Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
rbart
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: wkrótce subaru - pomożecie?
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 8 mar 2011, o 15:55

Mam Tośkę od około 5 lat i mogę śmiało polecić firmę. A co do procka to lepiej iść w najnowsze rozwiązania, też polecam i3 lub i5 W swoim laptopie wymieniłem dyska na SSD, to też polecam :evilgrin: Laptop za 1600+dysk SSD za 400 - kilka $$ za sprzedaż dysku 320 z laptopa = :thumb:

Potencjalnie(w najbliższej przyszłości) kupię Subaru (Impreza/Legac/Justysia ewentualnie też się załapie;) ) 2.0 N/A 1998-2002, powiedzmy, że około 12 tys. zł, chętnie mniej.
Kandydatów a w szczególności kandydatki zapraszam na CASTING na PW ;)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 8 mar 2011, o 19:12

vibowit pisze:
ky pisze:PS. A teraz mam SGS-a i czekam na Gingerbreada.
A co Ci nie bangla? Ja na Froyo nie mam żadnych problemów, albo nie umiem ich wywołać. ;-)
Banglać, bangla, ale to banglanie jest takie jakieś... Lista będzie długa.

0. Mamy dwa SGS-y, oba z Froyo, oba z softem oryginalnym Szajsunga, nie skalanym dodatkowo operatorami. Nie rootowane.

1. Szajsung nawtykał w te telefony mnóstwo jakiegoś niepotrzebnego softu w typie layarów, SNS-ów, widżetów Yahoo, swype'ów (swype mi nie leży, ani trochę); to nic, tylko nie można tego guana skasować. A jak chcesz zrobić upgrade czegoś, to masz i oryginał i poprawioną wersję.

2. Mój dwa razy poszatkował zawartość karty pamięci, a raz tylko pojawiły się błędy uniemożliwiające kasowanie plików co skończyło się szybkim backupem i formatowaniem karty (wewnętrznej i zewnętrznej). Żeby było jasne: w żadnym z tych wypadków nie został wyłączony przez wyrwanie akumulatora.

3. Muli się, muli się strasznie. Market na coworkerowym G1 z Cyanogenem chodzi z podobną prędkością co na moim seryjnym SGS-ie. Na maszynce taktowanej z prędkością 1GHz!?!

4. Im więcej aplikacji, tym bardziej się muli (nawet chyba wiem dlaczego).

5. Im dłużej działa bez rebootu, tym większe prawdopodobieństwo, że aplikacje zaczną zdychać. Nadchodzi co jakiś czas taki moment, gdzie widzisz czarny ekran, po czym watchdog zaczyna naparzać wibratorem i nic, czarno i głucho, trochę brzęcząco. Bez szansy ubicie zwieszonej aplikacji. Na sprzęcie Żony Mojej, Zofii, dzieje się to częściej, najprawdopodobniej za sprawą Touchdowna. Staje na sztywkę i wtedy zostaje już tylko wyjęcie baterii (raz wisiał w ten sposób kilka godzin). Po wyjęciu baterii nastaje jesień średniowiecza, bo mu się filesystem rozłazi: ostatnio zjadł wszystkie ikonki z docku TouchWizza poza aplikacjami i wszystkie widżety z pulpitów.

6. Mój za każdym resetem się rzuca, jakby mu coś zwisało. Telefon Żony Mojej, Zofii, względnie bezproblemowo bootuje się raz na dwie próby: w przypadku tych problemowych, gdzie nie ładuje się pulpit, trzeba się wklikać do menedżera zadań i wymieść wszystkie procesy z pamięci, wtedy już kończy normalnie).

Winę za to ponosi najprawdopodobniej i między innymi cudowne dziecko Szajsunga: RFS aka Retarded File System. Jest to ponoć mutacja FAT32 z dorobionym journalingiem, zorientowana na oszczędzanie flaszek. Jest za to wolna, fragmentuje się i lubi zawodzić. Wiem, że istnieje LagFix, gdzie prosty zabieg z przeniesieniem zasobów systemowych na filesystem utworzony w pliku, jako ext2 lub ext4, przyspiesza maszynę znacznie (w jednym takim śmiesznym benchmarku ponad dwukrotnie). Ale LagFix wymaga roota, a ja nie chciałem rootować tego telefonu z uwagi na gwarancję (może gdybym wiedział jak, w razie czego, sflaszować sprzęta do oryginalnego rom-u, ale skąd wziąć ten rom?). Pewnie winny jest też Touchdown, ale to jedyny względnie znośny narząd do synchronizacji telefonu z MSExchange.

Rozmawiałem z coworkerem, który jest intensywnym grzebaczem w droidach. Wyklarował mi, że ponoć z okazji 2.3 Samsung zamierza rozstać się z cudownym dzieckiem, które wsadzał wszędzie, łącznie z telewizorami i przejść na ext3. Poczekamy, zobaczymy. Jak zostaną przy RFS-ie, to albo sflaszujemy francę jakimś normalnym ROM-em, albo pójdzie na Allegro.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 8 mar 2011, o 19:15

Jeżeli nie planujesz tego zmieniać za 2 lata to brałbym jak najmocniejszą konfigurację. Laptopy z i3 i dedykowaną grafiką dobrze radzą sobie jeżeli chodzi o balans między czasem życia na baterii i wydajnościa (i3 mają układ graficzny zintegrowany z procesorem i potrafią go uruchamiać wyłączając dedykowaną grafikę). Pytanie co to znaczy zwykły użytkownik - P6100 jest dośc mocno okrojony - brak HT i VT co przekłada się m.in. na brak wsparcia dla wirtualizacji (czasem trzeba postawić sobie jakiś inny OS w celach testowych) i 2 wątki wykonawcze zamiast 4. Nowe oprogramowanie coraz częściej jest optymalizowane pod tym kątem (gry też). ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 8 mar 2011, o 19:53

Chloru pisze: brak HT i VT co przekłada się m.in. na brak wsparcia dla wirtualizacji
bez czego jak wiemy codzienne buszowanie po necie na budżetowym laptoku staje się wręcz niemożliwe, bo przecież jak to nie zacząć dnia od postawienia OSa w celach testowych :mrgreen:

aleś Ty durny :mrgreen:

jak chcesz to Ci oddam za darmo to VT... o ile mam, bo jeszcze do tego nie doszedłem, narazie odkryłem 4 port USB :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 8 mar 2011, o 20:31

ky, a....
Dlatego pierwszym moim ruchem był root i soft nieoficjalny. ;)

Fakt, że raz musiałem telefon przywracać z zaświatów przy pomocy lutownicy i paru rezystorów. ;)
czarne jest piękne...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 8 mar 2011, o 20:40

remek, no ale co to znaczy normalny użytkownik?

Bo dla jednego to jest taki co gra, dla drugiego to taki co sobie co jakiś czas wyhoduje wirtualnego OSa w celach testowych (XP mode w Win7 nie działa w ogóle bez VT), jeszcze inny będzie tłukł video w HD bo dla niego to normalne. Spróbuj sobie postawić Ubuntu pod vmware, jak dorzucisz drugi HDD do tej wielgachnej obudowy to nie powinieneś zauważyć wyraźnego spadku wydajności. I będziesz miał 2w1 - swojego Ubunciaka na którym wolisz pewne rzeczy klepać i na hoscie odpalonego Photosopa (tutaj przydałoby sie trochę więcej RAMu).

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2011, o 21:06

Chloru, te, ja wiem ki diabeł ten vt ;-)

dla mnie normalny użytkownik:
- przeglądarka
- office
- wmp
- gierka we flaszce albo inna zuma deluxe
- przycięcie filmu z komórki do YT
- winamp
- skype / gg

i myślę, że WRCfan o coś mniej więcej takiego pyta ;-)

WRCfan pyta o to o ile jest WRX wolniejszy od STI przy w miarę dynamicznej jeżdzie w mieście, a Ty mówisz, że WRX nie ma DCCD :evilgrin:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 8 mar 2011, o 21:44

vibowit pisze: Dlatego pierwszym moim ruchem był root i soft nieoficjalny. ;)
A mnie się jakiś czas temu przestało chcieć dłubać w takich pierdołach (a poza tym jeśli wykładam czterocyfrową kasę na coś, to co coś jednakowoż powinno działać). Niestety PalmOS przestał być platformą rozwijaną i konkurencyjną, więc musiałem sięgnąć po coś nowego, a nowy Palm Pre ze starym ma tylko wspólnego producenta.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2011, o 21:56

remek, no to zostaje jeszcze tylko ilość zużywanego paliwa ;-) Corei3 ma szansę dłużej lecieć na baterii. Dodatkowo porównałbym zestawy instrukcji które obsługują. Kiedyś się zdziwiłem, że niektóre gry nie działają na Athlonie XP a z powodzeniem działaję na Pentium4. Rozbiło się o SSE2.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 mar 2011, o 23:22

Dolce far niente ;-)

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 9 mar 2011, o 00:25

Ehh, dwie literki i mialbym nowa baterie.

Sent from my Nexus S using Tapatalk

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 9 mar 2011, o 01:38

remek pisze: dla mnie normalny użytkownik:
- przeglądarka
- office
- wmp
- gierka we flaszce albo inna zuma deluxe
- przycięcie filmu z komórki do YT
- winamp
- skype / gg

i myślę, że WRCfan o coś mniej więcej takiego pyta
Dokładnie tak. Dorzuciłbym jeszcze filmy divx/dvd. Megis w gierki nie ciupie, WuRC bardzo sporadycznie ;-) (Do grania będzie X-pudełko)
Coś takiego byłoby ok ? (jak z serwisem Lenovo w Wolandii ?)
http://allegro.pl/lenovo-b560-15-6-i3-5 ... 74778.html

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 mar 2011, o 08:39

WRC fan, jak do tego co napisales to bardzo OK.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 mar 2011, o 13:10

WRC fan pisze: Dorzuciłbym jeszcze filmy divx/dvd
czyli windows media player lub podobne;-)

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 9 mar 2011, o 13:27

Ktoś jeszcze używa Winampa ?

BTW, dylemat mam. Debian Lenny z zamkniętymi sterownikami grafiki, czy Wheezy z otwartymi ? Z jednej strony zamknięte lepsze, ale system trochę stary, a z drugiej przy nowszym systemie mało co zrobię, ani compiz, ani gry(jakiekolwiek)...
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 mar 2011, o 14:55

siewcu, Ubuntu? ;)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 9 mar 2011, o 17:11

remek pisze:
WRC fan pisze: Dorzuciłbym jeszcze filmy divx/dvd
czyli windows media player lub podobne;-)
Myślałem, że chodzi o Winamp :mrgreen:

siewcu pisze:Ktoś jeszcze używa Winampa ?
Używa- coś w tym dziwnego ?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 9 mar 2011, o 17:16

WRC fan pisze: Używa- coś w tym dziwnego ?

Podobno teraz foobar jest trendy.

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 9 mar 2011, o 19:32

Bergen pisze:
WRC fan pisze: Używa- coś w tym dziwnego ?

Podobno teraz foobar jest trendy.
Kiedyś eksperymentowałem z róznymi programami do grania muzyki, ale po pewnym czasie zawsze wracałem do winampa (w wydaniu modern), bo inne programy jednak zaczynały mnie w jakiś sposób uwierać... Aczkolwiek znajomek używa foobara od kilku lat i jest bardzo zadowolony
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

rbart
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: wkrótce subaru - pomożecie?

Re:

Post 9 mar 2011, o 22:51

siewcu pisze:BTW, dylemat mam. Debian Lenny z zamkniętymi sterownikami grafiki, czy Wheezy z otwartymi ? Z jednej strony zamknięte lepsze, ale system trochę stary, a z drugiej przy nowszym systemie mało co zrobię, ani compiz, ani gry(jakiekolwiek)...
Weź Squeeze - najnowsza wersja stabilna debiana, od czasu do czasu przesiadam się na ten system i jest bardzo miło w połączeniu z KDE :thumb:
Potencjalnie(w najbliższej przyszłości) kupię Subaru (Impreza/Legac/Justysia ewentualnie też się załapie;) ) 2.0 N/A 1998-2002, powiedzmy, że około 12 tys. zł, chętnie mniej.
Kandydatów a w szczególności kandydatki zapraszam na CASTING na PW ;)

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: potForek 2.0X

Re:

Post 10 mar 2011, o 00:28

siewcu pisze:Debian Lenny z zamkniętymi sterownikami grafiki, czy Wheezy z otwartymi ?
Dziwny dylemat. Dlaczego nie Wheezy z zamkniętymi? ;-)
siewcu pisze:przy nowszym systemie mało co zrobię, ani compiz, ani gry(jakiekolwiek)...
A czemuż to?

siewcu
5 gwiazdek

Post 10 mar 2011, o 15:18

Miałem Lenny'ego z zamkniętymi wczoraj, ale paczki były strasznie stare(Kadu 0.6.02 bez opcji update'u), a teraz Wheezy z otwartymi(Kadu 0.6.6-rc1). Dlaczego nie z zamkniętymi ? Moja grafika jest za stara, żeby obsługiwały ją nowe sterowniki - a stare nie wspierają aktualnego kernela. Tyle dobrego, że działa flash płynnie przy 720p... No i chodzi całkiem fajnie - a Ubuntu nie chcę, IMO zbyt przeładowane softem; a co nowsze, to gorsze - 10.10 działa już mało przyjemnie.

PS. mario kartoflez, masz jakiś sposób na instalację zamkniętych Catalyst 9.2(bo Radeon X1300) z kernelem 2.6.32-5-686 ? Ostatni wspierany to bodaj 2.6.26.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

mario kartoflez
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: potForek 2.0X

Post 10 mar 2011, o 22:44

siewcu, bardzo mi przykro, ale, niestety, nie pomogę Ci. Nigdy nie kupiłem innej karty niż nvidia (od VooDoo Graphics Accelerator setki lat temu, po 8800gt do chwili obecnej) i totalnie nie znam się na kartach innych firm :-/
Może dlatego nigdy nie miałem problemów ze sterownikami ;-)

siewcu
5 gwiazdek

Post 10 mar 2011, o 22:47

Ja mam taką w laptopie - a laptopa nie chciałbym zmieniać, ThinkPad to bardzo fajny sprzęt, i wolę się przemęczyć z takimi sterownikami, niż zmieniać sprzęt(a kasy i tak nie ma).

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 10 mar 2011, o 22:50

Jezu w jakim wy języku mówicie :evilgrin:

ODPOWIEDZ