Rondo po raz 1045

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Rondo po raz 1045

Post 16 sie 2011, o 20:56

No Ok! Co prawda jakoś tego nie widzę,ale chyba jest to proste. Jest zasada prawej strony i jadący prawym pasem ma pierwszeństwo przed jadącymi pasem środkowym i lewym. W Gdańsku jest prawie identyczna sytuacja na skrzyżowaniu (nooo, może troszkę przed) Grunwaldzka/Bażyńskiego, gdzie jest przetoka przez pas zieleni i zjazd w lewo do stacji benzynowowej oraz zawracanie w kierunku Wrzeszcza i centrum handlowego Castorama. Wypisz wymaluj, zawracający a wjeżdżający na pas inny niz prawy (skręt do centrum handlowego) a chcący zjechać do tegoż centrum, muszą ustąpić pierwszeństwa jadącym prawym pasem. Dość jasno czy musimy oprzeć sprawę o bufet?

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 16 sie 2011, o 21:44

maf1 pisze: Dość jasno czy musimy oprzeć sprawę o bufet?
jasno, jasno. niestety. obstawiam, że większa część wspomnianej rzezi będzie miała miejsce na tym zjeździe lub tuż za nim. :whistle:

i jeszcze jedno: pan główny inżynier (tfu) ruchu twierdzi, że przepustowość ronda wzrośnie o 30% :whistle:

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 16 sie 2011, o 22:31

damaz pisze:
i jeszcze jedno: pan główny inżynier (tfu) ruchu twierdzi, że przepustowość ronda wzrośnie o 30% :whistle:
No może kiedyś :lol:

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis

Post 17 sie 2011, o 00:27

Tak sobie czytam o tych rondach i dochodze do jednego slusznego wniosku. Trzeba po prostu zmienic ruch na lewostronny i zostawic zasade, pierwszenstwa z prawej strony, i... wtedy zadne rondo nie bedzie straszne. Ja u Naas tak mam i jest zaj...cie :-)
Chociaz i tak czasem znajdzie sie jakis idiota, ktory probuje zewnetrznym pasem objechac cale rondo... Co tylko upewnia mnie w moich przekonaniach, ze na calym Swiecie, nie tylko w Polsce, mamy myslacych inaczej :-p

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 17 sie 2011, o 09:50

Po tym, jak ostatnio zobaczyłam debila cofającego na wjeździe na siekierki od strony Marsa, bo zjechał na Mokotów a chciał na Centrum - więc zapiął wsteczny i ch... cofa - nie zdziwi mnie jak tutaj będą się działy podobne rzeczy. Wszak warsiawski kierowca nie może przecież zjechać złym zjazdem, a potem np. zawrócić - nie. Obstawiam wysoki współczynnik cofania oraz gwałtownego zmieniania pasa wbrew znakom i logice w momencie odkrycia krawężnika przed sobą.
Swoją drogą to ciekawe zjawisko, że na wszystkich drogach nasi kierowcy wszyscy zawsze jadą środkowym lub lewym pasem, ale jak jest rondo, to nagle wszyscy zmykają do ogonka na prawym, gdy lewy pusty :cofee:

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis

Post 17 sie 2011, o 14:55

Jak jestem w Polsce to zawsze jezdze z lewego na wprost, w koncu mam turbowanne to zdaze przed matolami na prawym, nawet jakby zachcialo im sie ze swojego pasa skrecic w lewo :-p

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 sie 2011, o 20:20

a moja pani przyznała się, że przejechała jedną z tych wysepek kończących wewnętrzny pas i tego nie zauważyła. to było w dniu zmiany organizacji ruchu. starym zwyczajem pilnowała świateł i prawej strony, ale nie pasów. :whistle:
dla niewtajemniczonych: w poprzednim wcieleniu tego ronda, przy zjeździe (z ronda) trzeba było BARDZO pilnować prawej strony.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 18 sie 2011, o 22:38

Byłem dziś, jechałem raz od JP II do Arkadii, raz z Arkadii do centrum i potem jeszcze raz od Powązek prawie naokoło, da się, jest git i genialnie - poproszę więcej takich rond w kraju (i za granicą też).
damaz pisze: moja pani przyznała się, że przejechała jedną z tych wysepek kończących wewnętrzny pas i tego nie zauważyła.
Faktycznie, pajonkiem da się te krawężniczki zlekceważyć bez problemu, ale przy mnie jeden klient Nubirą wymiękł :evilgrin: Cofać nie próbował, więc doceniając tę jego skłonność do samoograniczenia i grójecką rejestrację, wpuścilim go na sąsiedni (właściwy) pas.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sie 2011, o 22:43

WiS pisze:yłem dziś,
i co, qur..a telefon ukradli? zasięgu nie było?

FOCH. :whistle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sie 2011, o 22:49

Bo za dużo Was w tej Wawie, tym razem odwiedzilim Remka, następnym razem rozpisze się przetarg... :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 sie 2011, o 23:01

WiS pisze:Bo za dużo Was w tej Wawie,
jest taki wątek o mentosach*... :whistle:

nie wywiniesz się tak łatwo...

*i bez skojarzeń, pls 8-)

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek

Post 19 sie 2011, o 07:38

damaz pisze: trzeba było BARDZO pilnować prawej strony
dlatego zgadzałem się z praktyką używania migacza mimo że teoretycznie nie musiałem, ludzie tak robili ale nie sądzę by z premedytacją ... ot "się z ronda zjeżdża się miga, nie..."
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 19 sie 2011, o 09:46

WiS pisze:Bo za dużo Was w tej Wawie, tym razem odwiedzilim Remka, następnym razem rozpisze się przetarg... :mrgreen:
:o to ja widzę że on ma bardzo bogate życie jak jestem w pracy ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 sie 2011, o 20:03

damaz pisze: nie wywiniesz się tak łatwo...
Nawet nie zamierzam, wręcz przeciwbieżnie, mam ochotę na dłuższą rozmowę z obydwojgiem Damaziów... ale to wymaga czasu, i tej, no - atmosfery 8-)
A wczoraj w biegu byłem i nie w nastroju towarzyskim.
barbie pisze: widzę że on ma bardzo bogate życie jak jestem w pracy
My tylko przy furtce, sąsiedzi świadkami, ale potem to pewnie do Szczyrku wyskoczył :evilgrin:

PS: i to zapewne slajdem po rądzie, żeby było ontopicznie :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 235 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 gru 2013, o 16:28

Se odkopałem, a co.

Może komuś się przyda odświeżenie wiedzy.

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... 973169,415

ODPOWIEDZ