silnik krokowy
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: silnik krokowy
A dlaczego chcesz kupować? Może wystarczy go wyczyścić?
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
witam i dalej drąże temat tego silniczka,silniczek ten jest mocowany na 2 sruby i ma stały elektromagnes ,wszystkie inne które znalazłam miały mocowanie na 4 śruby.Kupiłam w końcu całą przepustnice tylko kłopot polega na tym że moja oryginalna ma 3 gniazda a ta 2 i jedna wtyczka pozostaje lużna.Wiecie może ile w serwisie kosztuje taki silniczek krokowy?Nie prosiłabym o pomoc , ale jestem w tej chwili w Norwegii i autko jest ze mna .Założyłam ta przywieziona przepustnice ale to nie jazda bo wolno schodzi z obrotów i szarpie.
basia24, moze sprobuj na norweskim forum subaru, na ktorym jest dzial gdzie ludzie sprzedaja pojedyncze czesci lub rozbieraja cale auta? Wrzuc foto swojego krokowego do dzialu kupie/sprzedam (i tu i na norweskim).
Link ponizej jest do allegro, gdzie znajdziesz wszystkie aukcje, ktore maja w tytule "impreza" i "krokowy". Porownaj foto do swojego krokowego lub popros o dodatkowe, przed kupnem.
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ce82fe39d8
Powodzenia! :) Szukalem ostatnio dosc rzadkiej czesci (ale niemechanicznej), ktora nowa kosztuje 1000zl. Dorwalem z rozbiorki w super stanie za 150. ;-D
Link ponizej jest do allegro, gdzie znajdziesz wszystkie aukcje, ktore maja w tytule "impreza" i "krokowy". Porownaj foto do swojego krokowego lub popros o dodatkowe, przed kupnem.
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ce82fe39d8
Powodzenia! :) Szukalem ostatnio dosc rzadkiej czesci (ale niemechanicznej), ktora nowa kosztuje 1000zl. Dorwalem z rozbiorki w super stanie za 150. ;-D
oj gdzie ja nie szukałam już ale wszyscy mają na 4 śruby montowany,chyba mam jakiś unikatowy model
- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Yyyyy ale to nie jest silniczek krokowy tylko czujnik położenia przepustnicy 

JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
pytałam się w serwisie kosztuje około 5000 nok, dlatego szukam w Polsce.Mam fotki spróbuje wkleić
Witaj Basiu 24!
Czy masz jakieś jego numery seryjne?Tak dla pewności.Nic nie obiecuję,ale jutro się zorientuję,czy coś takiego jest tutaj,czy też może tylko na marsie
A jak coś,to poszukam może na początku przyszłego tygodnia, w Zagłębiu Ruhry,choć za dużo takich powozów u naszych zachodnich sąsiadów nie ma.
Pozdrawiam.
Czy masz jakieś jego numery seryjne?Tak dla pewności.Nic nie obiecuję,ale jutro się zorientuję,czy coś takiego jest tutaj,czy też może tylko na marsie

A jak coś,to poszukam może na początku przyszłego tygodnia, w Zagłębiu Ruhry,choć za dużo takich powozów u naszych zachodnich sąsiadów nie ma.
Pozdrawiam.
witaj sheki
ESP109 24 6Z04 taki numer przeczytałam na oryginalnej części.Na wiele nie liczę ale będę czekać z niecierpliwością na jakieś wieści.
Pozdrawiam
ESP109 24 6Z04 taki numer przeczytałam na oryginalnej części.Na wiele nie liczę ale będę czekać z niecierpliwością na jakieś wieści.
Pozdrawiam
Naprawdę?Nie liczysz nawet na wcześniejszy prezent gwiazdkowy
Basiu...jutro około południa dam Ci jedną odpowiedź,a jeśli w okolicy nic nie znajdę,to drugą odpowiedź dam Ci jak wrócę...choć nie wiem,czy w zagłębiu coś na skrapie będzie,ale zobaczymy.Nadzieja matką głupich.
Do usłyszenia!
PS...
zrobiłem sobie zdjęcia tego krokowca,więc mam wzór

Basiu...jutro około południa dam Ci jedną odpowiedź,a jeśli w okolicy nic nie znajdę,to drugą odpowiedź dam Ci jak wrócę...choć nie wiem,czy w zagłębiu coś na skrapie będzie,ale zobaczymy.Nadzieja matką głupich.
Do usłyszenia!
PS...
zrobiłem sobie zdjęcia tego krokowca,więc mam wzór

Witaj Basiu!
Silnik krokowy do tego modelu jest dostępny,kosztuje 250zł,mógłby być troszkę tańszy,ale tyle chcą.Zadzwoń jeszcze kontrolnie i zobacz ile Twój ma pinów i niech Ci zdjęcia wyślą na maila,czy to na pewno ten.Jeśli tak,poproś ich o wysłanie go,a gdyby były problemy daj cynę,coś się pomyśli.
Pozdrawiam!
Silnik krokowy do tego modelu jest dostępny,kosztuje 250zł,mógłby być troszkę tańszy,ale tyle chcą.Zadzwoń jeszcze kontrolnie i zobacz ile Twój ma pinów i niech Ci zdjęcia wyślą na maila,czy to na pewno ten.Jeśli tak,poproś ich o wysłanie go,a gdyby były problemy daj cynę,coś się pomyśli.
Pozdrawiam!
Dzięki Sheki, już się z nimi kontaktowałam, czekam na ostateczne potwierdzenie z ich strony czy to na pewno to ale tak czy siak jestem bardzo wdzięczna za pomoc

Proszę bardzo...cieszę się,że być może udało mi się pomóc i daj cynę,co z tego wyszło.
Jakby temat zawędrował w ślepą uliczkę,to daj cynę,będzie coś radzić.
Miłego weekendu
i oby w następnym weekendzie i Imprezka była zadowolona,z nowych organów
Pozdrawiam.
Jakby temat zawędrował w ślepą uliczkę,to daj cynę,będzie coś radzić.
Miłego weekendu

Pozdrawiam.
Dam znać napewno ,Tobie również miłego weekendu tym bardziej że w Polsce macie upalnie podobno
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jakby nic nie wyszło, to masz tu listę "kompatybilnych" samochodów z takim krokowcem:
http://opposedforces.com/parts/info/22649AA070/
Model, rocznik i ogólny wygląd silniczka się zgadza, więc chyba dobry P/N to jest.
http://opposedforces.com/parts/info/22649AA070/
Model, rocznik i ogólny wygląd silniczka się zgadza, więc chyba dobry P/N to jest.
Silniczek krokowy przeczyszczony jeszcze raz ,check dalej świeci.Byłam dzisiaj w warsztacie ,wyswietlają się takie błędy:22,23,24,31 nie wiem co dalej mam robić...
chyba muszę znależc całą przepustnice ,tylko ja mam z 3 gniazdami i tu mam problem bo szukałam już i nie moge nigdzie dostać.Ma ktoś może do sprzedania 

Za scoobypedią:
22 Knock Sensor
23 Mass Air Flow Sensor Circuit
24 Idle Control System Malfunction
31 Throttle Position Sensor Circuit
Sporo tego. Knock sensor i MAF nie mają zbyt wiele wspólnego z przepustnicą, więc jej wymiana tu nie pomoże - nie za bardzo widzę w tym sens. Może czujnik położenia przepustnicy jest po prostu źle ustawiony i stąd błąd. Knock sensor po preczyszczeniu trzeba przykręcić dokładnym momentem, może sama ta operacja pomoże. Niestety chyba trzeba sprawdzić wszystkie elementy po kolei
22 Knock Sensor
23 Mass Air Flow Sensor Circuit
24 Idle Control System Malfunction
31 Throttle Position Sensor Circuit
Sporo tego. Knock sensor i MAF nie mają zbyt wiele wspólnego z przepustnicą, więc jej wymiana tu nie pomoże - nie za bardzo widzę w tym sens. Może czujnik położenia przepustnicy jest po prostu źle ustawiony i stąd błąd. Knock sensor po preczyszczeniu trzeba przykręcić dokładnym momentem, może sama ta operacja pomoże. Niestety chyba trzeba sprawdzić wszystkie elementy po kolei

Na czym polegało czyszczenie tego zaworu regulacji biegu jałowego (bo nie jest to silnik krokowy, tak jak nie każdy odkurzacz to elektroluks, a nie każda ciężarówka to TIR). Identyczna konstrukcja występuje w fordach (np. stary focus), czasem w starych renault (przed '99).
W jakim stanie jest sprężyna powrotna.
I jeszcze jedno, czarna walcowata zaślepka z boku była zdejmowana? Może w niej być filtr- gąbka ew. włóknina. Powinny być czyste. Możliwe że elektromagnes nie porusza bezpośrednio zaworem, a poprzez dodatkowy zaworek i membranę- te elementy też mogą być uszkodzone, ale są zawalcowane wewnątrz obudowy, praktycznie nie do ruszenia.
A teraz dwie próby, powinny wywołać awaryjną pracę sterownika, ale ich wynik może dać do myślenia.
1. odłącz potencjometr przepustnicy i zobacz jak będzie regulował bieg jałowy, jeśli będzie poprawa to problem z potencjometrem (ustawienie albo uszkodzenie potencjometru)
2. odłącz przepływkę, możliwe że nie da się uruchomić silnika, wtedy nic ta próba nie wykaże, jeśli da się uruchomić to podobnie jak wyżej zaobserwuj jak reguluje bieg jałowy.
Opisz obserwacje
W jakim stanie jest sprężyna powrotna.
I jeszcze jedno, czarna walcowata zaślepka z boku była zdejmowana? Może w niej być filtr- gąbka ew. włóknina. Powinny być czyste. Możliwe że elektromagnes nie porusza bezpośrednio zaworem, a poprzez dodatkowy zaworek i membranę- te elementy też mogą być uszkodzone, ale są zawalcowane wewnątrz obudowy, praktycznie nie do ruszenia.
A teraz dwie próby, powinny wywołać awaryjną pracę sterownika, ale ich wynik może dać do myślenia.
1. odłącz potencjometr przepustnicy i zobacz jak będzie regulował bieg jałowy, jeśli będzie poprawa to problem z potencjometrem (ustawienie albo uszkodzenie potencjometru)
2. odłącz przepływkę, możliwe że nie da się uruchomić silnika, wtedy nic ta próba nie wykaże, jeśli da się uruchomić to podobnie jak wyżej zaobserwuj jak reguluje bieg jałowy.
Opisz obserwacje
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)