Boxy dachowe.

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Boxy dachowe.

Post 11 sty 2011, o 00:55

BOKS na dachu.
Nie chodzi o Gołotę et al.
Ale o wożenie nart w dużej ilości i to długich też.

Czy towarzysze mają doświadczenia z boksami.
Bo: można iść do Norauto i wytanić.
Można kupić Mont Blanka - co jest rozwiązaniem w gornej strefie
I można kupić Thule.
I tu powstaje dylemat: Jeśłi Thule, to jakie:
1. Wielki, ogromny Pacyfik ( Czy atlantik) ale one sa wysokie i chyba straszny opor i gwizd daja.
2. Czy skusic sie i wydać raz na 10 lat ( pewnie wytrzym,a tyle) DYNAMIC - to taki najlepszy w tym rozmiarze model, szeroki a niski i jakiś niby opływowy.

Kto wie, co i jak warto. Bo pakowność raz, jakość dwa, halaś trzy... no i udżwig. A narty muszą wchodzi 205/210 może nawet. I nart wiele, bo do 8 sztuk.

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Boxy dachowe.

Post 11 sty 2011, o 11:04

Arno, użytkuję już 10 lat polski box firmy Jost i go jeszcze poużywam. Uważam, że powinniśmy promować i kupować polskie produkty o ile nie odbiegają jakością od zachodnich.

Wady ma takie:
1. Otwiera się tylko od tyłu
2. Design nie jest taki piękny jak thule czy mont blanc

Zalety:
1. Jest bardzo sztywny, nie jest z dziadowskiego ABS-u, ale z czegoś takiego jak laminat, włókno szklane.
2. Z w/w powodów jest testowany do prędkości 200 km/h i nic się nie dzieje (sam jeździłem 180)
3. Jest Polski
4. Poprzednie modele miały mocowanie na śruby i nie miały wnęk aerodynamicznych, aktualne mają szybkie złączki i wnęki.

Zerknij na http://www.jost.com.pl/uniwersalne/Moby_800/ za 990zł kupisz boks o szerokości 80cm i długości 220cm

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 11 sty 2011, o 11:23

Arno, ja kupiłem Thule Spirit: http://interpack-centrum.pl/images/thul ... tracyt.jpg

Sprawuje się świetnie. Jest dość dość niski (opływowy), belki w chodzą w specjalne wgłębienia - jest więc dość cichy. Boks jest też bardzo łatwy w montażu. Otwiera się na obie strony, co również bywa zaletą, choć nie było elementem decydującym. Bardzo dobrze spisują się również znajdujące się w boksie (przechodzące przez mocowania w jego podłodze) trzy solidne taśmy z zaciskami, służące do mocowania bagażu.
Jedyną wadą przy pakowaniu może okazać się jego wysokość. Jeżeli do boksu chcesz wpakować również kaski i chcesz je położyć na narty, to musisz trochę pogłówkować, żeby się boks zamknął - położyć kaski na nartach tak, żeby otwartą częścią "obejmowały" narty.
Generalnie szukałbym markowego dość opływowego boksu, który jest przy okazji łatwy w montażu. Jeździsz dość często na narty. Trasy, które pokonujesz są dość długie, więc komfort podróży będzie miał spore znaczenie.

pkh
0 gwiazdek
Auto: OBK

Post 11 sty 2011, o 11:30

Cześć
Od trzech lat uzytkuje Thule Spirit (mniejszy) i szczerze polecam. Jest cicho, wydaje mi się ze jeżdżąc z samymi belkami jest głośniej. Jedyny problem może stanowić fakt, o ile wybrał byś wersje dłuższa (820) to np. W OBK nie otworzysz klapy bagażnika (spojler) ale krótki jest super.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 11 sty 2011, o 12:04

Mamy Thule Spirit 820 - jest super. Na trasie cicho, tyle tylko, że przy nierównościach na drodze trzęsie się tył-przód. Ale poza tym ok.
Kup sobie bagażnik, box ci pożyczę - jeżeli oczywiście nie będzie za duży. (Na Forestera jest idealny).
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 12:13

pkh, SO WHAT - no właśnie probowalem wziac ostatni SPIRT z zapasow, ale tylko 200 tanszy od nowego DYNAMICA.
Interesujaca jest ta cisza.
W autach typu Forster, jest juz obojetne, czy wyje mniej czy wiecej, bo i tak szum mocny. W cichych autach moze to miec duze znaczenie. A hałas męczy.
FIDO, pomysł słuszny, ale zakladam, że to może być głośne. Sprawdzilem na stronie mocowanie - srubkowa masakra. No nie oszukjmy sie, to jest znane mi ze starego boksu mocowanie sie z 8mioma nakretkami. A srubki wystaja od spodu i wyja.

Dzieki za info!

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 12:16

Bilex pisze:Mamy Thule Spirit 820 - jest super. Na trasie cicho, tyle tylko, że przy nierównościach na drodze trzęsie się tył-przód. Ale poza tym ok.
Kup sobie bagażnik, box ci pożyczę - jeżeli oczywiście nie będzie za duży. (Na Forestera jest idealny).
Trzesie sie, bo te szwedzkie swinie robia to na rowne drogi.

Dodatkowe zagadnienie, to jest nosnosc tych boksow, i te THULE biora 75 kg.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 12:29

Arno pisze: FIDO, pomysł słuszny, ale zakladam, że to może być głośne. Sprawdzilem na stronie mocowanie - srubkowa masakra. No nie oszukjmy sie, to jest znane mi ze starego boksu mocowanie sie z 8mioma nakretkami. A srubki wystaja od spodu i wyja.

No wiesz, śrubki śrubkami, ale gdzie jest Twój PATRIOTYZM? :-p

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 12:36

Srubki dobrze sie potem odkreca jak sol w nie wlezie.... Nie znosze tego, przyznam sie bez picia.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 12:43

Tłumaczysz się mętnie ;-)

Śrubki w moim boksie zakręca się od środka boksu, od spodu jest tylko "U". A z tego co piszą można wziąć szybkie mocowania. Chcesz kupić Thule? Król Jan Kazimierz się w grobie przewraca :lol:

Oj żartuję, weź to co będzie najwygodniejsze, obiecaj tylko, że przez cały 2011 będziesz jadł polski majonez, a nie jakiegoś Hellmansa ;-)

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 13:04

W Spiricie są takie szczęki od spodu i wielkie pokrętło w środku boxa - przykręcenie wszystkich czterech zajmuje 2 minuty.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 13:09

Fido, moja zona nie pozwala mi jesc majonezu. To zło!
Ale ona kupuje polskie sery i mnie tym dręczy. Myślę, że jestem usprawiedliwiony, prawda? Jeść gumę zamiast sera. To jest prawdziwa kara.
No dobra, bunce, bryndze i inne twarogi tak, ale żółty... AAAAAUUUUUŁŁŁŁŁAAA!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 sty 2011, o 13:17

Arno, Thule Spirit. Kwestia ciszy, to sposob zamocowania na dachu; im bardziej do tylu, tym struga powietrza z przedniej szyby przelatuje nad nim.
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 13:52

No ale wtedy, mozliwa jest sytuacja, ze sie nie roztworza tylne drzwi zwane klapa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 13:57

Arno pisze:No ale wtedy, mozliwa jest sytuacja, ze sie nie roztworza tylne drzwi zwane klapa.
NIE! Otwierasz klapę i wtedy montujesz box. Wystarczą 2cm luzu.
Dolce far niente ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 11 sty 2011, o 14:10

Nie zawsze jest to takie proste. W Legacy/OBK przeszkadza spojler i nie kazdy boks pasuje. Nie wiem jak jest w mercedesie, ale chyba najlepiej skoczyc do jakiegos duzego sklepu, gdzie mozna przymierzyc. Ja korzystalem z uslug
http://www.swiatbagaznikow.pl

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 17:03

Arno pisze: No ale wtedy, mozliwa jest sytuacja, ze sie nie roztworza tylne drzwi zwane klapa.
Akurat do Legacy, z kłopotliwym spojlerem na tylnej klapie, najbardziej pasował boks Spirit. Przynajmniej z tego, co przymierzałem. Po otwarciu tylnej klapy spojler lekko tylko dotyka spojlera przy maksymalnie otwartej klapie bagażnika. Nie udało mi się znaleźć żadnego współczesnego, nowoczesnego boksu, który pasowałby lepiej - o ile dobrze pamiętam Dynamic "leżał w zasadzie tak samo", był jednak sporo droższy, więc wziąłem model Spirit.

Arno pisze: no właśnie probowalem wziac ostatni SPIRT z zapasow, ale tylko 200 tanszy od nowego DYNAMICA.
Jeżeli nie będzie modelu Spirit, to spokojnie możesz wziąć Dynamica. Jest to nowoczesny, bardzo dobrze wykonany i godny polecenia boks. Najlepiej byłoby jednak, gdybyś na wszelki wypadek podjechał z założonym bagażnikiem bazowym do sklepu z boksami, celem sprawdzenia, czy wybrany przez Ciebie boks pasuje do Białej Żmiji - czy bagażnik otwiera się bez problemu. Jak będziesz się wahał, który boks wybrać, to wybierz po prostu ten lżejszy.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 18:07

Lzejszy tak, ale musi tez miec ladowonosc wlasciwa w kg

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 18:27

Arno pisze: Lzejszy tak, ale musi tez miec ladowonosc wlasciwa w kg
Pisząc "Jak będziesz się wahał, który boks wybrać to wybierz po prostu ten lżejszy." założyłem dokonywanie wyboru pomiędzy boksami, spełniającymi wszystkie Twoje kryteria ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 19:06

rozumie was, So HŁOCIE.
http://dictionary.reference.com/browse/what
zwrócić uwagę na wymowę tego pięknego słowa.

pawel666
0 gwiazdek

Post 9 lut 2011, o 16:48

Zamiast Thule spirit czy dynamic, proponuję obejrzeć box Shadow Inter pack, jest tańszy, cichszy i lepszy. Miałem spirita i go opchnąłem bo nic się w nim nie mieściło!!! ma 6 lat gwarancji i szybsze montowanie do bazy. ja kupowałem u nich. Zdecydowanie polecam http://www.interpack-lodz.pl/product_in ... ts_id=1014

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 9 lut 2011, o 16:52

pawel666, inter pack chyba tego sam nie robi. spojrz na oferte f-my ATERA na rynku niemieckim, te same boxy.
mam taka atere carver zdaje sie 195 cm dluga ktora na ich stronie oklejona jest naklejkami interpack.

zreszta, box jest for sale, bo przestalem jezdzic z nartami, a na wakacje kupilem pseudocampera.

http://www.boxy.pl/inter-pack-carver-sr ... a1ce44cd73

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 lut 2011, o 17:20

pawel666 pisze: Miałem spirita i go opchnąłem bo nic się w nim nie mieściło
Rozumiem, że wózek się nie mieścił...
Rok temu załadowałem do Spirita 4 pary nart, kijki, kaski, kombinezony, i jeszcze parę lżejszych rzeczy... ;-)
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 lut 2011, o 18:21

Po wielu poszukiwaniach, macaniach itepe udałem się z nartami najdłuższymi do sklepu i przymierzyłem.
Tak, Spirit czy ten nowy Dynamic - mieszcza sie, ale to bardzo niski boks i w zwiazku z tym wiele par nart trudno upakowac.
Pokazali mi box excellence, czy cos takiego, z X srerbnym na czarnym tle. I krotszy niz DYNAMIC ale w srodku wiecej miejsca i dlugie narty sie mieszcza. I jest wyzszy, ale nie az taka kolubryna jak Pacyfik czy atlantyk.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 lut 2011, o 18:33

FUX pisze:
pawel666 pisze: Miałem spirita i go opchnąłem bo nic się w nim nie mieściło
Rozumiem, że wózek się nie mieścił...
Rok temu załadowałem do Spirita 4 pary nart, kijki, kaski, kombinezony, i jeszcze parę lżejszych rzeczy... ;-)
Zgadzam się. Wbrew pozorom Spirit naprawdę jest pojemny. W ostatnie lato przetestowaliśmy metodę: zero walizek, wszystkie rzeczy luzem w boxie a spacerówka i rzeczy na podróż bagażniku - sprawdziło się znakomicie :thumb:

ODPOWIEDZ