PODZIĘKOWANIA
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: PODZIĘKOWANIA
Chloru, dokładnie. Ja sobie kiedyś robiłem zajebiste kopie zaszyfrowanego katalogu przez windę. Jakim ja byłem idiotą nie kopiując sobie do sejfu klucza tego szyfrowania. Bo oczywiście jak straciłem lapka, to w takiej kopii mogłem sobie tylko pooglądać nazwy plików. Wszystko było zaszyfrowane na amen 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
FUX, a co tam kupiles konkretniej? W dosc krotkim czasie musze tez uskutecznic u siebie porzadny backup... Narazie jade na fuksie... W zeszlym roku np. udalo mi sie wymienic elektronike po tym jak spalilem dysk, na ktorym byly moje wszystkie zdjecia...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
mizoo pisze: Narazie jade na Fuksie
Muszę to zobaczyć

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Alan, Alan, Alan!, mam kolege ktory szyfruje torreny ktore sciaga... wiesz ABW te sprawy 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Alan, Alan, Alan!, mysle wlasnie nad zaleta zastosowania takiego NAS'a. Ogolnie i tylko w moim przypadku. Finalnie chyba wrzuce po prostu kolejne dyski, przeznaczone na backup, do obudowy i oskryptuje jakis backup, ktory bedzie rzezil dyskami po nocach.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
mizoo, ja mam u siebie i NASa i kompa przeznaczonego do m.in. ciągnięcia całych serwisów www, które obsługuję. Nad ranem się to odpala, zaciąga co trzeba i robi backup jakimś darmowym filesyncem do NASa. Całkiem się sprawdza. Opr. dedykowane do backupu poległo, bo było zbyt wolne w nmoim przypadku (backup przyrostowy trwał kilka godzin, teraz kilkanaście/dziesiąt minut - a jestem ograniczony do Visty, nie wiem jak na linuxie).
Marty laptok backupuje się jak akurat jest włączony. Też z automatu. Nie trzeba nic odpalać.
Jak będzie chwilka to resztę kompów także 'zmuszę' do backupu hands-free - tylko na to potrzeba ze dwa dni, bo muszę zacząć od uporządkowania ogromnej ilości plików (tak koło miliona spokojnie), a chcę mieć backup na dwóch niezależnych urządzeniach.
W sumie to nawet nie wiem, że coś się mieli i nie muszę o tym pamiętać - co jest najważniejsze w moim przypadku
Marty laptok backupuje się jak akurat jest włączony. Też z automatu. Nie trzeba nic odpalać.
Jak będzie chwilka to resztę kompów także 'zmuszę' do backupu hands-free - tylko na to potrzeba ze dwa dni, bo muszę zacząć od uporządkowania ogromnej ilości plików (tak koło miliona spokojnie), a chcę mieć backup na dwóch niezależnych urządzeniach.
W sumie to nawet nie wiem, że coś się mieli i nie muszę o tym pamiętać - co jest najważniejsze w moim przypadku

mizoo,
Takie coś:
Dyski są ustawione tak, że kopia robi się na dwóch, a nie jeden do pełna i później następny.
Takie coś:
Jedno japko już się zassało, ciągnie się drugie po Time Machine. Z Lenovo jeszcze nie kopiowałem.D-LINK DNS-320 430zł brutto
Dysk 1TB SEGATE SATAII 32mb - 220zł brutto x 2szt
Razem
430zł + 440zł = 870zł brutto
Dyski są ustawione tak, że kopia robi się na dwóch, a nie jeden do pełna i później następny.
Dolce far niente 

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
FUX, to sie nazywa Raid1 .... oznacza tez mniej wiecej tyle, że błędy się robią podwójnie 

Ty widzisz flaszkę do połowy pustą, a inny do połowy pełną...
Masz wiele racji w tym, co piszesz; pewnie wynika to z doświadczenia.

Masz wiele racji w tym, co piszesz; pewnie wynika to z doświadczenia.
Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX pisze: Ty widzisz flaszkę do połowy pustą, a inny do połowy pełną...![]()
Do połowy pełna w tym wypadku może oznaczać, że awaria dowolnego z dwóch dysków mówi bye bye całym Twoim danym. Jeśli to jest np RAID 0 a nie 1. Upewnij się co tam masz FUXie.
- Chloru
- 6 gwiazdek
FUX, ja Ci dobrze radzę. Widziałem już paru speców od backupów którzy nigdy nie weryfikowali wykonanej kopii. Jak przyszła awaria to był pot, stres i harcerskie metody zamiast popijania kawy i śledzenia paska postępu.
BTW - raid raidem, backup backupem... a zdalną lokalizację do przechowywania kopii zapasowych to Ty już wybrałeś?

BTW - raid raidem, backup backupem... a zdalną lokalizację do przechowywania kopii zapasowych to Ty już wybrałeś?

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Chloru, nie podpuszczaj go. RAID 1 jest wystarczający, niech sobie tylko zweryfikuje raz na jakiś czas, czy backup się odtwarza. Robert mu na pewno dobrze doradził
- Chloru
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, a ikonkę widział?
Oczywiście wierzę, że Robert dobrze doradzi. Po prostu uczulam przed błogim i mylnym poczuciem bezpieczeństwa skoro ma się backupy.

Mogę zdać się tylko na rady ludzi, którzy się na tym znają; w tej materii jetem laikiem.
Dolce far niente 

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Chloru pisze: Za to w podstawówce byłeś prymasem!
Chyba kardynałem chciałeś powiedzieć

Brak podpisu.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
zaletą d-linka jest to, że FS to standardowy EXT. RRosiu miał okazję sprawdzać czy da się odtworzyć z jednegoChloru pisze: BTW - raid raidem, backup backupem

ja właśnie dlatego z uporem maniaka dążyłem do kopii plików - bez żadnych archiwów i innych kombinacji. Pełne kopie na dwóch urządzeniach + robocze na kompach.Konto usunięte pisze: czy backup się odtwarza.
Chociaż dla bezpieczeństwa i tak kopia bazy np forum siedzi tydzień do tyłu. Z resztą, żeby forum nie dało się odzyskać, ktoś musiałby wysadzić kilka kompów w okręgu 100km.

Alan, Alan, Alan! pisze: Z resztą, żeby forum nie dało się odzyskać, ktoś musiałby wysadzić kilka kompów w okręgu 100km.![]()
Jeden EMP

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Alan, Alan, Alan!, kwestia zastosowań. A jak Ci się nie odtworzy jeden z miliona tych bardzo ważnych małych plików? Poza tym to jest nieefektywne ze wzgledu na wydajność/pojemność (to drugie mniej istotne przy ext3).
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Chloru, 2 urządzenia. 
wale wydajność od kiedy aktualizacja zeszla poniżej godziny. Poza tym, ja jak już coś zwalę to kilka plików, które szybciej wynajdę w katalogach niż grzebiąć po potężnych plikach. Pamiętaj, że ja nawet tego kompa włączać ani wyłączać nie muszę.
Na szczęście większość tych plików jest:
1. na dwóch urządzeniach NAS + USB
2. gdzieś na ftp
3. większość z nich to open source, które mogę zaciągnąć i rozpakować
4. archiwa serwisów robione są przyrostowo, z pełnym co ileś tam (wg potrzeb)
Najgorsze, ale do odzyskania są ewentualne grafiki, ale to zwykle nie ma znaczenia, bo nie potrzebuję całości a jedynie fragmenty.
No i teraz:
a co jak walnie duże archiwum? zamiast jednego idzie się walić 10Gb
Z zastosowaniami to jest tak. Są firmy hostingowe i chyba u każdego dużego z którym mamy do czynienia walnęło. 3 razy okazało się, że archiwum dopiero sprzed 3 dni, bo się nie nadawało.

wale wydajność od kiedy aktualizacja zeszla poniżej godziny. Poza tym, ja jak już coś zwalę to kilka plików, które szybciej wynajdę w katalogach niż grzebiąć po potężnych plikach. Pamiętaj, że ja nawet tego kompa włączać ani wyłączać nie muszę.

Na szczęście większość tych plików jest:
1. na dwóch urządzeniach NAS + USB
2. gdzieś na ftp
3. większość z nich to open source, które mogę zaciągnąć i rozpakować
4. archiwa serwisów robione są przyrostowo, z pełnym co ileś tam (wg potrzeb)
Najgorsze, ale do odzyskania są ewentualne grafiki, ale to zwykle nie ma znaczenia, bo nie potrzebuję całości a jedynie fragmenty.
No i teraz:
a co jak walnie duże archiwum? zamiast jednego idzie się walić 10Gb

Z zastosowaniami to jest tak. Są firmy hostingowe i chyba u każdego dużego z którym mamy do czynienia walnęło. 3 razy okazało się, że archiwum dopiero sprzed 3 dni, bo się nie nadawało.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Alan, Alan, Alan! pisze: a co jak walnie duże archiwum? zamiast jednego idzie się walić 10Gb![]()
Nieprawda