Forkowy wydech czyli pewnie nuda

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Forkowy wydech czyli pewnie nuda

Post 8 kwie 2011, o 12:31

tadaoando,
Tomek, tyle razy Ci tłumaczyłem, żebyś nie wydawał w sposób bezrozumny pieniędzy...ale ja wiem, człowiek się zapali i jedzie :mrgreen:

Tomasz, powtarzalność dźwięku (do której dążyłeś) przy danym i tym samym typie backbox jest tak naprawdę loterię. To, że gdzieś, w jakimś aucie słyszałeś brzmienie danej puchy, to wcale nie oznacza, że po przełożeniu do Twojego auta będzie identycznie. Spora liczba czynników na to wpływa : a to downpipe (kształt, przekrój, poszerzony lub nie), a to turbina, a to brak lub nie katalizatorów (również ich stopień "zasyfienia")...no sporo, jako się rzekło. Stąd Twoje oczekiwania były z góry skazane na porażkę. Zobacz, w dziale ogłoszeń na tym forum są przynajmniej dwie ciekawe propozycje wydechów (i to obejmujące nie tylko backbox) :

http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 47#p228447

http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=6114

Ten H&S za kompletnie "psie" pieniądze.

Lepiej powiedz co tam się znowu zrobiło z Twoimi uszczelkami. Bo to chyba już drugie uszczelki w niedługim okresie czasu....

Pozdrawiam
Grzegorz

Brak podpisu.

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 8 kwie 2011, o 15:06

[quote="Grzesiek_67"]
Ten H

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 8 kwie 2011, o 15:08

Grzesiek_67 pisze: Ten H&S za kompletnie "psie" pieniądze.

Faktycznie :idea: Bierz H&S z tym center pipem i będziesz mógł pokombinować czy założyć sam końcowy czy jeszcze trochę "podgłośnić" :-) . Jedyne słowa niezadowolenia z Hayward & Scott, jakie słyszałem, to te dotyczące ceny ;-) (taki zestaw w ASO 2 lata temu kosztował ponad 3 tys.) a z dźwięku to raczej wszyscy są zadowoleni (ja jestem bardzo zadowolony) :arrow: bierz H&S :mrgreen:
PZDR

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: SFXT MY14+SI RS MY10

Post 29 kwie 2011, o 20:34

Grzesiek_67,

...no myslalem iz juz mnie nie lubisz, albo co gorsza to urazilem cie czyms na tyle ze na tel.nie opd. a na emaile to juz wogole.
ale ad rem by nie stracic okazji pogadania z ulubionymi kumplami na forum ( tak, tak PIOTRUS o ciebie tez chodzi).
...tenze proex w brew pozorom niedopracowany i nieco na szybko wykonany u mnie brzmial jak to zalaczalem na YT, ale z ciekawosci pozyczylem go karolowi
(od niedawna posiadaczowi forka 2,5 xt at US, uwiezcie u niego brzmi duzo, duzo lepiej niz u mnie na tyle ze karol odkupil odemnie ten wydech a ja szukajac na "tamtym" forum odkupilem oryginalnego PRODRIVEa P1.
niestety z uwagi na wywalona uszczelke na powazny remont silnika za kilka tys.pln nie moge sie nim cieszyc. zbyszek z bajecznej po buzliwej debacie z carfitem w tle za punkt honoru postawil sobie dobrze przygotowac sie do tego remontu toez auto stoi juz ponad 2tyg. u zbyszka a on sprowadza podobno slawy pokroju tajemniczego silnikowac p. krzysztofa !!!
forek ma byc naprawiony juz w piatek po dlugim weekendzie i tuz przed oddaniem mi go JAKO ma tez tam zajzec bo poniekad na niego carfit i inni zwalali wine za ten stan rzeczy. tzn. instalacja zle wyregulowana !!! i to ona zpowodowala wzrost cisnienia w ukl.chlodzenia na tyle ze rozerwalo gorna rure na chlodnicy i przez nia w blyskawicznym tempie wywalilo plyn chlodzacy doprowadzajac do przegrzania sie silnika i uszkodzenia UPG oraz bloku silnika.
owszem zbyszek szuka roznych opcji nawet z zastosowaniem uszczelek ok.1mm (AA770 z STI) po planowaniu bloku...
wiesz chcialbym wam tyle powiedziec ale slow brak na wscieklosc i prz\eogromne rozczarowanie tym FORKIEM.
jesli bylbys na tyle mily i chcial pocieszyc tel. znasz 693 999 903

tomasz
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 29 kwie 2011, o 20:36

piotruś,

kolego sympatyczny kupilem juz oryginalnego PRODRIVEa i po remoncie silnika poslucham go raz jeszcze moze sie dzwiek poprawi choc mimo awarii silnika brzmial dostojnie...ale to nie koniec poszukiwan, jesli to nie bedzie to czego szukam to na haslo PRODRIVE P1 do sprzedania nie jeden posiadacz GTka odezwal sie o checi przytulenia tej puszeczki.

tomasz

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2011, o 20:43

tadaoando,
Tomasz, odezwę się do Ciebie telefonicznie. Forum, to trochę nie miejsce aby wszystko, w sprawach tak przecież nieprostych, omawiać.

Tylko na miłość Pana, przestań już z tym :
tadaoando pisze: kolego sympatyczny

bo brzmi to tak pretensjonalnie, że aż nie mogłem ścierpieć ;-)

Tak czy siak, ogromnie Ci współczuję i ...no masz jakiegoś kolosalnego niefarta ;-( Zadzwonię w poniedziałek, jak oczywiście Ci to odpowiada.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 30 kwie 2011, o 15:32

Grzesiek_67,

...no dobrze moze nie wszyscy sa kolegami sympatycznymi :giggle:
bede czekal wiec na kilka slow otuchy, bo prawda jest taka iz gdyby teraz, ktos, za moj samochodzik podstawilby np. jakies ladne w podobnym wieku A3, A4 quatrro to bym sie za nim dlugo nie zanosil placzem...
...milego wypoczynku :-)

tomasz

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 9 maja 2011, o 07:57

Grzesiek_67,

...dzieki grzesiu za slowa otuchy byly potrzebne. ciekaw jestem nawiazujac do tytulu tego postu czy zmieni sie brzmienie wydechu po naprawie UPG. zaczna inaczej pracowac spaliny ??? czy to raczej malo prawdopodobne ???

tomasz

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 maja 2011, o 13:18

tadaoando pisze: ...dzieki grzesiu za slowa otuchy byly potrzebne. ciekaw jestem nawiazujac do tytulu tego postu czy zmieni sie brzmienie wydechu po naprawie UPG. zaczna inaczej pracowac spaliny ??? czy to raczej malo prawdopodobne ???

Nie sądzę ale może...wiesz Subaru to naprawdę magiczne samochody :mrgreen:

Lepiej opisz, jak tam zakończyła się albo kończy się Twoja sprawa.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 11 maja 2011, o 11:55

Grzesiek_67,

...narazie nie moge bo sie kooonczy. moze juz w piatek bede mial znowu banana na twarzy choc dziura w portfelu :giggle:

tomasz

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 25 maja 2011, o 17:41

Grzesiek_67,

...jak juz wiesz auto furka jak powinno (z wyjatkiem co jakis czas wywalajacego sie check-a). ale jest i plus jezdze jeno na benzynce i moj waz w kieszeni zprowadzil forka 2,5turbo do 9,8l/100km a to wyczyn oj jest sie czym pochwalic.
a ze post byl o wydechu to powiem iz podoba mi sie ten pomruk jak sobie jade moim p.nowym forkiem i on sobie tak mruczy (prodrive rulez) a jak dodam gazu to i bulgocik sobie uslysze, a co, a jak, sie ma to sie slyszy i niech sie geba cieszy ... :thumb:

tomasz

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 5 lip 2011, o 22:08

Grzesiek_67,

wiesz tak sobie mysle czy ten tzw. rezonator to cos istotnego ? za co to odpowiada skoro w wiekszosci H&S lub PROD... jest zastapiony sama rurka lub odcinkowo jedynie zgrubiona rura? a tzw. centerpipe to mozna wyzrucic bez remapu i coz to daje poprawienie dynamiki? glosniejszy wydech?

tomasz

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 5 lip 2011, o 22:59

nad tym się zastanawiam:

czy by się nie sprawdziło?
:roll:

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 20 sie 2011, o 11:30

Grzesiek_67,

...widzisz troche sie z twoja propozycja spoznilem bo chwilowo kaska sie skonczyla jak znowu podjolem pensje bylo juz pozamiatane.
mam tego PRODRIVEa P1 i zastanawiam sie w ktora ze stron sie udac, poprawic brzmianie prodrivea wymieniajac tzw. rezonator na prosta rure? wymianic ktoras z pajpow (ale ktora by nie rozerwal sie jeszcze worek z napisem remap)? oraz aby glowy nie urywalo bo to wciaz calkiem zdolny woz rodzinny.

druga droga szukac H&Sa +wymiana center pajpa a efekt powinien byc taki:

tylko zupelnie nie mam pojecia jaki dzwiek uzyskam skoro na forum dostepne uzywki to najczesciej od imprezy 99-02 oraz fakt iz mam miast OEMowego kata wsadzony od wersji spec C.

...co radzisz ???

tomasz

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 20 lis 2011, o 20:40

Grzesiek_67,

Azeby tylko Nie było że to nie twoja wina powiem iż za namową by kupić H&S, sprzedałem PRODRIVE P1 i nabylem Hayward&Scott z centrem. Brzmi całkiem dobrze. Więc na tym koniec chyba poszukiwań.

Tomasz

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 21 lis 2011, o 10:09

piotruś pisze: Jedyne słowa niezadowolenia z Hayward & Scott, jakie słyszałem, to te dotyczące ceny
...to prawda mnie jednak udalo sie nabyc chyba niezbyt monco eksploatowany wydech z centrem za polowe ceny gdyz sprzedawca widzial w nim jedynie jak to powiedzial " Z KWASOWKI" wiec musi kosztowac. czasem bywa ze handlarz a nie ma pojecia z czym ma doczynienia. stalem sie zatem posiadaczem Haywarda backbox+center i jedynie co musze to poprawic podwieszenie by schowal sie jaknajglebiej pod nadwoziem...
dzieki PIOTRUS za dobra rade. wydech brzmi akurat i zona sie nie dasa.

tomasz

Fenek
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester MY98 N/A

Post 5 cze 2014, o 13:09

Odświeżę wątek.

Czy ktoś miał do czynienia z tymi wydechami?

http://allegro.pl/tlumik-tlumiki-subaru ... 21997.html

http://allegro.pl/subaru-forester-2-0-2 ... 77675.html

http://allegro.pl/subaru-forester-2-0-2 ... 79482.html

Chyba wszystkie klepie firma PolmoOstrów.

http://www.polmostrow.pl/katalog-osobow ... u=fromMenu

Ktoś ją zna i może polecić?

Z góry dziękuję za odpowiedź:)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 24 lis 2014, o 23:15

jest sens probowac fabryczny backbox od STI w forku XT? czy to to samo (tak samo wyglada) ?

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 25 lis 2014, o 01:09

ja mam w forku na ten http://allegro.pl/tlumik-subaru-foreste ... 33891.html
maja tez inne wersje, pare osob ma to cos i mowia ze jest ok. Ja mam go juz hmm 2 lata i jest caly zdrowy itd. Gdzies na forum wstawialem filmik jak dzwieczy. Jest troche lepiej niz fabryczny rupiec...
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 25 lis 2014, o 10:26

gregski pisze:
jest sens probowac fabryczny backbox od STI w forku XT? czy to to samo (tak samo wyglada) ?
Tasior_Miedziak twierdził, że warto ;-)
- relacja po założeniu: http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopi ... 45#p101445

A tak się to wszystko zaczęło: http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopi ... 143#p46143

gregski
6 gwiazdek

Post 25 lis 2014, o 11:23

So! Thx!

pszemq
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Outback 2.5 SOHC 2005 rok
Polubił: 3 razy

Post 25 lis 2014, o 13:36

Wydaje mi się że już ktoś lub nawet ja pisałem o tym, posiadam nierdzewkę firmy PROEX (mam nadzieje ze mogę tu cenę napisać 380 zł z przesyłką).Podałem specyfikację czego oczekuje i to właśnie dostałem czyli do 3tys/obr głośniejszy powyżej ma być ciszej żeby na trasie nie męczyło mam go pół roku teraz nawet w wekend zrobiłem 600 km i było baaaardzo dobrze.Jest jednak małe "ale" chodzi o jakość wykonania a głównie o spawy (jak na taką firmę mogli by się bardziej postarać).
Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem - Nieważne jak dobrze grasz, gołąb i tak przewróci wszystkie figury, nasra na szachownicę i będzie dumny z "wygranej"...

gregski
6 gwiazdek

Post 25 lis 2014, o 14:06

Tzn trasy robisz do 3krpm? 110kmh ?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 25 lis 2014, o 14:37

gregski, pszemq napisał właśnie, że odwrotnie ;-)
pszemq pisze: do 3tys/obr głośniejszy powyżej ma być ciszej żeby na trasie nie męczyło

gregski
6 gwiazdek

Post 25 lis 2014, o 18:35

Sorry :) to czytanie w telefonie :-/

ODPOWIEDZ