, 11m ceramiczny komin z Boleslawca to kiszt ca. 3kpln i z gorką 500 za postawienie + parę m kw okladziny na część naddachowa oraz klej i fugę. To na razie mamy z czaszki co.
komin z kozy czy tez kominka nie ma nic wspólnego z kominem z kotłowni gazowej i tymbardziej z wentylacją grawitacyjna
esilon, będę litościwy. Zmien dostawców informacji.
1. W kwestii oleju op.; nie wiem, co Ci ma śmierdzieć.
2. Zwykła wentylacja wyciągowa, to wentylacja grawitacyjna
3. Na temat pompy się nie wypowiadam; brak mi wiedzy.
1. W kwestii oleju op.; nie wiem, co Ci ma śmierdzieć.
2. Zwykła wentylacja wyciągowa, to wentylacja grawitacyjna

3. Na temat pompy się nie wypowiadam; brak mi wiedzy.
Dolce far niente 

FUX, nie lituj się ładuj może czegos sie dowiem
ad1: wkwestii oleju co śmierdzi, olej śmierdzi
ad2:wentylacja wyciągowa niekoniecznie jest grawitacyjna tak jak kwadrat i prostokąt i odwrotnie nie zawsze : http://www.aereco.com.pl/ventilation.php?bat=bind
ad3:
edit: opisałem się i zjadło
ad1: wkwestii oleju co śmierdzi, olej śmierdzi
ad2:wentylacja wyciągowa niekoniecznie jest grawitacyjna tak jak kwadrat i prostokąt i odwrotnie nie zawsze : http://www.aereco.com.pl/ventilation.php?bat=bind
ad3:

edit: opisałem się i zjadło

Gaz także...esilon pisze: ad1: wkwestii oleju co śmierdzi, olej śmierdzi
Możemy bawić się w polemiki. Dla mnie grawitacyjna; wyciągaowa-mechaniczna, wyciągowa-mechaniczna z odzyskiem ciepła, modułem klimatyzacyjnym, wymiennikiem gruntowym, etc. nie będzie grawitacyjną.esilon pisze: ad2:wentylacja wyciągowa niekoniecznie jest grawitacyjna
Ty masz swoich "ekspertów", ja wiem swoje i tak sie rozstańmy.
Po co masz się poźniej irytować na mnie, że pisalem swoje, a Ciebie naciągnęli na koszty niekoniecznie zasadne...

Telefon do mnie masz, to dzynknij jutro; pogadamy...
Dolce far niente 

-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Miałem 3 sezony i nic nie śmierdziało. W moim można było wymienić także palnik olejowy na gazowy i bez konieczności przerabiania instalacji przejść na gaz .esilon pisze: ad1: wkwestii oleju co śmierdzi, olej śmierdzi
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
nie chodzi o polemiki a o wymiane doświadczeń, stawianie jedynych niepodważalnie prawidłowych tez przez wykonawców to poczatek wszystkich problemów na budowie, a dlaczego ? bo zazwyczaj proponowane sa owszem super rozwiązania ( i często nie tylko z perspektywy portfela Wykonawcy) ale problemem ich jest wycinkowośc nieuwzgledniająca całości, jak cos to moge rozwinąć ale skrót jest taki, że przemyslana całośc zmienia najcześciej Heniek ze Zdziskiem bo wiedzą lepiej a jak ich nie posłuchasz toś idiota ( co z tego że Twój tryb życia z kozą nijak się nie zgodza) , wtedy zaczyna się rosnący niepokój zmęczonego juz budową Inwestora.....bo przeciez oni więcej widzieli to się znaja........, pisałeś gdzies o doradcach finansowych krytycznie, budowlańcy święci nie są a ich gzechem jest rozpieprzanie zamkniętych pomysłów jako całości.............to tak w kwestii ogólnej..............kaze rozwiązanie jest dobre jeżeli SPEŁNIA OCZEKIWANIA PRZYSZŁEGO UŻYTKOWNIKA
ale każdy kwadrat jest prostokątem a nie każdy prostokąt kwadratem, tu nie ma miejsca na polemikę, wentylacja mechaniczna to tak szeroki temat, że az się zdziwwić można, kominiarz musi na dachu podpisac protokół że odległości przewyższenia itd prawidłowe dla grawitacji mimo, że sanepid w środku musiał uznac że to wentylacja mechaniczna, to taki pierwszy lekko tylko zagmatwany przykład z brzegu

FUX pisze: Dla mnie grawitacyjna; wyciągaowa-mechaniczna, wyciągowa-mechaniczna z odzyskiem ciepła, modułem klimatyzacyjnym, wymiennikiem gruntowym, etc. nie będzie grawitacyjną.
ale każdy kwadrat jest prostokątem a nie każdy prostokąt kwadratem, tu nie ma miejsca na polemikę, wentylacja mechaniczna to tak szeroki temat, że az się zdziwwić można, kominiarz musi na dachu podpisac protokół że odległości przewyższenia itd prawidłowe dla grawitacji mimo, że sanepid w środku musiał uznac że to wentylacja mechaniczna, to taki pierwszy lekko tylko zagmatwany przykład z brzegu
bez obaw, zbieranie informacji służy wyciąganiu wniosków a nie automatycznej realizaji przelewuFUX pisze: Po co masz się poźniej irytować na mnie, że pisalem swoje, a Ciebie naciągnęli na koszty niekoniecznie zasadne...

Grzegorz, rozbija sie jeszcze o to, czy w miarę rozsądku da się zmienić palnik.
W Buderusie szukać piecow z literką U.
U esilona bez prawdziwego komina sie nie da...
W Buderusie szukać piecow z literką U.
U esilona bez prawdziwego komina sie nie da...
Dolce far niente 

esilon, wolę gadać niz pisać... 
Jeżeli to przeczytasz, tzn. , że piszę dalej.
Praktyka "fachowców" wynika z lenistwa, chadzania na skróty; ważne, aby dla nich było lekko począwszy od posprzątania na budowie po sobie na "bezproblemowym" wystawieniu faktury. Nie faktury-nie ma kasy!
Ja wiem,że nastepuje zmęczenie materialu, zwlaszcza, że założyliście wprowadzenie sie np. na Wielkanoc, a tutaj wszystko w proszku, a 3 miechy zostały!
Realizuj swoje, nie szukaj "ekspertów" na Muratorze, bo sie zestresujesz.
Budowlanka to taka pier... działka, ze niestety trzeba znaleźć kogoś, kto naprawdę ogarnia w każdej dziedzinie, a to jest prawie niemozliwe, lub posilkowanie sie wiedzą cząstkową. Reszta należy do ciebie.
Ja nadal jestem glupi w wielu kwestiach, Do tego trzeba odcedzić nowinki lansowane przez Przedstawicieli, bo akurat na tym jest tęgie bicie i marża; niestety prawdziwe, od tego, co sprawdzi się przez długie lata...
walcz esi, walcz i pytaj; ile mogę i wiem, to podpowiem.
Nie idź na skróty; to się mści!!!!

Jeżeli to przeczytasz, tzn. , że piszę dalej.
Praktyka "fachowców" wynika z lenistwa, chadzania na skróty; ważne, aby dla nich było lekko począwszy od posprzątania na budowie po sobie na "bezproblemowym" wystawieniu faktury. Nie faktury-nie ma kasy!
Ja wiem,że nastepuje zmęczenie materialu, zwlaszcza, że założyliście wprowadzenie sie np. na Wielkanoc, a tutaj wszystko w proszku, a 3 miechy zostały!
Realizuj swoje, nie szukaj "ekspertów" na Muratorze, bo sie zestresujesz.
Budowlanka to taka pier... działka, ze niestety trzeba znaleźć kogoś, kto naprawdę ogarnia w każdej dziedzinie, a to jest prawie niemozliwe, lub posilkowanie sie wiedzą cząstkową. Reszta należy do ciebie.
Ja nadal jestem glupi w wielu kwestiach, Do tego trzeba odcedzić nowinki lansowane przez Przedstawicieli, bo akurat na tym jest tęgie bicie i marża; niestety prawdziwe, od tego, co sprawdzi się przez długie lata...
walcz esi, walcz i pytaj; ile mogę i wiem, to podpowiem.
Nie idź na skróty; to się mści!!!!
Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Mogę powiedzieć jak to wygląda w Gaspolu.j33mbo pisze:a wracając do gazu:
1. Płacisz miesięcznie za wynajęcie butli (60zł) + licznikowo za gaz miesięcznie (przy liczniku jest moduł gsm, który wysyła zużycie, jest to więc bezobsługowe). Nie ma kosztów instalacji, są tylko koszty deinstalacji, jeśli każesz zabrać zbiornik przed bodaj 10 napełnieniami (w liczbie napełnień mogę się mylić)
2. Ja wybrałem zbiornik zakopany w ziemi. Jedyne co musisz zrobić to wynająć koparkę i wykopać rów o określonych wymiarach. Całą resztą robił Gaspol, łącznie z projektami, zgodami i doprowadzeniem gazu do domu. Szczególnie te projekty i zgody to była duża wygoda.
W lato wodę grzeję kolektorem słonecznym, więc rachunki mam na poziomie 80zł (tyle co wynajem zbiornika + kuchenka gazowa)
Jeśli chodzi o ceny, to przykładowo za ostatni miesiąc (6.12-6.01) zapłaciłem 1000zł. Więc ta wygoda trochę kosztuje.