Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...
- leinad
- 3 gwiazdki
- Auto: impreza wrx,legacy diesel
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...
Na początek w domu będą mieszkać 3 osoby, ale w planach jest 4 członek rodziny.
Jest różnica w pracy pieca prawie non stop z temp. prawie 90 st. na kotle i malej powierzcni/ilości grzejników przy -20, a lekkiemu nadmiarowi mocy.
To tak mniej więcej, jak w aucie. Albo ciśniej non stop wysokie obroty i jedziesz, albo deptasz i odlatujesz, jeżeli trzeba szybko wyprzedzić...
Zobacz, gdzie Kolega chce sie budować!
Sprawność to sprawność, a moc to moc. Różnica jest tylko taka, ile leci w komin niepotrzebnie
.
ky, od 4-5 stopni, jak go w całości osuszy z cieplej?
Temp. mam w bojlerze ustawiona na 43 st. , a nie 70...
To tak mniej więcej, jak w aucie. Albo ciśniej non stop wysokie obroty i jedziesz, albo deptasz i odlatujesz, jeżeli trzeba szybko wyprzedzić...

Zobacz, gdzie Kolega chce sie budować!
Sprawność to sprawność, a moc to moc. Różnica jest tylko taka, ile leci w komin niepotrzebnie

ky, od 4-5 stopni, jak go w całości osuszy z cieplej?

Temp. mam w bojlerze ustawiona na 43 st. , a nie 70...
Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Lekkiemu nadmiarowi mocy????
Coś mi pachnie ostrą fantazją nie popartą obliczeniami.
Mam kocioł kondensacyjny, który ma zakres mocy 3,8-17kW. Przy temp. -20 na zewnątrz temperatura na wyjściu pieca nie przekracza 45 stopni. Powierzchnia do ogrzania to ok 200m2 (podłogówka + kaloryfery).
Zbiornik na cw ma 300l, ale tylko dlatego, że mam kolektor. Bez kolektora połowa wystarczy z nawiązką na 5 osób.

Mam kocioł kondensacyjny, który ma zakres mocy 3,8-17kW. Przy temp. -20 na zewnątrz temperatura na wyjściu pieca nie przekracza 45 stopni. Powierzchnia do ogrzania to ok 200m2 (podłogówka + kaloryfery).
Zbiornik na cw ma 300l, ale tylko dlatego, że mam kolektor. Bez kolektora połowa wystarczy z nawiązką na 5 osób.
kosztuje więcej bo zapewne mała ilośc ezgemplarzy schodzi, coś ala STiKonto usunięte pisze: projekt kosztuje dwa razy tyle co pierwszy lepszy muratorowy, ma dawać poczucie wyjątkowości. I chyba daje

układ funkcjonalny jest super, przyjemnie się będzie mieszkać
i masz bardzo dobrze bo najwięcej mocy potrzebne jest nie do ogrzewania a dla szybkiej dostawy ciepłej wodyKonto usunięte pisze: Mam kocioł kondensacyjny, który ma zakres mocy 3,8-17kW. Przy temp. -20 na zewnątrz temperatura na wyjściu pieca nie przekracza 45 stopni. Powierzchnia do ogrzania to ok 200m2 (podłogówka + kaloryfery).
pompa ciepła na taki dom jak Twój to pewnie max 11-12KW by była potrzebna
No wiesz, każdy teraz chce mieć dworek polski, a nie postmodernistczną [1] willę ;)esilon pisze: kosztuje więcej bo zapewne mała ilośc ezgemplarzy schodzi
r.
[1] -- zresztą sposób, w jaki w Polsce traktuje się modernizm, brutalizm, etc, woła o pomstę do nieba.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky pisze: No wiesz, każdy teraz chce mieć dworek polski, a nie postmodernistczną [1] willę ;)
poza gustami i innymi takimitam jest jeszcze problem warunków zabudowy, ilośc katalogowych projektów z dachami płaskimi oraz ich ceny odzwierciedlają to co mozna w przeważającej części Polski budować,
"urzędowo"płaski dach jest traktowany jak zło w zabudowie podmiejskiej bo " ochrona krajobrazów" wymaga aby wielospadowo było, co z tego że jeden zielony drugi szary a trzeci i czwarty jeszcze inny........... i podejście do sprawy pt: koniecznie inaczej* niz sąsiad to standard, dzięki temu jest tak "kolorowo"

malownicze obrazki wszyscy podziwiaja a to z Chorwacji a to z Włoch i wzdychają o jak pieknie i malowniczo ale jak trzeba zrobic własny dach w kolorze dostowanym do istniejącego i spójnego sąsiedztwa to ni chu hu bo się nie podoba grafitowy np............... taka mentalność

* sto razy lepiej fajniej itd

Mamy chyba dwa problemy:
1. słabe poczucie estetyki w kraju (dość popatrzeć na przeciętne osiedle: na bogato, na bogato, na bogato, na bogato; dach stuspadowy, wole oko, wole oko, wole oko, osiem kolumienek na metr kwadratowy, tralki-sralki, bulaje, pudełko lodów pistacjowych, pojedynek na wielospadowość dachu, paski, prążki, niedokończony, niedokończony, obok marmury),
2. takie samo poczucie wśród urzędników i sztywne trzymanie się dziwnych wytycznych, jednocześnie nie pilnując innych co prowadzi do tego, że np. moja okolica składa się głównie z kilku-kilkunastoletnich dachów spadzistych i kilkudziesięcioletnich (czasami przedwojennych) domów z dachami płaskimi. Domy sprzed lat są skromne, domy obecne niekoniecznie, za to każdy jest w innej kolorystyce, formie, etc. Najlepiej to widać na przykładzie pewnego łódzkiego osiedla domków sprzed wojny. Kiedyś to był szereg małych segmentów z cegły, stanowiący spójny obraz. Teraz każdy domek jest inny: inne flizy, inne okna, inne dachy, część rozbudowana o jedną kondygnację, część nie. Oczywiście rozumiem, że nie każdego po prostu stać, ale czasami powstaje np. coś takiego:
http://ladnydom.pl/budowa/1,106565,7774075.html
albo i jeszcze coś gorszego...
r.
1. słabe poczucie estetyki w kraju (dość popatrzeć na przeciętne osiedle: na bogato, na bogato, na bogato, na bogato; dach stuspadowy, wole oko, wole oko, wole oko, osiem kolumienek na metr kwadratowy, tralki-sralki, bulaje, pudełko lodów pistacjowych, pojedynek na wielospadowość dachu, paski, prążki, niedokończony, niedokończony, obok marmury),
2. takie samo poczucie wśród urzędników i sztywne trzymanie się dziwnych wytycznych, jednocześnie nie pilnując innych co prowadzi do tego, że np. moja okolica składa się głównie z kilku-kilkunastoletnich dachów spadzistych i kilkudziesięcioletnich (czasami przedwojennych) domów z dachami płaskimi. Domy sprzed lat są skromne, domy obecne niekoniecznie, za to każdy jest w innej kolorystyce, formie, etc. Najlepiej to widać na przykładzie pewnego łódzkiego osiedla domków sprzed wojny. Kiedyś to był szereg małych segmentów z cegły, stanowiący spójny obraz. Teraz każdy domek jest inny: inne flizy, inne okna, inne dachy, część rozbudowana o jedną kondygnację, część nie. Oczywiście rozumiem, że nie każdego po prostu stać, ale czasami powstaje np. coś takiego:
http://ladnydom.pl/budowa/1,106565,7774075.html
albo i jeszcze coś gorszego...
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Ufff. FUX, to by nas wszystkich puścił z torbami gdyby nam zaczął sprzedawać piece.Konto usunięte pisze:Lekkiemu nadmiarowi mocy????![]()
![]()
Coś mi pachnie ostrą fantazją nie popartą obliczeniami.

Chyba, że on przywykł do wielorodzinnych budowli i coś mu się z ilorazami pozajączkowało.

Ja mam 24kW i 120l zbiornik i jakoś dajemy radę przy -30 też.

czarne jest piękne...
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
vibowit pisze: a mam 24kW i 120l zbiornik i jakoś dajemy radę przy -30 też.
O, tyż tak mam

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- leinad
- 3 gwiazdki
Dzięki Fux za miłą rozmowę i wyjaśnienie pewnych spraw. Teraz to mam dużo do przemyślenia.
Co do zabudowy to wiem, że mogą być małe problemy ze względu na dach. Dom będzie położony na końcu wsi, trochę w dole i wśród drzew.
Też na początku się dziwiłem, że dach może być problemem, przecież te kanarowe kolory domów to
a mnie przecież nie będzie widać.
W Holandii nie ma takiego problemy. Większość domów wygląda tak "samo" czyli musi być klinkier i dach z dachówki lub strzecha. Chociaż zdarzają się dachy płaskie, ale to
wszystko jakoś ze sobą współgra.
To teraz zaczynam wojnę z papierami i zbieram jak najwięcej informacji co do budowy. Co do gazu to jest jeszcze problem umieszczenia zbiornika, bo nie ma przyłącza do sieci i raczej nie będzie.
Dzięki wszystkim za porady i czekam na dalsze
Co do zabudowy to wiem, że mogą być małe problemy ze względu na dach. Dom będzie położony na końcu wsi, trochę w dole i wśród drzew.
Też na początku się dziwiłem, że dach może być problemem, przecież te kanarowe kolory domów to

W Holandii nie ma takiego problemy. Większość domów wygląda tak "samo" czyli musi być klinkier i dach z dachówki lub strzecha. Chociaż zdarzają się dachy płaskie, ale to
wszystko jakoś ze sobą współgra.
To teraz zaczynam wojnę z papierami i zbieram jak najwięcej informacji co do budowy. Co do gazu to jest jeszcze problem umieszczenia zbiornika, bo nie ma przyłącza do sieci i raczej nie będzie.
Dzięki wszystkim za porady i czekam na dalsze

esilon chyba cos o gazie butlowym pisal. Generalnie zakup butli na własność, to spory koszt + UDT na glowie. Dzierżawa z kolei jest wliczona w cene gazu i uzalezniasz się od jednego dostawcy. Syukaj innzch roywiya}. Olej op.leinad pisze: Co do gazu to jest jeszcze problem umieszczenia zbiornika, bo nie ma przyłącza do sieci
Dolce far niente 

FUX pisze: Dzierżawa z kolei jest wliczona w cene gazu
za dzierżawę płacisz dodatkowo co miesiąc, zadzwoń do Gaspolu np albo do Shella i szczegółowo podadza strukture kosztów od A do Grzania (wymyslone finansowo tak że kupowanie butli jest bez sensu), z butlą podziemną , naziemna i wogóle ..........opłaty miesięczne jak z sieci albo inaczej, co kto lubi, jeżeli jest opcja że gmina wykona sieć gazową to jest sens robic teraz z butli jeżeli wogóle gaz ma sens

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
leinad, gaz płynny, olej opałowy i prąd to są trzy najdroższe nośniki energii, porównywalne jeśli chodzi o koszty.
Solary pozwalają sporo zaoszczędzić na CW, a przez dofinansowania stały się ostatnio całkiem opłacalne.
Kominek z płaszczem, czy zwykła koza (czy FUX wspominał o kozie?
) też może dać Ci spore oszczędności, choć może też zabrać przyjemność z palenia, które stanie się obowiązkiem.
Ja będę prawdopodobnie w tym roku ćwiczył (puk, puk - odpukać) oddawanie butli do Gaspolu. Mam mieć wreszcie gaz z rury
Solary pozwalają sporo zaoszczędzić na CW, a przez dofinansowania stały się ostatnio całkiem opłacalne.
Kominek z płaszczem, czy zwykła koza (czy FUX wspominał o kozie?

Ja będę prawdopodobnie w tym roku ćwiczył (puk, puk - odpukać) oddawanie butli do Gaspolu. Mam mieć wreszcie gaz z rury

- leinad
- 3 gwiazdki
Więc widzę, że problem gazu mam z głowy
. To teraz olej opałowy? Jakieś sugestie?

leinad pisze: To teraz olej opałowy? Jakieś sugestie?
leinad, nie odrzucaj gazu tak szybko,
przy takim budynku jak ten z linka naprawdę warto pomyslec o pompie ciepła, jest to droga inwestycja ale im wiekszy dom tym bardziej opłacalna ( pod warunkiem że nie jest na kredyt wieloletni bo wtedy odsetki zjadaja oszczędności)
olej jest o tyle upierdliwy że aby miec naprawde spory zapas ( czyli mozliwośc tankowania kiedy jest "tanio" na cały sezon) trzeba pomieszczenie osobne na zbiorniki bo w kotłowni tylko do 1000 l i też trzeba ściankę oddzielającą odpowiednio ustawić , no i jak juz się policzy koszty instalacji wraz z kotłem na olej i zbiornikami wtedy udac się do firmy instalującej pompy ciepła i na nowo przemyśleć

A jakie są warunki zabudowy? Masz możliwość stosowania paliw stałych?leinad pisze:Więc widzę, że problem gazu mam z głowy. To teraz olej opałowy? Jakieś sugestie?
Najtańsze paliwo to węgiel. Teraz dostępne są piece, które same podają paliwo jednak nie jest to tak wygodne jak gaz lub olej. Zawsze trzeba tę taczkę wrzucić do podajnika.
Ogrzewanie kominkowe raczej odrzuć. Wyobrażasz sobie wstawanie rano aby nagrzać wodę na kąpiel? Jak dodatkowe to i owszem.
Ale ja tu się mądrzę a mam gaz z rury

Ale. Za ogrzanie 340m2 ostatni rachunek za miesiąc to 1021PLN. Dużo?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
leinad pisze: To teraz olej opałowy? Jakieś sugestie?
Korzystałem z tego źródła energii. Dziękuję , postoję, innym razem

Alternatywa drewniana - ok. 24 m3 za sezon -> ok 4800 PLN
Alternatywa gazowa (gaz ziemny !!!! , wiem, takiej możliwości chyba nie masz

Alternatywa prądowa (jeden miesiąc tylko spróbowaliśmy ale o mało nie umarliśmy) - doświadczenie sprzed 10 lat (chyba prąd był tańszy niż obecnie) - za jeden miesiąc rachunek na 2000 PLN

Gazu płynnego nie ćwiczyłem więc się wypowiadał nie będę, obstawiam, że ciut niżej niż olej opałowy. Ale nie zasadniczo.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- leinad
- 3 gwiazdki
Dzisiaj wysłałem zapytanie na pompę ciepła,jak coś dostanę to się podzielę informacjami. Dzięki za tak liczną reakcję 

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Zna ktoś rozsądną jakościowo i cenowo firmę która podejmie się montażu żaluzji drewnianych w Warszawie? Powierzchnia okien ~7,5 m^2.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Jeżeli do wewnątrz na okna, to luknij sobie w IKEA.Chloru pisze:Zna ktoś rozsądną jakościowo i cenowo firmę która podejmie się montażu żaluzji drewnianych w Warszawie? Powierzchnia okien ~7,5 m^2.
4 lata i wygladaja, jak nowe.
Moze być problem z szerokościami, zwłaszcza, jeżeli potrzebujesz wąskie.
Dolce far niente 

Znajomy tym MiGa 21 tankował. Ogrzał sobie stodołę, budę dla psa, trochę żywopłotu i jakieś krzewy.leinad pisze: olej opałowy? Jakieś sugestie?