angielska języka - trudna języka
Re: angielska języka - trudna języka
POSH dobre.
A skad słowo SPRUCE w Anglii się wzięło?
Ano stąd, że w Anglii wycięli w pień lasy - stąd takie kawałki pruskiego muru w niektorych domach - to drewno widoczne to ówczesna oznaka bogactwa.
No dobra, jak wycięli, to musieli gdzieś drewno kupować i kupowali w Polsce. przybijały statki z drewnem (świerk) do portu, ludność ciekawa na nabrzeżu pyta - co przywieźliśta, na co kumaci w angielskim nasi marynarze odpowiadli Z PRUS. I takie niewielkie nieporozumienie werbalne spowodowało, że po angielsku świerk to sproce porosto z Prus.
A skad słowo SPRUCE w Anglii się wzięło?
Ano stąd, że w Anglii wycięli w pień lasy - stąd takie kawałki pruskiego muru w niektorych domach - to drewno widoczne to ówczesna oznaka bogactwa.
No dobra, jak wycięli, to musieli gdzieś drewno kupować i kupowali w Polsce. przybijały statki z drewnem (świerk) do portu, ludność ciekawa na nabrzeżu pyta - co przywieźliśta, na co kumaci w angielskim nasi marynarze odpowiadli Z PRUS. I takie niewielkie nieporozumienie werbalne spowodowało, że po angielsku świerk to sproce porosto z Prus.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
vicu pisze: Archeologia.
Jakiś czas temu poznałem historię powstania angielskiego słowa Posh, czyli (w wolnym tłumaczeniu) wytworny, elegancki, ogólnie ą ę. A że historia bardzo mi się spodobała, to się nią podzielę.
W czasach brytyjskiego imperium, gdy Indie były jedną z jego kolonii, zamożni Anglicy pływali ze swymi zmanierowanymi małżonkami do Indii dosyć często. Jak wiadomo, droga morska z Anglii do Indii nie należy do najkrótszych. Klimatyzacji nie było nigdzie (nie tylko w GTku vibka). Jedynie najbogatsi mogli sobie pozwolić na wykupienie kajuty po zacienionej stronie statku. Z angielskiego lewa burta zwie się Port, prawa zaś Starboard. Więc płynąc do Indii, luksusem była kajuta po stronie Port, a płynąc z powrotem, po stronie Starboard.
Port Out, Stardboard Home - czyli POSH.
Nie rozumiem. Przecież w drodze od Anglii do Przylądka Dobrej Nadziei słońce do południa oświetla jedną stronę statku, a po drugą, więc każdego przypiekało.. po za biedotą, która była zamykana na dolnych pokładach przy linii wody (przynajmniej na Tytanicu - wiem bo filma widziałem!).
witek, sytuacja jest taka, plyna, na obokolo afryki, upal ze nie da sie zniesc.
Statek plynie caly czas na wschod.
Wiec w jedn strone, jedna strona statku jest zacienieniona a w druga, druga strona. Pan mie rozumi? I wtedy w takiej zacienionej kajucie - A Z OKNEM - jest powietrze i pewien chłod, a nie skwar.
Wiecjak cie stac to sie poshujesz dobrze.
Statek plynie caly czas na wschod.
Wiec w jedn strone, jedna strona statku jest zacienieniona a w druga, druga strona. Pan mie rozumi? I wtedy w takiej zacienionej kajucie - A Z OKNEM - jest powietrze i pewien chłod, a nie skwar.
Wiecjak cie stac to sie poshujesz dobrze.
- Witek
- 6 gwiazdek
Arno, ale oni opływają Afrykę i płyną cały czas na południe. Na wschód statek płynie dopiero od Przyl. Dobrej Nadziei. I to nawet bardziej na północny wschód (czyli lewy tył najlepsiejszy wtedy).
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Moim zdaniem, nieważne w którą stronę się płynie, to i tak z rana słońce wali z jednej strony, a po południu z drugiej...
Nie to, żebym prowokował
Nie to, żebym prowokował

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Nie należy zapominać, że na półkuli południowej słońce porusza się po północnej stronie nieba, czyli o godzinie 12 jest dokładnie na północy. Więc bym zaryzykował stwierdzenie, że w stronę Indii to prawa burta była bardziej atrakcyjna i chłodna. Dziwna ta historia 

- Witek
- 6 gwiazdek
WiS pisze: Moim zdaniem, nieważne w którą stronę się płynie, to i tak z rana słońce wali z jednej strony, a po południu z drugiej...
Nie to, żebym prowokował![]()
Ale to, żebyś zapiał, bo pisałem właśnie o tym samym, lecz w większej ilości słów, Ty podły kapitalistyczno-socjalistyczny wyzyskiwaczu!
Najpierw płyną na dół, słonce od wschodu. więc wali z jednej strony...głownie, potem z tyłu...
Więc zdecydowanie jedna strona jest lepsza...
Potem płyną na wschód i słońce wali od lewej...
Też jedna strona lepsza...
w drodze powrotenej to samo.
wezcie pudeleczko globus, słonce.... i eksperymentujta
Więc zdecydowanie jedna strona jest lepsza...
Potem płyną na wschód i słońce wali od lewej...
Też jedna strona lepsza...
w drodze powrotenej to samo.
wezcie pudeleczko globus, słonce.... i eksperymentujta
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
minimus, z grubsza masz rację. Ale Anglicy w Indiach urzędowali od XVI wieku. A Suez przekopano dopiero w XIX. Więc przez znakomitą większość czasu opływali grzecznie Afrykę.
Niemniej samo POSH może pochodzić z czasów Kanału Sueskiego, bo w takiej konfiguracji bardziej pasuje z chłodną stroną statku
Mamy więc rozwiązanie zagadki.
Fajnie, że wpadłeś.
Niemniej samo POSH może pochodzić z czasów Kanału Sueskiego, bo w takiej konfiguracji bardziej pasuje z chłodną stroną statku

Fajnie, że wpadłeś.
golf ('gentlemen only, ladies forbidden'), cop ('constable on patrol'
NIBY- to legendy. Rowniez posh jest PODOBNO
NIBY- to legendy. Rowniez posh jest PODOBNO
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
ehhh, lenie
http://www.phrases.org.uk/meanings/port ... 0home.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Backronym#False_acronyms
mi się golf podobuje. gentlemen only, ladies forbidden
kiedyś - nie pamiętam już kto, ale żyjący w ang jęz kraju - podał mi, że cappuccino pochodzi od cup of cino.
A tak BTW angielskiego. Potrzebuję program to klepania słów do głowy, bo mam problem ze skleceniem two burgers, please. No zanika mi angielski.
o Arno mnie uprzedził.
http://www.phrases.org.uk/meanings/port ... 0home.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Backronym#False_acronyms
mi się golf podobuje. gentlemen only, ladies forbidden

kiedyś - nie pamiętam już kto, ale żyjący w ang jęz kraju - podał mi, że cappuccino pochodzi od cup of cino.

A tak BTW angielskiego. Potrzebuję program to klepania słów do głowy, bo mam problem ze skleceniem two burgers, please. No zanika mi angielski.
o Arno mnie uprzedził.
Fix It Again Tony?
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Też byłbym zainteresowany.Alan, Alan, Alan! pisze: A tak BTW angielskiego. Potrzebuję program to klepania słów do głowy, bo mam problem ze skleceniem two burgers, please. No zanika mi angielski.
Fucked On Race Dayminimus pisze: Fix Or Repair Daily

- Fala
- 2 gwiazdki
- Auto: OBK H6 3.0 / GT / 328iA / TT Roadster / Habana Custom / 855 T5 / 900se turbo cabrio / Legacy CVT
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 0
Odkopię wątek za pozwoleniem ;)
Klikłem se na jutjubie reklamę Sony Xperia Z - i donoszę, jak brzmi tłumaczenie na oficjalnej stronie sony (u dołu strony, produkty powiązane czy coś takiego):
http://www.sonymobile.com/pl/products/p ... _PL#purple
Po wejściu na stronę zegarka - oświecenie:
Ten zegarek zgodny z systemem Android™ w dyskretny sposób pozwoli Ci być na bieżąco i mieć wolne ręce

Klikłem se na jutjubie reklamę Sony Xperia Z - i donoszę, jak brzmi tłumaczenie na oficjalnej stronie sony (u dołu strony, produkty powiązane czy coś takiego):
http://www.sonymobile.com/pl/products/p ... _PL#purple
Po wejściu na stronę zegarka - oświecenie:
Ten zegarek zgodny z systemem Android™ w dyskretny sposób pozwoli Ci być na bieżąco i mieć wolne ręce

Fala, dziś to chyba nikt nie wzraca już uwagi na tłumaczenia robione przez debili, lub ewentualnie przez translate googla.
CZYTAJĄ, omywa ich treść, nad niczym się nie zastanawiają, jak przy oglądaniu telewizora.
Nikt niczego nie analizuje.
CZYTAJĄ, omywa ich treść, nad niczym się nie zastanawiają, jak przy oglądaniu telewizora.
Nikt niczego nie analizuje.
- Fala
- 2 gwiazdki
- Auto: OBK H6 3.0 / GT / 328iA / TT Roadster / Habana Custom / 855 T5 / 900se turbo cabrio / Legacy CVT
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 0
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Co ciekawe po rosyjsku horserdish jest eufemizem.
np. chrzan z tym. a to chrzan jeden, itepe... nawet trzeba uważać, kiedy się to mówi.
Хрен с вами
хренoлина
jest również chyba połączenie obu interesujących nas słów
i jest słow XEP. XEROBO
np. chrzan z tym. a to chrzan jeden, itepe... nawet trzeba uważać, kiedy się to mówi.
Хрен с вами
хренoлина
jest również chyba połączenie obu interesujących nas słów
i jest słow XEP. XEROBO
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Piękny utwór i powtarzająca się fraza: You got me doing something
Czy ona oznacza że robie coś (śpiewam) 1) przez ciebie (z twojej winy), czy też 2) z powodu ciebie - powodujesz że śpiewam - czyli prawie niby to samo. A może to inaczej trzeba tłumaczyć w tej piosence.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Na chama tłumacząc: spowodowałaś, że śpiewam - kocham cie więc śpiewam.
Czyli jak piszesz PRZeZ CIEBIE - ale nie bo winna, tylko żeś się cholero wredna pojawiła w moim życiu, chemia starcza mi ruszyła, i co mi pozostało w życiu tym, śpiewać, choć znany był aktor polski co se maleństwo strzelił w wieku 70+, więc może śpiewam, bo cię kocham i skusić cię chcę swym głosem chrypliwym, nie jedna już dawniej dała mi bom śpiewał, może i teraz dasz mi ty
Czyli jak piszesz PRZeZ CIEBIE - ale nie bo winna, tylko żeś się cholero wredna pojawiła w moim życiu, chemia starcza mi ruszyła, i co mi pozostało w życiu tym, śpiewać, choć znany był aktor polski co se maleństwo strzelił w wieku 70+, więc może śpiewam, bo cię kocham i skusić cię chcę swym głosem chrypliwym, nie jedna już dawniej dała mi bom śpiewał, może i teraz dasz mi ty