Olej w gniaździe swiecy?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Olej w gniaździe swiecy?

Post 18 lut 2011, o 18:31

Witam panowie
Obrazek
Co on tam robi? Nie wiem czy to nieprawidłowość czy TTTM? Fajka jest uświniona tylko na górze,wiec wydaje sie ze przy samej świecy jest sucho...
Po drugiej stronie tez jest,ale troche mniej. Do "tylnych" świec nie zaglądałem ,bo ciasno....

Przy okazji uświadomi mnie ktos jak wyglada klucz do swiec w Subaru? :-) I jak sie do nich dobrać?

Obrazek

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Re: Olej w gniaździe swiecy?

Post 18 lut 2011, o 22:23

Cieknie ci uszczelka pod pokrywą zaworów.Pewnie zauważyłeś że w twoim aucie świeca jest na środku pokrywy a w koło niej jest uszczelka,druga uszczelka jest w koło krawędzi pokrywy.Klucz do świec standardowy jak do innych aut ale nie polecam tych tanich przegubowych,jest tam dość ciasno i można świece połamać,pozdro.
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 18 lut 2011, o 23:20

Choleraaa... Duzo roboty z tym? Bo chciąłem zmieniac olej może by to machnąć przy okzaji...

Jest dużo wiecej babrania niż przy rzędówce?
Obrazek

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 19 lut 2011, o 00:42

Nie ,tyle samo tylko dwa razy więcej :-) ,bo są dwie pokrywy.Możesz kupić uszczelkę ale podobno nie ma sensu bo problem się pojawi znowu,polecają silikon,niestety,podobno TTTM.Ja już raz wymieniałem jakieś pół roku temu i znowu mi się moczy pod świecami,następnym razem na pewno już będzie silikion,pozdro.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 19 lut 2011, o 01:34

lucza pisze: Nie ,tyle samo tylko dwa razy więcej ,bo są dwie pokrywy.Możesz kupić uszczelkę ale podobno nie ma sensu bo problem się pojawi znowu,polecają silikon,niestety,podobno TTTM.Ja już raz wymieniałem jakieś pół roku temu i znowu mi się moczy pod świecami,następnym razem na pewno już będzie silikion,pozdro.

Kto Ci takic rzeczy naopowiadał. Poprawnie zamontowana właściwa uszczelka zamyka temat.

sheki
2 gwiazdki
Auto: Subaru legacy III

Post 19 lut 2011, o 13:49

Witam!

Azrael ma rację...nowe uszczelki pod pokrywy i gniazda świec,bez silikonu i jest święty spokój.Problem cieknących uszczelek pojawia się,gdy stare stwardnieją,wtedy tracą swe właściwości uszczelniające,jeśli guma jest miękka,idealnie przylega,to nie ma opcji,by gdzieś leciało.A silikonem można się ratować doraźnie,by połatać stare parchy,lub gdy powierzchnia jest bez uszczelek(tak jak czasami pod miskę) i do tego troszkę nie równa.

Wymiana uszczelek,wraz ze sprawdzeniem zaworów i ewentualną regulacją(mam na myśli motor z regulacją tradycyjną,na śrubki)zajmuje 2 godz,w tym czas na wypicie kawy ;-) aha...i olej Ci zleci w tym czasie...tylko nie zapomnij go wlać,przed odpaleniem :giggle:

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2011, o 13:58 przez sheki, łącznie zmieniany 1 raz.

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 19 lut 2011, o 13:53

Też słyszałem ,że z silikonem róznie bywa. Ponoć potem strasznie trudno usunąć resztki w razie ponownej wymiany :-/
Wiosna by już mogła zawitać, bo trzaby sie wziąc za to... :razz:

Dzieki za pomoc Panowie :thumb:
Obrazek

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 20 lut 2011, o 02:06

lucza pisze: ale podobno
Dlatego to napisałem, aczkolwiek sam do tej pory nie zastosowałem bo wieżę że jeśli coś zostało zaprojektowane i stworzone do jakiegoś celu to musi działać.Z własnych starych,przykrych doświadczeń wiem że pokrywa odkręcona na gorącym silniku i pozostawiona na gorącym słońcu potrafi się odkształcić do tego stopnia że albo nowa albo silikon :wall: ale to było dawno :whistle:

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 25 lut 2011, o 22:30

Panowie Up

Dobry dystrybutor częsci na górnym śląsku gdzie dostane te uszczelki? Póki co miejscowy Jadar nie posiada, e-katalog Intercarsu i 4Turbo też nie wskazuje :-/
Obrazek

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 25 lut 2011, o 22:57

Matiz, sprawdzę w poniedziałek. Podeślij mi na PW numer nadwozia.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 26 lut 2011, o 02:12

Matiz pisze: 4Turbo też nie wskazuje

A wystarczył jeden telefon/mail.

Mam jedną od ręki, druga pewnie kilka dni, chyba że są w drodze - musiałbym ustalić. Są też 4 szt w rezerwacjach więc może coś do wyrwania. Jak sobie zadzwonisz jutro lub napiszesz do handlowca to Ciwszystko ustali.

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 26 lut 2011, o 13:40

Na pierwszy strzał wziąłem najszybsze źródlo ;-) Jak co to bede dzwonił oczywiście
Dzieki :thumb:
Obrazek

kamilos
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forek 98 "Rodzyn" 2.0 ASB

Post 27 kwie 2012, o 18:57

Witam, ja też zabieram się za wymianę uszczelek tylko w silniku 2.2 Legacy 94 czy dostęp jest w miarę bezproblemowy ?? bo gdzies w innym temacie wspominane bylo ze do regulacji zaworów trzeba wyciągać silnik...ale to chyba bajki ;) Rozumiem ze do wymiany mam 4 uszczelki - dwie zewnetrzne i w około świec o ile takie są...aaa a może są oringi na śrubach dekli?? Czy wie ktoś może jakim momentem trzeba dokręcać śruby i świece ? Świece pewnie około 25Nm a śruby 8 Nm?

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 27 kwie 2012, o 20:36

hej

Wiesz co u mnie tylko z prawą pokrywą był problem zeby ją wyciagnąć bo haczyła o podłużnice bodajrze ,w kazdym razie jakas czesc nośną. Musiałem ją opuścić na ziemie.

Komplet uszczelek na 1 strone (w 2.0N/A) to:

-2x uszczelka swiecy
-uszczelka pokrywy
-5x uszczelka śrub pokrywy

co do śrub- mają kołnierz i trudno je dokrecic na hama mocniej
Ja zostawiłem stare uszczelki klapy i śrubek i (tfu,tfu) nic nie popuszcza.
Obrazek

luqas
0 gwiazdek
Auto: Impreza 1.6 2003

Post 13 lis 2013, o 21:52

Witam.
Podepnę się tutaj żeby nie tworzyć nowego wątku.
Posiadam od kilku tygodni Imprezę z silnikiem 1.6 ej16. z 2003r już po liftingu.
Ostatnio zauważyłem olej w okolicy świec od strony pasażera i trzeba wymienić uszczelki. I tu zaczynają się schody ponieważ nie wiem które uszczelki zamówić.
Pod świecę zapłonową znalazłem coś takiego click.
I dalej już nie wiem.
Podeśle ktoś linka które uszczelki zamówić pod pokrywy oraz śruby pokrywy? Może takie uszczelki sprzedawane są w zestawach?
Czy od razu wymieniać uszczelki od strony kierowcy czy czekać aż tam pojawią się ślady?

Oprócz wymiany uszczelek planuje wymienić od razu świece oraz wyregulować zawory.
Czy jeszcze coś przydałoby się wymienić/wyregulować aby samochód dobrze się sprawował?

Dzięki z góry i Pozdrawiam

gretcar
0 gwiazdek
Auto: Legacy

Post 14 lis 2013, o 20:24

Po kupnie samochodu jeżeli nie znasz jego historii to wymieniasz na dzień dobry wszystkie płyny, rozrząd, świece i w przypadku subarynki regulujesz zawory. Po za tym przeglądasz wszystko czyli hamulce zawieszenie itp. Jeżeli jest gazownia to jeszcze przegląd gazowni.
Chyba że jest historia serwisowa albo znasz auto to robisz tylko to co potrzeba.
W przypadku uszczelek pod dekle to potrzebujesz dwie uszczelki pod dekle, uszczelki pod śruby bodajże pięć na każdą stronę (są w komplecie z uszczelkami dekli chociaż nie zawsze) do tego cztery uszczelki takie jak znalazłeś.
Cały komplet wymieniasz zawsze przy regulacji zaworów razem ze świecami.
Udanych zakupów i miłego grzebania.
Pozdr!

luqas
0 gwiazdek
Auto: Impreza 1.6 2003

Post 15 lis 2013, o 00:07

Dzięki za info.
Samochód od kolegi znajomego więc mniej więcej znam historię samochodu. Płyny i rozrząd zmieniane ok 3tys km temu więc tu ok. Zawieszenie, hamulce i reszta ok. Gaz od stycznia włożony wiec zrobię przegląd ale dopiero po wymianie świec i ewentualnie przewodów.

Teraz głównie interesują mnie uszczelki i regulacja zaworów. Nie mam pojęcia jak takie uszczelki wyglądają. Chodzi mi o to (jeżeli to w ogóle możliwe) żeby ktoś kto wymieniał uszczelki i wie jak one wyglądają, pokazał konkretnie które uszczelki pasują do silnika ej16 w mojej imprezie. Najlepiej linki do konkretnych stron.

Mam mechanika który zrobi to dobrze ale nie ma on czasu na szukanie i zamawianie części i powiedział żebym dostarczył mu samochód z zestawem uszczelek, świec o on reszta się zajmie i dlatego tu kieruje swoje zapytanie.
I niech jeszcze mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę co do regulacji zaworów. W silnikach ej16 (2003r) jest regulacja na śruby (0,20; 0,25) i można zrobić tą regulacje bez wyjmowania silnika?
Pomoże ktoś doświadczony?

gretcar
0 gwiazdek
Auto: Legacy

Post 16 lis 2013, o 23:28

Uszczelki kupisz w tym sklepie w którym znalazłeś uszczelkę pod gniazdo świecy, ewentualnie poszukaj na alledrogo tam jest parę sklepów które handlują częściami do subaru.
Piszesz e-mail podajesz nr nadwozia tzw. VIN, dostajesz e-mail z odpowiedzią, jak cena Ci odpowiada to zamawiasz i za dwa dni masz w domu. :-).
Regulację masz na śruby. wyregulujesz zawory bez wyjmowania silnika.
Przy okazji wymień świece, przy gazie trzeba zmniejszyć trochę przerwę na elektrodach świecy, mechanik powinien o tym wiedzieć ale lepiej mu przypomnieć ;-) .
A i jeszcze jedno jeżeli jest gaz to luzy na zaworach wydechowych można zrobić o 0,05 mm większe niż zaleca fabryka.

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 lis 2013, o 12:52

Panter
2 gwiazdki
Auto: OBK III H6 2007. ex. Outback 2,0 +ICOM, '02 manual
Polubił: 2 razy

Post 3 mar 2015, o 08:55

[quote="Matiz"]Też słyszałem ,że z silikonem róznie bywa. Ponoć potem strasznie trudno usunąć resztki w razie ponownej wymiany

Racja, ale są środki w sprayu, którymi się łatwo usuwa silikon.
Szukałem dobrego silnika EJ251 lub tani do remontu, bo jeździłem na 2,0. Teraz podwoiłem moc - H6.

ODPOWIEDZ