PODZIĘKOWANIA
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Re: PODZIĘKOWANIA
Alan, Alan, Alan!, to zrobmy katalog-subaru.pl 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
To nie myśl :) Macierze zwiększają niezawodność zasobów dyskowych, ale nie są backupem. Zanik zasilania, błędy w sofcie (os, sterownik), etc. powodują powstanie błędu na macierzy tak samo, jak na pojedynczym dysku. Wtedy przydaje się backup (może być na kolejnej macierzy :)).mizoo pisze: Mysle, ze RAID1, ktory sluzy do zabezpieczenia sie przed skutkami awarii mechanicznej, nie ma wiekszego sensu jako backup domowy.
RAID5 jest wolniejszy od RAID1, liczenie sum kontrolnych zajmuje czas (a przy odbudowie jest masakrycznie wolny). Z dobrym strippingiem nie ma porównania, stripping jest z natury szybki. 25%? Przy konfiguracji czterodyskowej tak, ale możesz mieć ich więcej, tracisz 1/n pojemności n dysków. Chcesz mieć szybko, zrób 1+0. :)mizoo pisze: Ja osobiscie bede szedl w RAID5, gdzie z kilku dyskow tworzy sie jeden logiczny, przez co zwieksza sie znacznie szybkosc zapisu i odczytu, w porownaniu do 1 dysku (tak jak w RAID0), oraz wciaz ma sie funkcjonalnosc RAID1, przy utracie tylko 25% sumy pojemnosci dyskow (w RAID1 tracisz 50%), ktora jest wykorzystana do zapisu bitow parzystosci potrzebnych do odzyskiwania danych po awarii.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky, a Ty sie nie czepiaj i czytaj ze zrozumieniem. :P Pisalem (i kontynuowalem mysl, ze FUX ma RAID1 jako _backup_ uzywajac NAS'a), ze macierz wykorzystana jako backup, a nie, ze jest backupem. ;P
A co do szybkosci, to pisalem, ze RAID5 jest wciaz szybszy niz JBOD, tak samo jak RAID0, a nie, ze jest szybszy od RAID1. 
RAID1+0 to wciaz koszty. Pisalismy poza tym o rozwiazaniu zewnetrznym. A RAID1+0 mialby sens jako ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi i zwiekszenie transferu w jednym kompie, ktore jednoczenie nie chroni przed uszkodzeniem/skasowaniem danych. A jako rozwiazanie do zewnetrznego backupu, w domowych warunkach, mysle, ze jest to zupelnie nieoplacalne. ;D
Reasumujac... FUX, ja bym zmienil na Twoim miejscu RAID1 w RAID0 lub w ogole w 2 dyski bez RAID'u.
Przy RAID0 masz 2x tyle miejsca co teraz, ale wzrasta ryzyko jakby padl Ci nagle 1 dysk i takze dysk gdzie sa oryginalne dane. Zwieksza sie tez sporo szybkosc zapisu/odczytu na RAID0, jesli siec nie jest waskim gardlem.
Przy 2 dyskach, bez RAID'u, masz normalna szybkosc, jaka jeden dysk da rade osiagnac, i mniejsze ryzyko, niz w RAID0, bo jak padnie 1 dysk to tylko polowa danych bedzie wciaz do odzysku, jesli jednoczenie tez stracisz oryginalne dane.
Wybacz, jesli pomieszalem Ci tylko niepotrzebnie w glowie ;-D
Zapomnialem dodac, ze przy 4 dyskach (bo tak planuje).ky pisze: 25%?

RAID1+0 to wciaz koszty. Pisalismy poza tym o rozwiazaniu zewnetrznym. A RAID1+0 mialby sens jako ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi i zwiekszenie transferu w jednym kompie, ktore jednoczenie nie chroni przed uszkodzeniem/skasowaniem danych. A jako rozwiazanie do zewnetrznego backupu, w domowych warunkach, mysle, ze jest to zupelnie nieoplacalne. ;D
Reasumujac... FUX, ja bym zmienil na Twoim miejscu RAID1 w RAID0 lub w ogole w 2 dyski bez RAID'u.
Przy RAID0 masz 2x tyle miejsca co teraz, ale wzrasta ryzyko jakby padl Ci nagle 1 dysk i takze dysk gdzie sa oryginalne dane. Zwieksza sie tez sporo szybkosc zapisu/odczytu na RAID0, jesli siec nie jest waskim gardlem.
Przy 2 dyskach, bez RAID'u, masz normalna szybkosc, jaka jeden dysk da rade osiagnac, i mniejsze ryzyko, niz w RAID0, bo jak padnie 1 dysk to tylko polowa danych bedzie wciaz do odzysku, jesli jednoczenie tez stracisz oryginalne dane.

Wybacz, jesli pomieszalem Ci tylko niepotrzebnie w glowie ;-D
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
vibowit pisze: W końcu ktoś o samochodach będzie pisał. Szczegół, że o fiatach .... czy jak im tam było.![]()
Bo jest o czym pisać! Te Subaru to już nudne som. Subaru to, subaru tamto, ileż można? Skody to nawet bez pisania o nich przez ostatnie 6 lat są nudne, więc po co w ogóle zaczynać?

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Ja tylko dodam na koniec, że mam w szafie całkiem sporą kolekcję koszul Klasyka (http://www.koszuleklasyka.pl/). Nie wiem jak się właścicielowi udało, ale połączył dobrą cenę z dobrą jakością 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
no nie do końca.Witek pisze: Te Subaru to już nudne som. Subaru to, subaru tamto, ileż można?
To jest prawdopodobnie jedyne na świecie forum subaru, na którym się głowie wychwala inne wyroby samochodopodobne lub samobieżne pokoje gościnne.

- Witek
- 6 gwiazdek
Alan, Alan, Alan!, no właśnie! Mało kto wychwala inne samochody niż Subaru!
Ktoś tam Porsche, ja swojego maluszka i.. już chyba nikt więcej.
EDIT:
Rmek! Mam genialny pomysł! Każdy kto chce napisać pozytywnie o innym samochodzie musi napisać wpierw coś pozytywnego o Subaru, a jak coś pozytywnego o psełdochodzie to dwa cośie o Subaru! To forum chyba dorosło do takiego punktu w psełdoregulaminie. Co Ty na to?
W brew pozorom poważnie piszę.
Ktoś tam Porsche, ja swojego maluszka i.. już chyba nikt więcej.

EDIT:
Rmek! Mam genialny pomysł! Każdy kto chce napisać pozytywnie o innym samochodzie musi napisać wpierw coś pozytywnego o Subaru, a jak coś pozytywnego o psełdochodzie to dwa cośie o Subaru! To forum chyba dorosło do takiego punktu w psełdoregulaminie. Co Ty na to?

W brew pozorom poważnie piszę.

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Można zamawiaćKonto usunięte pisze: Ja tylko dodam na koniec, że mam w szafie całkiem sporą kolekcję koszul Klasyka (http://www.koszuleklasyka.pl/). Nie wiem jak się właścicielowi udało, ale połączył dobrą cenę z dobrą jakością![]()

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Konto usunięte pisze: Ja tylko dodam na koniec, że mam w szafie całkiem sporą kolekcję koszul Klasyka (http://www.koszuleklasyka.pl/). Nie wiem jak się właścicielowi udało, ale połączył dobrą cenę z dobrą jakością![]()
Konto usunięte, spokojnie z tymi peanami pochwalnymi nad http://www.koszuleklasyka.pl/! W jednej z moich koszul odpadl guzik i producent http://www.koszuleklasyka.pl/ odmawia dostawy części zamiennej!

A tak przy okazji zauwazylem, ze "forum subaru" jest u nas w naglowku dopiero po nazwie przegladanego dzialu lub tematu. Zgaduje, ale przez to mozemy byc troche nizej niz konkurencja w wynikach wyszukiwania... Nie podoba mi sie, ze po wklepaniu w gugl "forum subaru" kropka jest wyzej. ;->
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
to nie jest takie proste. Gógiel czyta treść tak jak człowiek. To co u góry jest wazniejsze niż to co na dole, albo to co na początku tytułu ważniejsze niż to co na końcu (sam tytuł właściwie nie jest taki ważny jak treść). Oczywiście hasło forum subaru wypozycjonowałoby się może trochę wyżej, ale za to inne by ucierpiały.mizoo pisze: A tak przy okazji zauwazylem, ze "forum subaru" jest u nas w naglowku dopiero po nazwie przegladanego dzialu lub tematu
Kropka jest wyżej, bo jest częściej linkowana, jest na dobrej domenie, ma dużo więcej treści etc etc.
Ale ja mam dość małe pojęcie o pozycjonowaniu

Chloru,nie denerwuj się , jak nie będzie na stanie to urwę komuś i postram sie dostarczyć
Konto usunięte, +10

Konto usunięte, +10

esilon, Chloru jest wychowany w nowoczesnym społeczeństwie. Jemu potrzebna jest instrukcja obsługi koszuli. Bez tego ani rusz.
Chloru, zapamiętaj. Najpierw rozpinamy koszulę, później zdejmujemy. Nie odwrotnie.

Chloru, zapamiętaj. Najpierw rozpinamy koszulę, później zdejmujemy. Nie odwrotnie.

czarne jest piękne...
Chloru, trzeba było męską zamówić ... 

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Ależ proszę bardzoFUX pisze: Kcę serdecznie podziękować RR za pomoc w doborze NAS.

Najpierw przeczytaj instrukcję obsługi, a dopiero później panikujFUX pisze: Działa już wszystko bez zarzutu. Kopie zapasowe się robią.

Alan, Alan, Alan! pisze: zaletą d-linka jest to, że FS to standardowy EXT. RRosiu miał okazję sprawdzać czy da się odtworzyć z jednego
Po doświadczeniach z Thecusem i Netgearem (na szczęście nie w sytuacji krytycznej) był to podstawowy warunek

W tanich NASach sieć jest najwęższym gardłem. Teoretycznie masz interfejs 1Gbit, ale w praktyce (po tuningu) maksymalnie udaje się wyciągnąć ok. 150Mbit.mizoo pisze: Zwieksza sie tez sporo szybkosc zapisu/odczytu na RAID0, jesli siec nie jest waskim gardlem.
Koszt 4-dyskowego NASa jest niewspółmierny z 2-dyskowym. Za cenę jednego zestawu RAID5 (4 dyski) kupisz przynajmniej 3 zestawy RAID1.mizoo pisze: Zapomnialem dodac, ze przy 4 dyskach (bo tak planuje).
ZTCW to FUX planuje używanie NASa, nie tylko do trzymania kopii, ale również jako bibliotekę multimediów i przy obecnej cenie dysków, RAID1 jest bardzo wygodnym rozwiązaniem, bo nawet jeśli dane nie były cenne, to pomyśl ile czasu potrzeba na ponowne ich zgromadzenie.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

No trafiłeś!rrosiak pisze: ile czasu potrzeba na ponowne ich zgromadzenie.
Lica starsze, koszty powtórnych wycieczek, aby sesje miejsc odtworzyć, operacje plastyczne, aby w przedziałach wiekowych się zmieścić; aaaaa...
Same problemy...

Dolce far niente 

Jest spory skok cenowy, jak piszesz. Dlatego tez do srednio mi sie usmiecha kupowanie NAS'a zeby zrobic RAID5. Mysle nad mATX'em, postawieniem Linuxa, zbudowaniem na nim RAID'u softowego i udostepnieniu tego po SMB. Chyba, ze ktos ma inny pomysl?rrosiak pisze: Koszt 4-dyskowego NASa jest niewspółmierny z 2-dyskowym. Za cenę jednego zestawu RAID5 (4 dyski) kupisz przynajmniej 3 zestawy RAID1.
rrosiak pisze: bo nawet jeśli dane nie były cenne, to pomyśl ile czasu potrzeba na ponowne ich zgromadzenie
O to to to...
- Witek
- 6 gwiazdek
Wielkie dzięki dla Fido, za pomoc w uporaniu się z niesfornym routerem
Oszczędziłeś mi masę czasu i zastanawiania co jest nie tak.

Witek pisze: Wielkie dzięki dla Fido, za pomoc
.......jesień idzie, liście będa...............

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
- Chloru
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, ewentualnie niech wykupi u Mikolaja lekcje rwania... wiesz na chemie i te sprawy

- Witek
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, wiem, że masz liczną, sympatyczną rodzinę, ale czasami za bardzo się wczuwasz w rolę ojca. Wyluzuj troszkę.

No tak, poderwanie kogoś na chlor to już wyższa szkoła jazdy.

Chloru pisze: Konto usunięte, ewentualnie niech wykupi u Mikolaja lekcje rwania... wiesz na chemie i te sprawy![]()
![]()
No tak, poderwanie kogoś na chlor to już wyższa szkoła jazdy.