Opony letnie
Re: Opony letnie
dzięki Hogi ,faktycznie dunlopy sporty w fajnej cenie są, i pewnie bym je kupił, niestety albo stety nabyłem te nokiany z za 350pln, dzisiaj przyszły produkcja 14tydzień 2010 made in japan ,karta gwarancyjna i faktura też dotarła, co są warte przekonam się pewnie niebawem 

Przymierzam się do opon letnich powoli, póki co padło na Firestone Firehawk SZ90u, nie wiem tylko jaki indeks powinnam brać:
94 (do 670 kg na oponę) czy 91 (do 615 kg na oponę)
różnica w cenie to 40zł na oponie, więc do przeżycia, ale pytanie czy mi są potrzebne 94. To jest jakoś odczuwalne?
94 (do 670 kg na oponę) czy 91 (do 615 kg na oponę)
różnica w cenie to 40zł na oponie, więc do przeżycia, ale pytanie czy mi są potrzebne 94. To jest jakoś odczuwalne?
barbie, u mnie siedzi 215/45R17 91 Y XL. Opona jest bardzo sztywna (bok opony też), przynajmniej w porównaniu do opon, z którymi wcześniej miałem styczność, naprawdę jest dużo twardsza. "luzem", czy na feldze - wygląda kwadratowo. Moim zdaniem 91 wystarczy. Ale nie mam WRXa. :)
PS. Jak myślicie warto zakładać letnie już? Już nawet się tak pogody nie boję, tylko dziur. :/
PS. Jak myślicie warto zakładać letnie już? Już nawet się tak pogody nie boję, tylko dziur. :/
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
citan, przy temperaturach rzędu kilkunastu stopni zajeździsz zimówki błyskawicznie.
Ja już przełożyłem koła, ale w najbliższym czasie nie wybieram się w dalsze podróże.
Ja już przełożyłem koła, ale w najbliższym czasie nie wybieram się w dalsze podróże.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Ja też mam w GT "91", chyba wystarczają.
I potwierdzam to, co pisze citan. W porównaniu z Conti Premium Contact 2 z Legasia, są twarde jak skała.
Barbie, nie wiem gdzie kupujesz, ale ja np. za radą Hogiego skontaktowałem się z lukassem na kropce i zaoferował mi kolejny komplecik Contactów w dobrej cenie.
I potwierdzam to, co pisze citan. W porównaniu z Conti Premium Contact 2 z Legasia, są twarde jak skała.
Barbie, nie wiem gdzie kupujesz, ale ja np. za radą Hogiego skontaktowałem się z lukassem na kropce i zaoferował mi kolejny komplecik Contactów w dobrej cenie.
Planowałam tu: http://sklepopon.pl/opona/firestone_fir ... 19271.html
Jeśli lukass ma taniej (i na FV!), to chętnie, tylko że na kropce mi zablokowali PW
Dotychczas miałam Potenzy RE050A i się zastanawiam czy zauważę różnicę w stosunku do SZ90.
Jeśli lukass ma taniej (i na FV!), to chętnie, tylko że na kropce mi zablokowali PW

Dotychczas miałam Potenzy RE050A i się zastanawiam czy zauważę różnicę w stosunku do SZ90.
Podziel się, chyba wszyscy są ciekawi. :)barbie pisze: Dotychczas miałam Potenzy RE050A i się zastanawiam czy zauważę różnicę w stosunku do SZ90.
No właśnie, do pracy mam 60km, może być różnie a i dziur sporo. Ale przy pogodzie z weekendu i z dzisiaj aż szkoda.So What! pisze: Ja już przełożyłem koła, ale w najbliższym czasie nie wybieram się w dalsze podróże.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
Panie i Panowie do Forka,zamulacza 2,0 na felgi 16 jaką oponę szukać letnią
ps:
felunek zakupiłem ale nie wiem jakie letnie opony do tych felg szukać
i czy musi być to opona do samochodu 4X4
czy może być do sam.osobowego ?
help
ps:
felunek zakupiłem ale nie wiem jakie letnie opony do tych felg szukać
i czy musi być to opona do samochodu 4X4
czy może być do sam.osobowego ?
help

- eror
- 2 gwiazdki
- Auto: FOREK 2.0/158 A/T - LPG - PRZESZŁOŚĆ :-(
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
No dobra. A czy w sprawie A/T ków coś się zmieniło od nowego roku ?
Myślę raczej o trzecim komplecie, po zimówkach i letnich, czyli oponach na wypady za miasto
Myślę raczej o trzecim komplecie, po zimówkach i letnich, czyli oponach na wypady za miasto

- So What!
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, ja bym wziął opony stricte do samochodu osobowego chyba, że dość często zjeżdżasz z asfaltu w teren.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
barbie pisze: Planowałam tu: http://sklepopon.pl/opona/firestone_fir ... 19271.html
Jeśli lukass ma taniej (i na FV!), to chętnie, tylko że na kropce mi zablokowali PW![]()
Oczywiście, że na fakturę.
lukass jest tez tu na forum

http://forum-subaru.pl/bb3/memberlist.p ... file&u=114
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Tak se szukam tych Firestone SZ90 i nie mogę znaleźć aż się spostrzegłem że na ten wymiar tj. 195/60/15 ich nie ma w ogóle. Więc co polecacie innego, Firestone TZ300 może czy jakieś inne ?
W oponeo dobrą opinię mają jakieś tajlandzkie Falkeny...
W oponeo dobrą opinię mają jakieś tajlandzkie Falkeny...
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
Mogę mieć po 346zł z FV.barbie pisze:Planowałam tu: http://sklepopon.pl/opona/firestone_fir ... 19271.html
Jednak do WRX nie polecam tego rozmiaru i lepszy byłby 215/45R17 po 390zł.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
general grabber i już.eror pisze: No dobra. A czy w sprawie A/T ków coś się zmieniło od nowego roku ?
- eror
- 2 gwiazdki
Czyli jednak klasyka. I jeszcze auto będzie ciut (malutki ciut= 22mmdamaz pisze:general grabber i już.eror pisze: No dobra. A czy w sprawie A/T ków coś się zmieniło od nowego roku ?

Jakoś kiepsko z Forkowym rozmiarem i zacząłem przeglądać też inne oponki A/T. Wpadła mi w oko Continental ContiCrossContact AT.
Może troszkę mniej hardcorowa niż general ? W końcu w teren też trzeba dojechać. Poza tym obawiam się, że jak znam siebie, jak je już założę to
nie będzie mi się chciało zmieniać na cywilne

-
lukass
- 5 gwiazdek
Tak tylko dodam od siebie, że marka General należy do Continental AGeror pisze:Czyli jednak klasyka. I jeszcze auto będzie ciut (malutki ciut= 22mmdamaz pisze:general grabber i już.eror pisze: No dobra. A czy w sprawie A/T ków coś się zmieniło od nowego roku ?) wyżej bo nie ma grabberów 215/60R16 tylko 215/65R16
Jakoś kiepsko z Forkowym rozmiarem i zacząłem przeglądać też inne oponki A/T. Wpadła mi w oko Continental ContiCrossContact AT.
Może troszkę mniej hardcorowa niż general ? W końcu w teren też trzeba dojechać. Poza tym obawiam się, że jak znam siebie, jak je już założę to
nie będzie mi się chciało zmieniać na cywilne

A dodatkowo z dostępnością tego Generala może być bardzo słabo.
- eror
- 2 gwiazdki
i co w związku z tymlukass pisze: Tak tylko dodam od siebie, że marka General należy do Continental AG

W paru miejscach (net) oznaczone jako dostępne (w interesującym mnie rozmiarze)lukass pisze: Tak tylko dodam od siebie, że marka General należy do Continental AG
-
lukass
- 5 gwiazdek
Nic specjalnego, tylko odnoszę się do Twoich rozważań, że to w gruncie rzeczy jeden producent.eror pisze: i co w związku z tym![]()
Sprawdź dokładnie, bo na stronie firmy, która z ramienia polskiego oddziału Conti ma wyłączność na dystrybucję Generala w Pl, wychodzi że AT2 nie mają (bardziej agresywna), a jedynie mają AT (mniej agresywna). A większość (95%) sklepów internetowych działa bez żadnego magazynu korzystając z dostepności w klasycznych hurtowniach.eror pisze:
W paru miejscach (net) oznaczone jako dostępne (w interesującym mnie rozmiarze)
http://www.agromax.pl/tread/show/name/Grabber+AT
- eror
- 2 gwiazdki
No to może to jest odpowiedź na moje poprzednie pytanie, czyli i opony jednak trochę mniej agresywne niż AT2. Tak by bardziej nadawały się do jazdy cało letniej.lukass pisze:Nic specjalnego, tylko odnoszę się do Twoich rozważań, że to w gruncie rzeczy jeden producent.eror pisze: i co w związku z tym![]()
fakt, zaspałem![]()
Sprawdź dokładnie, bo na stronie firmy, która z ramienia polskiego oddziału Conti ma wyłączność na dystrybucję Generala w Pl, wychodzi że AT2 nie mają (bardziej agresywna), a jedynie mają AT (mniej agresywna). A większość (95%) sklepów internetowych działa bez żadnego magazynu korzystając z dostepności w klasycznych hurtowniach.eror pisze:
W paru miejscach (net) oznaczone jako dostępne (w interesującym mnie rozmiarze)
http://www.agromax.pl/tread/show/name/Grabber AT
Tym bardziej, że to nowy wzór (lepszy ?) zdaje się, że tańszy.
A czemuj? Jeździłam w zeszłym sezonie na 225/45 r17 i nie narzekamlukass pisze:Mogę mieć po 346zł z FV.
Jednak do WRX nie polecam tego rozmiaru i lepszy byłby 215/45R17 po 390zł.

- So What!
- 6 gwiazdek
Bo seryjnie powinny być 215/45R17 87Wbarbie pisze:
A czemuj? Jeździłam w zeszłym sezonie na 225/45 r17 i nie narzekam![]()

http://www.subaru.de/fileadmin/download ... reza07.pdf
No ja rozumiem że instrukcja, sądziłam że jakieś inne argumenty.So What! pisze:Bo seryjnie powinny być 215/45R17 87Wbarbie pisze:
A czemuj? Jeździłam w zeszłym sezonie na 225/45 r17 i nie narzekam![]()
![]()
http://www.subaru.de/fileadmin/download ... reza07.pdf
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 442 razy
Licznik może trochę kłamać. Przyspieszenie mniejsze. Ale to wszystko oczywiście minimalnie.
Ja jeździłem WRX-em na 225, ale dlatego, że RE070 nie ma w mniejszym rozmiarze.
Ja jeździłem WRX-em na 225, ale dlatego, że RE070 nie ma w mniejszym rozmiarze.