Oszustwo-LESZNOWOLA

kupię / sprzedam / zamienię / wymienię /dam / nie dam
Regulamin forum
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi MY06 SPEC D
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Oszustwo-LESZNOWOLA

Post 12 sie 2011, o 08:57

Witam
Piszę post ku przestrodze ale także po pomoc. Szukałem dawcę gratów na swapa do cupety i natknąłem się na ogłoszenia z samochodem z blacharką do poprawki.W związku z tym ,że przebywałem akurat w szpitalu a Pan sprzedawca za granicą przelałem zadatek. Pan sprawiał dobre wrażenie.Był miły.Przesłał umowę przedwstępną. Po ogłoszeniu wiem,że z marką subaru niewątpliwie miał styczność. Niebawem sprawę zgłoszę na Policję bo Pan przestał odbierać telefony. Dwa tygodnie temu przysłał sms-a,że ma kłopoty za granicą i na tym koniec. Wiem,że sms-y odbiera ale nie wysyła żadnych wiadomości. Proszę też kolegów z Lesznowoli,Piaseczna i okolic o pomoc w ustaleniu gdzie samochód i sprzedawca przebywa. Raczej nie spodziewam się Hapy Endu, niemniej robię co muszę.

Pan przedstawił się jako Ryszard Skarbowski ,przebywający w Lesznowoli a zamieszały w Pleszewie. Przestrzegam przez tym sprzedawcą a także przed samochodem, ponieważ mam umowę przedwstępną i zadatkowałem go.
Poniżej zdjęcia ogłoszenia z otomoto i zdjęcia auta. Subaru jest na tyle ciężko sprzedać,że raczej nie zmieni właściciela bez ogłoszenia na forum,otomoto lub allegro.A bordowych GT jest jak na lekarstwo. Znajdę go i prosze o pomoc każdego prawego człowieka.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Oszustwo-LESZNOWOLA

Post 12 sie 2011, o 09:31

Jacky X, jeśli masz podpisaną przez niego umowę przedwstępną to chyba nie jest tak źle i daje szansę na wyegzekwowanie zaliczki. No i chyba nie ma co czekać z policją. Może kolejni łatwowierni wpłacają mu zaliczki...

danny007
5 gwiazdek
Auto: subaru impreza wrx sti8,Type R

Post 12 sie 2011, o 10:35

Jacky X ,glebokie wspolczucie :-( ,jak mowi Fido nie zwlekaj z ta policja niech mu sie do tylka dobiora walkazowi :evil:
Dolacz sie na Facebooku-ScoobyParts4U

bujak27
4 gwiazdki
Auto: wrx

Post 12 sie 2011, o 12:13

Kolega aerospin jakiś czas temu się interesował tym autem.Dzwonił pod ten nr to właściciel podobno był za granicą

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 12 sie 2011, o 13:22

dokładnie na MO i jazda
bez kitu a i po fotkach mozna dojść co to za domek i ulica

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 12 sie 2011, o 15:48

Bym się nie zdziwił, gdyby właścicel auta i domku się zdziwił, gdy policja do niego przyjdzie... bo to przecież wcale nie on musiał dać to ogłoszenie i zbierać kasę... :whistle:

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 12 sie 2011, o 16:05

H.m.Zadatek symboliczny ale trochę szkoda. Dobrze,że byłem na tyle ostrożny,że nie zgodziłem się na połowę wartości auta. Facet jest chyba zawodowym oszustem.Na kropce są Jego ogłoszenia,powyżej pięciu w tym czasookresie.

Ten opis subaru mnie zmylił.Można było się domyślać,że zna markę.

Szacun by oszust z niego profesjonalnyGdybyście zobaczyli wzór umowy i przelewu :-)

Oczywiście poza tym,że kawał h..... i tyle.

bujak27
4 gwiazdki
Auto: wrx

Post 12 sie 2011, o 16:38

A ten nr stacjonarny co jest podany w ogłoszeniu?Odbiera ktoś?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 12 sie 2011, o 17:07

inna sprawa, że cena za samochód lekko może zastanawiać :!:

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis

Post 12 sie 2011, o 17:07

Ja tez jestem za granica i mam Subaru. Chce mi ktos wplacic zadatek ;) ??

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 12 sie 2011, o 18:56

Czasami tak prymitywne wałki sie pojawiają, że się dziwie kto się na to nabiera :roll:

A tak w ogóle, może to nie wałek tylko faktycznie coś się mu stało za tą granicą ?

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 12 sie 2011, o 19:01

Przybylo mu za darmo troche przecenionych zlotowek ;)

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 12 sie 2011, o 19:04

bujak27 pisze:A ten nr stacjonarny co jest podany w ogłoszeniu?Odbiera ktoś?
Nikt nie odbiera szeregu telefonów tego Pana.Ale co dziwne wciąż je ma i odbiera wiadomości. Nawet nie za bardzo mogę zlokalizować operatora tego telefonu.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 12 sie 2011, o 19:10

Jacky X, no fatalna sprawa , złodziej cholerny i tyle :evil:
Nadaj sprawie bieg policyjny i trzeba czekać aż może go złapią :idea:

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 12 sie 2011, o 19:30

Numer konta masz, wiec latwo bedzie go namierzyc. Gorzej jesli wplaciles mu mniej niz 250zl. Wtedy to bedzie niska szkodliwosc czynu i sie wywinie. Policja nawet nie kiwnie palcem w takim przypadku...

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 12 sie 2011, o 19:31

Piter 35 pisze:Jacky X, no fatalna sprawa , złodziej cholerny i tyle :evil:
Nadaj sprawie bieg policyjny i trzeba czekać aż może go złapią :idea:

Naprawdę gruby wałek.Myślę,że albogo nie złapią albo ma żółte papiery. Można by złapać kogoś niesolidnego.Jak koleś chciał zrobić wałek to podejrzewam,że wszelkie dane są zmyślone a konto na słupa. Dopiero teraz widzę skalę przestępstwa.NAgle pojawiło się kilkanaście ogłoszeń o samochody i silniki. Jeden koleś na allegro wpłacił 2200zła drugi za BMW 15 000zł. Nieźle się gość obłowił. Mam nadzieję,że go ktoś skazuje. Dobro powraca :lol:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 12 sie 2011, o 19:34

Jacky X pisze: Jak koleś chciał zrobić wałek to podejrzewam,że wszelkie dane są zmyślone a konto na słupa
Słupa też ktoś namówił do udostępnienia dowodu osobistego by założyć konto . Jak go przycisną to wyśpiewa :evil:

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 12 sie 2011, o 20:41

Piter 35 pisze:
Jacky X pisze: Jak koleś chciał zrobić wałek to podejrzewam,że wszelkie dane są zmyślone a konto na słupa
Słupa też ktoś namówił do udostępnienia dowodu osobistego by założyć konto . Jak go przycisną to wyśpiewa :evil:
jeśli udostępniającym papiery była osoba bezdomna to jej odnalezienie będzie trochę jak szukanie wiatru w polu. A jeśli dodamy do tego tzw. skończonego alkoholika to nawet jak się odnajdzie to nie będzie pamiętał co było wczoraj... Zresztą zawsze będzie mógł się wyłgać, że spał na melinie tydzień i to jeden z jego kompanów posłużył się jego papierami za flaszkę wódki :-/

Jacky X głowa do góry... choć sytuacja mało sympatyczna Pozytyw jest tylko taki (jeśli można tak to traktować), że straciłeś tylko zadatek... Niestety takich skurwieli naciągaczy jest coraz więcej :/

Swoją drogą ten GT'ek robił robotę swoim wyglądem :-/
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 sie 2011, o 21:04

100-200 pln jestem w stanie na alledrogo odżałować. Resztę biorę za pobraniem, mimo, że czasami z kosztami wysyłki przeginają; wtedy szukam u innych lub robię odbiór osobisty.
Jakie wałki dzieja się w światku fotograficznym, to tutaj małe pikusie.
Ludziska w biały dzień żenią sprzęt ze skradzionego tira i jest cymes.
Ech...
Mimo wszystko współczuję i odradzam wysyłanie komuś kasy, chocby była to nie wiadomo jaka okazja!
Dolce far niente ;-)

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 12 sie 2011, o 21:31

Dokładnie koledzy. Głową nie walę bo wiedziałem ,że w Polskę wysyłam zadatek i mogę nie zobaczyć ani jednego ani drugiego. Kalkulowałem to.Napalony byłem nie powiem ale i tak się cieszę,że się nie dalem zbałamucić na większy zadatek.

Koleś naprawdę poszedł po bandzie bo tych ogłoszeń jest kilkadziesiąt. Plus materiały budowlane. Miał kilkanaście numerów ,którymi się posługiwał. Gość jest do znalezienia ale Policja pewnie się tym nie przejmie.

Chociaż zdroworozsądkowo gdyby podać jego maile i telefony z informacją,że szantażował Leppera to jutro rano byłby już na dołku. Bo nie ma siły aby przy tylu telefonach ani razu nie zamówił z nich pizzy do domu a i przez taki okres czasu to BTS(logowanie do sieci) też go umiejscowią całkiem dobrze.

Dodam tylko,że sprawa jest ciekawa. Koleś jest naprawdę dobrym oszustem i podejrzewam u niego chorobę psychiczną ale naprawdę talent to tego. Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko,że gość się dobrze przygotował.Podstawił "brata".Tablice były z Pleszewa itp,itd.

PS. A auto jest z Polski i ja go znajdę. Bo lubię szukać Imprezy a bordowych jest kilka. :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 sie 2011, o 21:56

Niebiescy kiedyś mieli próg na przewały. 100kpln.
Powyżej łykali, bo im wykrywalność rosła... :roll:
Dolce far niente ;-)

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 12 sie 2011, o 21:59

Ta okolica nie wyglada mi nawet na Polske na tych zdjeciach, a rejestracje mozna wkleic w photoshop'ie. Takze cienko widze znajdowanie tego auta. To mi raczej wyglada na Szwajcarie albo cos w tym stylu...

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 12 sie 2011, o 22:13

WitAce pisze: rejestracje mozna wkleic w photoshop'ie
Jak patrzę na zdjęcie tego GT z przodu, to faktycznie ta "peelka" na tablicy wygląda jakoś dziwnie, ale z drugiej strony na zdjęciu środka widać naklejkę rejestracyjną...

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 12 sie 2011, o 22:19

Jacky X pisze:w tym czasookresie.
omujborze :wall:

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 13 sie 2011, o 08:07

WitAce pisze:Ta okolica nie wyglada mi nawet na Polske na tych zdjeciach, a rejestracje mozna wkleic w photoshop'ie. Takze cienko widze znajdowanie tego auta. To mi raczej wyglada na Szwajcarie albo cos w tym stylu...
Usunięta jest rejestracja w paint lub czymś innym.Kiedyś słyszałem,że paint nie usuwa obrazu tylko przykrywa ją białymi dla technika to jest pryszcz. Ktoś kiedyś wysłał policji edytowane zdjęcia i się podłożył. Zna ktoś magika od grafiki?

ODPOWIEDZ