Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...

Post 18 sty 2011, o 15:54

pewnie trzeba byc fajnie i konkretnie zakręconym aby pójśc ta droga :arrow:
Link: http://www.youtube.com/watch?v=I7CzBwhI ... r_embedded

ale moim zdaniem jest bajecznie i ekologicznie na dodatek zero spalin pod dachem :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 18 sty 2011, o 15:57

Widzisz. Lepiej nie rozwiązywać problemów, które nie powinny powstać..
Co do socjalizmu, to z przykrością mogę Cię zapewnić, że ma się nadal w III RP znakomicie! :wall:
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 16:02

no to pytanie do posiadaczy: czy korzystacie na codzień z garaży ?; w sensie: wracam z pracy i za 2h gdzies pewnikiem będzie wyjazd albo i nie,
gdzie parkujecie auto, na tzw podjeździe czy zawsze (bo jest pilocik i pyk) pod dach ?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 18 sty 2011, o 16:31

esilon, GTek zawsze stoi w garażu, zawsze.
Ale... jeśli mam gdzieś na szybko wyskoczyć to zazwyczaj jadę Odi.

Strasznie żałuję, że mam garaż jednostanowiskowy.
czarne jest piękne...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 18 sty 2011, o 16:45

vibowit pisze: A wiesz, że radio oraz TV naziemna "lecą" w zupełnie innych częstotliwościach i spokojnie można tą samą żyłą puścić TV sat + radio + tv naziemną?
Ale do settopa trzeba i tak dwa druty zrzucić, co by mieć działający PVR i możliwość oglądania wszystkich kanałów.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 16:50

ky, oczywiście, że tak... ale nie 3.

EDIT. Miały być porady, wiec chciałem naprostować.
Podsumowując,
Do każdego gniazda, gdzie chcemy mieć możliwość korzystania z PVR powinniśmy dociągnąć 2 kable antenowe. Kable antenowe z całego domu powinny się schodzić w jednym miejscu. Najlepiej gdzieś blisko docelowego miejsca montażu anten.
Taki układ pozwoli nam instalację skonfigurować w taki sposób by można było oglądać z jednego gniazda: TV Sat (z pełnym wykorzystaniem możliwości PVR , dowolną licznę satelit), TV naziemną, radio. Wszystko to bez późniejszej potrzeby dociągania kabli.
czarne jest piękne...

j33mbo
5 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 17:36

to teraz wersja dla Wojtka: 8-)

chcę mieć TV w 2 sypialniach, kuchni i salonie. Czyli powinienem z jednego miejsca, w którym będzie tuner puścić do każdego z wcześniej wymienionych miejsc kabel? Jeden? Kilka? Jaki kabel?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 17:44

esilon, majac w poprzednim domu garaz nie zjezdzalismy NIGDY. Samochod stal na podjezdzie na ulicy, lub w ogrodzie.
teraz z zona sie w zasadzie spieramy kto stoi na zewnatrz. choc ona teraz woli auto zima miec cieplejsze.
Ale latem - wojna o podjazd nie garaz.
Najlepsza rzecz na swiecie to rozwiazanie skandynawskie - auta na worze i elektryczna grzalka do slinika. Szyby nie zapuszczone, silni ciepluski, zapala bez bólu...
A najlepsze polaczenie tego z zadaszeniem.
Dawna teoria mowila, ze wprowadzanie do garazu powoduje rdzę, bo śnieg z solą się rozpuszcza.

Za komuny nie wolno bylo wielkich domow budowac. Ja sie wychowalem w segmencie 82 metry plus piwnica. Na trzy osoby wystarczalo. Ale sasiedzi byli we 4 i robi sie ciasnawo.
Optymalnie to widze 150....
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 17:51

j33mbo, nie z miejsca gdzie bedzie tuner, a z miejsca gdzie będzie antena (poddasze?).

Przy tv satelitarnej niestety, ale musisz (a przynajmniej powinieneś) mieć tuner w każdym miejscu gdzie chcesz odbierać TV.

Wersja full:
do każdego z tych miejsc (2 x sypialnia, kuchnia, salon) ciągniesz po 2 kable antenowe.

Wersja 2:
Możesz uznać, że na 100% w kuchni i np. jednej z sypialni nie będziesz potrzebował dekodera (tunera) z nagrywarką, a wystarczy Ci taki z jedną głowicą i wówczas...
Ciągniesz do salonu i jednej z supialni po 2 kable, a do drugiej sypialni i kuchni po jednym.

Jaki kabel?
Kabel koncentryczny, najlepiej dobrej jakości.

Jak coś dalej niejasne to pytaj. Postaram się doradzić o ile będę potrafił.
czarne jest piękne...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 17:56

vibovit, ale ja mam wszystko źle pociągnięte! Muszę dom chyba zrebudować.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 18:00

Arno, bo kiedyś robiło się to inaczej i inne były potrzeby.

Odnawianie instalacji w domu to jest zawsze bolesny temat.
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 18:05

Arno pisze: Ale latem - wojna o podjazd nie garaz.
Najlepsza rzecz na swiecie to rozwiazanie skandynawskie - auta na worze i elektryczna grzalka do slinika. Szyby nie zapuszczone, silni ciepluski, zapala bez bólu...
A najlepsze polaczenie tego z zadaszeniem.
dziekuję, kolejny pkt dla mnie ( w takiej wewnątrzdomowej dyskusji na temat korzystania z garażu na dodatek lekko zagłębionego z przymusu :-) )
Arno pisze: Muszę dom chyba zrebudować.
e tam, kable miętka rzecz, jedyny "prawdziwy" dylemat przy przebudowie to za przeproszeniem g. które ani poziomo ani pod górke płynac samo nie chce a pompki do tegoż w domu bym nie chciał, nawet z rozdrabnianiem
vibowit pisze: Strasznie żałuję, że mam garaż jednostanowiskowy.
ale ze względu na śnieg, nagrzewania auta latem itd czy tak wogóle o miejsce na "męskie sprawy" chodzi ?

wiem truje d. ale bardzo mi przydatne wszelkie uwagi szczególnie że zróżnicowane wiekowo :-)
vibowit pisze: kiedyś robiło się to inaczej i inne były potrzeby.
o własnie te dzisiejsze potrzeby mnie interesują a właściwie różne opinie i patrzenie na wydawałoby sie banalne sprawy domowe

j33mbo
5 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 18:11

ja niestety garaż zrobiłem po zakupie Żaby, a tak to bym zrobił kanał
strasznie mi się podoba, że coś tam będę mógł sam podłubać, włączyć przy tym muze i nie będzie mi kapało na łeb
esilon, jak sobie kupisz już tą turbawkę, to pewnie też odkryjesz żyłkę mechanika ;-)
rób garaż 2 stanowiskowy

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 18:13

esilon pisze:
vibowit pisze:Strasznie żałuję, że mam garaż jednostanowiskowy.
ale ze względu na śnieg, nagrzewania auta latem itd czy tak wogóle o miejsce na "męskie sprawy" chodzi ?
O to, że auto które stoi "pod chmurką" latem jest przegrzane, w zimie jest w nim za zimno i trzeba skrobać szyby. Poza tym brudzi się bez sensu.
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 18:18

j33mbo pisze: esilon, jak sobie kupisz już tą turbawkę, to pewnie też odkryjesz żyłkę mechanika
rób garaż 2 stanowiskowy
:-)
j33mbo, ja juz mam zbudowane tyle że nie ma odwrotu i jest dwustanowiskowy który śmiem twierdzić tylko jedno auto zajmie ;-)
ale pewne ruchy na działce i drodze wewnetrznej jeszcze mam i tak sobie zbieram argumenty ( utwierdzam się ? :-) ) na to , że lepiej mniej trawki a wygodniej podjechać do chałupy,

Vibek tylko mi tu zaburza plan tą swoją szczera chęcią wjeżdżania dwoma do garażu :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 18:25

A nie możesz jakiejs wiaty przed garażem wygospodarować?
wrzuć jakieś foty..
Dolce far niente ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 18:27

esilon pisze:Vibek tylko mi tu zaburza plan tą swoją szczera chęcią wjeżdżania dwoma do garażu :mrgreen:
Co, szkoda Ci kasy na prąd do siłownika? ;-)

FUX, a jaka jest przewaga wiaty nad garażem, skoro już ma garaż na 2 auta?
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 18:36

FUX pisze: wrzuć jakieś foty..

przyjedź , zobacz, skrytykuj :mrgreen:

mogę zadaszyć przed garażem i tak pewnie będzie jak juz bede bogaty ale pełnowartościowej wiaty przed garażem nie zrobie bo linia zabudowy nieprzekraczalna jest ;-)
FUX, ja nie szukam porady co mam zrobic tylko chce zebrać doświadczenia innych którzy juz korzystaja (każde nawet najdziwiniejsze rozwiązanie jest prawidłowe pod warunkiem że spełnia rzeczywiste potrzeby użytkownika ;)

pare lat temu w trakcie projektowania bylismy na tyle ynteligentni że pewne mozliwości (nie wszystkie niestety) dla modyfikowania "logistyki" pozostawilismy na później, a to później jest juz prawie dzisiaj ;)
vibowit pisze: Co, szkoda Ci kasy na prąd do siłownika?
nie nie,na tyle to dam radę :-)

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 18 sty 2011, o 18:44

esilon pisze: no to pytanie do posiadaczy: czy korzystacie na codzień z garaży ?; w sensie: wracam z pracy i za 2h gdzies pewnikiem będzie wyjazd albo i nie,
gdzie parkujecie auto, na tzw podjeździe czy zawsze (bo jest pilocik i pyk) pod dach ?
w 99,99% zawsze wjeżdżam do garażu, powody identyczne jak wyżej podał vibovit przy czym garaż jest częśćią domu i nie trzeba deptać więcej niż 3,4 metrów do wejścia do domu; dla mniejszego autka zrobiłem szopę jakieś 12 metrów od wejścia i parkujemy tam tylko zimą przy dużych mrozach i śniegach
pozdrawiam
Grzegorz

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 18:48

vibowit pisze: a jaka jest przewaga wiaty nad garażem, skoro już ma garaż na 2 auta?
No przecież chce trzecie :?
Nie chowam auta do garażu; stoi na dworze. Latem staram sie postawic w cieniu; troche drzew jest koło domu.
esilon pisze: mogę zadaszyć przed garażem i tak pewnie będzie jak juz bede bogaty ale pełnowartościowej wiaty nie zrobie bo linia zabudowy nieprzekraczalna jest
Jeżeli nie zrobisz fundamentów, to możesz stawiać. Z linią zabudowy nie ma nic wspolnego, choć sugerowałbym rozpatrzyć ją na zgłoszeniu.
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 18:57

FUX pisze: Jeżeli nie zrobisz fundamentów, to możesz stawiać. Z linią zabudowy nie ma nic wspolnego, choć sugerowałbym rozpatrzyć ją na zgłoszeniu

z całym szacunkiem ale mylisz sie, zgodnie z prawem (a właściwie z najnowszymi interpretacjami opierającymi się na wyrokach sądów )za nieprzekraczalną linią zabudowy nawet schodów zewnetrznych do domu nie możesz dzisiaj legalnie zrobić a Ty wiate chcesz stawiac,

wiata bez fundamentów na mojej górce odleci po pierwszym wicherku

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 19:04

esilon, a slyszaleś o fundamencie przestawnym? ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 19:12

FUX, albo coś jest "trwale związane z gruntem" albo nie, każdy fundament zamyka temat reszta to................
w różnych lokalnych wydziałach Organów wydających pozwolenia są podobne klimaty z interpretacją jak i w poszczególnych Uskarbowych ale akurat moje starostwo bryluje w surowym podejściu do zapisów, nie martw się u Ciebie tez to będzie , zazwyczaj wprowadzają egzekwowanie literalne po pierwszym skutecznym odwołaniu jakiegos sasiada i po wyroku sądu :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 sty 2011, o 20:13

FUX, a żona z kuchni zadowolona? Bo kuchnia wygląda na maleństwo.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sty 2011, o 20:28

Konto usunięte pisze:FUX, a żona z kuchni zadowolona? Bo kuchnia wygląda na maleństwo.
Ważne, że jaestem zadowolony...
Czuj się zaproszony! :mrgreen:
esilon pisze: "trwale związane z gruntem"
... jest wtedy, kiedy wykopiesz dol i wlejesz do niego beton! :razz:
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ