Witam!
Z racji dosyć częstego opuszczania asfaltu i jazdy po różnych mniej lub bardziej dziurawych drogach tudzież bezdrożach lub placach budowy zastanawiam się czy warto dołożyć rozpórki zawieszenia. I tu pojawia sie pytanie: czy warto? Czy usztywni to trochę budę tak by nie rozjechała się w krótkim czasie? Czy ma to aż taki duży wpływ na prowadzenie auta w normalnych warunkach? A jak warto to od razu przód i tył czy tylko wystarczy przód?
Może ktoś pakował już zestaw do Forestera i może podzielić się wrażeniami.
Rozpórka przednia/tylna Forester
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Rozpórka przednia/tylna Forester
ja rozpórki nie mam, ale chciałem poddać pod rozwagę fakt, że założenie rozpórek na pewno usztywni przód i tył. nie wiem o ile, ale usztywni. oznacza to jednocześnie, że środek będzie bardziej dostawał po głowie. a środek Leśnika to wieeeeelka dziura w dachu. owszem, usztywniona szybą (lepiej nie jeździć po bardzo nierównym z otwartym dachem), ale jednak dziura.
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
damaz pisze: a środek Leśnika to wieeeeelka dziura w dachu.
Ja nie mam szyberdachu, więc nie ma tego problemu.
łłłłeeeeeeeeeeeeeeeee,Boombastic pisze:Ja nie mam szyberdachu,
to nie masz Forestera

Włożyłem do s-T rozpórki górne przód i tył, ale nie potrafię nic powiedzieć o odczuwalnych zmianach, jako że zmieniałem też cały zawias. Logika podpowiada jednak, że różnicy w prowadzeniu nie poczujesz - nie zmieniasz przecież harakterystyki zawieszenia.
Kierunek wschód, tam musi być jakaś cywilizacja!!!
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
Jutro panowie z 4Turbo zamontują mi górną rozpórkę i zoczymy czy efekt będzie odczuwalny. Dla archiwum - wedle miłego pana z 4Turbo rozpórka dolna może przeszkadzać w terenie oraz gryzie się z osłaniającą płytą pod silnikiem.