Dziwne stuki

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
kpindel
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Dziwne stuki

Post 9 sie 2011, o 20:59

Witam.
04 sti us. Wszystko było ok. Złoty strzał i tylny dyfer sie posypał. Nigdzie nie mogłem dostać używki o identycznym przełożeniu, więc sprowadziłem z japoni nowy. Coś stuka tylko przy ostrzejszym ruszaniu i jedznczesnym skrecaniu np.(wyskok z podpożądkowanej na główną przy dużym nateżeniu ruch). Czasem odnosze wrażenie jakby dccd spinało, ale przy jezdzie wkółko na maksymalnie skreconych kołach i bez ostrzejszego wciskania gazu wszystko jest ok. Wymieniłem gumy stabilizatora, tulejki łączników i jest lepiej ale to nie to. Ma ktoś jakiś pomysł. Może szpere w tylnym dyfsze trzeba ustawić jak w ogole sie da. A może to amory, tyle ze amory przegląd przeszły i nie mam pojęcia co to może być.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Dziwne stuki

Post 9 sie 2011, o 21:04

kpindel pisze:tyle ze amory przegląd przeszły i nie mam pojęcia co to może być.
Sprawdzanie na wstrząsarce jest bzdurą i nic nie mówi o stanie amortyzatora. Wyniki są nic nie warte.

Druga rzecz, że stukający amortyzator na początku wcale nie musi wykazywać problemów ze skutecznością tłumienia.

Dyfer ma prawidłowe przełożenie?

kpindel
0 gwiazdek

Post 9 sie 2011, o 21:12

Zepsuty dyfer miał 3.9 i dlatego nie mogłem znaleźć używanego. Z 3.54 jest łatwiej bo w każdej sti uk montowali i kupiłem nowy (3.9)

kpindel
0 gwiazdek

Post 9 sie 2011, o 21:24

a z drugiej strony gdyby to były amory to na dziurach tez by sukały a nie stukają

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 10 sie 2011, o 00:57

tylne amory stukają cały czas, jeśli są nierówności (nawet małe), a nie tylko przy skręcaniu... Ja bym stawiał jakieś mocniejsze zeszperowanie tyłu, ale jeśli można lecieć w kółki i jest cicho, to sam nie wiem.. :roll:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

kpindel
0 gwiazdek

Post 10 sie 2011, o 08:04

Też myśle że to szpera, bo dzieje się tak od kiedy nowy dyfer jest. Przy jezdzie wkółko obciążenie wstępne jest za małe, żeby szpera zaczęła działać, a przy ostrym ruszaniu zaczyna za mocno spinać. Wie ktoś może czy szpere z sti można regulowac albo kto sie tym zajmuje i jak to w ogóle wygląda. Najbliżej mam do MTS.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 10 sie 2011, o 12:26

a od której strony do MTSu? Bo mogę Ci podać jeszcze 2 miejsca we wro.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

12fasola12
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester '98 2.0 122KM

Post 10 sie 2011, o 14:36

Mi Podaj, mi!!!

kpindel
0 gwiazdek

Post 10 sie 2011, o 18:19

Z Nysy do mts mam troche bliżej niż do WRO. Umuwiłem sie na jutro. Z tego co im powiedziałem przez tel. to przypuszczają że to dccd, ale przez tel to wiesz... jak będe miał wiecej info to napisze.

ODPOWIEDZ