Impreza WRX MY01 ... Kupiłem złom?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Impreza WRX MY01 ... Kupiłem złom?
Witam,
Zawsze marzyłem o Imprezie... Wkońcu się udało. Była okazja, ba pół darmo więc kupiłem. Poszły wszystkie oszczędności.
Wiadome cudów za taką kase nie ma ale... No tak auto było łatane po bokach i to byle jak, ale przód, tył oryginał. W sensie nie lakierowane. Podłoga zdrowa, tak zdrowej podłogi, nie pogiętej nie widziałem w imprezie.
Silnik czysty z góry jak i z dołu, oglądałem dokładnie na podnośniku. Zawieszenie niezbyt wytłuczone. Ogółem super okazja.
Ponoć większe turbo jest, może tam było coś modzone. Jechałem 3 razy kiedyś serią my01 i jechały dużo słabiej. Hamowane nie było.
A teraz co jest nie tak.
Kupiłem auto ze świadomością, że szarpie... Podczas przyspieszania auto potrafiło szarpać, przerywać. Pierwsze dwa biegi z butem w podłodze, nic się nie działo, 3,4,5 już pełen but i szarpanie, ale przy wcisku na 3/4 zbierał się aż obrzygać by się mogło ( przesiadka z 90 konnnego diesla ). Poprzedni właściciel sprzedał tanio, bo bał się, że naprawa to minimum 10 tyś. Ja zaryzykowałem, bo stwierdziłem, że to świece, kable lub cewka. No po kupnie zorientowałem się, że kabli zapłonowych tu nie ma a cewki są na fajkach świec Nie każdy musi wszystko wiedzieć a w takie szczegóły techniczne się nie zagłębiałem wcześniej.
Auto jednak po paru przejażdżkach a później prawie 2 tygodniowym postoju przestało jeździć. Tzn po odpaleniu na jałowych chodził średnio jednak po dodaniu gazu auto ledwie wchodzi na obroty i to pulsując gazem max do 4 tyś, wciśnięcie do końca dławi i gasi silnik. Od razu po pierwszej wypłacie wymieniłem świece, tj wczoraj. Cewki kolega twierdził, że muszą działać. Ja się nie znam, ale nawet jakby jedna padła to by chodził, nie rówono ale by w miarę działał na 3 garach. Po wymianie świec auto jeździło ale jakby miało 120 km a nie 220 czy więcej. Turbo działa, ale auto bardzo ospale wchodzi na obroty, wolno ale do odcięcia. Albo raczej wchodziło. Przy jeździe momentami jakby chciał załapać pełną moc ale zaraz zaczynał znów poszarpywać.
Dziś wymieniłem filtr paliwa bo jak nie zapłon to paliwo?. Auto ujechało 200 metrów i znów objaw jak wcześniej sprzed wymiany świec tzn dodanie gazu gasi silnik, szarpie i ledwo do 3-4 tyś się wkręca.
Co to jeszcze może być? Dolot wydaje się być szczelny, jest seria.
W ogóle auto ma lotkę jak sti, intercooler sti ale w paierach wrx więc nie wiem.
Mam dostęp tylko do kabla obd II i VCDSa najnowszego, ale on połączył się raz, pokazał błędy ale zanim zdążyłem przeczytać wywaliło "Zbyt wiele błędów komunikacji" i więcej się nie połączył.
Czy ktoś mi powie co sprawdzić? Od czego zacząć? Z tym, że jak piszecie o jakimś czujniku to mówcie od razu gdzie on jest.
Może jest ktoś z trójmiasta i mógł by mi pomóc ? Chociaż zczytać błędy i powiedzieć czy to auto jest coś warte?
Zawsze wszyscy mówią aby realizować marzenia za wszelką cenę. Teraz w to wątpię. Dziś jestem załamany, ale postanawiam podjąć walkę z tym potworem.
Nie wiem czemu ale mam przeczucie, że to pierdoła na zasadzie 100 zł albo i nawet przetartego kabelka.
Pomóżcie
Zawsze marzyłem o Imprezie... Wkońcu się udało. Była okazja, ba pół darmo więc kupiłem. Poszły wszystkie oszczędności.
Wiadome cudów za taką kase nie ma ale... No tak auto było łatane po bokach i to byle jak, ale przód, tył oryginał. W sensie nie lakierowane. Podłoga zdrowa, tak zdrowej podłogi, nie pogiętej nie widziałem w imprezie.
Silnik czysty z góry jak i z dołu, oglądałem dokładnie na podnośniku. Zawieszenie niezbyt wytłuczone. Ogółem super okazja.
Ponoć większe turbo jest, może tam było coś modzone. Jechałem 3 razy kiedyś serią my01 i jechały dużo słabiej. Hamowane nie było.
A teraz co jest nie tak.
Kupiłem auto ze świadomością, że szarpie... Podczas przyspieszania auto potrafiło szarpać, przerywać. Pierwsze dwa biegi z butem w podłodze, nic się nie działo, 3,4,5 już pełen but i szarpanie, ale przy wcisku na 3/4 zbierał się aż obrzygać by się mogło ( przesiadka z 90 konnnego diesla ). Poprzedni właściciel sprzedał tanio, bo bał się, że naprawa to minimum 10 tyś. Ja zaryzykowałem, bo stwierdziłem, że to świece, kable lub cewka. No po kupnie zorientowałem się, że kabli zapłonowych tu nie ma a cewki są na fajkach świec Nie każdy musi wszystko wiedzieć a w takie szczegóły techniczne się nie zagłębiałem wcześniej.
Auto jednak po paru przejażdżkach a później prawie 2 tygodniowym postoju przestało jeździć. Tzn po odpaleniu na jałowych chodził średnio jednak po dodaniu gazu auto ledwie wchodzi na obroty i to pulsując gazem max do 4 tyś, wciśnięcie do końca dławi i gasi silnik. Od razu po pierwszej wypłacie wymieniłem świece, tj wczoraj. Cewki kolega twierdził, że muszą działać. Ja się nie znam, ale nawet jakby jedna padła to by chodził, nie rówono ale by w miarę działał na 3 garach. Po wymianie świec auto jeździło ale jakby miało 120 km a nie 220 czy więcej. Turbo działa, ale auto bardzo ospale wchodzi na obroty, wolno ale do odcięcia. Albo raczej wchodziło. Przy jeździe momentami jakby chciał załapać pełną moc ale zaraz zaczynał znów poszarpywać.
Dziś wymieniłem filtr paliwa bo jak nie zapłon to paliwo?. Auto ujechało 200 metrów i znów objaw jak wcześniej sprzed wymiany świec tzn dodanie gazu gasi silnik, szarpie i ledwo do 3-4 tyś się wkręca.
Co to jeszcze może być? Dolot wydaje się być szczelny, jest seria.
W ogóle auto ma lotkę jak sti, intercooler sti ale w paierach wrx więc nie wiem.
Mam dostęp tylko do kabla obd II i VCDSa najnowszego, ale on połączył się raz, pokazał błędy ale zanim zdążyłem przeczytać wywaliło "Zbyt wiele błędów komunikacji" i więcej się nie połączył.
Czy ktoś mi powie co sprawdzić? Od czego zacząć? Z tym, że jak piszecie o jakimś czujniku to mówcie od razu gdzie on jest.
Może jest ktoś z trójmiasta i mógł by mi pomóc ? Chociaż zczytać błędy i powiedzieć czy to auto jest coś warte?
Zawsze wszyscy mówią aby realizować marzenia za wszelką cenę. Teraz w to wątpię. Dziś jestem załamany, ale postanawiam podjąć walkę z tym potworem.
Nie wiem czemu ale mam przeczucie, że to pierdoła na zasadzie 100 zł albo i nawet przetartego kabelka.
Pomóżcie
- SPRUCH
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza/Fiat CCTurbo/Mb 190E
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Impreza WRX MY01 ... Kupiłem złom?
ciezko stwierdzic na odleglosc ale moze to byc padnieta pompa paliwa
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Walek pisze: Może jest ktoś z trójmiasta i mógł by mi pomóc ? Chociaż zczytać błędy i powiedzieć czy to auto jest coś warte?
Z Trójmiasta jest użytkownik delux. Uderz do Niego, może będzie miał czas i ochotę pomóc. Trzeba zrobić pełną diagnostykę. Na odległość się nie da pomóc - mogą być tysiące przyczyn, występować łącznie bądź rozdzielnie, etc. Tylko pełna diagnostyka.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Hej.
Garażowo to jeszcze bym zmierzył ciśnienie sprężania. (U mnie zanim rozebrałem motor chodził lekko nie równo, trochę szarpał i nie miał mocy - winą były pęknięte dwa tłoki).
Powodzenie i znam ten ból :)
Garażowo to jeszcze bym zmierzył ciśnienie sprężania. (U mnie zanim rozebrałem motor chodził lekko nie równo, trochę szarpał i nie miał mocy - winą były pęknięte dwa tłoki).
Powodzenie i znam ten ból :)
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Nie ma czegoś takiego jak okazja. A już na pewno w ogłoszeniach samochodowych. Jak tanio to znaczy mina. Pytanie tylko gdzie podłożona.....Walek pisze:Była okazja, ba pół darmo więc kupiłem.
- Rav
- 1 gwiazdka
- Auto: obecnie Skoda SuperB(ll)eeeee
a jest jakaś część w Subaru za 100 złWalek pisze: Nie wiem czemu ale mam przeczucie, że to pierdoła na zasadzie 100 zł albo i nawet przetartego kabelka.

Jeśli uważasz, że kobiety to słaba płeć, spróbuj w nocy przeciągnąć kołdrę na swoja stronę.
Walek, odbierz PW.
Rav, jest cała masa. Np. uszczeka skrzyni biegów, którą właśnie zamawiam - 16zł netto (w ASO 24zł)
Rav, jest cała masa. Np. uszczeka skrzyni biegów, którą właśnie zamawiam - 16zł netto (w ASO 24zł)

Tak, nic się nazywa. Oczywiście za stówkę tylko używka ;)Rav pisze: a jest jakaś część w Subaru za 100 zł![]()
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
Rav pisze: a jest jakaś część w Subaru za 100 zł![]()
Tuleja tylnych stabilizatorów. Dziwne, że nie wiesz. W WRXach i STi często stuka.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Okazało się, że to EGT. Odpięty i dostał paliwo. Jeździł ale bez mocy.
Kolejna rzecz to nie pamietam jak dokładnie się to nazywa. Chodzi o te klapki w kolektorze ssacym. Lewa strona dawała błąd. Rozruszałem, sciagnałem zepsuty potencjometr i działa swietnie.
Auto powyżej 4,5-5 tyś urywa głowę. Teraz tylko diagnostyka turbo bo wstaje późno.
Raz, że coś tam olej zaciąga, muszę sprawdzić teraz podcisnienia i westgate z grucha czy wszystko szczelne i nie zapieczone. I auto powinno śmigać jak nowe:)
I szczególne podziękowania dla deLuxa za pomoc w diagnostyce:)
Kolejna rzecz to nie pamietam jak dokładnie się to nazywa. Chodzi o te klapki w kolektorze ssacym. Lewa strona dawała błąd. Rozruszałem, sciagnałem zepsuty potencjometr i działa swietnie.
Auto powyżej 4,5-5 tyś urywa głowę. Teraz tylko diagnostyka turbo bo wstaje późno.
Raz, że coś tam olej zaciąga, muszę sprawdzić teraz podcisnienia i westgate z grucha czy wszystko szczelne i nie zapieczone. I auto powinno śmigać jak nowe:)
I szczególne podziękowania dla deLuxa za pomoc w diagnostyce:)
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Walek pisze: I szczególne podziękowania dla deLuxa za pomoc w diagnostyce:)
A widzisz, to bardzo przyzwoity użytkownik. Trudno

Brak podpisu.
Turbo zestrojone, westgate rozruszany. Auto idzie od samego dołu:) jak szatan
Zostaje ostatnia dolegliwość. Po rozgrzaniu jak schodzi z obrotów w ostatnim momencie przed jalowymi było takie cyk cyk. Na zimnym tego nie było. Oczywiście scenariusz przewidywany najgorszy czyli korby, tłoki, panewki.
Wczoraj po strojeniu posmigałem 20 min. Po mocniejszym podgrzaniu zaczęło głośno cykać i silnik nie równo chodził. Po 2 godzinach jak odstał cisza. Słaby ze mnie mechanik, bardziej teoretyk ale na moje to klepia zawory. Dobrze mówię?
Sam tego nie zrobię, ale jeśli w dupę zbyt nie dostały, i nie trzeba narazie wymieniać to jaki jest koszt regulacji? Tak pi razy oko, wiem, że muszę zadzwonić do warsztatu ale nie wiem jakiego.
W ogóle z początku oklamywałem się, że to osłona tłumika wpada w rezonans:D
Zostaje ostatnia dolegliwość. Po rozgrzaniu jak schodzi z obrotów w ostatnim momencie przed jalowymi było takie cyk cyk. Na zimnym tego nie było. Oczywiście scenariusz przewidywany najgorszy czyli korby, tłoki, panewki.
Wczoraj po strojeniu posmigałem 20 min. Po mocniejszym podgrzaniu zaczęło głośno cykać i silnik nie równo chodził. Po 2 godzinach jak odstał cisza. Słaby ze mnie mechanik, bardziej teoretyk ale na moje to klepia zawory. Dobrze mówię?
Sam tego nie zrobię, ale jeśli w dupę zbyt nie dostały, i nie trzeba narazie wymieniać to jaki jest koszt regulacji? Tak pi razy oko, wiem, że muszę zadzwonić do warsztatu ale nie wiem jakiego.
W ogóle z początku oklamywałem się, że to osłona tłumika wpada w rezonans:D
Tego się nie reguluje, tylko wymienia płytki. Jeśli DeLux się nie podejmie to dzwoń do Wojtka Elwarta - 511 431 708. Swój człowiek, zawodnik rajdowy, ongiś w ASO Subaru pracował.Walek pisze: Sam tego nie zrobię, ale jeśli w dupę zbyt nie dostały, i nie trzeba narazie wymieniać to jaki jest koszt regulacji?
- Rav
- 1 gwiazdka
Witek pisze:Rav pisze: a jest jakaś część w Subaru za 100 zł![]()
Tuleja tylnych stabilizatorów. Dziwne, że nie wiesz. W WRXach i STi często stuka.
akurat w moim przypadku nie stukało,ale silnik zdążyłem 2 razy wymienić

Teraz się przymierzam do jakiegoś nowego okazu,ale muszę się żony pozbyć

Jeśli uważasz, że kobiety to słaba płeć, spróbuj w nocy przeciągnąć kołdrę na swoja stronę.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Rav pisze: Teraz się przymierzam do jakiegoś nowego okazu,ale muszę się żony pozbyć![]()
![]()
To się nadaje jako motto normalnie

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
Widać swoją drogą, że ma małą rodzinęKonto usunięte pisze:Rav pisze: Teraz się przymierzam do jakiegoś nowego okazu,ale muszę się żony pozbyć![]()
![]()
To się nadaje jako motto normalnie![]()

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Rav
- 1 gwiazdka
So What! pisze:Widać swoją drogą, że ma małą rodzinęKonto usunięte pisze:Rav pisze: Teraz się przymierzam do jakiegoś nowego okazu,ale muszę się żony pozbyć![]()
![]()
To się nadaje jako motto normalnie![]()
Żona i 1 dziecko starczy...ale żona z subaru by się "pogryzły". Co wspominam o kupnie auta to zaczynają się ciche dni. W sumie moge kupić i postawić za rogiem,niby że nie moje

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Rav, pomysł jest bardzo prosty. Zabierz żonę i przyjedź na którąś z naszych kulturalnych imprez. Na pewno pokocha nasze fajne żony, dziewczyny i dżentelmentów, których wśród nas dostatek - i finalnie pozwoli Ci kupić auto, ba, nawet sama powie, że może byście kupili to subaru 
Na niekulturalne nie przyjeżdżaj, bo mogłaby się przestraszyć

Na niekulturalne nie przyjeżdżaj, bo mogłaby się przestraszyć

- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
A które to te kulturalneKonto usunięte pisze:Rav, . Zabierz żonę i przyjedź na którąś z naszych kulturalnych imprez.

danikl pisze: A które to te kulturalne![]()
![]()
Właśnie właśnie, też z chęcią się dowiem...?

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Nie byliście na forumowym wyjściu do opery? 
o! przypomniałem sobie. Śluby są kulturalne

o! przypomniałem sobie. Śluby są kulturalne

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Mnie wyprosili za strzelanie z procy w primadonnę (pokusa była za silna, taaaaki cel nie trafia się codziennieKonto usunięte pisze: Nie byliście na forumowym wyjściu do opery?