Opony na zime:)jakie ??gdzie??
Re: Opony na zime:)jakie ??gdzie??
hej. dzisiaj mój Kumpel stał sie dumnym posiadaczem Outbacka http://otomoto.pl/subaru-outback-C14752322.html potrzebuję info jakie mu polecić oponki zimowe jaki rozmiar i może jakiś konkretny model dzięki z góry
QbaM, w tym wątku chyba większość info jest do znalezienia.
Każdy z nas, prawie, jeździ na innych.
są fani nokianów, gy, bridgestonów, michelinów, itd.
Ja np. mam vredesteiny i sobie chwalę. W porównaniu z gy ug3 np., ale nie porównam na tym samym samochodzie...
Każdy z nas, prawie, jeździ na innych.
są fani nokianów, gy, bridgestonów, michelinów, itd.
Ja np. mam vredesteiny i sobie chwalę. W porównaniu z gy ug3 np., ale nie porównam na tym samym samochodzie...
Dolce far niente 

Drugą zimę ujeżdżam na Pirelli Snowsportach - wiem, że opinie tu o tej oponie są co najmniej średnie - dla mnie jest ok, choć bez rewelacji. Jak mam kontrolę nad autem, ABS za często się nie włącza tzn - daje radę. Ale pytanie mam inne - czego to przyczyna: na świecącym lodzie, takim że jazda 10kmh wydaje się bliska śmierci
puszczenie pedału gazu powoduje iż auto idzie lekko bokiem. Sprawdziłem ciśnienie w oponach - równe, amorki ok, klocki i tarcze w tym roku wymieniałem na nowe. Po lekkim naduszeniu hamulca (koła się nie blokują) jeszcze bardziej uderza w bok. Dodanie gazu - auto prostuje kierunek jazdy. Czy to wina opon czy może TTTM, bo już gdzieś czytałem na kropce że OBK na lodzie lubią być nieprzewidywalne, niezależnie od opony (OBK H6 w automacie) - znany przypadek?

FUX napisał(a):Pamiętaj o maksymie. Im lepszy czterołap, tym po traktor trzeba iść dalej...
Tekst damaza...
Genialne![]()

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
OBK H6, moim zdaniem to normalne.
Na lodzie, gdy ujmujesz gaz lub/i wciskasz hamulec tylna oś zostaje odciążona i zaczyna się ślizgać. Droga najczęściej nie jest idealnie prosta, przyczepność nie jest równomiernie rozłożona, a do tego rozkłada masy nie jest symetryczny (siedzisz z boku) i to wszystko powoduje, że tył zaczyna doganiać przód
Na lodzie, gdy ujmujesz gaz lub/i wciskasz hamulec tylna oś zostaje odciążona i zaczyna się ślizgać. Droga najczęściej nie jest idealnie prosta, przyczepność nie jest równomiernie rozłożona, a do tego rozkłada masy nie jest symetryczny (siedzisz z boku) i to wszystko powoduje, że tył zaczyna doganiać przód

czarne jest piękne...
Obiecałem to i napisze. Krótko przed świętami pokonałem pomyślnie trasę Trondheim - Goleniów, tysiąc pięćset km z małym hakiem. Continentalki spisały się znakomicie. Być może niektórym z kolegów nie przypadłaby do gustu duża "miękkość" tych opon, ale dla mnie naprawdę to bardzo dobre kapcie. Przyczepność na świeżym śniegu wprost znakomita, na czystym lodzie niedaleko Hamar samochód trochę pływał ale utrzymywał grzecznie zadany tor jazdyArtur pisze:Dzięki lukass za wyczerpujące info. Faktycznie opony jak bambosze miękkie. Poczekam na podróż do Polski, to będzie ponad tysiąc km przez Skandynawie, myślę że wtedy będę się mógł podzielić jakimiś spostrzeżeniami. Puki co pierwszy atak zimy minął i chwilowo pomykam po czarnym

Teraz mamy chwilową odwilż i śniegu coraz mniej więc coraz mniej okazji do zachwytów nad właściwościami Vikingów. Teraz śmiało mogę je Wam polecić

-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
Polecić to możesz, ale w Polsce ich praktycznie nie kupisz, chyba że się bardzo uprzesz i wiesz gdzie zapytaćArtur pisze: Teraz śmiało mogę je Wam polecić![]()

był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
Witam,
szukam opon zimowych do Forestera w rozmiarze 215/60/R16, niestety w większości sklepów jest już wybór ograniczony. Zastanawiam się nad budżetowymi: Hankook W300, Toyo Snowprox S942 lub droższymi Dunlop WS M3 lub 3D (ewentualnie Michelin Alpin A4). Które z ww. polecacie??? Czy warto dopłacić do Dunlop’ów w sumie kilkaset złotych?
Pozdrawiam,
M.
PS. …a może zostać na Geolanderach, a kupić coś lepszego na lato? :-D
szukam opon zimowych do Forestera w rozmiarze 215/60/R16, niestety w większości sklepów jest już wybór ograniczony. Zastanawiam się nad budżetowymi: Hankook W300, Toyo Snowprox S942 lub droższymi Dunlop WS M3 lub 3D (ewentualnie Michelin Alpin A4). Które z ww. polecacie??? Czy warto dopłacić do Dunlop’ów w sumie kilkaset złotych?
Pozdrawiam,
M.
Jeżeli tylko do miasta, zima sie konczy.
Musisz podjąć decyzję samemu...
Musisz podjąć decyzję samemu...
Dolce far niente 

-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
Dunlop będzie optymalnym wyborem.t-mateusz pisze:Witam,
Pozdrawiam,
M.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
- tzd
- 2 gwiazdki
- Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
- Auto: SF5 2.0T + GC8 STi
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Ja polecam Uniroyal MS Plus 66. Świetnie trzymają w śniegu i brei, normalnie jeżdżą po asfalcie. Auto to Forek 2.0T.
Re: Re: Opony na zime:)jakie ??gdzie??
Ryzykowne stwierdzenieFUX pisze:zima sie konczy.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky, a dlaczemu nie zacytowałeś całości, tylko wyrywasz z konteksty, co wypacza wypowiedź.. 

Dolce far niente 

tzd pisze: Ja polecam Uniroyal MS Plus 66. Świetnie trzymają w śniegu i brei, normalnie jeżdżą po asfalcie. Auto to Forek 2.0T.
ja tez. Letnie Uni tez swietne, a opona kosztuje polowe ceny opon continental (koncern matka). Szybciej sie zuzywaja niz conti (jakies 30% mniej zywotnosci), ale to nie problem, bo niewiele osob robi w sezonie wiecej niz 40k km, a w roku 80k km..
Ja polecam ostatnio Dunlopy 3d. Mamy na trzech samochodach, tfu 4 ( ojca forseter 4ty). Po zmianie z geolanderow na te dunblopy ojciec odetchnął. Mpwoeidzial JAKA CISZA< jak to sie trzyma lepiej. ( A ojciec slyszy slabo :) )
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
- b_bartt
- 2 gwiazdki
- Auto: niunia GT 00 i latanie w planie..
Pirelli sottozero serie 2 vs nokian wgr2 . Pisze o nowych gumach. NokiAn dobry na mokre i szybkie zakrety ale śnieg i lód to nie do końca miękka mieszanka ... Pirelli jest kozak przez duże K!! Dwa komplety mam głupim przypadkiem i napewno nokiana w śniegi nie polece. Testowalem Good year ug7+ i powiem ze Sa bardzo ok ale do śniegu polece napewno blizaka 25! Kopie jak łopaty !!
“Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno”
(Sir Stirling Moss)
(Sir Stirling Moss)
Dzięki za wszystkie odpowiedzi/podpowiedzi.
W sumie zdecydowałem się już na WS 3D, ale... znalazłem w korzystniejszej cenie Nokiany WR G2 - różnica to 90 zł na sztuce. Te Nokiany naprawdę tak słabo wypadają na śniegu, błocie pośniegowym , lodzie?
W sumie zdecydowałem się już na WS 3D, ale... znalazłem w korzystniejszej cenie Nokiany WR G2 - różnica to 90 zł na sztuce. Te Nokiany naprawdę tak słabo wypadają na śniegu, błocie pośniegowym , lodzie?
- b_bartt
- 2 gwiazdki
- Auto: niunia GT 00 i latanie w planie..
o lodzie zapomnij na kazdej.. ale snieg na nokianie nie jest rewelacja.. jak wspomnialem wczesniej to lepsze sa.. nokian na mokrym jest ok .
“Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno”
(Sir Stirling Moss)
(Sir Stirling Moss)
Na lodzie żadna opona nie pomoże (chyba, że kolce
). Ja jeżdżę na treningach na Nokianach WR G2 i mam je we wszystkich autach
jestem mega zadowolony. Mój kolega lata na Pirelli sottozero seria 2 i też bardzo sobie chwali. Ważne, aby opona ( o ile felga pozwoli) była, jak najwęższa

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
t-mateusz, WR G2 jest dobrą oponą za dobrą kasę. Nie ma z nią żadnego dramatu. Jeżeli uważasz, że potrzebujesz czegoś z wyższej półki to weź droższe. Do normalnej jazdy G2 spoko.
Tak zachowuje się Nokian na lodzie i śniegu.
Tak zachowuje się Nokian na lodzie i śniegu.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 243 razy
- Polubione posty: 522 razy
remek pisze: Tak zachowuje się Nokian na lodzie i śniegu.
Beznadzieja! W poślizg wpadł!

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
To samo mu powiedziałamChloru pisze:remek pisze: Tak zachowuje się Nokian na lodzie i śniegu.

A jak Nokian zachowuje się na mokrej nawierzchni ?
pozdr,
pozdr,
Chloru pisze:remek pisze: Tak zachowuje się Nokian na lodzie i śniegu.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
polonus, jeździłem na Nokianach WR G2 przez dwa sezony. Spisują się dobrze, ale szału nie ma. Nokiany WR G2 mają dobry stosunek ceny do jakości, co nie znaczy, że są w czołówce.
Tutaj masz przykładowe testy opon z uwzględnieniem Nokianów:
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821
Oceny szczegółowe dla Nokiana:
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... ordId=1725
Tutaj masz przykładowe testy opon z uwzględnieniem Nokianów:

Oceny szczegółowe dla Nokiana:

-
Jacol
- 2 gwiazdki
- Auto: brak Forestera 2,0 Turbo LPG
- Polubił: 2 razy
A co polecacie do Forka 2,0 s-turbo?
Zastanawiam się nad Cooper'ami Weather-Master i chciałem zwiększyć prześwit, tak aby i po asfalcie poza miastem i w góry było jak najlepiej? Jak oceniacie Coopery i jaki rozmiar można dać 205/70/R15? czy lepiej 195/75/R15?
Zastanawiam się nad Cooper'ami Weather-Master i chciałem zwiększyć prześwit, tak aby i po asfalcie poza miastem i w góry było jak najlepiej? Jak oceniacie Coopery i jaki rozmiar można dać 205/70/R15? czy lepiej 195/75/R15?
Czyny niezaistniałe często wywołują katastrofalny brak następstw.
do turbo 215/60/R16 lub 205/70/R15 tak jak fabryka dała - masz na słupku
ja do swojego turbo MY00 kupiłem teraz 205/70/R15
wcześniej 215 miałem Nokian WR (nie mylic z WE G2) kiepskie bardzo, ślizgały się na śniegu, na lodzie masakra - przygrzałem w mercedesa jak leciutko było z górki i nie wyhamowałem
teraz kupiłem 205 - węższe lepiej bedą sie trzymać - BFG WinterSlalom KSI http://sklepopon.pl/opona/bfgoodrich_wi ... 17363.html
w dobrej cenie od ręki masz jeszcze http://sklepopon.pl/opona/yokohama_geol ... _4387.html
spiesz się ceny zimówek zaczynają iść w górę !
i jeszcze uwaga, na 215 czasem nie mieściłem się w koleinach śniegowych zrobionych przez polonezy i inne tica pod moim blokiem ;)
ja do swojego turbo MY00 kupiłem teraz 205/70/R15
wcześniej 215 miałem Nokian WR (nie mylic z WE G2) kiepskie bardzo, ślizgały się na śniegu, na lodzie masakra - przygrzałem w mercedesa jak leciutko było z górki i nie wyhamowałem
teraz kupiłem 205 - węższe lepiej bedą sie trzymać - BFG WinterSlalom KSI http://sklepopon.pl/opona/bfgoodrich_wi ... 17363.html
w dobrej cenie od ręki masz jeszcze http://sklepopon.pl/opona/yokohama_geol ... _4387.html
spiesz się ceny zimówek zaczynają iść w górę !
i jeszcze uwaga, na 215 czasem nie mieściłem się w koleinach śniegowych zrobionych przez polonezy i inne tica pod moim blokiem ;)