KYB AGX do seryjnych sprężyn

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
mobil01
0 gwiazdek
Auto: Impreza GT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

KYB AGX do seryjnych sprężyn

Post 23 sty 2011, o 18:38

Panowie chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości. Otóż mam sportowe sprężyny i w to włożone KYB AGX z racji że auto jest już używane tylko do cywilnej jazdy chciałem trochu odpocząć i zakupić seryjne springi. Problem w tym że różne opinie słyszę na ten temat. Mój mechanik mówi, że nie zakłada się tego amortyzatora do seryjnej sprężyny na forum zaś można inaczej wyczytać. Ma ktoś założony taki zestaw ? Proszę o opinie.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Re: KYB AGX do seryjnych sprężyn

Post 23 sty 2011, o 21:28

Ja mam seryjne wiosny i AGX. Z tego co pamiętam, to Admin ma a Arti miał podobnie.
Co rozumiesz przez "sportowe sprężyny"?

mobil01
0 gwiazdek

Post 23 sty 2011, o 23:00

sportowe znaczy się krótsze - obniżone. Nie pamiętam jakiej są firmy ani też w takiej pogodzie nie mam ochoty sprawdzać co to jest.
Bergen, czyli masz serię sprężyny na KYB AGX ?? i jak to się sprawuje nie kołysze za bardzo ? no i jaką twardość masz ustawioną ?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 24 sty 2011, o 00:48

Dlaczego miało by się kołysać? Wszystko jest w porządku. Twardość zależnie od sytuacji - zazwyczaj max, ale na zimę obniżam.

krzysiek555
1 gwiazdka
Auto: XV, STi gc8

Post 24 sty 2011, o 01:35

Też mam serię na agx i dobrze mi się na tym jeździ, nie zmieniłbym raczej sprężyn na twardsze/niższe, chyba że auto miałoby jeździć tylko po asfaltowych równych drogach. Ale przy najtwardszych nastawach i tak jest dość sztywno. W całorocznym użytkowaniu, a szczególnie zimą na luźnym seryjne springi wg mnie się całkiem dobrze sprawują. ;-)
Obrazek

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 24 sty 2011, o 11:04

I ja, i ja tak mam i działa. :mrgreen:
czarne jest piękne...

mobil01
0 gwiazdek

Post 24 sty 2011, o 17:28

TO jeszcze jedno pytanie dla tych co przekładali amory. Czy ich długość jest taka sama ? nie chodzi mi o długość skoku bo pewno mało kto to sprawdzał ale sama długość amortyzatora. Przy niektórych sportowych kitach amortyzator jest krótszy od seryjnego

dominik_bb
2 gwiazdki
Auto: Impreza WRX EJ20G

Post 24 sty 2011, o 21:38

AGXy sa według producenta tylko do seryjnych sprezyn!!!!!! ale do sportowych bez problemu tez sie nadają:)))

piter
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy

Post 26 sty 2011, o 02:48

dominik_bb pisze:AGXy sa według producenta tylko do seryjnych sprezyn!!!!!! ale do sportowych bez problemu tez sie nadają:)))
i podobno bardzo dobrze się spisują w połączeniu ze sprężynami EIBACH Pro-Kit ;-)

Żemol
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza Classic`96 / Forester `99

Post 26 sty 2011, o 13:53

U mnie auto też na seryjnych sprężynach w połączeniu z AGX-em i dobrze się tym jeździ, także jak najbardziej za :mrgreen:
...zaś dnia ósmego, stworzył Awd i ubrał Ją w szatę SexownąTajemnicząintrygującą...
Obrazek
"Moim zdaniem to niczego nie jestem pewien, jednak widok Gwiazd sprawia, iż zaczynam marzyć" — Vincent van Gogh

mobil01
0 gwiazdek

Post 26 sty 2011, o 14:37

piter pisze: i podobno bardzo dobrze się spisują w połączeniu ze sprężynami EIBACH Pro-Kit
no i taki właśnie zestawieni mam z 4turbo ale jak dla mnie za twardo jest i nawet na 1 jest prawie beton. myślę żeby zmienić same sprężyny albo zamienię się ze znajomym całym kompletem. On lepiej będzie wiedział jak wykorzystać ten zawias :mrgreen:

sidor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Swift Gti 4x4

Post 7 lut 2011, o 00:05

mobil01, Jak kolega nie bedzie chcial to ja chetnie sie zamienie na cale kpl. mam serie.
każdy kolor jest ładny pod warunkiem, że jest czarny

ODPOWIEDZ