Co to jest "pestka"?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Co to jest "pestka"?

Post 14 wrz 2011, o 15:21

Masz wolny wydech?

kris82
2 gwiazdki
Auto: GT '99
Polubione posty: 0

Post 14 wrz 2011, o 15:27

Azrael, nie. Jedyne co, ale nie wiem czy to ma wpływ, to to, że silnik przepalał mi duże ilości oleju, pisałem o tym jakoś w luty, wówczas napisałeś mi, że katalizatora już nie mam... Poza tym shortblock jest z Sti Type R, MY 99, po pierwszym szlifie - może te zmiany mają jakieś znaczenie?

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2011, o 15:29

vibowit pisze: Ja bym się tym peakiem zupełnie nie przejmował.

Ja też o ile nie stuka ;-)
kris82 pisze: Przy dynamicznej jeździe na co dzień dochodzi do 0,9 i ani drgnie ponad tę wartość, więc myślę, że wskazania mojego AG są raczej dobre

Są dobre i się nie przejmuj, ani wskaźnikiem ani tym peakiem ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Azrael
6 gwiazdek

Jak przeładowuje powyżej 1 bar rzeczywiście na seryjnym restryktorze i mapie to może być coś nie tak, trzeba by sprawdzić. W takich hybrydach różne dziwactwa są zostawione przez warsztaty i właścicieli poprzednich.

kris82
2 gwiazdki

A wydech (centerpipe i backbox) jest 2,5"...

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2011, o 15:30

kris82 pisze: A wydech (centerpipe i backbox) jest 2,5"...

Czyli nie seryjny??? No to może być peak.

kris82
2 gwiazdki

Post 14 wrz 2011, o 16:00

Grzesiek, na razie to mi stukają zawory, co mi też spokojnie spać nie pozwala :-) a wpakowałem w remont silnika dużo, co najgorsza nie swojej kasy ;-) i teraz szukam dziury w całym :mrgreen:
Azrael, tzn seryjny to on na pewno nie jest, ale nie jest też raczej "wolny" (no chyba, że mylę pojęcia :mrgreen: ). Mechanik, który składał mi silnik powiedział, że w moim silniku wkładanie standardowego restryktora nie ma sensu i polecił mi poeksperymentowanie z dyszami gaźnikowymi z motocykli WSK - nie posłuchałem i zrobiłem po swojemu :mrgreen: Początkowo wyglądało, że jest dobrze, ale może jednak nie do końca - póki co to był właściwie jeden przypadek, więc może faktycznie nie jest to duży problem - pojeżdżę i popatrzę jeszcze, a do Katowic na dokładne sprawdzenie całości wybieram się już od dawna, tylko czasu wciąż mi brak, a tak będę miał dodatkową motywację :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2011, o 16:15

Mam wrażenie że nienajlepiej trafiłeś z mechanikiem (nic nikomu nie ujmując)- takich eksperymentów się nie robi bez sprzętu logującego.

Dla mnie wolny wydech w tym wypadku = inny niż seryjny.

kris82
2 gwiazdki

Post 14 wrz 2011, o 16:32

Azrael, mechanik ów dał mi wcześniej kilka powodów do tego, aby nie do końca mu ufać - a oto kolejny :-/
Jeżeli to faktycznie sprawa wydechu, to jedynym rozwiązaniem jest jakiś remap? (no oczywiście poza wymianą wydechu na seryjny) - czy po prostu, tak jak mówił Grzesiek i vibowit i co mi się bardzo podoba ;-) nie przejmować się tym?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 14 wrz 2011, o 16:38

kris82, to zależy ile przeładowuje i kiedy. Jeśli masz coś namotane to lepiej to sprawdzić.
czarne jest piękne...

kris82
2 gwiazdki

Post 14 wrz 2011, o 16:48

vibowit, póki co przeładował mi raz lub dwa, więc jeszcze pojeżdżę i zobaczę jak to wygląda... Ale masz rację, że sprawdzić nie zaszkodzi :-) i na pewno to niebawem zrobię, bo zima tuż tuż ;-) :mrgreen:

kons6
1 gwiazdka

Post 14 wrz 2011, o 21:53

kris82 pisze: shortblock jest z Sti Type R, MY 99, po pierwszym szlifie
u mnie w całym takim silniku po remoncie (i przed) AG SM pokazuje peaki do 1,15 przy seryjnym wydechu i komputerze
przy pomiarze na hamowni doładowanie nie przekroczyło 1 bar

informacje nt. ile max powinna ładować seryjna turbina w sti type r my99 są również sprzeczne (psi wskazujące na od 1 do 1,2 bar chyba gdzieś znalazłem, a oryginalnej specyfikacji tego auta nie umiem nigdzie znaleźć)

Jacol
2 gwiazdki
Auto: brak Forestera 2,0 Turbo LPG
Polubił: 2 razy

Post 15 wrz 2011, o 19:34

A wracając do mojega case'a, to czy ta pestka jest seryjnie montowana w starych Forkach 2,0S Turbo '99?
Czy to tylko w sportowych... bo wszędzie słyszę STI... WRX... a o potForkach nikt nie wspomina ;-)
Czyny niezaistniałe często wywołują katastrofalny brak następstw.

mzy
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Polubione posty: 1 raz

Post 16 wrz 2011, o 13:13

Jest:
http://opposedforces.com/parts/forester ... o_charger/
Prawy górny róg, część nr 5 (11) - orifice. Masz też podaną średnicę otworka :)

ODPOWIEDZ