wymiana hamulców bębnowych na tarczowe w GL

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
PawelAE86
0 gwiazdek
Auto: impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

wymiana hamulców bębnowych na tarczowe w GL

Post 27 maja 2011, o 12:33

Witam,
W moim GL sport 98 z tylu są hamulce bębnowe. Padły mi amortyzatory i łożysko w jednej piaście, pozatym są już zużyte bębny i zastanawiam się czy nie wymienić na hamulce tarczowe (podobno pasują z GT). Czy ktoś ma doświadczenie z taka wymianą ? czy oprócz całych zwrotnic z czujnikiem ABS i linką hamulca będę musiał wymienić tez przeguby?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Re: wymiana hamulców bębnowych na tarczowe w GL

Post 27 maja 2011, o 16:01

Przeguby zostają te same. Temat często wałkowany.

http://www.rs25.com/forums/f105/t144728 ... rsion.html

kazio
0 gwiazdek
Auto: IMPREZA GL 2.0 MY'99

Post 27 maja 2011, o 20:13

W weekend właśnie wymieniałem na tarcze :thumb: Potrzebujesz całych zwrotnic z tarczami, szczekami (i wszystkie sprężynki), zaciski, klocki, przewody elastyczne hamulcowe i linki ręcznego. Czujnik abs jest taki sam.
A tak poza tym dobrze było by nabyć drugie wahacze albo tulejki nowe bo pewnie tych całych nie zdemontujesz.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 27 maja 2011, o 20:25

Co ciekawe układ tarcz na tył jest identyczny nawet w nowszych Imprezach (o ile nie najnowszych), więc można pokusić się o kupno czegoś mniej zardzewiałego ;-)

PawelAE86
0 gwiazdek
Auto: impreza

Post 28 maja 2011, o 12:31

No właśnie a wiecie może z jakich jeszcze modeli i roczników pasują te komplety? bo widzę na alle...drogo ze jest komplet z wrx'a, z sti tez widziałem. Jest trochę piast z innych roczników ale jakoś ciężko z GT 93-00. Dzięki za pomoc :) aha co do tulejek to bym wymienił na poliuretany tylko zna ktoś jakiś adres gdzie kupie to w rozsądnych pieniążkach? Już się trochę wykosztowałem na agx'y no i jeszcze muszę te piasty kupić ale jak już robić to chce to zrobić raz a dobrze.

Materials Required:

* 1 set complete and functional rear knuckle assemblies from any 1993-2001 Impreza or Legacy with rear disc brakes, consisting of:
* AWD knuckles, with hub and bearings
* Backing plates
* 10.1" solid disc rotors
* ABS sensors and cables (if applicable, and optional)
* 1-pot brake calipers
* Brake pads (new or used)
* Disc brake seal kit (optional, Subaru part number 26297AA040)
* Rear disc brake hoses, Subaru part numbers 26531AA041 (RH) and 26531AA070 (LH), or aftermarket equivalents.
* Parking brake cables (from Impreza RS or Legacy, but Impreza RS will be of proper length), Subaru Impreza RS part numbers 26051FA140 (RH) and 26051FA150 (LH)
* Brake fluid, DOT 4
* Shop rags
czy aby knuckles to nie są przeguby? (slownik tak podaje)

kazio
0 gwiazdek
Auto: IMPREZA GL 2.0 MY'99

Post 28 maja 2011, o 12:56

ja kopiłem komplet od legacy (bez tarcz i zacisków) za 120zl strona. Do tego wymieniłem od razu łożyska, bo jedno już było do wymiany. poliuretany kopiłem na http://www.strongflex.vot.pl
Tarcze, klocki i zaciski kopiłem rok wcześniej od wrx us (razem z tarczami i zaciskami na przód w bardzo okazyjnej cenie).
Ale jeśli chodzi o sens takiej operacji to nie ma sensu :-) Hamulce hamują jak hamowały, jedynie pedał szybciej bierze (lekko wyczuwalne), a hamulec ręczny jest dużo gorszy. Wymieniłem bo miąłem coś namieszane z piastami z tyły i co chwile łożysko padało.

Od razu proponuje założyć wahacze z mocowaniem pod stabilizator.

ODPOWIEDZ