Poradnik młodego komputerowca
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Poradnik młodego komputerowca
eeee, przedwczesna radość.
Żeby z tej strony plik ściągnąć trzeba się logować
Żeby z tej strony plik ściągnąć trzeba się logować

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Zna ktoś może jakiś dobry darmowy program do tworzenia drzew genealogicznych ?
A tradycyjne metody ? No wiesz, jak te zwierzątka ?WRC fan pisze:Zna ktoś może jakiś dobry darmowy program do tworzenia drzew genealogicznych ?

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Gramps - http://gramps-project.org/WRC fan pisze:Zna ktoś może jakiś dobry darmowy program do tworzenia drzew genealogicznych ?
Geneweb - http://www.geneweb.org/
phpGedView - http://www.phpgedview.net/
PAF - http://www.familysearch.org/eng/paf/
I sporo jeszcze tego roznego jest. Polecam Gramps`a.
g.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Chciałem zainstalować na netbooku Ubuntu, ale niestety poległem.
Program instalacyjny uruchomił się z napędu optycznego (USB). Niestety utknąłem przy partycjach
Netbook miał standardowo dwie partycje. Na dysku C jest XP, na dysku D - różne programy działające pod XP.
W instalatorze Ubuntu wybrałem ręczne ustawianie partycji. Zmniejszyłem partycję D o ok. 11 GB i z tej nadwyżki instalator utworzył nową partycję, która niestety nie działa. Instalator ją widzi, jak "bezużyteczną". Niezależnie od wybranej partycji instalator nie chce iść dalej.
Wpadło mi do głowy, że należy sformatować nową partycję, przez co określić jej system plików. Niestety nie udało mi się to
Efekt moich dotychczasowych działań to zmniejszenie partycji D o ok. 11 GB
Co zrobić droga redakcjo?
Chciałbym, żeby XP pozostał nietknięty tak, żeby przy starcie komputera móc wybrać pomiędzy XP, a Ubuntu (system domyślny).
Program instalacyjny uruchomił się z napędu optycznego (USB). Niestety utknąłem przy partycjach

Netbook miał standardowo dwie partycje. Na dysku C jest XP, na dysku D - różne programy działające pod XP.
W instalatorze Ubuntu wybrałem ręczne ustawianie partycji. Zmniejszyłem partycję D o ok. 11 GB i z tej nadwyżki instalator utworzył nową partycję, która niestety nie działa. Instalator ją widzi, jak "bezużyteczną". Niezależnie od wybranej partycji instalator nie chce iść dalej.
Wpadło mi do głowy, że należy sformatować nową partycję, przez co określić jej system plików. Niestety nie udało mi się to

Efekt moich dotychczasowych działań to zmniejszenie partycji D o ok. 11 GB

Co zrobić droga redakcjo?
Chciałbym, żeby XP pozostał nietknięty tak, żeby przy starcie komputera móc wybrać pomiędzy XP, a Ubuntu (system domyślny).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wubi
cytuję:
Wubi Installer - program instalujący dystrybucję Linuksa Ubuntu na wirtualnym dysku na partycji Windows. Dzięki temu instalatorowi każdy początkujący może w łatwy sposób zainstalować i wypróbować Linuksa, nie ryzykując utraty danych, co często ma miejsce przy nieumiejętnym partycjonowaniu.
To mi się wydaje czymś stosownym w tych okolicznościach...

cytuję:
Wubi Installer - program instalujący dystrybucję Linuksa Ubuntu na wirtualnym dysku na partycji Windows. Dzięki temu instalatorowi każdy początkujący może w łatwy sposób zainstalować i wypróbować Linuksa, nie ryzykując utraty danych, co często ma miejsce przy nieumiejętnym partycjonowaniu.
To mi się wydaje czymś stosownym w tych okolicznościach...

- So What!
- 6 gwiazdek
Łukaszenka, dzięki. To nie rozwiązuje jednak problemu "bezużytecznej" partycji. W tej chwili jestem w plecy o ok. 11 GB miejsca na dysku 

Partition Magic zainstaluj i posprzątasz partycje.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- So What!
- 6 gwiazdek
inquiz, niestety nie udało się. Próbowałem z Paragon Partition Manager i Partition Magic i nic. Nie udało mi się tej nieszczęsnej "niezalokowanej" partycji, usunąć, połączyć z inną, ani sformatować 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
So What!, zrób pod windą skanowanie dysku i naprawę błędów. Wszelkie programy do edycji partycji często nie współpracują z powodu błędów na dysku.
Jaki system masz teraz ? Partition Magic od dłuższego czasu można o kant d.. rozbić
A używanie go pod 7 prowadzi do katastrofy(już raz taką katastrofę zrobiłem). Poza tym, odpal instalator jeszcze raz, ale tym razem z przewodnikiem, tudzież automatycznym ustawianiem partycji(nie pamiętam jak to się tam zwie). Powinno zadziałać :)

Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
Próbowałeś tej procedury?So What! pisze:Łukaszenka, dzięki. To nie rozwiązuje jednak problemu "bezużytecznej" partycji. W tej chwili jestem w plecy o ok. 11 GB miejsca na dysku
Jak usunąć partycję lub dysk logiczny
Aby usunąć partycję lub dysk logiczny: W oknie Zarządzanie dyskami kliknij prawym przyciskiem myszy partycję lub dysk logiczny, który chcesz usunąć, a następnie kliknij polecenie Usuń partycję lub Usuń dysk logiczny.
Po wyświetleniu monitu o usunięcie partycji lub dysku logicznego kliknij przycisk Tak. Partycja lub dysk logiczny zostaną usunięte.
WAŻNEPo usunięciu partycji lub dysku logicznego oprócz samej partycji lub dysku logicznego zostaną usunięte wszystkie dane znajdujące się w tej partycji lub na dysku logicznym.
Nie można usunąć partycji systemowej, partycji rozruchowej ani partycji zawierającej aktywny plik stronicowania (wymiany).
Partycji rozszerzonej nie można usunąć, dopóki nie będzie pusta. Przed usunięciem partycji rozszerzonej należy usunąć wszystkie dyski logiczne w tej partycji.
Rozwiązywanie problemów W widoku graficznym okna Zarządzanie dyskami wyświetlane są informacje o stanie danego dysku, natomiast w kolumnie Stan widoku listy wyświetlany jest bieżący stan dysku lub woluminu. Informacje o stanie pomagają wykryć i rozwiązać problem spowodowany awarią dysku lub woluminu. Poniżej przedstawiono część listy z opisami stanu dysku i woluminu:
Jest to normalny stan dostępnego i poprawnie działającego dysku.
Zdrowy
Jest to normalny stan dostępnego i poprawnie działającego woluminu.
Nieodczytywalny
Dysk jest niedostępny z powodu prawdopodobnej awarii sprzętu, uszkodzenia lub błędów We/Wy.
W celu rozwiązania tego problemu uruchom ponownie komputer lub przeprowadź ponowne skanowanie dysku, aby sprawdzić dysk i przywrócić mu stan Online. Aby przeprowadzić ponowne skanowanie dysku, otwórz okno Zarządzanie komputerem, a następnie kliknij przycisk Zarządzanie dyskami. W menu Akcja kliknij polecenie Skanuj dyski ponownie.
Pełna lista zawierająca opisy stanu dysku i woluminu oraz procedury rozwiązywania problemów znajduje się w Pomocy przystawki Zarządzanie dyskami. W przystawce Zarządzanie dyskami lub w oknie Zarządzanie komputerem kliknij polecenie Pomoc w menu Akcja.
http://support.microsoft.com/kb/309000/pl
Są jeszcze 2 rzeczy, które ja bym zrobił, gdyby mi się przytrafiła taka sytuacja:
1. spróbowałym przywrócić poprawny stan systemu w ten sposób:
http://support.microsoft.com/kb/306084/pl
2. gdyby punkt 1. zawiódł, uznałbym moją bezsilność i zaniósł bym kompa do kogoś kto się lepiej zna.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re:
Przecież napisał, że XP. Partition Magic bardzo dobrze działa z XP. Sugerujesz, żeby przeinstalował system?siewcu pisze:Jaki system masz teraz ? Partition Magic od dłuższego czasu można o kant d.. rozbićA używanie go pod 7 prowadzi do katastrofy(już raz taką katastrofę zrobiłem). Poza tym, odpal instalator jeszcze raz, ale tym razem z przewodnikiem, tudzież automatycznym ustawianiem partycji(nie pamiętam jak to się tam zwie). Powinno zadziałać :)

Szymon, może ta partycja na której jest D nie jest partycją primary, tylko extended i dlatego te kłopoty. Nie wiem czy ubuntu potrafi się bootować z partycji extended.
Jeśli tak jest, to przerzuć wszystko z dysku D na dysk C (a najlepiej zrób kopie wszystkiego na zewnętrznym dysku na wszelki wypadek), wywal całą partycję D i sformatuj tę część jeszcze raz, ale jako normalną partycję primary.
GRUB nie powinien robić problemów z bootowaniem z partycji rozszerzonej. Ale o przepis mnie nie pytajcie, bo nigdy nie miałem potrzeby robić dualboota.Konto usunięte pisze: Szymon, może ta partycja na której jest D nie jest partycją primary, tylko extended i dlatego te kłopoty. Nie wiem czy ubuntu potrafi się bootować z partycji extended.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
- So What!
- 6 gwiazdek
Лукашэнка, próbowałem tego wszystkiego. Dysk jest zdrowy, ale niezalokowany.
Serdecznie Wam dziękuję za pomoc
Przekażę komputer koledze informatykowi
Takie rzeczy łatwiej jest zrobić mając komputer do dyspozycji.
Tego właśnie chciałbym uniknąć. Kopię zapasową oczywiście mam, ale nie chce mi się tego od nowa instalować.Konto usunięte pisze: Sugerujesz, żeby przeinstalował system?![]()
Postanowiłem już przy tym nie dłubać. Jeżeli programy do zabawy partycjami się nie sprawdziły (przynajmniej w moich rękach, wspartych Waszymi poradami), to chyba lepiej, żebym tego sam dalej nie robił. Zapewne więcej mogę zepsuć, niż poprawić.Konto usunięte pisze:
Jeśli tak jest, to przerzuć wszystko z dysku D na dysk C (a najlepiej zrób kopie wszystkiego na zewnętrznym dysku na wszelki wypadek), wywal całą partycję D i sformatuj tę część jeszcze raz, ale jako normalną partycję primary.
Serdecznie Wam dziękuję za pomoc

- So What!
- 6 gwiazdek
Problem z partycjami ogarnięty.
Pojawił się następny problem - jak przenieść książkę adresową z Outlook Express (XP) do Thunderbird'a (Ubuntu)?
Próbowałem wyeksportować książkę z OE do pliku csv i importować ją do Tunderbira, ale wychodzą kompletne bzdury. Czy jest jakiś prosty, nieczasochłonny sposób na przeniesienie książki adresowej? Próbowałem coś wygooglać, ale nic sensownego nie znalazłem.
Pojawił się następny problem - jak przenieść książkę adresową z Outlook Express (XP) do Thunderbird'a (Ubuntu)?
Próbowałem wyeksportować książkę z OE do pliku csv i importować ją do Tunderbira, ale wychodzą kompletne bzdury. Czy jest jakiś prosty, nieczasochłonny sposób na przeniesienie książki adresowej? Próbowałem coś wygooglać, ale nic sensownego nie znalazłem.
Pod windę DbxConv - skopiuj pliki DBX i przekonwertuj do ludzkiego formatu. U mnie zadziałało(z tym, że do Evolution, a nie TB).
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl