LAPTOP 17 cali HELP NIDET

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: LAPTOP 17 cali HELP NIDET

Post 4 maja 2011, o 23:38

Konto usunięte pisze:Skoro wszyscy są zadowoleni, to gdzie są te badziewne laptopy? :mrgreen:
O tych badziewnych nie słychać, bo jak padły, to ludzie nie mają jak się na forum zalogować, żeby narzekać :razz:

Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 4 maja 2011, o 23:45

Ja miałem w firmie asusa, wyjątkowy shit. Sam laptop mógł być, ale w użytkowaniu nazwijmy to zawodowym (czyli kilka razy dziennie otwierany, zamykany, noszony) zawiasy i okolice pękały po niecałym roku. Potem wymiana zawiasów i obudowy na gwarancji i po kilku miesiącach to samo.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 4 maja 2011, o 23:47

ASUS - fatalnie

Fujitsu-Siemens - fatalnie

te drugie jeszcze jakieś jaja z samym działaniem, utraty zasilania!!!, wyłączanie się podczas pracy, niedziałające klawisze...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 4 maja 2011, o 23:49

Azrael pisze: ASUS - fatalnie

dodałbym do tego toshibę - wszystkie 2 jakie znam mogą służyć za ogrzewanie domu. 100C procka jak im odbiło :o

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 4 maja 2011, o 23:53

Azrael pisze: ASUS - fatalnie

Wszystko zależy od serii, bo np. Lifebooki S mogą być wzorem niezawodności i jakości wykonania. A np. nowe Delle Vostro VX to kaszana nieziemska, w 5 na 12 kupionych po niespełna pół roku nie działa gniazdo ethernetowe, bo wzięło i się odczepiło od płyty.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 4 maja 2011, o 23:54

Azrael pisze: Fujitsu-Siemens - fatalnie

te drugie jeszcze jakieś jaja z samym działaniem, utraty zasilania!!!, wyłączanie się podczas pracy, niedziałające klawisze...

No proszę. A ja mam staruszka Fujitsu-Siemens Lifebook S2110 i mimo jednordzeniowego procesora wciąż go używam. Lekki, mały, bardzo poręczny, wysoka jakość wykonania, no i matryca 4:3. Bardzo fajne, przenośne urządzenie.

EDIT1. O proszę, rrosiak mnie ubiegł ;-)

j33mbo
5 gwiazdek

Post 4 maja 2011, o 23:54

Azrael pisze: Fujitsu-Siemens - fatalnie

hmm, to też zależy, od 2005 używam F-S Amilo Pro V(ileśtam), czasem zaliczy bluescreen, ale to wszystko złego, bateria trzyma spokojnie 1,5-2h,
wiem, że śmietnik już, ale szkoda mi, bo muszę go zwrócić byłemu pracodawcy

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 maja 2011, o 23:57

czyli powoli zbliżamy się do jakże konstruktywnego wniosku: zależy jak się trafi :mrgreen:
Arno weź Ty gotówkę do Galmoka. Tyle ile chcesz wydać i dodaj 10% i kup to co ma największe cyferki.

Oprócz Toshiby - im chłodzenie projektuje koleś od 2.5T :mrgreen:

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H

Post 5 maja 2011, o 00:00

remek pisze: Oprócz Toshiby

Taa moja Toshiba po 2 latach była wrakiem ...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 maja 2011, o 00:01

LouCyphre pisze: Taa moja Toshiba po 2 latach była wrakiem ...
ale założę się, że dobrze robi jako kominek :mrgreen:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 5 maja 2011, o 00:02

LouCyphre, nie potrafiła pływać w kawie????

:?

:razz:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 maja 2011, o 00:05

remek pisze: Arno weź Ty gotówkę do Galmoka. Tyle ile chcesz wydać i dodaj 10% i kup to co ma największe cyferki.

Ja wciąż mam nadzieję, że Arno zgodnie z tym na czym się u niego wzoruję, nie rozpieszcza aż tak dzieci, a zwłaszcza partnerów dzieci, żeby im kupować ot tak drogie zabawki. No chyba, że dziewczyna coś miłego przyszłemu teściowi zrobiła.... :mrgreen:

...np. upiekła ciasto ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 maja 2011, o 08:56

Fido_, problem polega na tym, żeby to się nie zepsuło. Bo jak ci pdanie robota -terminowa, bo w tym fachu wszystko na jutro, to sie ramówka w TVP zawali :), albo w innym Foksie.
A że jak wiadomo młodzież ma zaufanie do sprzętu, nigdy nie robi kopii zapasowej na innym dysku. Więc niezawodność dość istotna.
I ze względu na dość spory wydatek w stosunku do zrobków ichnich długowieczność też się liczy.
Ale z dyskusji powyżej wnoszę, że w zasadzie wszystko to samo, byle brać z podstawowych firm w okolicy 3 kilo.
Kupujecie w internecie, czy w sklepie? A jak w internecie, to kogo w Warszawie polecacie?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Azrael
6 gwiazdek

Post 5 maja 2011, o 09:28

Arno pisze: A że jak wiadomo młodzież ma zaufanie do sprzętu, nigdy nie robi kopii zapasowej na innym dysku. Więc niezawodność dość istotna.

To młodzież trzeba walnąć w łeb i kupić dysk zewnetrzny za parę stówek żeby się ogarnęli.
Arno pisze: Kupujecie w internecie, czy w sklepie? A jak w internecie, to kogo w Warszawie polecacie?

Ja większość sprzętu komputerowego kupuję w Komputroniku jak kupuję prywatnie, jest ciut drożej ale lubię to że wszystko mają i mają bardzo dobrą obsługę, poza tym mogę zamówić w internecie ale odebrać w punkcie, a nie kombinować z kurierem do domu. Do firmy koszty najważniejsze więc często jakieś ceneo czy inne allegro, boczęsto jest taniej niż w hurtowni po zniżkach .

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 5 maja 2011, o 10:41

remek pisze: dodałbym do tego toshibę - wszystkie 2 jakie znam mogą służyć za ogrzewanie domu.
Moja "szpitalna" Toshiba, przez właściwie pół roku, dzień w dzień leżała w pościeli i nigdy się nie "zagotowała". Dopiero po 5 latach (teraz) zdarzyła się pierwsza awaria - padaczka dysku. Ale faktycznie - kubek z herbatą można było podgrzać przy wylocie chłodzenia :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 5 maja 2011, o 11:06

WRC fan, zabawne bo z tego co pamiętam dysk był nowy - czyli nowszy niż cały komp.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 5 maja 2011, o 21:01

No cóż, i tak trochę wytrzymał 8-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 5 maja 2011, o 23:11

Arno pisze: Ale z dyskusji powyżej wnoszę, że w zasadzie wszystko to samo, byle brać z podstawowych firm
Problem często taki że nie wiadomo jaki dysk w środku siedzi, jak padnie coś innego to wyciągasz dysk do innego kompa i luz. Gorzej jak dane bo wtedy różnie bywa więc warto wiedzieć od początku i może to zweryfikować przy okazji zakupu. Gdzieś wcześniej przywoływane HP serii NC u nas w firmie sypały się zdrowo, padło 30% i wszędzie tylko dyski i z tej samej serii.
Azrael pisze: To młodzież trzeba walnąć w łeb i kupić dysk zewnetrzny za parę stówek żeby się ogarnęli.
przede wszystkim, ewentualnie jakiś dysk sieciowy i soft ustawić aby robił automatyczne zrzuty jak nie można liczyć na użytkownika.
Azrael pisze: Ja większość sprzętu komputerowego kupuję w Komputroniku jak kupuję prywatnie
Komputronik racja, jeszcze Lorien przy hali mirowskiej - kupujesz w necie i odbierasz. także sympatyczna i bezproblemowa obsługa. dawno nie kupowałem może RRobert coś poleci?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 maja 2011, o 23:21

A propos dysków, to nie warto aby zainwestować w ssd ?

Azrael
6 gwiazdek

Post 5 maja 2011, o 23:22

Bardzo warto inwestować w SSD jeżeli chodzi o wydajność. Najlepszy upgrade jaki można zrobić nawet w starszym laptopie.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2011, o 00:14

To akurat wiem, ciekaw jestem jak z bezpieczeństwem w porównaniu do tradycyjnych dysków i nie mam tu na myśli wstrząsów, które szkodzą starszym HDD.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 6 maja 2011, o 00:31

Bezpieczeństwo jest takie, że tradycyjny dysk można zdegaussować, natomiast, z tego co pamiętam, z SSD jest zgryz :)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 6 maja 2011, o 07:30

SSD zawsze można zdegaussować młotkiem ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 6 maja 2011, o 10:40

Spece od odzyskiwania danych twierdzą ze w obu wypadkach tylko mikrofala albo ognisko.

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek

Post 7 maja 2011, o 18:55

Wszem i wobec odradzam Asusa, a oto dlaczego:
http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id= ... pl&page=13

w skrócie - piszczące cewki.
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"