Robota dla Audiofilów
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Bourn, ze sprzętem grającym jest problem - odbiór brzmienia jest kwestią mocno osobista i nie jest powiedziane, że np. radio Nakamichi i ich wzmacniacz(które mi bardzo odpowiadają) będą pasować Tobie - pomijam fakt, że to nie jest typowy sprzęt. Z tanich a w miarę przyzwoicie grających mógłbym w sumie polecić Helix Dark Blue 6.2 i radyjko Blaupunkt - aczkolwiek nie jest to rewelacja.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
Re: Robota dla Audiofilów
To ja...LouCyphre pisze:Mr. Why, Dźizas, jeśliś to Ty, to jakieś miliony lat nas dzielą od spotkania pamiętnego w Posen, cóż to była za impreza

pozdro Lucek
dokładnie te Helixy montowałem, to średniej jakości sprzęt niezły do podstawowego zestawu bez wzmacniacza, jeżeli chcesz na tym zakończyć to nie będzie to złe rozwiązanie (może radyjko z procesorem)
Ja byłem zadowolony , grały pod Alpine
Ja byłem zadowolony , grały pod Alpine
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"
- tadaoando
- 3 gwiazdki
- Auto: SFXT MY14+SI RS MY10
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
cubikon,
...a moze ktos testowal pozostawienie seryjnego radyjka forkoweo tego z 6xCD, pod jaki wzmacnicz i jakie glosniczki bo myslalem o HERTZach lub HELIXach choc z parametrow wynika niezbicie iz to HERTZe powinny grac lepiej, no a w dziure po pesudo SUBie z bagaznika cos wetkneliscie ???
...prosze pzyznajcie sie kto wygluszal matami dekarskimi moze na PW bedzie latwiej ???
tomasz
...a moze ktos testowal pozostawienie seryjnego radyjka forkoweo tego z 6xCD, pod jaki wzmacnicz i jakie glosniczki bo myslalem o HERTZach lub HELIXach choc z parametrow wynika niezbicie iz to HERTZe powinny grac lepiej, no a w dziure po pesudo SUBie z bagaznika cos wetkneliscie ???
...prosze pzyznajcie sie kto wygluszal matami dekarskimi moze na PW bedzie latwiej ???
tomasz
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!
Z jakich parametrów wynika że będą grać lepiej ?
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
- tadaoando
- 3 gwiazdki
siewcu,
za HERTZami przemawia decybelarz a co za tym idzie dynamika oraz zakres Hz... jesli jest wiekszy to i basik przenoszony nizej i tony wysokie.
tomasz
za HERTZami przemawia decybelarz a co za tym idzie dynamika oraz zakres Hz... jesli jest wiekszy to i basik przenoszony nizej i tony wysokie.
tomasz
LOL brawo. Od dzisiaj będę kupował kolumny patrząc na parametry a nie brzmienie. Bo skoro są parametry to i brzmieć musi...
- tadaoando
- 3 gwiazdki
siewcu,
...sluchaj zastanawiam sie w takim razie jak kupujesz w sklepie sluchawki ktore notorycznie sa hermetycznie zalaminowane, jak nie po parametrach to po design' ie ??? eh posmiac sie fajna rzecz wiec pozdrawiam sedecznie.
tomasz
...sluchaj zastanawiam sie w takim razie jak kupujesz w sklepie sluchawki ktore notorycznie sa hermetycznie zalaminowane, jak nie po parametrach to po design' ie ??? eh posmiac sie fajna rzecz wiec pozdrawiam sedecznie.
tomasz
Nie po wyglądzie tylko po odsłuchu. A jak jakość dźwięku nie ma znaczenia, bo patrzysz tylko na parametry i na ich podstawie weryfikujesz jakość przetwornika, to nie pozostaje mi nic innego, niż życzyć powodzenia w życiu z takim podejściem.
Poza tym, słuchawki, które mam grają świetnie i świetnie grały - a nie miałem do niedawna o nich żadnych informacji. Poza rzekomą mocą 1.5W na kanał. Okazuje się, że parametrami nie wybijają się bardzo wysoko, grają lepiej od niejednych słuchawek wartych ponad 500zł, a nawet 1000zł...
Poza tym, słuchawki, które mam grają świetnie i świetnie grały - a nie miałem do niedawna o nich żadnych informacji. Poza rzekomą mocą 1.5W na kanał. Okazuje się, że parametrami nie wybijają się bardzo wysoko, grają lepiej od niejednych słuchawek wartych ponad 500zł, a nawet 1000zł...
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
Jak kupujesz i montujesz sprzęt car audio w serwisie to odsłuchu dokonujesz na sprzęcie już zamontowanym w samochodzie. Jak ci się nie podoba to dają inny. Ale nie porównuj tego z zakupem jakiś tam słuchaweczek.tadaoando pisze:siewcu,
tomasz
- tadaoando
- 3 gwiazdki
Boombastic,
...cos wam powiem chlopaki kupujac kilkakrotnie sluchawki i inny sprzed hi-fi, hi-endowy pozwolilem sobie najpierw o nim poczytac w gazetce Hi-Fi i muzyka oraz przejsc sie na odsluchy i to jest dobre gdyz wybralem sprzet pasujacy do mnie. jednak nie wszystko mozna nabyc w sklepie nie wszystko otworzyc. i tak sluchawki kupuje czytajac opisy i nigdy sie nie zwiodlem i tyle na ten temat...
wybor glosnkow gdyz przeciez o nich zaczela sie ta dyskusja musi odbyc sie na odleglosc z uwagi na to iz takie prace jak montaz audio pozostawiam sobie i bratu (biegly w tych tematach) dlatego na czyms trzeba oprzec swoje odczucia parametry nie klamia. a sklep car audio ma takie prowizje i tyle policzy za sprzet iz wyjzdzie dwa razy drozej...a z bratem i czas milo minie i piweczko sie wieczorem nie jedno zrobi a na herzte i helixy nikt ze znajomych jeszcze nie nazekal. RACJA ???
pozdrawiam tomasz
...cos wam powiem chlopaki kupujac kilkakrotnie sluchawki i inny sprzed hi-fi, hi-endowy pozwolilem sobie najpierw o nim poczytac w gazetce Hi-Fi i muzyka oraz przejsc sie na odsluchy i to jest dobre gdyz wybralem sprzet pasujacy do mnie. jednak nie wszystko mozna nabyc w sklepie nie wszystko otworzyc. i tak sluchawki kupuje czytajac opisy i nigdy sie nie zwiodlem i tyle na ten temat...
wybor glosnkow gdyz przeciez o nich zaczela sie ta dyskusja musi odbyc sie na odleglosc z uwagi na to iz takie prace jak montaz audio pozostawiam sobie i bratu (biegly w tych tematach) dlatego na czyms trzeba oprzec swoje odczucia parametry nie klamia. a sklep car audio ma takie prowizje i tyle policzy za sprzet iz wyjzdzie dwa razy drozej...a z bratem i czas milo minie i piweczko sie wieczorem nie jedno zrobi a na herzte i helixy nikt ze znajomych jeszcze nie nazekal. RACJA ???
pozdrawiam tomasz
- eror
- 2 gwiazdki
- Auto: FOREK 2.0/158 A/T - LPG - PRZESZŁOŚĆ :-(
[quote="tadaoando"]cubikon,
To ktoś podpinał pod serię wzmak i głośniki ? Nie pytam jakie bo am z poprzedniego auta.
Tylko szkoda mi psuć wygląd deski czarnym radyjkiem.
To ktoś podpinał pod serię wzmak i głośniki ? Nie pytam jakie bo am z poprzedniego auta.
Ja głuszyłem golfa i impreze matami APP. Efekt był co najmniej zadowalający. Maty kupowałem w sklepie z artykułami do napraw blacharskich. Koszt maty 50x50 cm to ok 5-7 zł. Są dwa rodzaje mat twarde i miękkie. Należy używać tych miękkich łatwiej się je przykleja. Maty przed przyklejeniem najeży rozgrzać. Robią się wtedy bardzo plastyczne i ładnie przylegają. Do rozgrzewania używałem opalarkę. Nie mając doświadczenia jedne drzwi w golfie robiłem dwa dni, ale tam było dużo dłubaniny. W imprezie cała operacja zajęła mi ok 4h łącznie z zamontowaniem przejściówek z MDF pod głośnikami.
Na parametry nie ma co patrzeć. Najlepiej udać się do jakiegoś sklepu w którym jest możliwość posłuchania i zdecydować. W 1,6 mam Helixy Dark Blue a do lanosa kupiłem HERTZe. HELIXy graja bardziej delikatnie, mają miękkie wysokie tony grają ładnie i nie męczą. HERTZe mają bardziej detaliczną i wyostrzoną górę. Co lepsze ... rzecz gustu i upodobań muzycznych.eror pisze:tadaoando pisze:cubikon,
i właśnie dlatego to dobry low budget zestaw dla najprostszego układu radio+dwudrożne głośniki, bez suba i wzmaka :)GT III pisze: HELIXy graja bardziej delikatnie
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"
Dobrze dobrane radio + zestaw dwu drożny potrafi zaskoczyć. Podstawą efektu są poprawnie zrobione drzwi.
A jak wygląda kwestia głośników z tyłu ? Przeczytałem gdzieś, że nie powinno się ich montować, dopiero w bardzo zaawansowanych specyfikacjach. Ktoś coś wie ?
Dokładnie tak jak napisałeś. Montaż głośników w półce z tyłu jest pomyłką.
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
A ja mam inny problem.Coś grzechotało w drzwiach.Po odpięciu tapicerki okazało się że część maty wygłuszającej.Reszta się trzyma ale jest sztywna jak szkło.Auto ma już 7 lat to i mogło to stwardnieć.Jaka będzie najlepsza mata do wygłuszenia a i przy okazji wyciszenia auta ?
Pamietajmy o Wołyniu.
Każda mata na zimno jest sztywna i twarda, miękną na ciepło. Co do przyczepności to nie wiem czy ktoś wskaże tą najlepiej trzymającą. Kleje wciąż się zmieniają, mata firmy X po siedmiu latach może być zupełnie inną matą produkowaną w zupełnie innej fabryce. Ja bym naprawił APP podstawa to dobrze rozgrzać przed przyklejaniem i odtłuścić powierzchnię do której kleimy.
-
Bourn
- 1 gwiazdka
- Auto: Subaru Legacy 1993
Możesz mi wytłumaczyćGT III pisze:Dokładnie tak jak napisałeś. Montaż głośników w półce z tyłu jest pomyłką.

- eror
- 2 gwiazdki
- Auto: FOREK 2.0/158 A/T - LPG - PRZESZŁOŚĆ :-(
W domu stawiasz sobie głośniki za czy przed sobą ? Mówimy ciągle o stereo, nie o systemach dźwięku przestrzennego.Bourn pisze:Możesz mi wytłumaczyćGT III pisze:Dokładnie tak jak napisałeś. Montaż głośników w półce z tyłu jest pomyłką.
Robią stereo na 5 głośnikach, nawet więcej. Fajnie sklonowany dźwięk jesteror pisze:W domu stawiasz sobie głośniki za czy przed sobą ? Mówimy ciągle o stereo, nie o systemach dźwięku przestrzennego.Bourn pisze:Możesz mi wytłumaczyćGT III pisze:Dokładnie tak jak napisałeś. Montaż głośników w półce z tyłu jest pomyłką.

- Montowane w półce gryzą się ze sobą ponieważ pracują w jednej komorze (grają niedokładnie i bez dynamiki)Bourn pisze:Możesz mi wytłumaczyćGT III pisze:Dokładnie tak jak napisałeś. Montaż głośników w półce z tyłu jest pomyłką.
- Deska jest miękka i pracuje razem z głośnikami osłabiając efekt produkowany przez głośniki.
- W połączeniu z subwooferem powodują bałagan w dźwięku - psują dźwięk i kłócą się z subwooferem.
- Psują scenę dźwiękową (jak idziesz na koncert to stoisz twarzą do sceny a nie tyłem)
- Grają w sufit/szybę albo do ucha pasażera nadwerężając jego słuch - zwykle pasażer prosi o wyciszenie.
- niepotrzebnie wydaje się na nie pieniądze które można by wydać na system przedni i kupić przód wyższej jakości.
Właśnie zakończyłem montaż głośników Hertza dsk z w przednich i tylnich drzwiach, użyłem mat wygłuszających bolt miękkie plus opalarka, klej bardzo mocny po nagrzaniu i przyklejeniu nie idzie już oderwać, czas ok. 10 godzin uff..., Ale efekty pracy są zadowalające
, fabryczne głośniki faktycznie są śmieszne, nie mogę się dobrać do tego pseudo woofera z tyłu, aby go odłączyć a radia nie chce wyciągać?