kontrolka cruise

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
kapalek
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

kontrolka cruise

Post 17 maja 2011, o 17:25

Przede wszytskim witam wszystkich uzytkowników tego Forum. Marcin z Wielkopolski

Mam problem z moim Legacy my4 2006 2.0 165 km.
Tydzień temu zapalił się check engine i od razu też cruise zaczął migac. Pojechałem do Aso Kocar wykasowali błąd (bład zaworu dolotowego powietrza - powiedzieli, że zawór działa i mógł sie tylko zaciąc) i przez chwile było wszystko ok. Teraz jednak znowu zapaliła sie kontrolka jednak tylko Cruise bez check engine no i miga. Jeśli nie ma blędu to co oznacza migajaćy wciąż cruise? Oczywiście nie działa tempomat. Auto jeździ ok jak dawnej. Co robić? znowu jechac na diagnostyke jeśli nie pali sie check? Mial ktoś z was taki przypadek?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: kontrolka cruise

Post 17 maja 2011, o 17:31

Jeżeli nie pali Ci się CEL, to raczej nie powinieneś mieć powodów do zmartwień.
Odnośnie zaś kontrolki Cruise, to miałem raz w Forku taką sytuację, że kontrolka ta zapaliła mi się (migała?). Tempomat oczywiście nie działał. Po ponownym odpaleniu samochodu problem zniknął i więcej się nie pojawił. Spróbuj może "restartować samochód".

kapalek
0 gwiazdek

Post 17 maja 2011, o 17:35

no już chyba z 50 razy restartowałem i za każdym razem miga:(

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 17 maja 2011, o 17:37

No to raczej jednak masz jakąś usterkę - czeka Cię wizyta u fachowca. Raz tak mieliśmy że w aucie świecił się check ale auto nie zgłaszało żadnego błędu - nie pamietam jak to się skończyło ale coś było z elektryką w samochodzie nie tak, tu może być podobnie.

kapalek
0 gwiazdek

Post 17 maja 2011, o 17:38

no ale w moim się check nie pali

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 17 maja 2011, o 17:49

Azrael, o czym świadczy migająca kontrolka Cruise?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 17 maja 2011, o 18:22

jam ci nie jest Azrael, ale z fusów wróżę że cruise control próbuje coś przekazać kierownikowi ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 18 maja 2011, o 12:42

Bergen pisze: jam ci nie jest Azrael, ale z fusów wróżę że cruise control próbuje coś przekazać kierownikowi
Alan, Alan, Alan, Al, Alan!

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 18 maja 2011, o 13:18

kapalek, tak mi się wydawało, że kiedyś już o tym było :arrow: http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopi ... 838#p38675

Możliwości masz wiele, od padniętej przepływki, sondy lambda, innych czujników, wężyków itp, aż po zalane lipne paliwo po prostu.
Najlepiej będzie podjechać jeszcze raz do serwisu i sprawdzić dokładnie, tylko nie dać się spławić ;-)
Czarownica prawdę Ci powie :D

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Post 18 maja 2011, o 13:35

zofija, ale kapalekowi nie pali się check, tylko sam cruise i to jest zagadką :->
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 18 maja 2011, o 13:39

rrosiak, na kropce też były (dawno temu) podobne tematy i z tego co pamiętam, nie zawsze z migającym cruisem palił się CEL. :->

Azrael
6 gwiazdek

Post 18 maja 2011, o 13:41

Migający cruise teoretycznie oznacza usterkę cruise control.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Post 18 maja 2011, o 13:43

zofija pisze:rrosiak, na kropce też były (dawno temu) podobne tematy i z tego co pamiętam, nie zawsze z migającym cruisem palił się CEL. :->
Tak, ale tak jak napisał Azrael, sama kontrolka cruise dotyczy teoretycznie tylko tempomatu i nie ma nic wspólnego z paliwem, przepływkami itp.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 18 maja 2011, o 13:45

Tak, zgadza się, ale nie zapominajmy o tym, że wcześniej paliła się z CEL, który pokazał zupełnie inny błąd. ;-)
Może to przypadek i kolega miał dwa problemy na raz? :roll:

kapalek
0 gwiazdek

Post 18 maja 2011, o 16:30

o jak się temat rozwinał:)
problem jendnak jest nadal
wyjaśniam, że diagnoza komputerowa w ASO pokazała tylko jeden błąd, który został skasowany i to błąd który sygnalizował CEL, wnioskuje z tego że jeśli nie pali sie CEL to diagnoza mi żadnego blędu nie pokaże.

Azrael
6 gwiazdek

Post 18 maja 2011, o 16:53

Jak diagnosta nazywa diagnostyką odczytanie kodów błędów to nie jest diagnostą tylko amatorem :)

Przy czym większość diagnostów na świecie to w dzisiejszych czasach amatorzy, takie realia ekonomiczne że się nie opłaca trzymać fachowców.

kapalek
0 gwiazdek

Post 18 maja 2011, o 17:16

to ja to nazywam diagnostyką...cieżko mi do końca ocenić kompetencje ale sprawiali wrązenie takich cow iedzą co robią. Podpieli pod kompa stwierdzili błąd i go wykasowali sprawdzając zawór powietrza dolotowego ,który ten błąd spowodował, powiedzieli, że zawór jest w zasadzie sprawny i że mógł się tylko zaciąć... w razie wracania błędu mam podjechac jeszcze raz. Z tym, że jak już wyżej pisałem CEL nie wraca tylko sam cruise sie pojawił.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 18 maja 2011, o 17:55

Oooo, to jestem diagnostą!

Potrafię podpiąć kompa, mam program, potrafię odczytać te parę literek i cyferek kodu błędu i go skasować!

No proszę, fach w ręku i tak się marnuję :giggle:

A serio już, to przeczytać błąd potrafi dziecko. Wiedza (diagnosty) to coś, co pozwoli stwierdzić, co ten błąd powoduje. A to już trochę większej praktyki wymaga ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 18 maja 2011, o 17:59

jarmaj pisze: A to już trochę większej praktyki wymaga ;-)

Gdyby chociaż w każdym serwisie brali do łapki manual i jechali punkt po punkcie ze zrozumieniem...

kapalek
0 gwiazdek

Post 18 maja 2011, o 20:18

to ja w takim razie też jestem diagnostą bo rozwiązałem problem.... ( z pomoca kolegi okeyten z forum ASOwskiego)
przyczyną był kiepski akumulator. zamieniłem z innym z mojego drugiego auta (alfa 156) i nie wywyala żadnych kontrolek na tym innym aku (lepszym bo bezobsługowym i zapewne nowszym). :-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 18 maja 2011, o 20:42

A może po prostu zresetowałeś sobie ECU?

kapalek
0 gwiazdek

Post 18 maja 2011, o 21:04

od resteowania ECU zacząłem. Odłaczanie akumulatora (tego kiepskiego) nawet na kilka godzin nic nie dawało. Cruise sie pojawiał

okeyten
0 gwiazdek

Post 19 maja 2011, o 14:54

kapalek tutaj też jestem :razz: , ale nie dubluje wypowiedzi. Cieszę się że pomogłem. Ako mogło być przyczyną , ale jakby nie bezpośrednią migania controlki, tylko podczas "power self" w wyniku problemu ze stabilnoscią zasilania ECU, zgłaszany był błąd...za każdym razem jakbyśmy podpieli kompa błąd ten mógł być różny

Pozdrawiam

kapalek
0 gwiazdek

Post 19 maja 2011, o 15:04

czyli bez sensu byłem w aso?? i dałem 200zł za diagnoze? :wall:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator