Katowice, sprawdzenie auta przed kupnem, ktory serwis ?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Katowice, sprawdzenie auta przed kupnem, ktory serwis ?
Witam, chciałbym zapytac który serwis w Katowicach (bądź okolice) polecacie do sprawdzenia samochodu przed kupnem?
Solidny, który ma doswiadczenie z marką Subaru, lepiej nie ASO.
W dziale 'Katalog Firm' znalazlem ponizszy, moze byc?
"Dariusz Misiek Perfect Serwis Katowice"
ul. Sienna 14
Katowice 40-544
tel/fax: 032 252 33 41
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... ead#unread
Obiektem ogledzin ma byc Legacy II z 1994.
pozdrawiam
Marcin
Solidny, który ma doswiadczenie z marką Subaru, lepiej nie ASO.
W dziale 'Katalog Firm' znalazlem ponizszy, moze byc?
"Dariusz Misiek Perfect Serwis Katowice"
ul. Sienna 14
Katowice 40-544
tel/fax: 032 252 33 41
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... ead#unread
Obiektem ogledzin ma byc Legacy II z 1994.
pozdrawiam
Marcin
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Katowice, sprawdzenie auta przed kupnem, ktory serwis ?
Powyższego nie znam. Może ktoś inny się wypowie.
W Katowicach masz 4turbo.
W Katowicach masz 4turbo.
Zdecydowanie Polecam Miska do wszelgiego rodzaju napraw ale nie wiem czy będzie się chciał wypowiadać na temat starego auta czy warto czy nie? Pół kilometra dalej masz 4Turbo.
Wydaje mi sie, ze tak specjalistyczny serwis jak 4T nie jest potrzebny, zwazywszy na fakt ze to starsze auto, bez turbo i innych fajerwerków, dość proste, mało skomplikowane .. ktore ma mi sluzyc tylko do przemieszczania sie. Poza tym mysle ze 4T podobnie nie bedzie sie chcialo wypowiadac czy warto czy nie.
Dzieki
pozdrawiam, i również z chęcią usłyszę opinii innych użytkowników.
Dzieki
pozdrawiam, i również z chęcią usłyszę opinii innych użytkowników.
Podjedź sobie na diagnostyke na kolejowej (wszystko w tym samym rejonie) i sprawdź zawieszenie, hamulce, zbierzność etc. wezmą Ci 20zł za takie sprawdzenie. Przy okazji podniosą Ci auto i zobaczysz silnik i skrzynie od spodu, będziesz widział czy są jakieś wycieki albo rdza na podwoziu.
Wyjmij fajkę i sprawdź czy jest sucha w środku, jeśli będzie mieć ślady oleju to znaczy że żyga z pod dekli lub uszczelki świec a to już jest dosyć kosztowne.
Te starsze modele subaru są u nas dosyć "egzotyczne", zastanów się czy warto? Nie zrozum mnie źle bo kocham te auta ale widzę że eksplatacja w Polsce to nie jest bajka.
Wyjmij fajkę i sprawdź czy jest sucha w środku, jeśli będzie mieć ślady oleju to znaczy że żyga z pod dekli lub uszczelki świec a to już jest dosyć kosztowne.
Te starsze modele subaru są u nas dosyć "egzotyczne", zastanów się czy warto? Nie zrozum mnie źle bo kocham te auta ale widzę że eksplatacja w Polsce to nie jest bajka.
Fang pisze: Te starsze modele subaru są u nas dosyć "egzotyczne", zastanów się czy warto? Nie zrozum mnie źle bo kocham te auta ale widzę że eksplatacja w Polsce to nie jest bajka.
Warto. Nie za bardzo rozumiem co ma być nie tak z eksploatacją.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
malas, nie bardzo rozumiem - 4T zajmuje się wszystkimi Subaru z boxerem, a przegląd przedzakupowy to standardowa usługa.
leon - no właśnie nie chciałem być źle zrozumiany tutaj ale uczciwie trzeba przyznać że częsci zamiennych nie jest u nas za dużo (porównuję ze stanami gdzie wszystko mogłem dostać w sklepie 500m od domu a tu każdy czyjnik lub inną pierdołę w ASO bo "akurat" nie ma zamiennika).leon pisze:
Warto. Nie za bardzo rozumiem co ma być nie tak z eksploatacją.
Dodatkowo, Subaru nie były u nas oferowane w tych latach, dlatego jest ich mało i trudniej dostać cześci blacharkie czy inne. Sam szukam zagłówków tylnych do mojej imprezy już 2 miesiące.
Ja polecam te auta bo w nie wierzę i bardzo mnie ucieszy, jak dołączy nowy forumowicz z Subaru niemniej uczciwie trzeba powiedzieć że eksplatacja starszego egzemplarza może być uciążliwa.
Fang, u mnie nie ma problemu z żadną częścią jak chcę idę do zwykłego motoryzacyjnego sklepu i są zamienniki jak chcę to mam ASO ,owszem na ulicy części nie leżą ale też nie przesadzajmy. Z drugiej strony są Allegro i inne internetowe ustrojstwa też nie widzę problemu 

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

Fang pisze: a tu każdy czyjnik lub inną pidąłę w ASO bo "akurat" nie ma zamiennika
jedyny czujnik kupiłem właśnie w nie-ASO (tutaj forum też zamienia ?

z blachami może być problem, fakt. Ale jest Alledrogo ostatecznie.
nie zauważyłem jak dotądleon pisze: nie-ASO (tutaj forum też zamienia ?)

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
leon pisze: jedyny czujnik kupiłem właśnie w nie-ASO
Jak to nie zmienia ? Przecież napisałeś w oryginale :
leon pisze: jedyny czujnik kupiłem właśnie w ASO Koper

Brak podpisu.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Jasne że nie ma problemu o ile tylko masz $$, wszystko się znajdzieburat pisze:Fang, u mnie nie ma problemu z żadną częścią jak chcę idę do zwykłego motoryzacyjnego sklepu i są zamienniki jak chcę to mam ASO ,owszem na ulicy części nie leżą ale też nie przesadzajmy. Z drugiej strony są Allegro i inne internetowe ustrojstwa też nie widzę problemu

@ Malas, masz jedną opinię malkontenta czyli mnie

tu na krezusa raczej nie trafiłeśFang pisze: o ile tylko masz $$

Ostatnio miałem problemy z kablami WN (polski zamiennik), okazuje się że do mojego modelu nie było żadnego mądrego zamiennik np. w postaci NGK, pozostał zakup oryginały - 400zł
Padł mi czujnik spalania stukowegu, nie ma zamiennika - 260zł
Uszczelki pod dekle i świece - 400zł
Rozrząd - już nie pamietam ale dowolny 4 cylidrowiec innej marki byłby 30-40% tańszy
Jeżeli Twoje auto się nie psuje i/lub nie ma dla CIebie różicy ile płacisz za części to super, ja jednak chciałem dać chłopakowi rzetelną opinię.
"tu na krezusa raczej nie trafiłeś" - wybacz ale nie znam tego określenia, jeśli chciałeś mnie nazwać chytrusem (?) to wybacz ale ja poza autem mam jeszcze inne koszty związane z życiem.
Padł mi czujnik spalania stukowegu, nie ma zamiennika - 260zł
Uszczelki pod dekle i świece - 400zł
Rozrząd - już nie pamietam ale dowolny 4 cylidrowiec innej marki byłby 30-40% tańszy
Jeżeli Twoje auto się nie psuje i/lub nie ma dla CIebie różicy ile płacisz za części to super, ja jednak chciałem dać chłopakowi rzetelną opinię.
"tu na krezusa raczej nie trafiłeś" - wybacz ale nie znam tego określenia, jeśli chciałeś mnie nazwać chytrusem (?) to wybacz ale ja poza autem mam jeszcze inne koszty związane z życiem.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
krezus to synonim bogaczaFang pisze: "tu na krezusa raczej nie trafiłeś" - wybacz ale nie znam tego określenia, jeśli chciałeś mnie nazwać chytrusem (?) to wybacz ale ja poza autem mam jeszcze inne koszty związane z życiem.

Fang, to trochę nie tak. Wyczuwam (może mylnie), że przez pewien czas funkcjonowałeś poza granicami naszego, najcudowniejszego z wszystkich, kraju. Z perspektywy USA na pewno części (i same samochody) są tutaj droższe i prawie na pewno trudniej dostępne. marże na benzynie też mamy absurdalne i cenę benzyny też.Fang pisze:@ Malas, masz jedną opinię malkontenta czyli mnieoraz zdecydowaną wkszość entuzjastów
Decyzja należy do Ciebie.
To co usiłuje przekazać burat, to informacja "nie jest zauważalnie gorzej niż w przypadku innych marek". cały czas mowa o naszej lokalnej rzeczywistości. nie niemieckiej czy amerykańskiej.
tak więc nie przywłaszczaj sobie tytułu "malkontent", bo nie zasłużyłeś. pomieszkasz 15 lat i się przyzwyczaisz.

@ damaz, oczywiście zależy jakie marki zestawiamy w porównaniu ale moja oryginalna myśl była taka że te starsze Subaru to jednak nietuznikowe auta na naszych drogach... Nie zgodzę się, że do Subaru '94 równo łatwo znaleźć cześci jak do prównywalnego (jeśli chodzi o klase auta) np. BMW czy AUDI.
W takim razie przepraszam Burata, nadinterpretowałemSo What! pisze:krezus to synonim bogaczaFang pisze: "tu na krezusa raczej nie trafiłeś" - wybacz ale nie znam tego określenia, jeśli chciałeś mnie nazwać chytrusem (?) to wybacz ale ja poza autem mam jeszcze inne koszty związane z życiem.
Fang pisze: Nie zgodzę się, że do Subaru '94 równo łatwo znaleźć cześci jak do prównywalnego (jeśli chodzi o klase auta) np. BMW czy AUDI
Jeżeli mowa o nowych częściach, to nie widzę wielkiej różnicy. Może w małych miasteczkach jest problem "na już", bo ze sprowadzeniem czegokolwiek do wszystkiego "na jutro" problemu już nie ma.
Jeżeli jednak o używanych częściach, to może być różnica, bo Subaraka na szrocie nie widziałem, Ałdi i Gulfóf natomiast pełno.
no i generalnie o to mi chodziło w tym całym zamieszaniu 

dzieki wszystkim za zainteresowanie.
Azrael: mialem impreze '99 z wiatrakiem i co nieco w 4T mi robili .. takze wiem ile kosztuje takie sprawdzenie auta w 4T (co prawda to byla warszawa, ale to bez roznicy), nie twierdze ze zle robią .. tylko zastanawiam sie czy warto z takim staruszkiem tak szalec.
Fang: co to jest ta "fajka" ?
Dla jasnosci, to jest Legac z silnikiem 2.2 (legendarnym ponoc) rok 1994, przebieg to 300tkm, w dosc przystepnej cenie, czlowiek ktory sprzedaje jest na forum ... i wydaje sie byc wporzadku .. dlatego tak mi sie spodobal ten samochod.
pozdrawiam
Marcin
Azrael: mialem impreze '99 z wiatrakiem i co nieco w 4T mi robili .. takze wiem ile kosztuje takie sprawdzenie auta w 4T (co prawda to byla warszawa, ale to bez roznicy), nie twierdze ze zle robią .. tylko zastanawiam sie czy warto z takim staruszkiem tak szalec.
Fang: co to jest ta "fajka" ?
Dla jasnosci, to jest Legac z silnikiem 2.2 (legendarnym ponoc) rok 1994, przebieg to 300tkm, w dosc przystepnej cenie, czlowiek ktory sprzedaje jest na forum ... i wydaje sie byc wporzadku .. dlatego tak mi sie spodobal ten samochod.
pozdrawiam
Marcin

Coś takiego co zakładasz na świece, ja się mocno zdziwiłem jak wymieniłam kable WN i zobaczyłem olej - niestety taka przypadłość w subaru, świece nie są wkręcane w pokrywę aluminiową tylko w taką uszczelkę z pierścieniem, że tak się nieprofesjonalnie wypowiem.
Sprawdzenie w 4T kosztuje 250zł co na pewno jest niewielką kwotą w porównaniu do ceny pojazdu i o tyle warto, że tam się dobrze znają i Ci dokładnie powiedzą co auto boli.
Co to znaczy atrakcyjna cena jeśli można spytać?