Cztery łapy dobre, dwie łapy lepsze

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Cztery łapy dobre, dwie łapy lepsze

Post 8 cze 2011, o 11:08

rrosiak pisze:Zgoda, ale jeśli jednak coś płaci, to niech wspiera to inwestycje, z których dany delikwent najczęściej korzysta.
VAT płacę w Warszawie. :razz:

No to jak tak mu szkoda tych inwestycji, z których najczęściej korzysta, to niech się dobrowolnie dodatkowo opodatkuje. Wiem, wiem... musi być sprawiedliwie. Każdy powinien się dokładać i najlepiej wszyscy równo, tyle, że ci bogatsi/inni bardziej równo.

Warszawa i tak jest najbogatszym miastem w tym kraju. I to znacząco najbogatszym. Jej pomoc jest znacznie mniej potrzebna niż takiej zapyziałej Łomży np.

czarne jest piękne...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 8 cze 2011, o 11:12

vibowit pisze: Warszawa i tak jest najbogatszym miastem w tym kraju. I to znacząco najbogatszym. Jej pomoc jest znacznie mniej potrzebna niż takiej zapyziałej Łomży np.

I tutaj również zgoda, ale jeśli komuś Warszawa nie odpowiada, to niech wraca np. do Łomży ( :razz: ), a nie narzeka na Warszawę, bo stąd właśnie wziął się temat rzucony przez Kruszyna :-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 11:16

ok, ok.
Wyniosę się jak tylko będzie mnie na to stać i jak tylko sfinansuję odpowiednie inwestycje w Łomży. :razz:
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 8 cze 2011, o 11:27

vibowit pisze: Warszawa i tak jest najbogatszym miastem w tym kraju. I to znacząco najbogatszym. Jej pomoc jest znacznie mniej potrzebna niż takiej zapyziałej Łomży np.

Ocho, chyba nożyce się odezwały :-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 11:29

Konto usunięte, e tam. Wiesz, że lubię się podroczyć czasami. :mrgreen:
czarne jest piękne...

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 8 cze 2011, o 12:12

Konto usunięte pisze:jarmaj, akurat pieniądze z podatków odprowadzane do samorządów (a tylko o takich tu mówimy) są przeznaczane na drogi, szkoły, komunikację, czy szpitale dla lokalnej społeczności. O ile pieniądze "centralne" są trwonione na potęgę, o tyle samorządy posługują się nimi dość sprawnie i robią sporo dobrych rzeczy.
Tak tak, oczywiście. To wszystko prawda.

Tylko powtórzę, ilu oburzających się na ten bezecny ;-) proceder zrobiłoby tak samo, gdyby mieli ku temu możliwość? 80%? 90%? :razz:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 8 cze 2011, o 12:17

a ja jeżdzę prakjtycznie tylko w nocy i tylko szybko, za to hamuję delikatnie, bo mi klocków szkoda więc nie zużywam dróg :evilgrin:

Nie mówiąc o tym, że warszawa w moim przypadku to przypadek. Baba mnie wyrwała, co zrobić :mrgreen:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 8 cze 2011, o 12:50

Ja na przykład mogłabym zarejestrować auto gdzieś indziej i płacić gdzieś indziej, ale lubie moje kawiorowe blachy WE :mrgreen:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 8 cze 2011, o 13:40

Kruszyn pisze: rrosiak, kupi albo nie kupi ale będzie się mądrzył później na obiedzie niedzielnym na wiosce" ...u nas w warszawce..." :evilgrin:
a nigdy w życiu, jestem wieśniakiem i dobrze mi z tym :evilgrin: pozatym określenie warszawiocha coś znaczy i historia od czasów wojny jest dość oczywista na czym polegał awans na warszawiaka. ilu z ględzących może się pochwalić przedwojennymi warszawskimi korzeniami?

A ja ze względów wygody i lokalnego patriotyzmu chcę aby chociaż część moich podatków trafiała w rodzinne strony. Tutaj też płacę ale wcale nie czuję potrzeby płacenia wszystkiego. Temat ubezpieczeń który jarmaj wrzucił jest jednym z wielu, warszawski meldunek oznacza że ch.. wie ile zarabiasz i można z ciebie więcej wydoić?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 14:17

jarmaj pisze:
Konto usunięte pisze:jarmaj, akurat pieniądze z podatków odprowadzane do samorządów (a tylko o takich tu mówimy) są przeznaczane na drogi, szkoły, komunikację, czy szpitale dla lokalnej społeczności. O ile pieniądze "centralne" są trwonione na potęgę, o tyle samorządy posługują się nimi dość sprawnie i robią sporo dobrych rzeczy.
Tak tak, oczywiście. To wszystko prawda.

Tylko powtórzę, ilu oburzających się na ten bezecny ;-) proceder zrobiłoby tak samo, gdyby mieli ku temu możliwość? 80%? 90%? :razz:
:o Chyba nie zrozumiałem co niby miałbym zrobić i czemu... Zameldować się w swojej rodzinnej wsi, żeby tam trafiały moje pieniądze? Przecież każdy może to zrobić. O jakie możliwości chodzi? Nie kumam

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 8 cze 2011, o 16:05

Nie, miałem na myśli zameldowanie w "tańszym" miejscu i dzięki temu o 30% niższe ubezpieczenie na auto. ;-)

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 8 cze 2011, o 17:23

Tak jak wcześniej było wspomniane, żeby płacić podatki w miejscu zamieszkania nie trzeba się tam meldować, więc np. można nadal ubezpieczać auto na tańszej banderze, a lokalne podatki płacić gdzie indziej.

Wiele osób narzeka, że drogi słabe, że miejsc w przedszkolach nie ma, że do szkoły na dwie zmiany dzieci chodzą, że w parku trawa nie skoszona, że śmieci na ulicy leżą, że komunikacja miejska coraz droższa i coraz mniej wydolna.... A wszystko to finansowane jest z finansów lokalnych. I dotyczy to wszystkich większych miast, nie tylko Warszawy.
inquiz pisze:ilu z ględzących może się pochwalić przedwojennymi warszawskimi korzeniami?
Ja mogę.
inquiz pisze:A ja ze względów wygody i lokalnego patriotyzmu chcę aby chociaż część moich podatków trafiała w rodzinne strony.
To nie narzekaj później na wyżej wspomniane niewygody, w stosunku do rzeczy z których korzystasz, ale za które nie płacisz :razz:
Czarownica prawdę Ci powie :D

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 18:09

zofija pisze: To nie narzekaj później na wyżej wspomniane niewygody, w stosunku do rzeczy z których korzystasz, ale za które nie płacisz :razz:
ależ to nie ja narzekam, mógłbym np powiedzieć że dlaczego dokładam się z moich podatków do przedszkoli, becikowego czy gimbusów skoro nie mam dzieci :whistle:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 8 cze 2011, o 18:11

inquiz pisze: nie mam dzieci
A skąd wiesz :mrgreen:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 18:13

Piter 35 pisze: A skąd wiesz :mrgreen:
bo by się zapewne zgłosiły po alimenty ;-)
Živela Jugoslavija!

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 18:54

zofija pisze:Wiele osób narzeka, że drogi słabe, że miejsc w przedszkolach nie ma, że do szkoły na dwie zmiany dzieci chodzą, że w parku trawa nie skoszona, że śmieci na ulicy leżą, że komunikacja miejska coraz droższa i coraz mniej wydolna.... A wszystko to finansowane jest z finansów lokalnych. I dotyczy to wszystkich większych miast, nie tylko Warszawy.
A obiecujesz, że jak zacznę płacić podatki tutaj gdzie pracuję to te problemy znikną? :mrgreen:

Podatek dochodowy stanowi tylko jakąś część wpływów do kasy samorządowej.
Jak już wcześniej pisałem nie wydaje mi się, by problemem było to, że mało ludzi płaci w Warszawie podatek. Gdyby tak przycisnąc wszystkich "wieśniaków" to raczej pogłębił by się problem dysproporcji między Warszawą a prowincją.
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 19:51

vibowit pisze: A obiecujesz, że jak zacznę płacić podatki tutaj gdzie pracuję to te problemy znikną? :mrgreen:

Ja Ci mogę obiecać. I to będzie początek mojej kampanii wyborczej :-p
vibowit pisze: Jak już wcześniej pisałem nie wydaje mi się, by problemem było to, że mało ludzi płaci w Warszawie podatek. Gdyby tak przycisnąc wszystkich "wieśniaków" to raczej pogłębił by się problem dysproporcji między Warszawą a prowincją.

Niekoniecznie. Janosikowe to 10% budżetu warszawy. Jak wszystkie "wsiochy" będą płacić solidarnie, to Łomża może dostać nawet więcej pieniędzy.

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 8 cze 2011, o 20:21

Rany ale tu OT. Na kropce bym Was wykopał do oddzielnego wątku :razz:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 8 cze 2011, o 20:28

pablonas pisze: Rany ale tu OT. Na kropce bym Was wykopał do oddzielnego wątku
A Ty cwaniaczku gdzie płacisz podatki :?: :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 20:32

Całe szczęście, że tu nie kropka :evilgrin:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 8 cze 2011, o 20:42

no właśnie, podatki pewno płaci na kropce, a siedzi tu. I jeszcze narzeka! :mrgreen:

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 8 cze 2011, o 21:05

Alan, Alan, Alan! pisze: no właśnie, podatki pewno płaci na kropce, a siedzi tu. I jeszcze narzeka! :mrgreen:
No ba. Ktoś musi narzekać. Przecież jak "wracam" z kropki na kreskę to mi światła w niebo świecą, tyle wałówki wiozę. No i mnie amory dobijają na tych Waszych kreskowych dziurach i leżących policjantach :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 21:15

Konto usunięte pisze:
vibowit pisze: A obiecujesz, że jak zacznę płacić podatki tutaj gdzie pracuję to te problemy znikną? :mrgreen:
Ja Ci mogę obiecać. I to będzie początek mojej kampanii wyborczej :-p
To ja Ci obiecuję, że jak uznam, że to pomoże to się przepiszę do lokalnego US. Póki co za dużo by mnie to czasu i nerwów kosztowało. A najchętniej to bym nie płacił w ogóle podatków i wcale bym się z tym źle nie czuł. :evilgrin:
czarne jest piękne...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 21:56

vibowit pisze: A najchętniej to bym nie płacił w ogóle podatków i wcale bym się z tym źle nie czuł. :evilgrin:
masz mój głos
Živela Jugoslavija!

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 8 cze 2011, o 22:09

pablonas pisze: Przecież jak "wracam" z kropki na kreskę to mi światła w niebo świecą, tyle wałówki wiozę.
Słoik! Słoik! :>

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

ODPOWIEDZ