Równa-nierówna praca silnika?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Równa-nierówna praca silnika?
Witam, mam pytanko,
od niedawna jestem włascicielem forka 2,5 xt i zauważyłem pewną sprawe tzn.
stojac nie dodajac gazu samochodem delikatnie potrząsa, obroty sa równe, ale tak delikatnie buja co jakis czas.
czy to jest normalne w silnikach boxer??
od niedawna jestem włascicielem forka 2,5 xt i zauważyłem pewną sprawe tzn.
stojac nie dodajac gazu samochodem delikatnie potrząsa, obroty sa równe, ale tak delikatnie buja co jakis czas.
czy to jest normalne w silnikach boxer??
Ostatnio zmieniony 1 lut 2008, o 22:29 przez hemek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Zdecyduj się, chyba że kobietą-rybą jesteś, wtedy nawet nie ma co marzyć. Równa, czy nie równa? :-Phemek pisze: Równa-nierówna praca silnika?
Jest do zajechania. Wystarczy, że się oleju nie będzie sprawdzać i dość szybko zajedziesz. Tak co 1000km dobrze sprawdzać, zwłaszcza po autostradach i upalaniach.go4est pisze:Tak, lekko moze pracowac nierowno na niskich obrotach,
no stress - ten silnik wygral nagrodę w 2006 roku w kategorii silnikow do 2,5 l,
jest nie do zajechania.
-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
chyba grubo przesadziłeś, co prawda w STI ale jeden silnik już "odłozył łyżkę"go4est pisze:Tak, lekko moze pracowac nierowno na niskich obrotach,
no stress - ten silnik wygral nagrodę w 2006 roku w kategorii silnikow do 2,5 l,
jest nie do zajechania.

znam co najmniej kilka osób co przekręciły silnik 2.5 , fakt parametry sa ok, ale z wytrzymałościa bywa róznie. zdecydowanie silnik 2.0 SPEC C i 3.0 H6 jest najbardziej wytrzymałym silnikiem ( mówimy o seryjnych)
Nie sądzę.esilon pisze:czy nie są to objawy charakterystyczne dla kończącego swój żywot koła dwumasowego, nie stwierdzam lecz pytamhemek pisze:stojac nie dodajac gazu samochodem delikatnie potrząsa, obroty sa równe, ale tak delikatnie buja co jakis czas.![]()
Zdaje się, że to dość częsty objaw w bokserach. Tak pracował silnik na biegu jałowym w moim poprzednim OBK (zwłaszcza jak był nowy). Mechanicy twierdzili, że TTTM. Nie było w związku z tym żadnych kłopotów przez 120'000km.
Obecny pracuje równiutko i bez żadnych drgań.
Jednakowoż nie zapomnij dodać, że cztery sprzęgła też już wysłałeś na tamten świat :PPPcarfit pisze:chyba grubo przesadziłeś, co prawda w STI ale jeden silnik już "odłozył łyżkę"teraz mam nowy 7tys. i podejrzewam że w lecie znowu poleci w kosmos :-P
Żaden silnik nie będzie pracował ,,aksamitnie'' jeśli będą mu wypadać zapłony albo będzie dostawał nierówne dawki paliwa.esilon pisze:ale o silnikach w układzie przeciwsobnym :-P , to podobno znoszenie się drgań jest w standardziei aksamitnie mają pracować
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
czyli wypadanie zapłonów i nierówne dawki paliwa to norma???ky pisze:Żaden silnik nie będzie pracował ,,aksamitnie'' jeśli będą mu wypadać zapłony albo będzie dostawał nierówne dawki paliwa.
czyli jak to jest TTm czy usterka?Gal pisze:Zdaje się, że to dość częsty objaw w bokserach. Tak pracował silnik na biegu jałowym w moim poprzednim OBK (zwłaszcza jak był nowy). Mechanicy twierdzili, że TTTM.
Nie twierdzę, że to jest wypadanie zapłonów (to by musiał być bardzo zarżnięty lub uszkodzony silnik ;)), ale np. nierównomierne dawkowanie czy zbyt wolna reakcja ECU/silnika krokowego (takich przyczyn może być mnóstwo i żadna z wymienionych przed chwilą może nie występować w opisywanym tu silniku) może powodować pewną nierównomierność pracy, a zatem drgania. I często nie ma się co doszukiwać w takim zachowaniu dramatów.
Wspomniane wypadanie zapłonów miało tylko posłużyć za przykład sytuacji, gdzie nawet najlepiej wyważony silnik będzie szarpał i drżał.
Zresztą parę osób twierdzi, że TTTM i nie ma się czym przejmować.
r.
Wspomniane wypadanie zapłonów miało tylko posłużyć za przykład sytuacji, gdzie nawet najlepiej wyważony silnik będzie szarpał i drżał.
Zresztą parę osób twierdzi, że TTTM i nie ma się czym przejmować.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Falujace obroty
To i ja sie moze podlacze do watku, bo moj poprzedni 1.2 w Punto na gazie pracowal rowniej niz H4 (2.5) w Outbacku
.
Problem nierownej pracy to jedna sprawa ale bardziej drazni mnie kwestia falujacych obrotow (nie mam LPG). Wyglada to mniej wiecej tak, iz jak mam np >2tys i puszcze gaz to obroty spadaja prawie do 0, silnik sie dusi, komp widac, ze zaczyna wzbogac mieszanke, obroty ida do gory i zatrzymuje sie w okolicach 1 tys. Bardzo czesto po tym zdaza sie iz w tej okolicy 1 tys sobie faluja. Na examinarze widac to jeszcze bardziej bo wartosci skacza od ok. 700 do 1100 obr/min.
Czy to normalne zjawisko w H4 ?
Jakos w innych samochodach jest tak, iz bo zdjeciu nogi z gazu, obrtoty spadaja, po to aby lagodnie wyhamowac w ok. 1.5kobr i powoli opasc do wolnych obrotow (tu wartosci zaleza juz od modelu).
Co moze byc nie tak z moim H4 ?

Problem nierownej pracy to jedna sprawa ale bardziej drazni mnie kwestia falujacych obrotow (nie mam LPG). Wyglada to mniej wiecej tak, iz jak mam np >2tys i puszcze gaz to obroty spadaja prawie do 0, silnik sie dusi, komp widac, ze zaczyna wzbogac mieszanke, obroty ida do gory i zatrzymuje sie w okolicach 1 tys. Bardzo czesto po tym zdaza sie iz w tej okolicy 1 tys sobie faluja. Na examinarze widac to jeszcze bardziej bo wartosci skacza od ok. 700 do 1100 obr/min.
Czy to normalne zjawisko w H4 ?
Jakos w innych samochodach jest tak, iz bo zdjeciu nogi z gazu, obrtoty spadaja, po to aby lagodnie wyhamowac w ok. 1.5kobr i powoli opasc do wolnych obrotow (tu wartosci zaleza juz od modelu).
Co moze byc nie tak z moim H4 ?
U mnie w 2,5 turbo faluje tylko jak jest silnik zimny.sherif pisze:Bardzo czesto po tym zdaza sie iz w tej okolicy 1 tys sobie faluja.
Po rozgrzaniu do normalnej temperatury pracuje bez uwag,
jest lekkie trzesienie na min. obrotach, ale to normale bo to jest bokser i tloki pracuja na boki (a nie do gory).
Za to przy wiekszych obrotach to melodia dla ucha!
go4est
Dzieki za info, ja mam wolnossacy i obrtoty faluja zarowno na zimnym jak i cieplym. Rozumiem, ze tak nie powinno byc, pytanie gdzie szukac przyczynygo4est pisze:U mnie w 2,5 turbo faluje tylko jak jest silnik zimny.sherif pisze:Bardzo czesto po tym zdaza sie iz w tej okolicy 1 tys sobie faluja.
jest lekkie trzesienie na min. obrotach, ale to normale bo to jest bokser i tloki pracuja na boki (a nie do gory).

Diagnostyka komputerowa nie wykazala jakis problemow, parametry sa ok (poza obrotami)
Wczesniej byl problem z gubieniem zaplonow, ale sprawe rozwiazalo wymiana kabli.
Byl tez problem z obrotami wolnymi a mianowicie byly za wysokie, jak sie okazalo z racji wymienianego pedalu gazu, ktory byl zlamany. Obroty juz sa nizsze ale problem falowania pozostal.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Dzieki za info, przekaze sugestie dla mechanikaGrzesiek_67 pisze:Ja się nie znam ale tak kontrolnie to sprawdziłbym :
- silniczek krokowy,
- przepływkę,
- kompresję cylindrów.
Łączę się w smutku
G.![]()
PS. Co to auto przeszło ? Złamany pedał gazu ? :shock:

Ja osobiscie chcialem zaczac od czyszczenia przepustnicy, ale podobno w Subaru nie ma sensu (taki nawyk po Fiacie

Samochod mial lekki wypadek, a ze gosc jechal bez pasow to m.in noga zlamal taki plastik laczacy pedal z potencjometrem, plastik wymienilem z innego pedalu (inne lementy byly jak nowe), wszystko zlozylem, podpielem i myslalem ze bedzie ok, a tu d..., bo podobno wolne obroty reguluje sie tylko i wylacznie na pedale i to mi akurat zrobili w serwisie, gorzej z falowaniem :-?
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
W moim przy zimnym silniku obroty sa automatycznie wyższe i pracuje równo po rozgrzaniu delikatnie rzuca na boki samochodem, samochód ma przejechane 5600 km wiec mam naprawde nadzieje, że tak musi byćgo4est pisze:U mnie w 2,5 turbo faluje tylko jak jest silnik zimny.sherif pisze:Bardzo czesto po tym zdaza sie iz w tej okolicy 1 tys sobie faluja.