Sprzegło Outback diesel 2008
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Sprzegło Outback diesel 2008
Wiem że to przerabiany wątek ale nie znalzłem odpowiedzi na wszystkie pytania w tym zakresie.
Gdzie można w Polsce zamówić oryginalny komplet sprzegła (tarcza, docisk, łozyska) z Fuji Heavy Industries a nie z Sachsa? Czy można to zrobić w ASO? Czy u naszych zachodnich lub południowych sąsiadów w ASO wymieniają sprzegła na Fuji?
Gdzie można w Polsce zamówić oryginalny komplet sprzegła (tarcza, docisk, łozyska) z Fuji Heavy Industries a nie z Sachsa? Czy można to zrobić w ASO? Czy u naszych zachodnich lub południowych sąsiadów w ASO wymieniają sprzegła na Fuji?
Re: Sprzegło Outback diesel 2008
judge66, Subaru nie robi sobie sprzęgieł w fabryce. Jako OEM wkłada sprzęgła zrobione przez kogoś. Może to być Sachs, może być inny dostawca części (i innych podzespołów - bo to dotyczy większości podzespołów). Nie łudź się, że dostaniesz sprzęgło z napisem Subaru, albo FHI.
Opony też chciałbyś móc kupić Subaru (FHI), a nie np. Bridgestone, tak jak są wkładane na pierwszy montaż? Albo może pasek klinowy, czy wycieraczki szyby przedniej...?
Nie ma. I już. Możesz kupić sprzęgło Sachsa w pudełku z napisem Subaru (np. w ASO) i zapłacić za nie jak za sprzęgło Subaru. Możesz kupić sprzęgło Sachsa jako sprzęgło Sachsa gdzie indziej i być może zapłacisz taniej za to samo
Opony też chciałbyś móc kupić Subaru (FHI), a nie np. Bridgestone, tak jak są wkładane na pierwszy montaż? Albo może pasek klinowy, czy wycieraczki szyby przedniej...?

Nie ma. I już. Możesz kupić sprzęgło Sachsa w pudełku z napisem Subaru (np. w ASO) i zapłacić za nie jak za sprzęgło Subaru. Możesz kupić sprzęgło Sachsa jako sprzęgło Sachsa gdzie indziej i być może zapłacisz taniej za to samo

Czarownica prawdę Ci powie :D
Inna sprawa czy sprzęgło Sachsa w pudełku Subaru i sprzęgło Sachsa w pudełku Sachsa to to samo sprzęgło. Tak czy siak nie widzę sensu robienia z igły wideł.
Nawiasem mówiąc mam pomysł na relatywnie niedrogie rozwiązanie problemu tego sprzęgła raz na zawsze tylko potrzebuję ochotnika do eksperymentu.
Nawiasem mówiąc mam pomysł na relatywnie niedrogie rozwiązanie problemu tego sprzęgła raz na zawsze tylko potrzebuję ochotnika do eksperymentu.
Azrael, i o to w tym chodzi właśnie.Azrael pisze:Inna sprawa czy sprzęgło Sachsa w pudełku Subaru i sprzęgło Sachsa w pudełku Sachsa to to samo sprzęgło. Tak czy siak nie widzę sensu robienia z igły wideł.

Czarownica prawdę Ci powie :D
zofija, problem w tym że tego nikt tak naprawdę nie wie. Śruby Cosworth to też ARP w innych pudełkach, a ludzie wierzą że to coś innego...
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Sprzęgło Sachsa kupione kiedyś w Intercarsie, wewnątrz pudełek był komplet Exedy o takich samych oznaczeniach jak wyciągnięte z auta sprzęgło włożone w fabryce do WRX'a.
A jak napisano, nie istnieje coś takiego jak "sprzęgło FHI"
A jak napisano, nie istnieje coś takiego jak "sprzęgło FHI"

Dziękuję za info. Ale nie wszystkie szczegóły są do końca prawdziwe otóż np. w kupionym w Szwecji Subaru można na sprzęgle znależć napis że jest to sprzęgło "FHI". Zależy mi na informacji jak rozwiązać problem ze sprzęgłem bo według powszechnej opinii sprzęgło Sachsa jest za słabe do momentu obrotowego w dieslu.
Wg. powszechnej opinii mogą być różne rzeczy.
Jest sprzęgło wzmocnione Sachsa, które możemy dostarczyć, ale jest bardzo drogie -cena detal około 4 tys. zł. Jest też mój pomysł na rozwiązanie problemu, ale tak jak mówię nie mamy samochodu testowego, potrzebny byłby chętny do próby.
Jest sprzęgło wzmocnione Sachsa, które możemy dostarczyć, ale jest bardzo drogie -cena detal około 4 tys. zł. Jest też mój pomysł na rozwiązanie problemu, ale tak jak mówię nie mamy samochodu testowego, potrzebny byłby chętny do próby.
Czym sie różni wzmocnione sprzegło Sachsa od standaru czy tylko tarczą. Czy przy tym wzmocnionym sprzęgle zostaje dwumas czy dwumas wypada?